Žalia mityba

Moderators: Mdsts, Neringa, Rapolas, Visi tvarkytojai

Ramuma
Posts: 223
Joined: Sun 09 03, 2006, 15:27
Location: Rokiškis
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Ramuma »

Apie įvairovę...

Kaip čia išsireiškus, jei gerai paanalizuosime, kad ir bulbikes, tai prieisime nenuginčijamą tiesą, jog maistas tikrai nėra pilnavertis ir įvairus. Kad iš bulvių galima sukurti daugybę patiekalų(pvz.: košė, kūgelis, keptos bulvytės, virtos bulvės), tas teisybė, tačiau... Juk tai ta pati bulvė, tik ji buvo apdorota, ir jums pateikta, tarytumei, naujas produktas. It, kokia atlieka pasilieka bulvė, nes apdorojant maistelį visos naudingos medžiagos "šalinasi". O sakome įvairus...

Kas dėl pienelio motutės kūdikėliui, tai, rodosi, man, jog teisybių teisybė. Juk mamulė jauna vartoja maistelį, ir kuo jis sveikatingesnis, mažiau perdirbtas, tuo daugiau vitaminų ir kitokių naudingų elementų perduodama mažyliui. Pienelis subalansuotas taip, jog jaunučiui organizmui, jis yra idealus. Tai gali ir mokslininkai patvirtinti, ištyrę pienelį, žinoma, yra vienas bet... Reikia Mylinčios motutės, o kur dar mintys nuoširdžios josios, bei mažyliui šiluma...

O sunkumas toks, tai įprotis. "Tsakant", imk ir dainuok iš džiaugsmo, būna, nuo lengvumo, bet vis tiek kažkas prašo tų sunkumų...

Buvau jau paminėjęs, bet pasikartosiu:

"aš manau, kad žmonėms būtų didžiulė pažanga nustoti mėsytę valgyti, ir karts nuo karto žolynų lauko pakramtyti... apie visuomenę kalbu... žiū, ir šienaut nereiktų..."
Image

Sėkmužės Visiems!
Mes esame vaikai didžiulėje Žemėje...
Mes teesame žaislai suaugusių pasaulyje...
Dobė
Posts: 675
Joined: Mon 09 26, 2005, 8:58
Location: Vilnius

Re: Žalia mityba

Post by Dobė »

<Geriau vienas sveikas produktas nuolatos, negu nesveika įvairovė - va tokia mintis>

Pritariu , tikrai puiki mintis (+) Juk Tibeto vienuoliai irgi beveik vien tsampa (nekeptais miežiniais paplotėliais) misdavo, o kokių dvasinių aukštumų pasiekdavo ir sveiki, užsigrūdinę būdavo, ilgaamžiai. o kad ir krikščionys vienuoliai ar kitokie atsiskyrėliai - ką gi jie valdydavo? dažniausiai vien duoną vandeniu užsigerdami. o jei tas vanduo iš šaltinėlio, tai nepalyginamai vertingesnis už vaistinėse siūlomus brangiausius ir natūraliausius papildus. žinome, koks svarbus mums yra vanduo . na, kur mums su tais vienuoliais dabar lygintis - ne tuo oru kvėpuojam, ne tą vandenį geriam, ne tą ne tą.....
bet vis tiek geriau mažiau, bet sveikų produktų. geriau žiemą ekologiškos bulvės, morkos, burokėliai, obuoliai nei nitratinės daržovės ar vaisiai (taip pat ir džiovinti) iš parduotuvių. geriau ekologiška natūraliai rauginta duona nei pirktinė mišrainė, žaliaėdžiams žinoma geriau nesmulkintas mirkytas ekologiškas grūdas. tik vėl reikia savo įpročius kontroliuoti ...
ir dar viena svarbi priežastis valgyti žalią maistą - dantys, jie turi nuolat gauti darbo, kramtyti. kramtydami žalią sveiką maistą, jie apsivalo. kažkada mane labai papiktino "mokslinis" straipsnis, kuriame, remiantis kažkokiais tyrimai, buvo teigiama, kad valgyti žalius obuolius kenksminga dantims - atseit emalį nuėsdina :gigi: .
Dobė
Posts: 675
Joined: Mon 09 26, 2005, 8:58
Location: Vilnius

