Page 1 of 9

Nenoriu būti mėsaėdis arba kaip tapti vegetaru?

Posted: Sat 12 28, 2002, 19:42
by Mindaugas
Kai perskaičiau knygas apie Anastasija, kažkaip savaime nustojau valgyti mėsą.
Pasijutau daug geriau. Mintys pasikeitė pasidarė lengvesnės.
Po metų laiko, jau nebesijaučiau taip gerai, todel kad nebuvo ko valgyti tuo metu beveik.
Koks maistas pakeičia mėsą, jei aš dirbu sunkų fizinį darba?

Aišku savo sodyboj tokių problemų neiškils, bet gyvenant mieste
ir kai ribotos galimybes nusipirkti maisto kokio norisi ir dar šviežio, nes
parduotuvese jo paprasčiausiai nebuna. Ka daryti kol neturiu savo maisto?

M.

Vegetaras - vegetarui

Posted: Sun 12 29, 2002, 18:35
by Rytė
Galiu duot kelis patarimus iš savo praktikos. Mėsos nevalgau jau beveik dešimt metų ir šį tą galiu pasiųlyt.
Organizmą gali užterš ne vien mėsa ir jos patiekalai. Rytą naudinga išgert vandens stiklinę su pusės citrinos sultimis užkandant šaukšteliu medaus. Taip iš skrandžio išplaunamos toksinės atliekos, organizmas pasiruošia naujai dienai,maistui. Po to - puodelis žalios arbatos su džiovintais vaisiais ar javainių batonėliu (mano vaikai juos vadina dribsnių šokoladukais ir noriai valgo kasrytą).
Kas pakeičia mėsą,t.y. jos baltymus? Pirmiausia - riešutai. Čia kiekvienas gali rinktis tuos,kurie skaniausi. Vienu metu gal norėsis lazdyno,kitu - graikiškų ar kedro riešutų. Organizmas pats pasirinks. Ir dieną išalkus labai naudinga turėt dėžutę džiovintų vaisių , riešutų, saulėgrąžų,moliūgų sėklų. Juos pakramčius tikrai padaugėja energijos, o pirkt visur yra.
Dar labai naudinga valgyt patiekalus iš ankštinių daržovių: pupelių, žirnių, lęšių. Daryt troškinius, mišraines ar vienus kramsnot.
Idealu būt (bet Londone, o gal ir Norvegijoj bus neįmanoma rast) daigint kviečius ir juos valgyt su medum ar vienus. Daiginto grūdo energijai maža kas prilygsta.
Nepamirškit ir vandeny virtų kruopų košių: grikių,sorų,ryžių ir visų kitų.

O iš viso gal verta įvest vegetarinių receptų temą? Tai labai aktualu tik pradedantiems vegetarams,kai atrodo,kad be mėsos nėr kas valgyt.
:roll:

Posted: Mon 12 30, 2002, 18:18
by Beveidis
Valgymas is esmes yra keknsmingas dalykas. As asmeniskai bandziau is viso mesti si zalinga iproti. Taciau mazdaug po menesio beveik visai fiziskai issekes turejau pripazinti savo eilini pralaimejima. Paskutinemis dienomis stingau nuo salcio ir beveik aplpau nuo bet kokio didesnio fizinio jausmo. Kad neuzverciau koju - meciau iproti palaipsciui - ta prasme valgiau karta i savaite normaliai, o kasdien tik duona su vandeniu.

Re: Vegetaras - vegetarui

Posted: Mon 12 30, 2002, 18:56
by Birute
Loreta wrote:...gal verta įvest vegetarinių receptų temą? Tai labai aktualu tik pradedantiems vegetarams,kai atrodo,kad be mėsos nėr kas valgyt.
:roll:
Tiesiog perskaitei manasias mintis, Loreta... :D
Manau, visai smagu butu pasidalinti patirtim, receptais...

