Skanumynų receptai

Moderatoriai: Mdsts, Neringa, Rapolas, Visi tvarkytojai

sraige
Vartotojas neaktyvus
Pranešimai: 500
Užsiregistravo: Ant 03 08, 2005, 22:51
Miestas: Alytus

Standartinė sraige » Ket 09 22, 2005, 12:48

Kopūstų blynai
Šiaip aš nemėgstu kopūstų, dėl jų specifinio kvapo ir skonio, bet čia . . .nmmmm. Va, Lorytei tikrai patiks.
Pimti 1 st. pieno, jame išvirti smulkiai supjaustytą nedidelę gūželę kopūsto. Po to įdėti 0,5 st miltų, dar kelis šaukštus manų kruopų, 2 kiaušinius, cukraus 1 v.š.Ir iškepti aliejuje. Galima valgyti su grietine.

Liūtaširdė
Pranešimai: 538
Užsiregistravo: Sek 08 07, 2005, 10:45
Miestas: Alytus

Standartinė Liūtaširdė » Ket 09 22, 2005, 14:43

Šiaip ir man nelabai patinka kopūstai kepti,bet čia buvo tikrai skanu...Pasidarykite ir valgykite į sveikatą... :mrgreen:
Aš ne liūtukė,bet širdis tokia...

Vėl pasikeičiau...
Pranešimai: 542
Užsiregistravo: Ant 07 08, 2003, 15:24
Miestas: Kaunas-Vilnius

Standartinė Vėl pasikeičiau... » Ket 09 22, 2005, 16:45

EKOLOGINIS PYRAGAS:

Sudaigini kviečių kilogramą
pridedi džiovintų vaisių kilogramą

Sumali per mėsmalę viską kartu. Dar permali du tris kartus ir gaunasi masė, kurios net kepti nebūtina. Galima tik padžiovinti orkaitėje, bet galima ir iškepti. :)

Čia Tetos Dalios receptas iš Kauno. Sukiniečiai dažnai tokį konstruoja. Vieni kepa, kiti nekepa. Vaisių visokių pagal skonį galima dėti. Man labai svarbu, kad šis produktas ekologinis. Jame nėra jokių šokoladų ir t.t. Gaminamas pagrinde iš daigintų kviečių, kas yra sveika. Juos sveikuoliai valgo. Ir kas įspūdingiausia, šitie pyragai yra labai sotūs, prilygsta normaliam maistui, o ne saldūmynams ir jį noriai valgo vaikai. :) Tie kas lankosi visokiose Kauno šventėse (taip pat buvo pristatytas per jonines Tautines mokyklos susitikime), tai jau ragavo šio pyrago. :)

Skanaus...

Irute
Pranešimai: 238
Užsiregistravo: Tre 03 26, 2003, 2:58
Miestas: Kaunas

Standartinė Irute » Pen 09 23, 2005, 11:24

Laimi, noriu patikslinti, kad, jeigu tie džiovinti vaisiai yra pirktiniai, šis patiekalas toli gražu neekologinis, nes visus džiovinamus vaisius apdoroja sieros junginiais, deja. Nebent jeigu kokie pačių džiovinti obuoliukai, tada puiku :wink:

Laimis
Pranešimai: 1378
Užsiregistravo: Pir 05 19, 2003, 11:42
Miestas: Link Ukmergės
Susisiekti:

Standartinė Laimis » Pen 09 23, 2005, 13:00

Irute rašė:Laimi, noriu patikslinti, kad, jeigu tie džiovinti vaisiai yra pirktiniai, šis patiekalas toli gražu neekologinis, nes visus džiovinamus vaisius apdoroja sieros junginiais, deja. Nebent jeigu kokie pačių džiovinti obuoliukai, tada puiku :wink:
Taip, :) galima patiems pasidžiovinti obuoliukų, kriaušių, šermukšnių, aronijų, agrastų, erškėtrožių, spanguolių, bruknių, svarainių ir kitų vaisių bei uogų. Taip pat tinka pačių surinkti lazdyno riešutai ir saulėgrąžos. Jei dedami sausi džiovinti obuoliukai, tai tada jaučiu galima ir uogienės dėti, kad būtų šlapesnis pyragas.