Re: Žalia mityba

Post by Dobė »

Basta wrote::lol:

nufotkinau.
na gerai pasistengus, galima tikrai daug ką pjaut :) melioną irgi, pvz.
ir cukiniją..
kažkada turguje (senajame, maisto Klaipėdoje) pirkom. mat šaukštų, šaukštelių ir šakučių ar kinų pagaliukų medinių tai galima lengvai rast, bet va peilių jau senokai nematėm. dar būna tepti kam nors tokie plokšti maži..
žodžiu, nėra taip sunku ir išsidrožt tą peiliuką :) svarbu "nugaląst ašmenį" gerai :D

Image
:wink: tokius mažus peiliukus jau naudojam apie 10 metų - daugiausia medui, uogienei ar kokiam minkštam maistui tepti. tvirčiausi peiliukai būna iš kadagio, jie ir skaniai kvepia, dezinfekuoja. turbūt galima pagaminti ir didesnius, su platesniais ašmenimis. o mažesnių kadaginių peiliukų būna Kaziuko mugėje, atveža iš Estijos. Tokie peiliukai populiarūs Skandinavijoj.
Kristina
Posts: 266
Joined: Wed 12 18, 2002, 3:24
Location: Airija-Lietuva
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Kristina »

Cia anksciau buvo gera mintis , kad pirmiausia svarbu vidu keisti, tada gal ir ta mityba keiciasi. Pazystu ne viena vegetara, nu ne trupucio ne geresni uz kitus.Kartais net pilni puikybes ir pykcio. Taigi kyla klausimas, kas svarbiau ir pirmiau :D . Cia pazystu viena airi ,kuris rimtai sirgo, jau beveik sedejo invalido vez, bet kaimynas ukininkas ji isgyde "stebuklingu " jogurtu ir zalia mityba. Kiek suprantu ,tas jogurtas paprastas tik tiek ,kad sviezias , o svarbiausia zalias pacio augintas maistas :) . Bet...pilnas pykcio vistiek vaikinas, taigi ...
Gal to sotumo ir reikia tom visom neig en nuraminti :) O siaip viena sventoji( neatsimenu vardo) kazkiek metu vien sv komunija buvo gyva:) Is tikruju, jei ne daug gyvenime malonumu, tai gal ir ieskom ju maiste , nors cia pareiskiam savo kuryba :lol: .
Is pradziu zmogus gauna grynus prod per krauja , paskui per piena, o kas toliau....
Tiesa, sunui kai buvo kokia 7 -8 men salia obuoliuko pirmas maistas buvo sviezus pumpureliai, kai eidavom pasivaikscioti neidavo praeit pro gyvatvores :) paragavau visai nieko :) Kazkur girdejau ,kad pusu ar egliu pumpurus net sveika valgyt.Gal meginot?
loreta
Posts: 711
Joined: Thu 10 20, 2005, 2:40
Location: ant kalno

Re: Žalia mityba

Post by loreta »

Kristinut, kaip įdomiai Tu kalbi, malonu matyti sugrįžusią:) Aš irgi norėč tokio "stebuklingo" jogurto! Kol kas namų sąlygomis pagaminu su g. bakterija, tai skanu su virtom bulvėm(ar keptom):)
Toltik
Posts: 580
Joined: Fri 10 28, 2005, 9:56
Location: Laisvės oazė
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Toltik »