Del daiginimo...
Kasmet, velu rudeni, ziema, dar pavasari daiginu pipirne, ridikelius, lesius, kviecius... Dedu ant sumustiniu, i salotas, kaupeli ant grietines sriuboje...
Grazu, skanu, naudinga...
Manau, ne vienas tai darote, papasakokite, kaip... :)

Posted: Thu 01 09, 2003, 17:35
by egismas
Dabar ta tema yra labai daug knygų lietuvių kalba. Tai P.Brego knygos, A.Malovičko "mirti jau mokame, laikas išmokti gyventi"-du tomai, "10 žingsnių sveikatos link", "kaip išsigydyti pačiam" ir t.t., K. Vaištarienė "Maistas kaip vaistas". Ir šeip įvairių brošiūrų, pvz. "Ką valgo vegetarai" su receptais.
Rašoma, kaip išsivalyti organizmą (gydomieji badavimai), ką su kuo-svarbiausia!-valgyti ir t.t. Bet viską daryti reikia pamažu. Iš karto pakeitus mitybą vėliau atsiranda diskomforto jausmas...
Ar yra besimaudančių žiemą? Aš truputį apleidau, ir tikretkarčiais prisimenu tą malonumą...

Posted: Tue 01 14, 2003, 21:29
by Kristina
[Valgymas is esmes yra keknsmingas dalykas. As asmeniskai bandziau is viso mesti si zalinga iproti.
:lol: man patinka tavo jumoro jausmas,saunu tureti toki zmogeli tinklalapi .Zmones linke i dvasinius dalykus labai greitai gali nuplasnoti ,gerai kai kas nuolat salia pastato ant zemes.

O del vegetarizmo , trylikos buvau Palangos sveikatos mokykloj, po to 5 metus nevalgiau mesos ir buvo visai nesunku,draugai kepdavo saslykus, o as valgydavau ryzius su darzovem ir tikrai nenorejau mesos,po to astuoniolikos gyvenimas taip susikloste, kad vel pradejau valgyti ir iki dabar tebevalgau ,noreciau mesti ,bet dabar man taip skanu ...nors visada gaila tu gyvuliuku kuriuos suvalgau :cry:
Patarimas Mindaugui jai dirbi sunku darba gali padeti lasiniai kiek atsimenu sveikuoliai is vios mesos isskirdavo lasinius kaip ne taip kenksminga maista,kuo remiasi nezinau.
Yra daug geru dalyku vegetarizmas, grudinimasis: maudymasis kiaurus metus, Reiki, Tibeto joga, bet reikia dar ir valios, ir noro ,ir visada blaivaus proto.
sekmes visiems propaguojantiems sveika gyvenimo buda :wink: , kaip mano mama sako: svarbiausiai visems reiktu nuvaziuoti i Palangos sveikatos mokykla ir perskaityti Megre knygas

Posted: Tue 01 28, 2003, 10:23
by Beveidis
Tibeto jogai yra atsarginis zmonijos issigelbejimo variantas jei Anastasijai nepasisektu.

Visu pirma Anastasija jau laimejo kara. Siulau nepriestarauti siai minciai o jai pritarti.
Antra joga ne jum skirta, patikekit. Jei butu jum, tai gyventumete kaip minimum Himalaju regione.

Apie vagetariska maista

Posted: Wed 02 05, 2003, 13:17
by Nerija
Labai gerai, kad gvildenama tokia tema. Butu saunu pasidalinti ziniomis, kaip maitintis sveiku, nemodifikuotu, be visokiu E-... priedu ir be mesos...
Pasirinkimo sarasas labai sumazeja. O fantazija arba kisene jau sako STOP...
Na, ka galeciau patart is savo vegetarisko maitinimosi metu patirties:
Lasinius galima pakeist sviestu, aliejumi
Mesa-zirniais, soja, pupelemis, soru kruopomis, pieno produktais, kiausiniais, riesutais...
Cukru-medumi, dziovintais vaisiais (juose labai daug kaloriju)
Ir, aisku darzoves, darzoves, darzoves...