Iš tų pirktinių, tai siūlyčiau pirkti nebent datules. Už datules garantavo mūsų visų žinomas Sabah Tomas. Jis sakė, kad visos datulės yra iš jo šalies, o turkai perperka iš jo šalies. Tad jeigu parašyta ant datulių, kad jos iš Turkijos, tai žinokit, kad jos vistiek yra iš Irako, tik turkai perparduoda. :) Sabahas garantavo, kad datulės yra niekuo neapdirbamos, o tiesiog sudžiovinamos ir tiekiamos į parduotuves. Visus kitus džiovintus produktus būtina bent jau nuplauti prieš valgant. :)

Rytė
Pranešimai: 860
Užsiregistravo: Šeš 09 28, 2002, 11:30
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Standartinė Rytė » Pir 09 26, 2005, 10:06

sraige rašė:Kopūstų blynai
Šiaip aš nemėgstu kopūstų, dėl jų specifinio kvapo ir skonio, bet čia . . .nmmmm. Va, Lorytei tikrai patiks.
Lorytė išbandys. :roll: Beje, kopūstai - mano mėgstamiausia daržovė. :wink:

sraige
Vartotojas neaktyvus
Pranešimai: 500
Užsiregistravo: Ant 03 08, 2005, 22:51
Miestas: Alytus

Standartinė sraige » Pir 09 26, 2005, 12:55

Todėl ir parašiau . . . :lol:

Liūtaširdė
Pranešimai: 538
Užsiregistravo: Sek 08 07, 2005, 10:45
Miestas: Alytus

Standartinė Liūtaširdė » Tre 09 28, 2005, 17:22

Svarbu,kad parašė. :mrgreen:
Aš ne liūtukė,bet širdis tokia...

sraige
Vartotojas neaktyvus
Pranešimai: 500
Užsiregistravo: Ant 03 08, 2005, 22:51
Miestas: Alytus

Standartinė sraige » Pir 11 07, 2005, 20:45

Turiu pačio nuostabiausio pasaulyje :D saldumyno rec. Aš baigiu apsivalgyti. Primena chalvą.
Pakepinti avižinius dribsnius ant keptuvės aliejuje( aš mėgstu nerafinuotame saulėgrąžų aliejuje) kol truputį parus, bet kai tik sudedu, tada bėgu nuplaunu kokią saują razinų, nuvalau ir sudedu, dar pasmulkinu riešutų ir dar įdedu kokį šaukštą gliaudytų saulėgrąžų, viską kartu pakepinu.Tik reikia pastoviai maišyti. Tada išjungiu, įdedu šaukštelį ar šaukštą medaus, priklausomai nuo kiekio. Ir viskas. Dribsnių imu daugiausiai, o visa kita pagal skonį. Skanaus.

jasmin
Pranešimai: 653
Užsiregistravo: Ket 05 22, 2003, 17:17

Standartinė jasmin » Ket 01 26, 2006, 21:39

Alenos receptai iš kitos temos (http://anastasija.lt/forum/viewtopic.php?t=934)


alena:
Parašyta: Antr. 2004 07 06, 20:30 Rašyti temą: Ką valgai, tas ir esi (+ apie žalingus įpročius)
--------------------------------------------------------------------------------
Labas. "Ką valgai, tas ir esi",- sako sena indų patarlė. Jeigu valgysime sveiką,sudvasintą, pilną energijos maistą, mes atstatysime visas savo kūno ląsteles.
Irenai , Nijolei iš Šiauliu (special for You) labai patiko sausainiukai ish žirniu. Tai rašau recepta :
Besan laddu (vedų virtuvė)
350g sviesto
400g paprastų zirnių miltų
2 šaukštai tarkuoto kokoso
2 šaukštai stambiai supjaustytų graikiškų arba lazdynų riešutų
1/2 arb.š. sumaltų kardamono seklų
250g. cukraus pudros
Keptuvėje istirpinti sviestą. maišydami mediniu šaukštu suberkyte žirnių miltus. 15 minučių pakepinti ,turėtų paskleisti riešutų kvapą.
Suberti kokosą,riešutus ir kardamoną. Kruopščiai išmaišę ,pakepinti dar 2 min. ir sudėti cukraus pudrą.Gerai išmaišyti ir atvėsinti.
Sudrėkintomis rankomis suvoliokite graikiško riešuto dydžio rutuliukus.
Skanaus.