Grūdų daiginimas

...Gamintojas dar kalbėjo, kad verta žinoti, kokius daigintus produktus naudinga valgyti. Anot jo, daigintus kviečius naudinga valgyti, kai jų daigelis yra iki 1mm, kai didesnis daigelis, tai jau nebenaudinga, o kai želmuo užauga 10cm, tada vartojami tik nupjauti želmenys. Jis dar sakė, kad avių naudinga valgyti tik daigus. Informacijos gali rasti internete rusų kalba http://www.poisk.ru įvedęs kokią užklausą.
Vakar pirkau sėmenų aliejaus turgelyje. Pardavėja sakė, kad namuose spaudžiamas aliejus karštuoju būdu, o tas, kur parduotuvėse (nepamenu, kaip jis vadinasi), spaudžiamas šaltu būdu, tai ten išlieka vitaminai.
Na štai ką sužinojau. Laimingai!

Margarita


Dėkui už informaciją :)), taip ir maniau dėl sėmenų aliejaus, labai jau jis stiprų skrudinimo kvapą turėjo :(, bet ką padarysi.. Klausiau turguj kaip spaudžia, tai aiškino kad po volu, o daugiau nesusiprotėjau paklausti, nors kvapas tai atsakantis buvo, volą kogero kaitina, kad daugiau aliejaus išsispaustų.

Dėl daigintų produktų naudingumo tai reik mažiau kreipti dėmesio ką ten blevyzgoja tie mokslininkai. Aišku, kad kiekvienos sėklos sudėtis trupučiuką kitokia ir kinta trupučiuką kitaip dygstant ir leidžiant želmenį, bet tai visai nereiškia, kad šaknys nenaudingos visai ir kad avižos tarkim sudygę praranda maistines savybes, gal mokslininkai ir neaptinka tų medžiagų kurių ieško, bet susidaro šimtai naujų kurių jie neieško, o organizmas jas vistiek įsisavina. Nebent šaknys prigamintų ten kokių stiprių antiseptinių medžiagų... Galima žinoma pasidomėti, nes šiaip gamtoj tai nieks nevalgo iškart viso augalo su šaknimis ir stiebu, dažniausiai vartoja vaisių, sėklą arba lapą atskirai, o šaknis tai retai kas vartoja, na tik kirmėliukai visokie, arba šakniavaisius turinčius augalus jau po vegetacijos....

Tadas :))
Toltik
Posts: 580
Joined: Fri 10 28, 2005, 9:56
Location: Laisvės oazė
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Toltik »

Šiaip laba faina, kai moteriškės vis parašote apie tai kaip skanu keptos ir virtos bulbikės ;), galėtumėte dar ir kokį receptuką įmesti (+) , arba nueiti į vegetarų temą ir ten papasakoti kaip smagiai šveičiat mėsikę ir koks jos stebuklingas skonis pačirškinus su svogūniukais ir užpylus saldžiarūgščio ananasų padažo...
Kristina
Posts: 266
Joined: Wed 12 18, 2002, 3:24
Location: Airija-Lietuva
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Kristina »

:D ale tikrai skanu . Nu bent aisku ,kad valgant tik zalia maista, jumoro jausmas nedingsta :lol:
Toltik
Posts: 580
Joined: Fri 10 28, 2005, 9:56
Location: Laisvės oazė
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Toltik »

http://forum.syromonoed.com/ - monovalgiai

http://www.syroedenie.com/ - puslapis rusų kalba apie žaliavalgystę...
Toltik
Posts: 580
Joined: Fri 10 28, 2005, 9:56
Location: Laisvės oazė
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Toltik »

http://www.syroedenie.com/articles/menstruation.html

apie moteriškų problemų problematiškumą ir nusistovėjusio požiūrio į menstruacijas neatitikimą realybei...
Sartorius
Posts: 20
Joined: Tue 10 21, 2008, 18:07

Re: Žalia mityba

Post by Sartorius »

