Ekologiška duona

Įvairūs forumiečių patarimai. Pasidalinkime patirtimi. Čia klausiama patarimo

Moderatoriai: Gluosnė, Visi tvarkytojai

Skelbti atsakymą
Toltik
Pranešimai: 580
Užsiregistravo: Pen 10 28, 2005, 9:56
Miestas: Laisvės oazė
Susisiekti:

Ekologiška duona

Standartinė Toltik » Pen 04 20, 2007, 20:20

Sveika Duona be raugo, mielių, cukraus, druskos ir t.t..

Ruginiai rupiai malti miltai (pagrindinis ingredientas ½)
Manų kruopos (nebūtina)
Skaldytų kviečių kruopos (nebūtina)
Skaldytų miežių kruopos
Avižų dribsniai
Kviečių dribsniai (nebūtina)
Kviečių sėlenos
Saulėgrąžos (riešutai) (nebūtina)
Džiovinti vaisiai (razinos, datulės, obuoliai...)
Vanduo

Supilti bendrą miltų, kruopų, vaisių ir riešutų masę.
Gausis sausas produktų mišinys. Padaroma įduba centre.
Į kurią pilamas vanduo ir po truputį sukočiojamas į vientisą
masę – molio tirštumo (kad būtų galima pakelti vientisą
gabalą - nebyrėtų). Suformuojamas kepalas ant skardos.
Kepalas apglostomas šlapiom rankom, kad netrūkinėtų kepant.
Kepama 250-200 laipsnių orkaitėje 1-1,5 h.
Išėmus iš orkaitės pluta sudrėkinama vandeniu.

Pastebėjimai: kepimo laikas priklauso nuo orkaitės temperatūros
ir tešlos drėgnumo, bei duonos masės. Palaikius duoną uždaram
inde arba suvyniotą į drėgną medžiagą, jos pluta suminkštėja.
Sėkmės improvizuojant

Pastebėjimai nr.2: Šiuo metu kepu duoną iš rupiai maltų ruginių miltų, skaldytų miežių kruopų, avižinių dribsnių ir dar kartais dedu razinų jei noriu saldžiai, o šiaip tai galima ir be jų apsieiti (o kas nori visai lietuviškai tai galima dėti džiovintų slyvų jei turite savo prisidžiovinę...)

Kas nori minkštesnės duonytės tai galima miežių kruopas prieš maišant užplikyti kelioms minutėms, kol bus kiti ingredientai paruošti :)...

Sėkmės kuriant :))))

Toltik
Pranešimai: 580
Užsiregistravo: Pen 10 28, 2005, 9:56
Miestas: Laisvės oazė
Susisiekti:

Standartinė Toltik » Pen 04 20, 2007, 20:24

Niu ir dar pastebėjimai keli :))) :
Prieš dedant kepalą į skardą, jos dungą reik gausiai pabarstyti miežių kruopom arba avižiniais dribsniais. Geriau jų negailėti, nereiks tepti ten jokiais aliejais sardų ir po to plauti prikepusių. O pasvilusias kruopas sumalus su kavamale arba rankiniu malūnėliu gausite nuostabią ekologišką ir sveiką, o svarbiausia lietuvišką kavą :). Net man patiko jos skonis ;)))). Šiaip kavą galite pasigaminti iš bet kokių svilėsių ;) :))))))

Jeigu norite gerokai suminkštinti plutą tai reik apgosčius ką tik iškepusią duoną įvynioti į drėgną rankšluostį ir palikti tarkim per naktį :) arba kelioms valandoms, kad neprarastų drėgmės, nes ji išimta iš orkaitės dar kepa (jos viduj vis dar 200 laipsnių pagal Celcijų ;) )...

Skelbti atsakymą