Svarbus laiskas

Moderatoriai: Mdsts, Neringa, Rapolas, Visi tvarkytojai

Skelbti atsakymą
Aureja
Pranešimai: 653
Užsiregistravo: Tre 05 18, 2005, 14:26
Miestas: Kaunas

Svarbus laiskas

Standartinė Aureja » Pen 05 16, 2008, 9:52

Kulinarija pagal V. Saką: Fast food - greita mityba ar lėta mirtis?
Švedų mokslininkai ištyrė, kad bulvių 'čipsai', taip vadinamos 'bulvės
fri' ir 'hamburgeriai' (bifšteksai) turi savyje tokį didelį kiekį
kancerogenų (cheminis junginys, skatinantis piktybinių navikų
susidarymą), kad šių valgių mėgėjai ir garbintojai yra tiesiog pasmerkti
įvairiems onkologiniams arba geriausiu atveju - nerviniams sutrikimams.
Ar ne todėl 'makdonaldiniu' maistu maitinami vaikai pasižymi nervingumu,
kartais ir nenusakomu elgesiu?
Tyrimai buvo atlikti Stokholmo universitete (Stockholm
University), o tiriamasis kancerogenas, kuris susidaro ankščiau minėtuose produktuose,
buvo akrilamidas (acrylamide). Paprasčiau tariant, kancerogenas
atsiranda kepant ir gruzdinant daug angliavandenių turinčius valgius.
Beje, tai svarbu yra ir picų 'fanatams' bei ryžių garbintojams, nors
ryžiai pagal senąsias maisto vartojimo tradicijas laikomi dietiniu
produktu...
Švedų biochemikai nustatė sensacingą ir šokiruojantį faktą,
kad įprastame bulvinių 'čipsų' pakelyje kancerogenai 500 kartų (!!!) viršija
tas normas, kurias geriamajam vandeniui nustatė Pasaulinė Sveikatos
Organizacija ( World Healt Organization, WHO). Bulvėse 'fri' ir
mėsainiuose (Burger King), kurie pardavinėjami Švedijos 'McDonalduose',
kancerogenų norma viršyta net 100 kartų, tas pats pasakytina ir apie
picas. Šiandien, kai statistinis lietuvis suvalgo 8 kartus daugiau picų
nei tradicinių lietuviškų valgių, drąsiai būtų galima teigti, kad
statistinis lietuvis žiupsneliais į save ir į savo vaikus krauna
kancerogenus, tuo ir save, ir savo palikuonis bei kelias ateinančias
kartas pasmerkdamas būsimies vėžiniams susirgimams...
Švedų mokslininkas Livas Buskas (Leif Busk), vadovaujantis
Švedijos Nacionalinės maisto asociacijos (Sweden's National Food Administration)
tyrimų departamentui, tiesiog pritrenktas gautais tyrimų rezultatais
pareiškė, kad per 30 savo specializacijos metų maisto pramonėje 'tokių
dalykų dar neteko regėti'...
Neįtikėtini ir ypatingai svarbūs tyrėjų atradimai privertė
pakeisti mokslinių atradimų tradicinius pristatymo būdus: pradžioje kolegų
recenzijos, paskui publikacijos specialiuose leidiniuose ir tik paskui
'kontaktai su visuomene'. Mokslininkai, matydami, kad šį kartą jų gauti
duomenys rodo apie jau veikian čią 'uždelsto sprogimo bombą', visų pirma
nutarė organizuoti spaudos konferenciją.
Akrilamidas yra balta arba skaidri kristalinė medžiaga,
tirpstanti vandenyje. Žinoma, kad jis ardo nervinę sistemą ir, pagal onkologų
duomenis, yra geninių mutacijų bei piktybinių navikų pilvo ertmėje
atsiradimo priežastis. Šie duomenys gauti tiriant gyvūnus.
Pagal JAV Aplinkos apsaugos valdybos (The US Enviromental
Protection Agency) klasifikaciją, akrilamidas įeina į tų kancerogenų grupę, su
kuria kontaktuojant patiriami 'vidutinio sunkumo sveikatos pažeidimai'.
Gali būti, kad greitai šitokio maisto komplekto pardavėjai
pakliūs į kalėjimą.
Pagal Pasaulinės sveikatos organizacijos (WHO) reikalavimus,
viename geriamojo vandens litre turėtų būti ne daugiau kaip vienas mikrogramas
akrilamido. Pagal naujus Europos sąjungos reikalavimus, akrilamido
kiekis sumažintas iki 0, 1 mikrogramo. Suprantama, šių reikalavimų
Lietuvos sveikatos centras arba nežino, arba korupcijos sumetimais