Kaip suprantu, tai ir cia akyvumas nekoks :)
Vienintelis aktyvus rawfood'eris Toltik'as, ar yra daugiau?
Mindaugas
Posts: 1311
Joined: Fri 09 27, 2002, 23:01

Re: Žalia mityba

Post by Mindaugas »

Sartorius wrote:Kaip suprantu, tai ir cia akyvumas nekoks :)
Vienintelis aktyvus rawfood'eris Toltik'as, ar yra daugiau?
Dar Gluosnė rawfooderė :)
P.S. http://gluosne.lt ;)
Mindaugas
Posts: 1311
Joined: Fri 09 27, 2002, 23:01

Re: Žalia mityba

Post by Mindaugas »

Aš tik pradėjau valgyti rawfood. Sportavau, tai pagrinde bananus valgiau. Svoris augo viskas buvo ok.
Bet po kiek laiko nebegalėjau, nes iš tualeto negalėjau išeiti, nors ir vieną bananą suvalgius.
Gal alergija bananams arba chemikalams kuriais buvo apdoroti bananai.

Šiaip jau linkęs patapti rawfooderiu, bet reikia išsiaiškinti prieš tai kaip maitinsiuosi. Reiktų plano
Sartorius
Posts: 20
Joined: Tue 10 21, 2008, 18:07

Re: Žalia mityba

Post by Sartorius »

Nezinau ar reikalingas planas (skamba, kaip dar viena priezastis... :))
As neplanavau, tiesiog sokau i vandeni ir tiek.
Mano galva reikia bandyti viska ir pasilikti tik tai, kas patinka, prie ko organizmas linkes.
Beja, zarnyno disfunkcija yra iprastas dalykas pereinant prie zalio maisto, uztrunka ivairiai, bet susitvarko mikroflora ir viskas ore.
Gluosnė
Posts: 513
Joined: Thu 04 24, 2003, 13:26
Location: Kaunas/
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Gluosnė »

Reikia visgi ivertint situacija - kokie produktai prieinami, ka megstam, ko nelabai. Ragauti, ko neragavom. Nes alkiui uzpuolus ir namie neturint tinkamo maisto, griebia ranka viska, kas papuola.
Zinoma, kiekvienam savaip. Man sis kelias labai labai sunkus. Priklausomybe begaline.
Plius, nesugebu palaikyti normalaus svorio. Maksimumas, kuri ispesu gyva maista valgydama - 46 kg. O man tai ryskiai per mazai, nekoks vaizdas. Bet nesurenku daugiau nei vieno, nebent karta i diena valgau ka nors negyvo. Dazniausiai-duonos. Nezinau kodel taip yra. Mano medziagu apykaita visada buvo greita, bet dabar is viso viskas eina kaip per tiesu vamzdi :shock: Plius, problema su gliukozes kiekiu kraujyje - nuo net nedidelio fizinio kruvio staigiai tampu alkana, buna silpna. O riesutu nevisada buna po ranka. Ar siaip kazko tokio greitai suvartojamo.
Matyt, darau kazka ne taip. Dar daug reikia ieskoti. Bet zinau, kad teisingas gyvenimo budas. Nors teisingiausias bus tada, kai valgysiu savo uzauginta maista.
Bet jau po 7 menesiu turiu rezultatus. Nors ir buvo keli "nusokimai" prie iprasto maisto. Nebesergu adenomioze, nors pries 1,5 metu man pasake, kad esu nevaisinga. Siemet diagnozes nebeliko :) Plius, nebera mazakraujystes, kuria turejau nuo vaikystes. Idomu, ar ne.. Nustojau valgyt mesa ir dingo mazakraujyste. :)
Siaip priklausomybes faktas akivaizdus. Pvz., toks dalykas kaip arbata su pienu. Man labai sunku sito atsisakyt. Buna pacios tikriausios lomkes. Nezinau kaip tai veikia, bet esu totaliai priklausoma. Ir dar - druska. Pastoviai uzsimanau ko nors suraus ar marinuoto. Iki drebulio. Nezinau, kaip tiksliai veikia sis priklausomybes mechanizmas, bet valios reikia gelezines.. Zinau, kad kitiems-nereikia, viskas paprastai ivyksta. Gal tiesiog esu priklausoma asmenybe.
Beje, del saldumynu, Toltik :H gerai pastebejo. Pradejus valgyt daug zalumos poreikis saldumynams sumazeja ir net isnyksta. Bet svarbu vel neuzsikabliuot, nes jei pradedama valgyt negyva maista, uzsimanoma ir saldumynu.
Daug ka lemia musu mintys ir nuotaikos. Valgome daznai esant nerimui, nuovargiui, prastai nuotaikai. Valgom, kad patirtume malonuma. Ir tai darome toli grazu ne visada del to, kad esam alkani. Harmoningai asmenybei maistas nebuna toks svarbus. Geras pavyzdys su tais vienuoliais, kurie paploteliais mito..
Ko gero, musu kunas gali pagamint viska, tik jam reikia salygu.
www.gluosne.lt Upė vietoje nestovi...
Sartorius
Posts: 20
Joined: Tue 10 21, 2008, 18:07