Noreciau iskelt dar kita klausima apie pusgaminiuose ar patiekaluose esancius kenksmingus priedus-konservantus, daziklius ir pan.radau straipsi, kuriame minimi ju zala sveikatai. Gal yra cia kokiu chemiku, kurie paaiskintu, ka reiskia pvz, tirstiklis E-440, emulsikliai E-...
acu

Nerijai apie emulgatorius

Posted: Fri 02 07, 2003, 14:55
by Laimis Zmuida
Sveika, Nerija,
Apie emulgatorius parasiau ka zinojau atskiroje temoje. Gali ja rasti siuo adresu: http://www.anastasija.lt/forum/viewtopic.php?p=447#447

nezinau ar tai idomu, jei susidomejai, tai rasyk atsiusiu PILNAS lenteles pastu.

Posted: Mon 04 28, 2003, 14:38
by Gluosnė
Mesos valgau nedaug.. Bet vistiena traukia kaip magnetas.. Ir zuvis, juros gerybes.. Nu negaliu as be ju :(
O dukra mano kazhkaip nenori mesos ir viskas..O as ir nesiulau. Nors shashlykus kepant suvalgo kazkiek. Idomu stebet, kaip valgo vaikas.. Jokiu misrainiu, makalyniu, viska atskirai. Duodu ko praso, niekada neverciu valgyti, jei nenori. Ir tikrai galiu pasidziaugt sveiku vaiku, nors ir labai lieknu :D Pagrindas jai - duona ir koshes, po to pieno produktai. Pastebejau, kad kai ji valgo daug surio (po 100-200 g pr diena net suvalgo), tai pamatavus po kurio laiko jos ugi - buna zenkliai shoktelejes. Matyt, organizmas reikalauja kalcio.. O mes praradome vaiko sugebejima jaust, ka ir kada reikia valgyti..

Posted: Mon 04 28, 2003, 16:12
by Beveidis
O as tiesiog suformulavau minti kad mesus nevalgysiu nes ji kenkia svaikatai ir is viso neskanu

Dabar belieka stebeti ir stebetis sios minties materializacija

Posted: Mon 04 28, 2003, 17:06
by Rytė
Beveidi, juk mėsa tikrai neskanu. :wink: Paklausk mano Gabrielės. Ji tik pamačius mėsą ar dešrelę sako: 'fui, kaip neskanu!Kaip galima valgyt?'. 8)

Posted: Mon 04 28, 2003, 17:55
by Gluosnė
O kaip zuvis? Buna dalinis vegetarizmas.. visgi zuvis labai maistinga ir vertinga..

Posted: Mon 04 28, 2003, 18:03
by Rytė
Žinai,Gluosne, šiaip aš ir žuvies beveik nevalgau ( o Gabrielei net siųlyt nebandyk), bet kai užsinoriu kokio rūkyto ešeriuko kartą per metus - neatsisakau...
Ir nieko: kol kas sveika esu. :wink:

Na, bet čia juk kiekvieno žmogaus pasirinkimas. Mėsos valgymas savaime nėra blogis. Kaip sakoma: ' blogis ne tai, kas įeina žmogaus burnon, o tas, kas iš jos išeina'....

Posted: Tue 04 29, 2003, 8:27
by Beveidis
>'blogis ne tai, kas įeina žmogaus burnon, o tas, kas iš jos išeina'

Vladimiras Megre kalba visai kitaip. Jis sako kad mes ikvepiame musu uztersta ora ir iskvepiame jau pravalyta. Mes esame naturalus oro filtrai ;)

Posted: Tue 04 29, 2003, 13:06
by Rolandas
O kaip su vitaminais?
Kiek aš žinau, vitaminas B12 augaluose randamas laaabai mažais kiekiais. O jis būtinas organizmui. Jo trūkumas sukelia mažakraujyste. Ar vegetarai naudoja maisto papildus/sintetinius vitaminus ar kaip? Ką vartoti, kad organizmas gautų natūralių B12 vitaminų?

