Kaip išsirinkti teisingą profesiją?

Įvairūs forumiečių patarimai. Pasidalinkime patirtimi. Čia klausiama patarimo

Moderators: Gluosnė, Visi tvarkytojai

Gluosnė
Posts: 513
Joined: Thu 04 24, 2003, 13:26
Location: Kaunas/
Contact:

Post by Gluosnė »

Andrius wrote:Gluosne, o ką jeigu truputį pakeitus disertacijos temos rakursą. Vietoj “genų formos įtaka širdies ligoms” nagrinėtum temą “žmogaus minčių, veiksmų, ir gyvenimo būdo įtaka genų formoms”? Tai būtų, manau, kažkas šiuolaikiškesnio, reikšmingesnio įdomesnio. Tokia temą būtų sunkiau apsiginti, nes tam priešintusi sistema, bet, manau, pasaulyje ta linkme, greičiausiai slaptai, kaip ir su torsioniniais laukais, jau turėtų būti dirbama.
O taip..tas butu idomu :D
Tik niekas to nefinansuos.. Ta linkme dirba zmones.. Kad ir karmos tyrejai..
Nors, abejoju, ar kas tyre karmos ir elgesio sasaja su genotipu.. Tai butu milziniskus pinigus kainuojantis tyrimas.. Tokiu tyrimu aisku nefinansuos jokia oficiali organizacija :)
saimhe
Posts: 58
Joined: Wed 10 30, 2002, 16:35

Post by saimhe »

Sveikas, Andriau!
“žmogaus minčių, veiksmų, ir gyvenimo būdo įtaka genų formoms”?
Leisk, nupiešiu tipišką vaizdą.

Užduotis sociologui: surinkti platų tiriamųjų-savanorių ratą, užtikrinantį pakankamą minčių, veiksmų ir gyvenimo būdo įvairovę.

Užduotis fizikui, metrologui ir pan.: užtikrinti nuolatinį tiriamojo <u>minčių</u>, <u>jausmų</u> ir poelgių registravimą apeinant jo sąmonę, metams kitiems.

Užduotis psichologui, genetikui, matematikui ir pan.: gautos informacijos jūroje atkasti tai, ko reikia.

Kol kas tai NEĮMANOMA, bent jau eksperimentinė dalis. Ir kol yra taip, tol bandymai kažką reikšmingo nuveikti šioje srityje apverktini -- nes tai yra darbas apgraibomis, be tradicinio užtikrintumo rezultatais.

Tačiau pereikim prie svarbiausio: ši tema vertinga tik akademiniu požiūriu, praktiniu -- beveik ne.

Tegul ir būtų gauti rezultatai! Eiliniam piliečiui nulis sveikų, jei kažkas pateiks neginčijamus įrodymus, neva mąstysi/veiksi/gyvensi taip ir anaip -> liga garantuota. Nulis sveikų, net jei tai bus pademonstruota ant jo paties kailio. Jis jau daugybę kartų tokias rekomendacijas rasdavo protingose knygutėse ir ganduose, ir nekreipdavo dėmesio anaiptol ne dėl autoriteto stokos -- o dėl to, kad nepažįsta savo vidaus ir nemoka tenai daryti tvarkos. Gi vienas kitas, šitaip priverstas kentėti dėl savo bejėgiškumo, papildė materialistų ir cinikų gretas.

O tereikia kiekvienam priimtino, veiksmingo ir neindoktrinuojančio būdo, kaip atsikratyti iliuzijų (neadekvačių įsitikinimų) -- pradedant, pvz., būtinybe pasiekti tikslą ir baigiant, pvz., fizinio skausmo baime. Kiek jau buvo žmonijos istorijoje "dvasinių revoliucijų" -- visos tik dar labiau paklaidino, nes tik stimulas keistis ten būdavo tikras. Vien gerais norais ir idėjomis sotus nebūsi; jų įgyvendinimą nulemia priemonės. Mano akimis, esminiai kokybiniai pokyčiai žmonijos gyvenime prasidės nuo efektyvios psichoterapijos, grąžinančios vaikišką imlumą pasauliui.