Re: Žalia mityba

Post by Sartorius »

Gluosne, taip alkis pereinamuoju laikotarpiu uzpuola daznai, bet namie nebera beveik nieko, kas netiktu zaliavalgiui :) nebepirk, tai kas negyva ir viskas :)
Sutinku, kad su priklausomybemis kovoti sudetinga, bet valios gelezines tam nereikia, siulau paskaityti bet kuria Allen Carr knyga, ten daug kalbama apie priklausomybes anatomija ir kaip mes vergaujame savo isitikinimams, o ne priklausomybes objektams.
Man irgi sunkiai auga svoris (perejus, nukrito 15kg), bet manau reikia laiko :)
Riesutai, aguonos, zirniai, saulegrazos tikrai padeda, reikia bent pora kartu per diena tureti savo valgiarastyje.
Toltik
Posts: 580
Joined: Fri 10 28, 2005, 9:56
Location: Laisvės oazė
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Toltik »

as jau galvojau, kad si teva visai numire, na taip ir buvo :)))...

mano patirtis su zaliu maistu siam momentui yra tokia... kai perejau nuo vegetarines dietos (su pieno produktais ir saldumynais) prie zaliavalgiskos tai svoris nukrito apie 5-6 kg ir stabilizavosi.. metus laiko gyvenau alkanas... taip. paprasciausiai alkanas, bet nieko tokio, pries tai irgi gyvenau alkanas, tiesiog apsunkdavo virskinimo sistema nuo bulviniu blynu, varsketuku, varskes, riesutu ir t.t. tie produktai neatnesdavo sotumo. T.y. nepamaitindavo kuno, bet apkraudavo virskinimo sistema.. tai daugumos iprastai vaidinamas sotumas, po cepelinu ar kotletu su gausiu garnyru zmogus jauciasi "sotus" nors realiai jis jauciasi pavarges, o virskinimo sistema visa krauja supumpuoja link skrandzio ir gesina katastrofa.. tai zodziu metus pusbadziu buvau, nes po tik nuo riesutu apsunkdavau ir daugiau aliejaus i salotas pripylus.. kol karta nepasidarem su drauge sriubos is darzoviu su daug visokiu darzoviu (pomidoru, kopustu, brokoliu, burokeliu, avokado, cesnaku, svogunu, petrazoliu, salotu + truputi aliejaus, prieskoniu; ir viskas suplakta misalkej), paragavom ir apsalom :D... suvalgem tik koki tredzdali ir pasijutome sotus 0_o o_0 negalejom niekaip pagauti kampo kodel. Nei tai reisutai, nei aliejaus daug, tos pacios darzoves, o sotumas yra nors tu ka... po kurio laiko gavau II butenko knyga apie zalius kokteilius, kur ji remiasi gamtos (bezdzioniu) stebejimu ir is ju nusibezdzioniauja dieta. Kur 50 procentu zaluma (salotos, laukiniai augalu lapai ir stiebai), 40 procentu vaisiai ir ten mazdaug 5 procentai seklos, riesutai, 5 procentai sakniavaisiai (cia biski pakoregavau, bezdziones dar vartoja apie 1-2 procento mesos). Tai va tada prasidejo pasakiskos dienos.. pradejom skabyti visa laukine zaluma uz duru ir smulkinti ja su bananais ir apelsinais.. mazdaug 30 procentu lapu ir 70 procentu vaisiu.. tik tu kokteiliu ir tepavalgydavome ir dabar tik ju ir tepavalgau.. esme tame, kad tik laukiniai augalai dar sukaupia reikiamas zmogui maistines medziagas (nors mano patirtis rodo, kad ir darzoviu primaisius daug i viena kruva tu medziagu uztenka).. zmogus valgai vaisius kilogramais ir sotumo nera, ypac jei vaisiai is egipto, ispanijos ir kitu galu... jie visi kulturiniai, uzauginti lysvese, redais ir po plevelem ir jau seniai neturi viso reikalingo medziagu komplekso (ka jau kalbeti apie energijas....).. visa vasara tik kokteilius ir slamsciau.. po truputi perejau prie obuoliu + zoliu ir lapu (nuo visu lietuvisku medziu ir ne tik lietuvisku ;) )... jei noredavau saldziau tai dedavau saldesnius obuolius arba datules, arba medaus.. po truputi pasiekiau santyki 50:50 (zaluma:vaisiai), bet kiti tokio kokteilio kai paragauja tai jiems akys ant kaktos lipa, nors kunas dazniausiai prie jo verziasi (tai pats turbiausias maistinis papildas), bet skonio receptoriai bando priesintis.. zodziu kai organizmas gauna reikiamu medziagu jis nebadauja, alkio jausmo nelieka, nors metus laiko jis pastoviai buvo... zinoma tai nereiskia, kad sie kokteiliai issprendzia visas psichologines problemas, jos lieka, bet kartu zmogus turi ir efektyvia priemone maitinti kuna... viena is problemu dar lieka tai kad kokteilius visi daro blenderiais ir gauna tyrele, tada nedirba dantys ir silpsta ju aprupinimas krauju, nes raumenys nemasazuoja kraujagysliu ir dantys gali pradeti gesti, tiesa galima daryti stambiai pjaustytas laukiniu augalu ir vaisiu salotas, tada problema issisprendzia, arba karts nuo kato pagrauzti sakniavaisiu ir t.t. jeigu augalai nesusmulkinami burnoje arba blenderiu tai is ju maza naudos, nes skrandis nekramto ;( ir tada pasisavinama tik patys lapelio pakrasciai, kur sutraiskytos lasteles.. laukiniu augalu audiniai stiprus ir nesukramcius ju jie nesuvirskinami.. bet vistiek pasitarnauja kaip sluota..

sultys duoda visas reikalingas maisto medziagas ir sotumas buna, bet problema, kad sultys neduoda celiuliozes kuri absorbuoja toksinus ir juos pasalina su ismatom.. celiulioze butina ir jos reik daug 50 procentu mazdaug, kad normaliai butu pasalinti toksinai is mirusiu lasteliu, toki kieki galima tauti tik su laukiniais augalais. Visos darzoves buvo isvedinejamos kad taptu minkstos, sultingos ir saldesnes... o organizmui reik ko kito :( na ir to reik bet ne vien.. zodziu tiek ziniu

daug mano pazystamu itrauke i savo raciona laukiniu augalu ir vaisiu kokteilius kuriuos vieni vartoja kas dien kiti karta per savaite, valgo visa ta pati maista kaip ir valge (virta ta prasme) ir dziaugiasi sveikatos, savijautos ir nuotaikos pagerejimu.. ir pasakoja, kad kuo toliau tuo labiau jaucia, kad pavalgo tik zaliu kokteiliu, nors organizmas ar psichika reikalauja ir blynu, kosiu ir t.t.
Gluosnė
Posts: 513
Joined: Thu 04 24, 2003, 13:26
Location: Kaunas/
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Gluosnė »