Posted: Tue 04 29, 2003, 13:16
by Mindaugas
Rolandai kaip manai kokius papildus naudoja Anastasija ?

Mitas

Posted: Tue 04 29, 2003, 13:22
by Laimis Zmuida
Mitas cia yra sukurtas apie tuos B12 vitaminus. Zmogaus organizmas sugeba pats susintetinti ir pasigaminti visus jam reikiamus vitaminus, o kazkokios jegos (itariu farmacijos stukturas ir farmakologijos moksla) bando zmones itikinti, jog B12 reikia vartoti papildomai. Kam nuo to geriau, kad zmogus vartoja B12? Manau, vertingiausia farmacijos imonems. Nemaciau nei vieno zmogaus, kuris del B12 vartojimo tapo kokiu nors nuostabesniu nei nevartojantis. Zinoma, kad reklamose ir kitur bandoma skleisti nuomone, jog be papildomu vitaminu zmogus negali normaliai gyventi, taciau paziurekim ar taip is tikruju yra.

Nesistengiau cia apkaltinti konkreciu farmakologu. Farmacininkai cia lovoj apsiverstu isgirde mane taip kalbant. Taip, nes jie nekalti. Taciau musu civilizacijos sistema veikia taip (itraukdama ir farmakologus butent sioje vietoje), kad pinigus is vienu paima, o kitiems atiduoda ir dar dali reklamai ismeta.

Gerdamas vitamina C as pasijauciu geriau, taciau negeriu jo is principo nes nezinau koks gali buti jo pasalinis poveikis. Stengiuosi vartoti tik uogose, darzovese ir vaisiuose aptinkama naturalu vitamina C, o B12 ne i burna neimu. As tik penki metai vegetaras, taciau lengvai galeciau surasti daug pavyzdziu kada vegetarai negerentys B12 gyvena daug sveikiau, nei valgantys mesa ir vartojantys vitaminus...

Posted: Tue 04 29, 2003, 13:40
by Mindaugas
Abejoju kad 20 su virs metų žmogus, nustojes valgyti mėsa iš kurios gaudavo ir vitaminus kurie reikalingi kunui, staiga jo kunas pradės gamintis B12. Reikia pereinamojo laikotarpio manau. Žinoma jei vartosi papildus kunas nepradės gamintis , juk tai logiška.

Posted: Tue 04 29, 2003, 13:57
by Rytė
Taip,Mindaugai: žmogui nustojus vartot mėsą, jo žarnynas tikrai nesugebės sintetinti vitamino B12. Dėl paprastos priežąsties: užteršto žarnyno, pakitusios nuo vartojamo maisto jo mikrofloros. Bet tai atsitinka ne tik nuo mėsos, o labiau nuo mielinių gaminių, saldumynų. Mėsą valgantis , maisto produktus derinantis žmogus dali , vadinasi, būt sveikesnis už smalyžių vegetarą. Beje, mūsų šeimoj tas variantas ir yra. Mėsytės nevalgyt 10 metų man jokia problema, o štai smalyžiaut nustoju ilgiausiai savaitei. :cry:
Tokiu atveju visi tie papildai tik į naudą: bent taip organizmas kažko gauna. O ir yra jų dabar ne vien cheminių, bet ir iš natūralių medžiagų pagamintų. Bet čia jau kievieno teisė rinktis.
Net ir V.Megre po bendravimo su Anastasija nenustojo rūkyt, mėsytės valgyt ( o gal aš klįstu?).

Aišku, gyvenant savo sodyboj ir maitinimasis pamažu taps kaip kvėpavimas: netūralus, be perkrautų stalų. O kol kas... :wink:

Laimi, o kokių tu randi pavasario pradžioj netūralių vitamino C šaltinių? Kažkaip man nelabai tai sekasi. (Ypač Londone). Kažin ar koks vaisus,uoda, daržovė tą vitaminą per visą žiemą išsaugo? :?: