Ekologiška duona
Posted: Fri 04 20, 2007, 20:20
Sveika Duona be raugo, mielių, cukraus, druskos ir t.t..
Ruginiai rupiai malti miltai (pagrindinis ingredientas ½)
Manų kruopos (nebūtina)
Skaldytų kviečių kruopos (nebūtina)
Skaldytų miežių kruopos
Avižų dribsniai
Kviečių dribsniai (nebūtina)
Kviečių sėlenos
Saulėgrąžos (riešutai) (nebūtina)
Džiovinti vaisiai (razinos, datulės, obuoliai...)
Vanduo
Supilti bendrą miltų, kruopų, vaisių ir riešutų masę.
Gausis sausas produktų mišinys. Padaroma įduba centre.
Į kurią pilamas vanduo ir po truputį sukočiojamas į vientisą
masę – molio tirštumo (kad būtų galima pakelti vientisą
gabalą - nebyrėtų). Suformuojamas kepalas ant skardos.
Kepalas apglostomas šlapiom rankom, kad netrūkinėtų kepant.
Kepama 250-200 laipsnių orkaitėje 1-1,5 h.
Išėmus iš orkaitės pluta sudrėkinama vandeniu.
Pastebėjimai: kepimo laikas priklauso nuo orkaitės temperatūros
ir tešlos drėgnumo, bei duonos masės. Palaikius duoną uždaram
inde arba suvyniotą į drėgną medžiagą, jos pluta suminkštėja.
Sėkmės improvizuojant
Pastebėjimai nr.2: Šiuo metu kepu duoną iš rupiai maltų ruginių miltų, skaldytų miežių kruopų, avižinių dribsnių ir dar kartais dedu razinų jei noriu saldžiai, o šiaip tai galima ir be jų apsieiti (o kas nori visai lietuviškai tai galima dėti džiovintų slyvų jei turite savo prisidžiovinę...)
Kas nori minkštesnės duonytės tai galima miežių kruopas prieš maišant užplikyti kelioms minutėms, kol bus kiti ingredientai paruošti ...
Sėkmės kuriant )))
Ruginiai rupiai malti miltai (pagrindinis ingredientas ½)
Manų kruopos (nebūtina)
Skaldytų kviečių kruopos (nebūtina)
Skaldytų miežių kruopos
Avižų dribsniai
Kviečių dribsniai (nebūtina)
Kviečių sėlenos
Saulėgrąžos (riešutai) (nebūtina)
Džiovinti vaisiai (razinos, datulės, obuoliai...)
Vanduo
Supilti bendrą miltų, kruopų, vaisių ir riešutų masę.
Gausis sausas produktų mišinys. Padaroma įduba centre.
Į kurią pilamas vanduo ir po truputį sukočiojamas į vientisą
masę – molio tirštumo (kad būtų galima pakelti vientisą
gabalą - nebyrėtų). Suformuojamas kepalas ant skardos.
Kepalas apglostomas šlapiom rankom, kad netrūkinėtų kepant.
Kepama 250-200 laipsnių orkaitėje 1-1,5 h.
Išėmus iš orkaitės pluta sudrėkinama vandeniu.
Pastebėjimai: kepimo laikas priklauso nuo orkaitės temperatūros
ir tešlos drėgnumo, bei duonos masės. Palaikius duoną uždaram
inde arba suvyniotą į drėgną medžiagą, jos pluta suminkštėja.
Sėkmės improvizuojant
Pastebėjimai nr.2: Šiuo metu kepu duoną iš rupiai maltų ruginių miltų, skaldytų miežių kruopų, avižinių dribsnių ir dar kartais dedu razinų jei noriu saldžiai, o šiaip tai galima ir be jų apsieiti (o kas nori visai lietuviškai tai galima dėti džiovintų slyvų jei turite savo prisidžiovinę...)
Kas nori minkštesnės duonytės tai galima miežių kruopas prieš maišant užplikyti kelioms minutėms, kol bus kiti ingredientai paruošti ...
Sėkmės kuriant )))