Sartoriau, as ne viena gyvenu. Turiu dukra, kuriai gaminu. O ji mano "sieno" nevalgo :D Be to, dar viena sheima cia gyvena, o jie jau gamina
nerealius patiekalus.

Zali kokteiliai-jega. Reiketu visiems juos vartoti, nesvarbu ar syrojedai ar ne.
Bet ir kramtyri reik pratintis.

Su sotumo jausmu tai neturiu dideliu bedu. Labiau - su uzgaidom. Labai stiprios jos buna ;) Kaip uzsimanau ko nors,
tai net apsiverkiu kartais.
www.gluosne.lt Upė vietoje nestovi...
Sartorius
Posts: 20
Joined: Tue 10 21, 2008, 18:07

Re: Žalia mityba

Post by Sartorius »

Toltik, va cia tai bent mityba :) turbo, skaiciau kazkuriame rusiskame saite apie inda kuris tik paprasciausia zole valgo. Butenko pozicija zinom, bet ji nepropaguoja laukines zalumos, nebent kazko naujo nepaskaiciau :]
Papasakok apie savo 50% zaluma, kas tai, medziu lapai - kokiu, zoles - kokios?
Kaip kunas reaguoja i tokia zaluma, ar reikia "priprasti"?

Su sultimis nedraugauju, tai, anot vieno guru tera rugstus (arba saldus) vandenelis, be lastelienos jis kunui nereikalingas ir naudos is jo mazai, o kartais ir atvirksciai padaro daugiau zalos, atsiranda diabeto rizika.

Gluose, taip, as irgi vaiku nespaudziu ta linkme, bet matau, kaip sunus pradejo daugiau gyvo maisto valgyt, o dukra nuseke paskui, tik zalia maista ir tevalgo :)
Patikek, nera tu psichologiniu lomkiu, jei pradedi suvokti, kad kulinarija, tai tik "apgavyste".
Paskaityk Carr'a, man jis is esmes pakeite poziuri.
Toltik
Posts: 580
Joined: Fri 10 28, 2005, 9:56
Location: Laisvės oazė
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Toltik »

Na jo, Butenko apie laukinius augalus nedasiprotėjo, bet ko norėti, ji gi iki kaulų smegenų miestietė, net nedasiprotėjo daryti pjaustytas salotas ir jas kramtyti, kad gumos rutulio nereiktų į burną kištis.. o aš tokias salotas dariausi su kompanjonais pora savaičių vaikų stovyloje ir mažiai graibstyte išgraibstydavo jiems priruoštą puodą ir kėsindavosi į mano kompanjonų sau pasidarytas salotas. Paslaptis paprasta - datulės arba medus duoda saldumą, miško uogos ir obuoliai rūgštumą ir sultis, o laukiniai augalai visas reikiamas maisto medžiagas ir kartu sumaišius gaunasi fantastika realiame laike :)... nereikėjo niekam nieko piršti, na gal keliems sustabarėjusiems ir užsikompleksavusiems suaugėliams ir tokiais patampantiems paaugliukams...

Naudoju visus laukinius augalus, na tik labai nuodingų nevartoju, tokių kaip nuodingoji nuokana, baltašaknė, žalčialunkis.. o šiaip tai dedu viską kas po ranka papuola, nuo beržų, klevų, liepų, ąžuolų, uosių, alksnių, karklų, drebulių, tuopų, šermukščių, šaltekšnių iki alyvų, obelų, kriaušių, slyvų lapų.. lapai iš vis visų medžių tinka, o kuriuos vartoti atsirenka pats organizmas, visai nereik dėl to sukti galvos, o šiaip tai pagal patogumą, kas arčiau tą ir naudoju. Pas mane sodyboj arčiausiai buvo obelys, klevai ir liepos bei alyvos... mmmm..... alyvos (super augaliukas)... čia iš medžių lapų, iš žolių tai pas mane stipriai nuodingų nėra, tai vartojau visas kur radau išskyrus varpinių šeimos (jų labai stipri celiuliozė, nesikramto nifigą ir net blenderis neįveikia - palikim ją karvėms ir stirnoms ;)) )... taigi mėgstamiausi dilgelės ypatingai dideliais kiekiais, gysločiai, pienės (skonis pasikeitė po kurio laiko, nepamenu, daba kaip salotas skinu ir valgau ir skanu labai), cikorija, builiai, usnės, svėrės, kraujažolė, rugegėlė, bajorė, veronika, ramunėlė, takažolė, mėta na ir daug kitų augalų kurių dabar nepamenu, nors visai pakanka ir vien tik dilgėlių su alyvų lapais tarkim :)...
augalai skirtingi veikia skirtingai... pvz. alyvos yra stebuklingas augalas (čia tiems kas stebuklais tiki ;))) ).. nepamenu koks lietuvių biologas ar žolininkas, jas prilygino ženčeniui, jis darė tyrimus, bet jų rezultatų niekur nesimato, gal tiesiog pražioplinau... jo duomenim alyvoje yra visų tų pačių medžiagų kaip ir ženčenyje tik daugiau, nes auga ji šiauriau... tai va jei daug alyvų pridedi tai jaunimėliui kuris įprastą maistą valgo nejuokais pradeda galva suktis, toks pojūtis lyg siela kūną paliktų, bet nieko nepalieka, ateina lengvumas momentaliai ir nuotaika gera.. ir pačiam panašiai, bet prie gero priprantama :)... dabar taip nebebūna, nors ir vienų alyvų kokteilį pasidarytum... bet jos labai karčios, todėl maišau su dilgėlėm ir kitais augalais.. Dilgėlių pvz. ir dabar dar pilnos pasienės, alyvų taip pat.. bet kokteilį pasigaminu kokį kartą per savaitę dabar. Užtenko jo maždaug trims dienoms, ten būna apie 1 litrą arba 1,5 litro. Darau visai be vandens, gaunasi tokia tiršta košelė, tik žolės ir obuoliai, maždaug 1:1 santykiu. Nematavau niekad... bet užtaisas tai geras.. o šiaip dabar kopūstus rauginu su obuoliais, dar turiu riešutų lazdyno tai pasimirkau, datulių džemo užmerkęs pasidarau.. kokis 5-10 obuolių suvalgau per dieną, nelygu kitam racionui ir nuotaikai.. stovi kampe kvietrugio pusmaišis, bet nesitiesia rankos kolkas į jį.. gal kai prasidės šalčiai ir išsities..
Ir po stovyklos šią vasarą buvo man daug visokių gilių išgyvenimų tai užsikabliavau rimtai ant įvairiausių sūrelių.. jei tik atsiduriu kur mieste tai būtinai lekiu į pardę ir pagrindinis pirkinys būna sūreliai ir sūriai. Na žodžiu yra kaip yra, nei aš jų pavalgau nei savijauta nuo gera būna, bet norisi ir tiek. o šiaip viskas puikiai :)

Jei turi el. varianta ten tos knygos kur minėjai apie priklausomybes ir psichologiją tai atsiųsk :) būsiu dėkingas :)

beje, kas norit realiai pamatyti kaip gaminami kokteiliai tai užsukit į svečius, aš šalia Giedraičių miestelio sodyboj gyvenu :) (kaip myliu svečius, nepatikėsit ;) :) :) )...
Post Reply