Giminės sodyba, ar apskritai tvirtesnis ryšys su gamta, tėra graži pradžia, atgaiva kūnui, jausmams ir protui. Netgi pasukęs ta kryptimi, Žmogus dar ilgai turės mokytis iš praeities klaidų, idant jų aklai nekartotų, idant aklai neribotų savosios pažinimo ir saviraiškos laisvės.
Tai būtų, manau, kažkas šiuolaikiškesnio, reikšmingesnio įdomesnio.
O aš jau maniau, kad ezoterikos bumas pasibaigė kartu su sovietiniu "glasnost'"... :) Nors stebint, pavyzdžiui, kaip įnirtingai p. Dainauskas bando prakišti savo biolokacijos eksperimentus KTU Biomedicininės inžinerijos konferencijose, gali pasirodyti ir priešingai :lol:
netradicinis informacijos perdavimas ir priėmimas (...) neuroniniai tinklai
Nieko panašaus. Neurotinklai faktiškai yra matematikos sritis ir skirti lanksčiam, "save apmokančiam" informacijos apdorojimui. Čia jau link dirbtinio intelekto. Kas nuoširdžiai nemyli matematikos, teneprasideda :)
Kipshas
Posts: 788
Joined: Mon 06 23, 2003, 9:39

Post by Kipshas »

grazios neekologiskos ir negrazios ekologiskos bulves
ka rinktis?
kai parduotuveje yra tik negrazios neekologiskos tai renkiesi valgyti arba nevalgyti - tiekejai sudaro paklausa o ne pirkejai
o kam tiekti geresne preke jei pelnas vistiek vienodas :)))

zinoma gali praleisti keleta valandu tu keliu bulviu ieskojimui ir be abejo jas surasi. bet valanda prie valandos ir ziurek maisto ieskojimui skiri visa likusia diena. gal po sito paaiskinimo darosi aiskiau kodel pagal vadoveline istorija pirmyksciai zmones visa laika praleisdavo ieskodami maisto :))))
Buvau as angelelis, ka gi man daryt
Be sparnu likau
glesum
Posts: 954
Joined: Tue 02 18, 2003, 13:14
Location: Kaimas
Contact:

Post by glesum »

Algirdai,
studijuoti ir nepakliuti i sistemos pinkles ira beveik utopija.. pati siemet istojau... sunku..,. sunkaiusia islaikyti savo autentiskuma... individualuma... o Iracka teisi, 90procentu informacijos - slamstas...
sekmes :wink:
Kristina
Posts: 266
Joined: Wed 12 18, 2002, 3:24
Location: Airija-Lietuva
Contact:

Post by Kristina »

Butu idomu ,ka pasirinko Algirdas po tokios ilgos diskusijos.
Mano nuomone labai svarbu destytojai ,juk tos pacios profesijos galima mokintis daugelyje vietu , taigi , manau, svarbu nuvaziuoti per atviru duru diena susipazinti su konkriacia vieta.ta pati profesija ar dalykas gali buti destomas ir labai idomiai su laisve diskutuoti, reiksti savo nuomone ir nuobodziai tik primetant kazkokius kanonus.
As pati studijavau Kretingos sv Antano institute turiu teologijos bakalaura, o va profesijos kaip ir neturiu ,galiu dirbti daugybe darbu .Du metus dirbau anglu mokytoja , o va dabar airijoj dirbu padaveja. Bet svarbiausia tai ka dave man ta vieta , as niekad nepamirsiu studentavimo metu , sutikau nuostabiu zmoniu tiek tarp destytoju, tiek tarp bendrakursiu.Niekad nepamirsiu vieno destytojo pasakymo ,kad ir kur jus butumet baige , kad ir koki darba dirbtumet visad neskit geri ir taika zmonem.... Tie keturi metai dave labai daug mano vidui.Niekad nebuvau religinga ,i baznycia nueidavau per sventes( dabar is vis neinu) , bet tai ka dare pransiskonai buvo nuostabu(vietines davatkos vadino juos sektantais:)
Kiekvieno nuomone buvo isklausoma, visi buvo gerbiami. Bendrabutyje niekas nedingdavo ,niekas nerakino duru, ir nebuvo kysiu. I kretinga atvaziuodavo tik "idejiniai" destytojai ,nes visdelto atstumai ,kur uz keliones pradzioje niekas nemokejo.
Mokykloje musu anglu mokytoja sakydavo -mokytojas ne tik turi mokinti savo dalyko ,bet ir rasti laiko pasisneketi su vaikais ugdyti juos moraliskai.Tagi, manau ,kai tau 18 labai sunku apsispresti, ka tu nori dirbti visa likusi gyvenima (ar tai is vis imanoma???) Manau svarbu pasirinkti mokytojus kurie ugdo asmenybe visapusiskai,o gyvenime visko teks pameginti ir paragauti.galu gale paskui yra magistratura kur gali konkretizuoti savo profesija :D .
Geva
Posts: 3
Joined: Wed 04 09, 2003, 0:20