alena:
Parašyta: Pir. 2004 07 12, 20:56
--------------------------------------------------------------------------------
Sveiki!
Nijolei receptas ))))
Pudla(zirniu miltų blynai)
200 g zirnių miltų
50g baltų kv. miltų
1 arb. šaukšt. kmynų
ir prieskonių (pipirų,kalendros, kukurmos, petražolės lapai ir t.t.)
300 ml. šalto vandens
1,5 arb.š. druskos
1 arb.šaukštas tarkuoto šviežio imbiero
2 pomidorai supjaustyti
1 paprika(nebutinai)

visus komponentus sumaišyti ir kepti ant silpnos ugnies 4-5 minutes.
Apšlaistykite citrinos sultimis.

jasmin
Pranešimai: 653
Užsiregistravo: Ket 05 22, 2003, 17:17

Standartinė jasmin » Ket 01 26, 2006, 21:56

alena:
Parašyta: Št. 2003 05 03, 12:59 Rašyti temą: Sveikas maistas
--------------------------------------------------------------------------------
Daigintų kviečių sriuba.
Imti 20 gr. daigintų kviečių, 15 gr. supjaustytų gabaliukais žiedinių kopūstų, 2 gr. česnakų, 8 gr. susmulkintų svogūnų, 5 gr. aliejaus su karotinu, 15 gr. stambiai sutarkuotos morkos, 40 gr. supjaustytų kūbeliais bulvių, prieskonių, žalimynų. Svogūnus patroškinti su morkomis. Viską sudėti į puodą su užvirusiu vandeniu, trumpai pavirti, įdėti prieskonių. Valgant į lėkštę įdėti žalumynų.

Dilgėlių sriuba.
250-500 gr. dilgėlių ūglių arba lapų nuplauti, 15 min. pavirti vandenyje, išgriebti, nuvarvinti ir smulkiai supjaustyti. Į puodą įdėti šaukštą riebalų, 3 šaukštus miltų arba įpilti iš pieno ir miltų paruošto padažo. Tada sudėti dilgėles, supilti vandeniu atskiestą dilgėlių nuovirą (skysčio turi būti apie 2 litrus), įberti druskos, pipirų, cukraus, uždengti ir viską virti ant silpnos ugnies 15 min. Sriubą valgyti karštą. Patiekti su virtais kiaušiniais, pakepinta duona ar bandele.

Dilgėlių ir avižinių dribsnių sriuba.
Imti žiupsnelį avižinių dribsnių. Iš jų išvirti netirštą košę, kurią sumaišyti su dilgėlių sriuba (250-500 gr. dilgėlių ūglių arba lapų nuplauti, 15 min. pavirti vandenyje, išgriebti, nuvarvinti ir smulkiai supjaustyti).

Dobė
Pranešimai: 675
Užsiregistravo: Pir 09 26, 2005, 8:58
Miestas: Vilnius

Standartinė Dobė » Ant 02 07, 2006, 23:07

noriu pasidalinti skaniu ir saldžiu indiškos karamelinės chalvos receptu - pati ne kartą gaminau :!:

produktai:

650 g pieno
1 stiklinė rudojo cukraus
150 g tikro sviesto (gali būti ir 100 g)
225 g (pilna stiklinė) manų kruopų
1 sultingas apelsinas
skaldyti graikiniai ar migdolų riešutai (nebūtinai)

gamyba:

apelsino žievę atsargiai nutarkuojame smulkia tarka (gaunasi apie 2 arbat šaukštelius tarkuotos žievės masės), tada išspaudžiame apelsino sultis.

suberiame sukrų į puodą (geriau nerūdijančio plieno, kad neprisviltų) ir ant lėtos ugnies verdame, kol cukrus pamažu išsilydys

tuo pat metu kitame inde užviriname pieną ir iš lėto supilame į skystą lydyto cukraus masę - atsargiai :!: vyksta reakcija, cukrus karamelizuojasi ir putoja - ugnį sumažiname iki minimumo ir paliekame virti

tuo tarpu (galima viską daryti iš karto) didelėje keptuvėje pamažu išlydome sviestą ir suberiame manus bei riešutus, viską kepiname apie 15 min, kol kruopos lengvai paruduoja - kruopos neprisvils, jei nuolatos maišysite medine lopetėle ir reguliuosite ugnį :wink:

kai manai paruduoja, supilame į juos pieno ir cukraus mišinį prieš tai supylę į jį apelsino žieveles ir sultis - viską keliskart išmaišome, nuimame nuo ugnies ir uždengiame. paliekame kuriam laikui, kad manai išbrinktų.
geriausia chalvą valgyti dar šiltą, galima net po pagalve padėti, jei iškart neketinate valgyti :D

pamatysit, kaip lengva ir skanu :mrgreen:

Dina
Pranešimai: 311
Užsiregistravo: Sek 02 08, 2004, 21:30

Standartinė Dina » Ant 02 07, 2006, 23:28

Eik sau, Dobe, perskaiciau tavo receptuka ir taaaaip uzsinorejau va dabar, tuojau pat:)) reiks gamintis.ryt:)
As siulau labai paprasta ziemini (sotu) maistuka pietums: svariai nuplauti bulves, supjaustyti i kelias dalis (su lupenomis), sudeti i skarda, galima truputi aliejaus, uzbarstyti bazilikais, druska, salia primetyti cesnaku(nelupti, tik skilteles atskirti) skilteliu, as metau ju daug:) Kepti orkaiteje kol iskeps:)

Dobė
Pranešimai: 675
Užsiregistravo: Pir 09 26, 2005, 8:58
Miestas: Vilnius

Standartinė Dobė » Tre 02 08, 2006, 9:22

būtinai pabandysiu kepti - jaučiu šeimynai patiks :D

loreta
Pranešimai: 711
Užsiregistravo: Ket 10 20, 2005, 2:40
Miestas: ant kalno

Standartinė loreta » Tre 02 08, 2006, 17:01

Mes panasiai gaminame i Dinos recepta, tik as dar prie bulviu pridedu supjaustytu morku, saldziu bulviu, svogunu, tomatu padazo. Viskas uzpilama 1/3 dalimi vandeniu, apslakstoma alyvu aliejum prieskoniais. Kepame malkomis kurenamoje krosneles (wood stove)orkaiteje tai skonis nepalyginamai geresnis uz tradiciniu orkaiciu.

Dobė
Pranešimai: 675
Užsiregistravo: Pir 09 26, 2005, 8:58
Miestas: Vilnius

Standartinė Dobė » Tre 02 08, 2006, 22:14

na va ką tik pavalgėm bulvių, keptų pagal Dinos receptą - ir buvo skanu :!: :lol: o bulvytės buvo ekologišaki augintos - mniam :P :D

ačiū Dina :h: kitą kartą gal kepsim pagal Loretą - tik neturim malkų krosnelės :(

Vileine
Pranešimai: 193
Užsiregistravo: Pen 04 08, 2005, 9:34
Miestas: Kaunas

Standartinė Vileine » Ant 04 04, 2006, 16:49

Merginos, ar nepamiršot, kad Velykos ant nosies :D . Gal kuri ką nors ypatingo gamina tokiai progai?

Trėja
Pranešimai: 235
Užsiregistravo: Sek 12 18, 2005, 0:03
Miestas: Kaunas

Standartinė Trėja » Šeš 04 08, 2006, 21:32

Dobės chalva-tai skaniausias mano patiekalas...........bet aš į ją visada dedu maziau cukraus,o vietoj jo daug razinų........
Artėja velykos.......
o,jūs kiaušinius ar valgote?
Viską daryk 100%

Egidijus
Pranešimai: 116
Užsiregistravo: Pir 11 08, 2004, 19:40
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Standartinė Egidijus » Pen 05 19, 2006, 11:46

Žalumynai - amžina jaunystė

Parengė Vaiva Grigaitė, "Lietuvos žinių" žurnalas "Sveikata ir grožis"
2006 gegužės mėn. 19 d. 00:00

Špinatai, petražolės, krapai labai naudingi mūsų organizmui. Jie turi daug vitamino C, beta karoteno, folio rūgšties, ląstelienos, kalcio. Su šiais žalumynais galima gaminti skanius ir įvairius valgius, o sauja petražolių arba krapų pagardins bet kokią sriubą, salotas ar karštą patiekalą.

Šalta sriuba
Reklama




2 l kefyro,
200 g grietinės, 1 kiaušinis,
2 šaukštai miltų,
3 šaukštai apvirtų ryžių,
svogūnų laiškų,
krapų, špinatų.


