Pienė (kiaulpienė)

Įvairūs sodinimo būdai, priežiūra

Moderator: Visi tvarkytojai

Post Reply
Egidijus
Posts: 116
Joined: Mon 11 08, 2004, 19:40
Location: Kaunas
Contact:

Pienė (kiaulpienė)

Post by Egidijus »

Kiaulpienės tinka kavai ir vaistams

Janina Zvonkuvienė, "Klaipėda"
2006 gegužės mėn. 19 d.


Paskaičius literatūros apie augalus, galima patikėti, kad tik dėl to mus kankina skausmai, rūškana nuotaika, įsimeta įvairiausios ligos, kad esame nusigręžę nuo to maisto ir vaisto, kurį mums vos ne kas žingsnį siūlė ir siūlo gamta.

Žinovai kiaulpienę labai aukština ir vertina ją vos ne kaip gyvybės ir žvalumo šaltinį. Ji, kaip ir dilgėlė, tinka ir vaistui, ir maistui. Tai stebėtinų savybių augalas.
Reklama




Karti, bet naudinga

Kiaulpienė yra kartaus skonio. Tačiau tai nieko nekenkia. Atvirkščiai – kartumynai yra naudingi. Senovės rytiečių išmintis pataria: „Neskubėk saldaus nuryti, kartaus išspjauti“.

Kiaulpienėse gausu vitamino C, yra ir gyvybės palaikytojų vitaminų E ir A, turi geležies, kalcio, fosforo, insulino, jodo, dervos, vaško, organinių rūgščių, net kaučiuko. Naudingos yra visos augalo dalys.

Kiaulpienės gerina virškinimą, skatina medžiagų apykaitą, gydo tulžį, aktyvina apsaugines organizmo galias, varo prakaitą, tonizuoja, gerina atsikosėjimą, reguliuoja medžiagų apykaitą, valo šlakus.

Grąžina vyriškumą

Literatūroje rašoma, kad kiaulpienė naudinga moterims ir dar labiau – vyrams. Vyrai, gerdami tik kiaulpienės šaknų kavą, kas rytą valgydami lapų salotas, niekada nevarstytų vaistinės durų, teiraudamiesi brangaus preparato. Pasak reklamų, būtų „taip paprasta susigrąžinti vyriškumą“.

Biologiškai aktyvūs yra visi kiaulpienės antpilai. Sergantiesiems cukralige vertėtų su kiaulpiene nesiskirti žiemą vasarą, prisidžiovinti lapų ir naudoti juos maistui ir vaistui.

Kava iš šaknų

Kiaulpienių kava puikiai grąžina jėgas, suteikia daug daugiau žvalumo nei kavos pupelių kava.

Kavai kiaulpienių šaknis reikia rauti anksti pavasarį, kai tik kalasi pirmieji lapeliai, arba vėlų rudenį, lapams nukritus. Beje, rudenį šaknys yra vertingiausios.

Šaknys švariai nuplaunamos, nušveičiamos kempinėle, nudžiovinamos, supjaustomos ir džiovinamos vos vos šildomoje orkaitėje (ne karštesnėje kaip 40 laipsnių).

Išdžiovintas prieš vartojimą galima lengvai paskrudinti ir sumalti kavamale. Užplikyti taip, kaip įprasta namų sąlygomis plikyti kavą.

Iš lapų - salotos

Jauni kiaulpienių lapeliai kai kurių šalių brangiausiuose restoranuose naudojami kaip delikatesinės salotos. Jos yra keliasdešimt kartų naudingesnės, turinčios daug daugiau vitaminų ir maistinių medžiagų, nei įprastos daržininkų auginamos salotos.

Iš sulčių – eliksyras

Kadaise vienas Bavarijos (Vokietija) karalius priversdavęs šeimyną po pusryčių susirinkti į svetainę, kur Jo Didenybės pagarbiai laukdavo senas dvaro vaistininkas su dviem buteliukais rankose. Viename būdavusios šviežios kiaulpienių, kitame – dilgėlių sultys.

Karalius pats priversdavęs kiekvieną šeimyniškį išlenkti po mažą taurelę šių stebuklingų sulčių. Ilgainiui tai tapę tradicija, o po šalį ir po Europą paplitęs gydymas žolelėmis.

Valgė net Gėtė

Pats didysis Gėtė kas pavasarį mėgęs tokias salotas: imti po saują pienių, dilgėlių, rūgštynių lapų, skaninti petražolėmis, svogūnlaiškiais, vaistine agurkle, krapais, pridėti du kietai virtus ir susmulkintus kiaušinius, dvi supjaustytas svogūno galvutes.

Viskas sumaišoma ir užpilama padažu, kuris padaromas iš stiklinės rūgpienio, išmaišyto su druska ir pipirais, pridėjus pusę smulkintos citrinos su visa žieve.
Dobė
Posts: 675
Joined: Mon 09 26, 2005, 8:58
Location: Vilnius

Post by Dobė »

:wink: man kiaulpienė visai nekarti, netgi saldi (stiebeliai) :lol: nepraleiskite progos dabar - kasdien suvalgykite po kokius 5 kiaulpienės stiebelius (apvalo kraują, kepenis ir visą organizmą) - juk tuoj jos pražydės, o dabar dar nevėlu :P
Gluosnė
Posts: 513
Joined: Thu 04 24, 2003, 13:26
Location: Kaunas/
Contact:

Post by Gluosnė »

Atsisvieciau knyga "Dandelion Medicine"- "Pieniu medicina". tai joje tiek receptu, nu ne tas zodis.. Ir maistui ir gydymui.
Tai vat paskaicius ta knyga ir pamaniau - ne veltui tu pieniu tiek daug auga, ne veltui taip sparciai dauginasi. Viskas tik tam, kad zmogui jos nepritruktu, kadangi is anskto buvo numatyta, kad sis augalas bus labai vartojamas. Tik pamirsom. Ir naikina mano mama pienes su peiliu, mat pievele gadina sode..
Auga augalelis, siulosi mums, aki traukia... Man tai pieniu ziedai labai skanus. Mm..
Taip ir su zliuge nutiko. Ravi ja sodininkai ir lauk meta. O ji skanesne uz salotas. ir pieziuros jokios nereikalauja.

O smagiausia tai, kad ju kol kas niekas genetiskai nemodifikavo :)
Dobė
Posts: 675
Joined: Mon 09 26, 2005, 8:58
Location: Vilnius

Post by Dobė »

:lol:
Uriel
Posts: 588
Joined: Sun 12 11, 2005, 15:23
Location: Vilnius

Post by Uriel »

Gluosnė wrote: O smagiausia tai, kad ju kol kas niekas genetiskai nemodifikavo :)

Va čia tai teisybė!!! :mrgreen:
Post Reply