Post by Geva »

Pas mus universitete (t.y. VU) buvo sakoma, kad pagal tai kaip greitai kinta gyvenimas (politinis, ekonominis, technologinis ir kt.) dėl įv.inovacijų, technologinio progreso, mokslininkų atradimų..., žmogus negalės turėdamas vieną profesiją pagal ją dirbti visą gyvenimą (kaip buvo anksčiau), nes pvz. po 5 metų, jo turimų žinių bei kvalifikacijos gali nebepakakti ir jis taps niekam nereikalingas. Taigi, dabar reikės mokytis ar bent jau tobulintis visą gyvenimą. Todėl pirmasis profesinis pasirinkimas nebūtinai nulems visą ateitį, tai priklauso nuo paties žmogaus noro tobulėti ir visą laiką siekti kažko daugiau.. :h:
glesum
Posts: 954
Joined: Tue 02 18, 2003, 13:14
Location: Kaimas
Contact:

Post by glesum »

Pas mus (VDU) destytojai sako ta pati. Ir mane tai varo i nevilti. Visa gyvenima ardyti masina vietoj to, kad kazkur nuvaziuoti...
BUtent taip jauciuosi :|
Kipshas
Posts: 788
Joined: Mon 06 23, 2003, 9:39

Post by Kipshas »

svarbiausia nesinervinti

sistema dirba savo darba, mes dirbkim savo
kaip ten bebutu ekologiski maisto produktai ir zaliavos tures vis didesne paklausa.
as zinoma dar ne su ukininkas, bet tuoj busiu :)))
Buvau as angelelis, ka gi man daryt
Be sparnu likau
Rytė
Posts: 860
Joined: Sat 09 28, 2002, 11:30
Location: Kaunas
Contact:

Post by Rytė »

glesum wrote:Pas mus (VDU) destytojai sako ta pati. Ir mane tai varo i nevilti. Visa gyvenima ardyti masina vietoj to, kad kazkur nuvaziuoti...
BUtent taip jauciuosi :|
Glesum, bet juk pati nežinai,kas tau bus įdomu po 10 metų... O yra ir tokių dalykų,kurie ne taip hgreitai kinta. Kad ir klasikinė matematika. :lol:

Aš kažkada baigiau informatikos fakultetą, bet jau ne primi metai rimtai mąstau apie radikalų specialybės kaitimą. Gaila,bet kol kas pas mus diplomais viskas vertinama. Ir su savo techniniu išsilavinimu į jokį humanitarinį darbą pretenduoti negaliu...

O ekologiškų daržovių auginimas , Kipshe, nėra visų svajonė. (Na, dabar jau jauču,kaip tavo pragaras ima manęs laukti perauklėjimui :lol: )
Kipshas
Posts: 788
Joined: Mon 06 23, 2003, 9:39

Post by Kipshas »

heh, ekologisku darzoviu auginimas,
kas sake kad as ka nor auginsiu - pacios turi augt!!!

o as tuo tarpu rasiu kaveikt - laimingas busiu kaip mano tevuliukas norejo :)))
Buvau as angelelis, ka gi man daryt
Be sparnu likau
Justinas
Posts: 34
Joined: Sat 01 31, 2004, 18:06
Location: Vilnius

Post by Justinas »

sveiki visi,

mane kamuoja ta pati problema kaip ir Algirda. Tiesa,as siuo metu mokausi ne 12,o 10 klasej. Taciau dabar pas mus vyksta profiliavimas ir jau turiu vienaip ar kitaip apsisprest. Beda tame,kad mane domina tikrai daugelis dalyku ir nezinau,kuriam teikti pirmenybe. Nusprendziau rinktis ta, kuris is paziuros lengviausiai sekasi(taipogi 'limpa' prie sirdies). Apsisprendziau tapti humanitaru. Tiksliuosius mokslus ikertu,bet jie man atgrasus. Labiausiai noreciau studijuoti ekologija,miskininkyste, zodziu kazka kas leistu pabaigus darba dirbti gamtoje, saugoti gamta. Bet protas man sako,kad as galbut neesu panasiems mokslams kaip chemija ar fizika 'sutvertas'. Jie siek tiek sunkokai einasi(nors sirdis man sako,kad del gero tikslo as pasiruoses su jais susidoroti).
Po visu vidiniu priestaravimu vis tik nusprendziau sieti savo ateiti su humanitariniais dalykais - istorija,uzsienio kalbom. O kaip duokle 'prarastajai' ekologijai, pasiemiau 2 biologijos pamokas + plesiu savo akirati sia tema laisvalaikiu(kad ir skaitinedamas si foruma :) Galbut tokiu budu igysiu net naudingesniu ziniu negu per pamokas mokykloje :P
Mano planuojamu studiju sritis butu Politologija,Tarptautiniai Santykiai,Teise. Bandysiu 'sugrauzti' sistema is vidaus, jei ji pati manes nesugraus... Svajoju sukurti savo partija(butu pirmoji Zalioji partija Lietuvoj:). Mielai priimciau visus cia besilankancius - jus is tiesu saunus.