Į puodą supilti kefyrą, grietinę, įmušti kiaušinį. Plakant šluotele po truputį berti miltus ir apvirtus ryžius. Puodą statyti ant nestiprios ugnies ir nuolat maišant užvirti. Kai užvirs, ugnį sumažinti ir sudėti smulkiai pjaustytus žalumynus. Virti 5 minutes. Pagardinti druska ir atvėsinti.

Bulvių košė su špinatais

Išvirti kilogramą bulvių, nusunkti, įdėti 2 šaukštelius sviesto ir sugrūsti. Pusę stiklinės pieno pakaitinti (tik neužvirti) kartu su špinatų lapais ir maišant supilti į bulves. Košę pagardinti druska, pipirais, žiupsneliu muskato riešuto.

Gaivusis gėrimas

300 ml natūralaus jogurto,
150 ml mineralinio vandens,
žalumynų (petražolių, krapų, kalendrų),
druskos,
ledo gabaliukų.

Žalumynus smulkiai sukapoti. Šaltą mineralinį vandenį ir jogurtą sumaišyti ir išplakti šluotele. Sudėti žalumynus, įberti druskos ir išmaišyti. Į aukštas plačias stiklines įdėti ledo ir pilti gėrimą.

Graikiškos salotos

2 agurkai,
2 skiltelės česnako,
200 g natūralaus jogurto,
200 g grietinės,
2 šaukštai nerafinuoto alyvuogių aliejaus,
pusės citrinos sultys,
šaukštelis druskos.

Agurkus sutarkuoti stambia trintuve, pasūdyti ir palaikyti apie 20 minučių. Paskui nusunkti. Jogurtą sumaišyti su grietine, smulkintu česnaku, pagardinti druska, citrinos sultimis ir pilti ant agurkų.

Žaliasis sviestas

250 g sviesto,
pusės citrinos sultys,
2 skiltelės česnako,
5 šaukštai smulkintų žalumynų
(petražolių, krapų, bazilikų),
druskos ir maltų pipirų.

Užkepti grybai su špinatais

Sviestą palaikyti kambario temperatūroje, kad suminkštėtų, paskui sudėti išspaustą česnaką, žalumynus, pipirus, druską, supilti citrinos sultis ir viską plaktuvu išsukti. Sviestą krėsti ant plėveles ar folijos, susukti ir tvirtai užspausti galus. Pakočioti ant lentos ir dėti į šaldytuvą ar šaldymo kamerą.

Į keptuvę įpilti 2 šaukštus aliejaus, apkepinti 125 g pjaustytų pievagrybių (apie pusę minutės), paskui įdėti 200-220 g špinatų lapų ir lengvai pamaišant kepti 2-3 minutes. Pagardinti druska ir pipirais.

Kai truputį atvės, viską sukrėsti į keraminį indą, įmušti 2 kiaušinius ir įpilti 2 šaukštelius grietinėlės. Atsargiai išmaišyti ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, apie 10-12 minučių. Pabarstyti šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir dėti ant stalo.

loreta
Pranešimai: 711
Užsiregistravo: Ket 10 20, 2005, 2:40
Miestas: ant kalno

Re: Skanumynų receptai

Standartinė loreta » Ket 11 01, 2007, 23:42

Sveiki:)
Vėl peržiūrėjau šį skyrelį, pavarvinau seiles(nors šiandien visą dieną kemšu) ir, galvoju, pasidalinsiu keliais receptais iš Žemaičių valgių knygos(J.Uginčienės), kurią turėjau atsivežusi iš Lietuvėlės.
DŽIOVINTŲ OBUOLIŲ GIRA
1kg obuolių, 4l vandens, 100g mielių, 400g cukraus, 100g razinų, pakelis vanilino.
Obuolius užpilti verdančiu vandeniu ir, palaikius 12 val., perkošti. Subėrus cukrų, skystimą pakaitinti, sudėti iškildytas mieles ir pastatyti, kad parūgtų. Atsiradusias putas nugraibyti, suberti nuplautas ir nusausintas razinas, vaniliną.
Girą supilstyti į butelius. Ji yra gaivinanti, ypač mėgstama vasarą.
Iš tokios giros žemaičiai senovėje darydavo sriubą. Pripjaustydavo duonos gabaliukų ir užbalindavo grietine.
*************************************************************************************************************************

Skelbti atsakymą