Puslapis 22

Parašytas: Pen 05 19, 2006, 11:46
Egidijus
Žalumynai - amžina jaunystė

Parengė Vaiva Grigaitė, "Lietuvos žinių" žurnalas "Sveikata ir grožis"
2006 gegužės mėn. 19 d. 00:00

Špinatai, petražolės, krapai labai naudingi mūsų organizmui. Jie turi daug vitamino C, beta karoteno, folio rūgšties, ląstelienos, kalcio. Su šiais žalumynais galima gaminti skanius ir įvairius valgius, o sauja petražolių arba krapų pagardins bet kokią sriubą, salotas ar karštą patiekalą.

Šalta sriuba
Reklama




2 l kefyro,
200 g grietinės, 1 kiaušinis,
2 šaukštai miltų,
3 šaukštai apvirtų ryžių,
svogūnų laiškų,
krapų, špinatų.


Į puodą supilti kefyrą, grietinę, įmušti kiaušinį. Plakant šluotele po truputį berti miltus ir apvirtus ryžius. Puodą statyti ant nestiprios ugnies ir nuolat maišant užvirti. Kai užvirs, ugnį sumažinti ir sudėti smulkiai pjaustytus žalumynus. Virti 5 minutes. Pagardinti druska ir atvėsinti.

Bulvių košė su špinatais

Išvirti kilogramą bulvių, nusunkti, įdėti 2 šaukštelius sviesto ir sugrūsti. Pusę stiklinės pieno pakaitinti (tik neužvirti) kartu su špinatų lapais ir maišant supilti į bulves. Košę pagardinti druska, pipirais, žiupsneliu muskato riešuto.

Gaivusis gėrimas

300 ml natūralaus jogurto,
150 ml mineralinio vandens,
žalumynų (petražolių, krapų, kalendrų),
druskos,
ledo gabaliukų.

Žalumynus smulkiai sukapoti. Šaltą mineralinį vandenį ir jogurtą sumaišyti ir išplakti šluotele. Sudėti žalumynus, įberti druskos ir išmaišyti. Į aukštas plačias stiklines įdėti ledo ir pilti gėrimą.

Graikiškos salotos

2 agurkai,
2 skiltelės česnako,
200 g natūralaus jogurto,
200 g grietinės,
2 šaukštai nerafinuoto alyvuogių aliejaus,
pusės citrinos sultys,
šaukštelis druskos.

Agurkus sutarkuoti stambia trintuve, pasūdyti ir palaikyti apie 20 minučių. Paskui nusunkti. Jogurtą sumaišyti su grietine, smulkintu česnaku, pagardinti druska, citrinos sultimis ir pilti ant agurkų.

Žaliasis sviestas

250 g sviesto,
pusės citrinos sultys,
2 skiltelės česnako,
5 šaukštai smulkintų žalumynų
(petražolių, krapų, bazilikų),
druskos ir maltų pipirų.

Užkepti grybai su špinatais

Sviestą palaikyti kambario temperatūroje, kad suminkštėtų, paskui sudėti išspaustą česnaką, žalumynus, pipirus, druską, supilti citrinos sultis ir viską plaktuvu išsukti. Sviestą krėsti ant plėveles ar folijos, susukti ir tvirtai užspausti galus. Pakočioti ant lentos ir dėti į šaldytuvą ar šaldymo kamerą.

Į keptuvę įpilti 2 šaukštus aliejaus, apkepinti 125 g pjaustytų pievagrybių (apie pusę minutės), paskui įdėti 200-220 g špinatų lapų ir lengvai pamaišant kepti 2-3 minutes. Pagardinti druska ir pipirais.

Kai truputį atvės, viską sukrėsti į keraminį indą, įmušti 2 kiaušinius ir įpilti 2 šaukštelius grietinėlės. Atsargiai išmaišyti ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, apie 10-12 minučių. Pabarstyti šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir dėti ant stalo.

Re: Skanumynų receptai

Parašytas: Ket 11 01, 2007, 23:42
loreta
Sveiki:)
Vėl peržiūrėjau šį skyrelį, pavarvinau seiles(nors šiandien visą dieną kemšu) ir, galvoju, pasidalinsiu keliais receptais iš Žemaičių valgių knygos(J.Uginčienės), kurią turėjau atsivežusi iš Lietuvėlės.
DŽIOVINTŲ OBUOLIŲ GIRA
1kg obuolių, 4l vandens, 100g mielių, 400g cukraus, 100g razinų, pakelis vanilino.
Obuolius užpilti verdančiu vandeniu ir, palaikius 12 val., perkošti. Subėrus cukrų, skystimą pakaitinti, sudėti iškildytas mieles ir pastatyti, kad parūgtų. Atsiradusias putas nugraibyti, suberti nuplautas ir nusausintas razinas, vaniliną.
Girą supilstyti į butelius. Ji yra gaivinanti, ypač mėgstama vasarą.
Iš tokios giros žemaičiai senovėje darydavo sriubą. Pripjaustydavo duonos gabaliukų ir užbalindavo grietine.
*************************************************************************************************************************