Iš kur gausim duonos?

Įvairūs sodinimo būdai, priežiūra

Moderator: Visi tvarkytojai

Post Reply
darja
Posts: 2703
Joined: Sat 02 07, 2004, 20:04
Location: Vilnius

Iš kur gausim duonos?

Post by darja »

Va, o man idomu pasidare, is kur sodybose gausim duonos - sakykim kitus augalus ten gal ir galima augint sumishai, nors nelabai isivaizduoju kaip ten po bulve is zoliu rankiosim, na tiek to, bet jau tikrai nesuprantu, kaip bus su javais - ar po viena varpa pievoje reiks rinkt, ar i miesta duonos vaziuosim, ar isvis jos nevalgysim :?:
Jus kaip norit, o as be bandeliu, sausainiu ir pyragu, tai jau tikrai negyvensiu - nieks mane neitikins, kad be ju geriau ar sveikiau :wink: . Atsimenu, pasakodavo tevelis, kaip jie kalejimuose Sibire svajojo, kad grize i Lietuva iki soties prisivalgys bent duonos. Jie ten vakare negaledavo uzmigt del tusciu pilvu urzgimo, o uzmige maista sapnuodavo, o duonute jiems atrode kaip pats didziausias gardumynas, uz visus pyragus gardesnis...
Tai kaip ten bus su ta duonute - juk musu proteviai nuo seno javus augino, tai kaip dabar darysim mes :?:
Mindaugas
Posts: 1311
Joined: Fri 09 27, 2002, 23:01

Post by Mindaugas »

Visaip darysiu ir kepsiu ir pirksiu :)
darja
Posts: 2703
Joined: Sat 02 07, 2004, 20:04
Location: Vilnius

Post by darja »

O is ko kepsi - is bulviu?
Mindaugas
Posts: 1311
Joined: Fri 09 27, 2002, 23:01

Post by Mindaugas »

darja wrote:O is ko kepsi - is bulviu?
Iš miltų. Kaip kepsiu pasakysiu iš ko gerai?
darja
Posts: 2703
Joined: Sat 02 07, 2004, 20:04
Location: Vilnius

Post by darja »

Gerai :)
glesum
Posts: 954
Joined: Tue 02 18, 2003, 13:14
Location: Kaimas
Contact:

Post by glesum »

As jau bandziau, pries metelius... Ne kas gavosi, bet ranku nenuleidziu.... Ismoksiu ir jus ismokysiu :wink:
darja
Posts: 2703
Joined: Sat 02 07, 2004, 20:04
Location: Vilnius

Post by darja »

Ka bandei - ar kepti duona, ar auginti pievoje javus?
glesum
Posts: 954
Joined: Tue 02 18, 2003, 13:14
Location: Kaimas
Contact:

Post by glesum »

Ir ta ir ta. Tik auginau miezius, o duona kepiau is rugiu. Nepasiseke, del patirties trukumo. dar paprasto mielinio pyrago nebuvau kepus, o jau duona uzsimaniau. :oops: Siaip ar taip, duonos kepimas, vienas is brandos apeigu ritualu.
Dabar manau patirties uztektu, tik laiko truksta.
darja
Posts: 2703
Joined: Sat 02 07, 2004, 20:04
Location: Vilnius

Post by darja »

O as nekepu nei duonos, nei mielinio pyrago, nors mama ta pyraga ir kepa (tai kam man kept :wink: ). As kepu tik pabaisiskai skanu obuoliu pyraga, kokio nieks kits neiskepa :roll: Kai buna mano gimdienis, subega visos bendradarbes jo, o ne torto valgyt :wink: Bet kai ji kepu, niekas man neturi trukdyt, nes turiu atitinkamai nusiteikt :wink: Galiu ir jums pasakyti recepta, jis visiskai paprastas, bet kam sakiau, visu kitokie isejo, net mamos toks neiseina, nes, matyt, i ji ikepu dali saves, o manes tokios kitos ant shio svieto nera :wink: :roll: :lol:

PS o recepta tai, jei noresit, parasysiu rytoj - mintinai nemoku :P
Dina
Posts: 311
Joined: Sun 02 08, 2004, 21:30

Post by Dina »

Darja, mieloji, parasyk ta savo recepteli, aisku, kad toks kaip taviskis pyragas neiseis, juk kiekvienas ar kiekviena i ji ideda savo mintis ir emocijas:) O dabar geriu sula is berzo, ech, kaip skanu..ar jus medeliu neskriaudziat ir sulos negeriat? :roll:
darja
Posts: 2703
Joined: Sat 02 07, 2004, 20:04
Location: Vilnius

Post by darja »

As tai, Dina, pati sulos nevarvinu, bet anadien vaiksciodama miskely su Lese netycia atradau kazkieno i berza ikalta latakeli ir po shakom paslepta buteliuka :roll: , tai dabar kiekviena karta eidama pro shali vis nugeriu gurksneli - tikrai labai skanu ir sveika - daug vitaminu :wink: Tik kiekviena karta padekoju medeliui, nes uz viska, ka imam is gamtos, sako, reikia padekoti :wink: O receptukas toks:

4 kiausiniai
2 stiklines cukraus
3 indeliai (stiklines dydzio) grietines
2 stiklines butent "Ekstra" miltu (netinka nei ruginiai, nei mieziniai :wink: )
1 nubrauktas saukstelis sodos
6-8 obuoliai (ne per saldus)
prieskoniai: cinamonas, vanile
pudrinio cukraus pabarstymui
(as visko imu dar pridedama puse - t.y. 6 kiausinius, 3 stiklines cukraus..., tada iseina pilna didele skarda ir nebuna per mazai :wink:)

O darau labai paprastai - uzsidegu zvake, isijungiu megstama muzika (dazniausiai Grebenscikova :wink:):
kiausinius istrinu su cukrumi, i 2 (jei darai is shitos normos) indedelius grietines imaisau saukteli sodos, viska supilu i kiausinius, ipili vanilini cukru (gali itarkuot citrinu ar apelsinu zieveliu, bet as netarkuoju), suberi persijotus miltus, ismaisai, iseina grietines tirstumo tesla. Skarda patepi sviestu ir pabarstai miltais ar dziuveseliais, pili tesla, i ja eilemis kloji nuluptu obuoliu skilteles, pabarstai cinamonu ir kisi i ikaitinta orkaite. Kepi ant normalios ugnies, kol iskepa :wink: (matysi, kai aprus, koki pusvalandi - tik man kartai apacia apskrunda :wink: ). Kai iskepi, istrauki is orkaites, ant kartsto virsaus tepi ta likusi indeli grietines (jei darai is duotos normos, jei darai is didesnes - daugiau, grietines nerekia gaileti, geriau daugiau ir riebesne, nes joje visas skonis :wink:), ant virsaus uzbarstai pudrinio cukraus, ir vel kisi trumpam i dar karsta orkaite (as dazniausiai dar biski ijungiu, ant nedideles ugnies, kad grietine susigertu, nes pritepu jos negailedama :wink: ) .
Na ir viskas, labai paprasta, ar ne. Labai skanu ir karstas, ir atsales :wink:. Sekmes kepant ir skanaus :wink: :)
Post Reply