Taigi padarysiu tokia isvada,kad kokia specialybe ateity bepasirinkciau mano vidinis tikslas isliks toks pats - sukurti roju Zemeje sau,artimiesiems ir draugams. Skamba utopiskai,bet as tuo tikiu.
Smulkesni tikslai butu tokie: rupintis Gamtos apsauga, tautiskumo puoselejimas ir proteviu isminties atkurimas, bet as cia jau perspaudziu ryskiai :? Geriau paprasciau: Isikurti savam hektare zemes,padaryt savo gyvenimo moteri laiminga ir uzaugint vaika(us),kurie testu mano pradetus darbus.

atleiskit, kad tiek visko pripainiojau :oops: esme tikiuosi supratot.
Stas
Posts: 191
Joined: Sun 12 15, 2002, 15:20
Location: Vilnius
Contact:

Post by Stas »

"Visas mokslas gamtoje neturi praktinio panaudojimo. Grubiai tariant gamtai jis nereikalingas. Sistemai - taip." Maždaug taip sako gerbiamas manimi Masanobu Fukuoka.
Bet ne viskas taip blogai.
Aš poligrafistas. Masivios mašinos - reiške plėšė mūsų žemelę. Daug chemijos - tik negalvokit kad tai idealiai neutralizuojama. Daug, labai daug popieriaus sunaudojimo - kur gi mūsų miškai?
Bet iš kitos pusės - mano profesijos žmonės padėjo išplatinti Anastasijos mintys mūsų visuomenėje. Ne taip ir blogai :wink:
Daumilas
Posts: 7
Joined: Sun 07 13, 2003, 14:37
Location: Vilnius
Contact:

Post by Daumilas »

Sveiki:)

Aš taip pat 10-okas, niekaip neapsisprendžiantis kur stoti. Profilį pasirinkau tiksliųjų (nes man sekasi matematika ir panašiai), bet nežinau, kokia galetu man tikti profesija, nes man taip pat atrodo, kad mokslas gamtoje nelabai reikalingas, tai dabar nedaug ir mokausi ir nežinau ar čia stengtis mokytis ar ne:)
Arunas
Posts: 67
Joined: Sat 04 10, 2004, 22:49
Location: Braziūkai
Contact:

Post by Arunas »

Nemanau, kad mokslas gamtoje nereikalingas.
Pvz. norint pasistatyti namą prireiks fizikos, geometrijos žinių. Ruošiant maisto atsargas žiemai, vaistažoles, nepakenks chemijos ir biologijos žinios. Geografija ir istorija padės geriau suprasti pasaulį ir savo paskirtį jame. Kalbų žinojimas irgi pravers (apsilankius svečiams). Pagaliau ir tavo kaimynams bus maloniau bendrauti su išsilavinusiu žmogumi nei su tokiu kuris neatskiria rapsodijos nuo sinchrofazotrono :mrgreen:
Stas
Posts: 191
Joined: Sun 12 15, 2002, 15:20
Location: Vilnius
Contact:

Post by Stas »

Fizika, geometrija, biologija ir kt. - tai išpleštoš iš vaizdinio mokslo medžio šakos. Jei sugebesi ižvelgti visą medį - esi labai arti tikslo :wink:
Daumilas
Posts: 7
Joined: Sun 07 13, 2003, 14:37
Location: Vilnius
Contact:

Post by Daumilas »

Aš irgi taip manau, todėl ir nežinau kur stoti, kad per daug nenusispecializuočiau ir suprasčiau visumą.
Algirdas
Posts: 7
Joined: Tue 01 14, 2003, 15:56
Location: Gedmintu km.

Post by Algirdas »

Sveiki!
Ačiū visiems už jūsų nuoširdžias nuomones.