nepaiso. Tyrimais buvo nustatyta, kad virtose bulvėse ir mėsoje
kancerogenų iš vis nesusidaro. Ar ne todėl, kai senovėje lietuviai
maistą gamindavo duonkepėse krosnyse (gaminami daugiausiai būdavo virti,
troškinti, slopinti patiekalai), vėžinėmis ligomis mažai kas sirgdavo?
Šiandien užsienio kulinariniai žurnalai, interneto kulinarinės svetainės
daug dėmesio skiria garintiems ir virtiems valgiams, ypatingai
troškiniams. Ne tik aukštesnio rango, bet ir bet kuri maitinimo įmonė,
kurioje dirba mitybos specialistai, o ne analfabetai diletantai, savo
klientams valgiaraščiuose siūlo didelį pasirinkimą troškinių, o ne keptų
valgių, beje, ir labiau apsišvietę klientai mėsos, žuvies, paukštienos
kepsnių užsisako žymiai mažiau.
- Kas vaikystėje valgė bulvytes 'fri', tas suaugęs turi
daugiau galimybių susirgti krūtų vėžiu, - paskelbė ir amerikiečių mokslininkai.
Harvardo universiteto medicinos fakulteto mokslininkų teigimu,
ikimokykliniame amžiuje kiekvieną savaitę suvalgyta bulvių 'fri' porcija
didina riziką susirgti krūtų vėžiu. Šie duomenys gauti stebint ilgame č
ius 80 tūkstančių medicinos seserų sveikatos pokyčius. Mokslininkai
nustatė daugelį ryšių tarp mitybos režimo ir atsirandančių ligų. Kitaip
sakant, 'pasakyk kuo maitiniesi, pasakysiu kokiomis ligomis sergi'...
Paskutinis straipsnis, publikuotas 'International Journal of
Cancer', paremtas 582 moterų, sergančių krūties vėžiu ir 1569 nesergančių moterų
tyrimais nuo 1993 metų. Mokslininkai tyrė nuo 3 iki 5 metų mergaičių
mitybos režimą, apklausdami jų mamas, kaip dažnai ir kokius maisto
produktus jos tada valgė. Karinos Maiklz ir jos kolegių tyrimų duomenys
rodo, kad, jei vaikai iki 5 metų kartą per savaitę suvalgo minėtų
patiekalų, krūtų vėžio susirgimo galimybės padidėja 27 procentais.
Rizika susirgti krūties vėžiu iki 60 metų vertinama 1:25. Mokslininkai
taip pat pažymėjo, kad šią riziką sukelia ne bulvės (virtos bulvės,
bulvių košė), bet bulvių kepimas keptuvėse ir ypatingai gruzdinimas
gruzdintuvėse, kai bulvės prisigeria kancerogenų ir riebalų rūgščių.
Britanijos organizacijos, kovojančios prieš krūtų vėžį
generalinė direktorė Pamela Goldberg pareiškė: 'Atlikti tyrimai apie tai, kaip
maitinimasis ankstyvoje jaunystėje pasireiškia vėžinių susirgimų
rizikai, yra šokiruojantys'...
Lietuvoje sveikatos ir veterinarijos klerkai, priimdami ir
aprobuodami darbui maitinimo įmones, ypač vaikų darželius ir mokyklas, tikrina koks
bus valgiaraštis, kaip valgiai bus gaminami, tačiau dar nėra buvę
atvejų, kad būtų tikrinami, kaip kepami ar gruzdinami gaminiai, kuo yra
maitinami vaikai. Dar blogiau, Lietuvos sveikatos ir kulinarijos klerkų
leidimu, jau mokyklose statomi nuodingų gėrimų ir maisto automatai.
Agresyvi 'greito maisto' (fast food), ypač picerijų ir
'MacDonaldų' plėtotė, cheminiais ir kancerogeniniais nuodingais priedais perdozuotų
maisto produktų gamyba, ypatingai ydinga vaikų mityba šiandien tapo
būtina norma. Dar daugiau: Lietuvos maitinimo įmonių: restoranų,
kavinių, barų, picerijų savininkai, direktoriai ir vadybininkai,
norėdami padidinti savo pelnus, valgiaraščiuose įvedė net atskirą skyrių
- VALGIAI VAIKAMS, kur būtinai yra siūlomi transgeninių, modifikuotų,
cheminiais priedais dozuotų pigių dešrelių, gruzdintuvėse gruzdintų
bulvyčių ir krakmolingų chemizuotų kečupų. Kitaip sakant, visos Lietuvos
maitinimo įmonės, palaimintos Valstybinės maisto ir veterinarijos
tarnybos, stengiasi vaikus maitinti trigubai nuodingesniu maistu!!!
Atrodo, kad tiek Seime, tiek Vyriausybėje, Sveikatos
