Renkame gyvenvietei vardą

Laimė viename hektare, gyvenviečių kūrimas

Moderator: Visi tvarkytojai

Laimis Zmuida

Post by Laimis Zmuida »

Na, cia tinkami pavadinimai gyvenvietei. Kauno klubieciai sugalvojo susirinkimo metu:

Kedru slenis
Dziaugsmasodis
Linksmasodis
Gera nuotaika
Geranoriskes
Geradarbiskes
Kaimyniskes
Senieji azuolai
Anastasiskes
Kedriskes
Sibiriskes
Idejiskes
Beveidis
Posts: 218
Joined: Mon 09 30, 2002, 19:49

Post by Beveidis »

Kedrynelis
V
Posts: 220
Joined: Wed 01 08, 2003, 19:57
Location: Kaunas

Post by V »

Na man patinka kazkieno anksciau mineti Skaidruciai ir Dziaugsmasodis.
Ir Kedrynelis grazu, bet kazkaip vietovei labiau anie pavadinimai ma patink... :roll:
Irena-irocka
Posts: 460
Joined: Thu 02 27, 2003, 14:50
Location: Vilnius

Post by Irena-irocka »

Noresciau gyventi
Meiles Saloj arba
Kedru slenyj,
Svajoneje,
Linksmasodyj...
Neringa
Posts: 590
Joined: Tue 02 04, 2003, 20:30
Location: Vilnius

Post by Neringa »

Is tiesu smagu matyti ivairias diskusijas del pavadinimo ar del kitu dalyku. Besidalindami mintimis , kartais netgi pasigincydami, juk geriau pazistame vieni kitus ir geriau pradedam suprasti kas mes tokie esame kartu. Pasaka, mes tampame tikra DRAUGIJA! Linkejimai jums visiems, mano biciuliai :wink:
glesum
Posts: 954
Joined: Tue 02 18, 2003, 13:14
Location: Kaimas
Contact:

Post by glesum »

Man Kedrynelis nepatinka vien todel, kad Lietuvoje nera kedru, ir šis žodis skamba šaltai... Nėra kedrų mano kraujyje... aš jų nesu net mačiusi(išskyrus Laimio) vis dėlto, jei daug kam patinka... aš tolerantiška... gali buti ir kedrynelis... t.y. siunciam savo gerasias mintis į kedrynėlį, o kai jau rasim vietelę, pavadinimą pritaikysim jai... jei ji pati nepakuždės..
Laimis Zmuida

Na jau..

Post by Laimis Zmuida »

Ei glesum, tai kad tu nematei, tai dar nereiskia, kad ju Lietuvoje nera. As irgi nebuvau mates, bet pasirodo, kad gal 20 ju auga Kaune prie Kaniuku, gal 20 Kaune Girioniu parke, Vaisvydavoj vienas, Obelynej pora, o kiek dar as nezinau... Tai cia Kaune. O yra tokios kedru giraites kur po 100 medeliu auga ir simtameciai jau. Reikes pavaziuoti kai susiorganizuosim ir paziuresim kaip jie laikosi.

O pavadinimas man dabar geriausias "Geranoriskes". Tikras lietuviskas ir nieko bendro su kedrais.
Rytė
Posts: 860
Joined: Sat 09 28, 2002, 11:30
Location: Kaunas
Contact:

Post by Rytė »

o man kažkodėl ausyse skamba 'Linksmučiai'. Na juk mes visi ir turim būt linksmi, kad išgyventume. Va , juokaujam čia su Laimiu, Beveidžiu ir toliau juokausim. Tada ir to C vitamino pavasarį nepritrūks. :wink: :mrgreen: :lol:
Ignotas
Posts: 1
Joined: Tue 01 11, 2005, 22:55

Post by Ignotas »

Gal kas nors zino ka reiskia Lamsodis?Gal klaipedieciams reiketu kito gyvenvietes pavadinimo?Is anksto aciu.
Feja Ivanovna
Posts: 46
Joined: Thu 12 16, 2004, 21:09
Location: Kariotiskes

Post by Feja Ivanovna »

o man patinka žaismingi "Linksmasodis" ar "Džiaugsmasodis" - nemėgstu pernelyg "saldžių" pavadinimų. mano galva, pavadinimas turetų atspindėti vietovę - gal reljefą, augmeniją ar kitas ypatybes (pvz. Kedrynėlis, Klevynė, Akmenukai, Ežerėliai, Balos ir pan.). turbut kiekviena vieta kaip ir žmogus atsineša savo vardą su savimi - tik reikia pastebėti. kadangi gyvename Lietuvoje, tai "Anastasiškės" ar "Sibiriškės" - nelabai derėtų, nors čia tik mano nuomonė. man labai gražus Sukinių pavadinimas - toks etnografinis. gal kas domėjotės, jo kilme?
Vėl pasikeičiau...
Posts: 542
Joined: Tue 07 08, 2003, 15:24
Location: Kaunas-Vilnius

Post by Vėl pasikeičiau... »

Feja Ivanovna wrote:Man labai gražus Sukinių pavadinimas - toks etnografinis. gal kas domėjotės, jo kilme?
Sukinių pavadinimas yra labai senas. Jei skaitysit senovės vedų šventraščius, tai ten rasit tokią mantrą: LOKA SAM-ASTA SUKINO BHAVANTU.