Šiaip ne taip apsisprendžiau kur stoti. Pasirinkau Vilniaus universitete biochemiją. Įstojau. Na tai kaip ir prestižinė profesija... Dideli konkursai... Baigus lengva gauti darbą... Gal aš žiuriu per daug iš materealinių pozicijų, bet manau, kad pradinis kapitalas kuriant Meilės erdvę reikalingas. Prisimenu Kurtuvėnuose vykusią konferensiją. Pritariu Antano nuomonei, kad įsikurti savo hektare be pradinio kapitalo lyg ir neįmanoma. Gi Aurimas skyrelyje „Kuriame gyvenvietę prie Gaveikių ežero (Sidabriai)" vardino išlaidas: žemės paskirties keitimui prie namo 3000-4000lt. Anastasija sakė, kad kiekviename sklype turi būti po ežerėlį – na dar kokie 7000lt. Neskaitant jau namo.

Sakote sukti ten, kur link širdis. O ką daryti, kai beveik viskas įdomu mokykloje mokytis viską gerai sekasi, kai visur norisi spėt, viską žinot, visur dalyvaut... tik, kad laiko trūksta.

Iš jūsų nuomonių galima susidaryti įvaizdį, kad viskas kas mokoma mokykloje ar universitete yra šlamštas.
"Visas mokslas gamtoje neturi praktinio panaudojimo. Grubiai tariant gamtai jis nereikalingas. Sistemai - taip."
"Iracka teisi, 90procentu informacijos - slamstas... "
Iškyla klausimas, o kokią informaciją jūs laikote ne šlamštu. Mokslas yra vienas tik išskaidytas. Manau, kad reikia mokytis kuo daugiau. Juk Anastasija negalėjo sukurti žmonijos ateities įvaizdžio neturėdama daug informacijos.

Sėmės jūsų pasirinkime, moksleiviai :)
Gytis
Posts: 61
Joined: Fri 06 18, 2004, 22:26
Location: Kaunas

Post by Gytis »

ne, ne taip supratai... 90proc. mokyklose ir univeruose yra sudo malimas(atsiprasant)...

As va pvz nuo rugsejo pirmos pradesiu eiti i KTU... Egzaminus issilaikyti pasiseke gan nesunkiai... Mano profesija - valdymas ir energetika..veliau-elektrotechnika... nezinau ar ten mane traukia, bet manau kad zmogus tox gyvis kuris gali pritapti visur-patinka jam ar ne.. o jei pritapsi ten kur nepatinka-tai ziurek-visai nemazai jau pasiekiai:)

bet manau kad tikrai mokykloje igytos zinios su pacio igytomis zinomis, tai kaip santykis 1:70... pvz-pastaruosius du metus per anglu pamokas nieko neveikem-mokytoja gavom tokia, kuri-nori mokykis, nenori ne... tai ka daugelis pasirinko?zinoma Ne... o is egzamino gavau 73 balus-taskus ar dar kaip jie vadinami-sakyciau visai gerai.. o mokykla ytakos tam beveik neturejo-mazas ziurejau multikus, dabar filmus anglu kalba... ir tiek:)... kazkaip viskas plauke savaime..


viskas yra mumyse, mokysimes ar ne-sistema ismoko nauju dalyku, bet tik jai palankiu... svarbiausia poziuris... vajetau, tiek primaliau.. puse ir pac nesuprantu:)
kamala
Posts: 101
Joined: Wed 11 27, 2002, 12:21
Location: Klaipeda

Post by kamala »

Pritarciau, tai nuomonei, kad informacija yra slamstas
tik gal ne 90, o koks 99 procentai
Kokia informacija ne slamstas
Ogi ta kuri ijungia stimuliatorius ir kuri buna pagrindas atsirasti emocijai
Rozyte
Posts: 167
Joined: Wed 08 25, 2004, 11:52
Location: Vilnius

profesija

Post by Rozyte »

Na profesija issirinkti tikrai nelengva :roll: . as taip pat esu busima dvyliktoke taciau ka studijuoti jau zinau :) Zadu stoti i muzikos akademija, mokysiuos daunuoti. :wink:
manau prfesija reikia pasirinkti pagal tai , kas dazniausiai saukasi galveleje. turiu omeny pomegius.
o tada saves paklausti ar tavoji sirdis priima si pasulyma. va ir viskas!
Tik svarbiausia neapsiriboti saves kad noriu to, bet ne mano galimybem. Jei noras aiskus ir didelis- imanoma viskas! (+)
  • Code: Select all

    Skambanti siela - lyg varpelis - tyloje pasklinda po erdvę...
Post Reply