apsaugos ir Švietimo ministerijose, Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje
nebėra tikrų vyrų ir moterų, nėra nė vienos motinos ir tėvo, kurie turi
vaikų ir kuriems rūpėtų vaikų ateitis, dar blogiau - kai kam, kurie gal
ir turi vaikelių, aiškiai labiau rūpi, kad jų atžalos augtų kamuojami
įvairiausių susirgimų ir ligų.
Paradoksas, kad Lietuvos valdžia pasirūpino kokiu maistu
turi maitintis kaliniai: įstatymu patvirtinta, kiek kalorijų turi gauti tinginys
kalinys - 2298 kcal, dirbantis kalinys - 3301 kcal, nepilnametis kalinys
- 3023 kcal, tinginė kalinė - 1951 kcal, dirbanti kalinė - 2476 kcal.
Kalėjimo viršininkams valdžia griežtai nurodė, kad kaliniai privalo
gauti ne tik duonos ir vandens, bet ir mėsos, žuvies, daržovių. Kalinio
racione būtinai turi būti grikiai, ryžiai, manų kruopos, kiaušiniai,
grietinė, pienas, kefyras, liesa varškė, fermentinis sūris, liesos
varškės sūris, pieniškos dešrelės ir net virta bei pusiau rūkyta dešra.
O kiek kalorijų (energinės vertės) maisto turi gauti
kūdikiai, darželinio, mokyklinio, studentiško amžiaus vaikai ir jaunuoliai? Kas
pasirūpins kiek angliavandenių, baltymų, riebalų, vitaminų,
fiziologiškai aktyvių mikroelementų su maistu turi gauti besivystantis
vaikų organizmas, kad vaikai išaugtų sveiki, protingi ir darbingi?
Lietuvos ateinanti karta pasmerkta valstybinei visa
apimančiai nevisavertei mitybai, kad tik greičiau degraduotų, išsigimtų ir išmirtų.
Jau šiandien valdžia, Sveikatos apsaugos ir Švietimo ministerijų ir ypač
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos klerkai pagreitino vaikų
masinį nuodijimą, - kaip kitaip galima paaiškinti, kad Lietuvos mokymo
įstaigose jau veikia nuodingais cheminiais priedais perdozuotų saldėsių
ir gėrimų pardavimo automatai, kurie labiau civilizuotuose kraštuose jau
yra uždrausti... Net Rusijoje nustatyta, kad žemiau išvardintų žinomų
firmų maisto produktuose ir gėrimuose rasta transgeninių komponentų:
'Coca-Cola' - 'Coca-Cola', 'Fanta', 'Sprite', tonikas 'Kinley';
'Cadbury' - šokolado ir kakavos gaminiai;
'Danon' - vaikų maistelis, jogurtai, kefyras, varškė;
'Hershey's' - šokoladas, gaivieji gėrimai;
'Mars' - šokoladiniai saldianiai 'Mars', 'Snickers', 'Twix';
'McDonald's' - greito maitinimo valgiai;
'Nestle' - vaikų maistelis, kava ir kavos gėrimai, šokoladas;
'Pepsi-Cola'- 'Pepsi', 'Mirinda', 'Seven Up'.
Lietuvoje ypatingai reklamuojamų ir mėgiamų 'čipsų'
dviejuose pakeliuose yra toks kancerogenų kiekis, kad gali rimtai sutrikti nervinė sistema.
Kas paneigs, kad daugelis vaikų 'čipsų' nevartoja kaip narkotiko?
Švedų mokslininkų atlikta analizė parodė, kad akrilamidas
susidaro
keptuose ir ypač gruzdinamuose maisto produktuose. Pavyzdžiui, keptose
bulvėse akrilamido susidarė 12-40 kartų daugiau, nei keptuose
'hamburgeriuose' (bifšteksuose). Taip pat nustatyta, kad 'McDonalduose'
naudojami maistiniai stabilizatoriai, konservantai, emulgatoriai ir pan.
Iš jų E121, E123, E240 yra visai uždrausti, E103, E105, E121 E123, E125,
E126, E130, E131, E142, E152, E210, E211, E213-217, E240, E330, E447
priklauso kancerogenų grupei, alergenams - E230, E231, E232, E239,
E311-313, o kepenų ir inkstų ligas sukelia E171-173, E320-322.
Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas
Dievo ausi greiciausiai pasiekia zodziai, is zmogaus sirdies ateinantys (J. Kuvykas)

Rolandas
Pranešimai: 101
Užsiregistravo: Ant 01 21, 2003, 3:50
Miestas: kažkur anapus

Re: Svarbus laiskas

Standartinė Rolandas » Sek 06 08, 2008, 22:39

Gal butu galima gauti nuoroda i originala? 8)

Skelbti atsakymą