Jei pabandytume išversti šitą dalyką iš sansktito kalbos, tai gautųsi kažkas panašaus į: Tebūna pasauliai laimingi, teklęsti. :) Žodis "Sukino" sanskrito kalboje reiškia kažką panašaus į lietuviškus žodžius "laimingas", "sėkmingas". Taigi, Sukiniai lietuviškai skambėtų panašiai kaip: "Laimės kraštas", "Laimės miestelis". :)

Kadangi Lietuvos kalbininkai tokios hipotezės tikrai nedaleistų (jie net nedaleistų žodžio "daleisti" vartojimo), tai tada reikėtų manyti Sukinių pavadinimą kilus nuo lietuviško žodžio: "Suktis". Sukiniai, gali būti kilę nuo vėjo pastovaus sukinėjimosi. Nes Sukiniai yra ant vienos aukščiausių to rajono vietų ir ten visada vėjai sukinėjas. :) Galbūt ten kas nors kito sukinėjosi...

Dar vienas pravdopodobnas Sukinių kilmės aiškinimas būtų kildinimas šio pavadinimo nuo žodžio KYŠKIS. :) Kadangi senovėje buvo vadinama ne Sukinių (vyr.giminės), o Sukinės kaimas (nepatvirtintais duomenimis), šis pavadinimas labai panašus į Zuikinės kaimą. Zuikinės, Sukinės kaimas...Imkit domėn, kad ten buvo sentikių kaimas (yra tik sentikių kapinės), reiškia slavų. Galbūt jie neištardavo ir pavadinimas degradavo...

Dar vienas svarbus dalykas. :) Čia visos šios teorijos, tai tik mano manymas. Duomenis būtinai reikia tikrinti. :)
glesum
Posts: 954
Joined: Tue 02 18, 2003, 13:14
Location: Kaimas
Contact:

Post by glesum »

Man tai Sukinaiai asocijuojasi su visais tais suktais keliukais, kurais labai nesunkiai pasiklysti galima, galvai nuo grozio apsisukus :D
Dina
Posts: 311
Joined: Sun 02 08, 2004, 21:30

Post by Dina »

Nuostabus pavadinimas "Sukiniai"..man, nieko nezinanciai apie jo reiksme, kyla asociacijos-begalybe, amzinas ratas..
nors as ten negyvenu ir mano pasisakymas nieko nereiskia, bet nepasivadinkit linksmasodziu ar dziaugsmasodziu, a?:) na, neskamba ir tiek..koks nors senoviskas-lietuviskas pavadinmas butu daug prasmingiau..Žemgala..Gabija..Gimtoji...
Dobis
Posts: 285
Joined: Mon 01 26, 2004, 16:42
Location: Vilnius

Post by Dobis »

Dina wrote:bet nepasivadinkit linksmasodziu ar dziaugsmasodziu, a?:) na, neskamba ir tiek..koks nors senoviskas-lietuviskas pavadinmas butu daug prasmingiau..Žemgala..Gabija..Gimtoji...
o kodel gi nepasivadinus? jei vietove jau turi pavadinima nuo senu laiku, tai tada sutinku - kam gi keisti, bet pavadinimai cia kuriami, kiek suprantu visai naujoms gyvenvietems, kurios dar neturi vardo (na, kai nusiperki bevardi lauka ir reikia ji pavadinti). o Sukiniai man, beje, irgi asocijuojasi su svastika ir net su ateiviu piktogramom, nes jos - apskritos ir primena mandalas. stai cia galite pasigrozeti ir paskaityti apie tai, kad pasikeicia isguldytu javu genetine struktura ir dirvozemio sudetis (idomu, ka tie ateiviai vis rezga?):
http://www.cropcircleconnector.com/inte ... r2004.html
http://www.kornkreisphaenomen.de/web/Ha ... se-1a.html :wink: :wink:
Uosis
Posts: 1564
Joined: Sun 12 22, 2002, 13:34

Post by Uosis »

Na bent jau juridiškai Lietuvoje nėra tokio sklypo, kuris nebūtų priskirtas vienai ar kitai vietovei :) Pavartykit dokumentus, kiekvienas sklypas turi adresą :) Ir čia, matyt, jau patys žmonės sprendžia ar reikia naujo ar gražus ir esantis :)
Dobis
Posts: 285
Joined: Mon 01 26, 2004, 16:42
Location: Vilnius

Post by Dobis »

bet juk galima ir savo giminės sodybai vardą duoti, pvz., "Usnynė" :wink:
Kipshas
Posts: 788
Joined: Mon 06 23, 2003, 9:39

Post by Kipshas »

zinoma galima, ne tik galima bet ir reikia
Buvau as angelelis, ka gi man daryt
Be sparnu likau
Post Reply