Koks turėtų būti namas?

Būstas ir kiti statiniai, jų įrengimas ir statyba

Moderator: Visi tvarkytojai

Mindaugas
Posts: 1311
Joined: Fri 09 27, 2002, 23:01

Koks turėtų būti namas?

Post by Mindaugas »

Sveiki. As va vis mastau kaip geriau pasistatyti nama. Ir kaip ji apsildinti is ko daryti. Kiek tai kainuos. Ir t.t. Man patiko Norvegu namukai labai idomiai apsiltinti. Medis - iloliacija 40 cm medis
Birute
Posts: 21
Joined: Thu 10 03, 2002, 17:58

Svajoniu namas...t.y. namas svajonems

Post by Birute »

I suomiskus rastu namelius galima pasidairyti cia:
http://www.lapponiahouse.com
Nezinau, kiek tai galetu but vertinga, bet...dabar, ilgais, tamsiais vakarais, kai nebereikia tupineti apie augalelius, juk galima paganyti akeles, ar ne? :)
Linkiu sparnuotu svajoniu! :wink:
Birute
Posts: 21
Joined: Thu 10 03, 2002, 17:58

Svarstanciam ir ieskanciam, is ko ir kaip...

Post by Birute »

Anokia cia naujiena anastasijieciams :wink:
Taciau siandieninej informacijos gausybej lengva pasiklysti, sunku rast...
Taigi, :
http://www.nvkz.kuzbass.net/anastasia/3 ... stasia.htm
Jeigu kas nors susidometumete namo statyba is molio, pazistu realiai igyvendinto projekto autorius ir seimininkus... Idomu - rasykit, klauskit...
Laimis Zmuida

Del namo is molio

Post by Laimis Zmuida »

Sveika Birute,

Labai noreciau suzinoti daugiau apie statyba is molio. Kur galetume susitikti ir pasneketi?
Last edited by Laimis Zmuida on Wed 05 07, 2003, 22:22, edited 1 time in total.
Mindaugas
Posts: 1311
Joined: Fri 09 27, 2002, 23:01

Post by Mindaugas »

Manau pradziai pasistatyti kaip ir vasarnami , galesiu rudeni , pavasary ir vasara sodinti soda, priziureti.

Ir miegoti galeciau kai nesalta. :D

Tuo paciu apgalvociau nama kaip statyti tinkama pastoviam gyvenimui. :) Jis turetu buti ekonomiskas, ir nepriklausyti nuo Valstybes, sildymo mokesciu nebutu :lol: Atsimenu vienas zmogus patare: dekit izoliacijos dvigubai, bus labai silta. Tai va tokie mano pamastymai siuo metu apie nama.

Reikia pirma zeme gauti :)
Mindaugas
Posts: 1311
Joined: Fri 09 27, 2002, 23:01

Post by Mindaugas »

Buvau name kur nera specialaus sildymo tokio kaip radiatoriai, uz lango
-10 , o kambary karsta kad net gali su maike buti. Ir nereikia uz koki sildyma moketi. Viskas apgalvota. Namas is lauko puses plytos, paskui
izoliacijos daug, medis. O sildo tai vamzdiai su karstu vandeniu isvedzioti
grindyse.
Birute
Posts: 21
Joined: Thu 10 03, 2002, 17:58

is kur vandenuko karstis?

Post by Birute »

Mindaugas wrote:Buvau name kur nera specialaus sildymo tokio kaip radiatoriai, uz lango
-10 , o kambary karsta kad net gali su maike buti. Ir nereikia uz koki sildyma moketi. Viskas apgalvota. Namas is lauko puses plytos, paskui
izoliacijos daug, medis. O sildo tai vamzdiai su karstu vandeniu isvedzioti
grindyse.
Taip, Mindaugai, tokios idejos idomios ir vertingos, taciau nepaminejai, kaip pasildomas tas vanduo, kuris vamzdziuose grindyse...
Ar tai silumine energija, kazkokiu budu paimta is aplinkos?
Mindaugas
Posts: 1311
Joined: Fri 09 27, 2002, 23:01

Post by Mindaugas »

Vanduo šildomas elektra. Deja ne iš aplinkos. Man patiko tai,
kad apšildžius tinkamai nama su izoliacija , paskui šildyti jau nedaug reikia.
Aš dar pasidomesiu pas statybininkus kur namus medinius stato.
Birute
Posts: 21
Joined: Thu 10 03, 2002, 17:58

namu siluma :)

Post by Birute »

Mindaugas wrote:Vanduo šildomas elektra. Deja ne iš aplinkos. Man patiko tai,
kad apšildžius tinkamai nama su izoliacija , paskui šildyti jau nedaug reikia.
Aš dar pasidomesiu pas statybininkus kur namus medinius stato.
Gera izoliacija - puiku, taip sumazinami siluminiai nuostoliai, taciau butu dar geriau, sujungus i viena keleta ideju, ar ne?
Pries keleta metu Fizikiniu problemu institute teko girdeti, kad uzsienyje statomi namai, sildomi energija, paimta is aplinkos...
Idomu, ar niekam to neteko matyti Lietuvoje?
Vytautas
Posts: 15
Joined: Wed 12 18, 2002, 10:58

Post by Vytautas »

Birute, galiu patvirtinti, kad tavo paminėtų šildymo sistemų, kada šiluma paimama iš aplinkos, Lietuvoje jau yra. Patalpų apšildymui ir karšto vandens gaminimui naudojami taip vadinami šilumos siurbliai. Jie yra dviejų rūšių: vandens ir oro, tai yra vieni paima šilumą iš vandens kiti iš oro.
Veikimo principas. Turbūt žinote, kad grunte 1.5 ir daugiau metrų gylyje ir žiemą ir vasarą yra pastovi apie 6-8 oC temperatūra. Panašiai tokiame gylyje yra išvedžiojami vamzdeliai, kuriais cirkuliuoja vanduo. Cirkuliuodamas vanduo pereina per šiluminį siurblį, kuris “paima” šilumą iš vandens ir ją “atiduoda” namo šildymo sistemos vandeniui, o grunte cirkuliuojantis vanduo, atšalęs beveik iki 0oC, grįžta atgal į žemę kur vėl atšyla iki 8 laipsnių ir t.t. Tokios šildymo sistemos naudingo veikimo koeficientas viršija 500%, t.y. šilumos pagaminama penkis kartus daugiau negu sunaudojama energijos jai pagaminti.
Toks pats ir orinio šiluminio siurblio veikimo principas. Per save perpumpuodamas iš aplinkos paimtą orą, jis paima iš jo šilumą, į aplinką išleisdamas keliolika laipsnių šaltesnį orą. Orinio siurblio NVK šiek tiek mažesnis, bet jis turi pranašumą, nes užtikrina efektyvią namo ventiliaciją.

Mūsų mediniame namelyje sumontuotas orinis šiluminio siurblio variantas. Turiu pasakyti, kad tai labai patogus dalykas eksploatacijos požiūriu. Stovi vonios kambaryje kaip koks šaldytuvas, tik veikia žymiai tyliau, ir vanduo visą laiką karštas, ir radiatoriai, o taip pat ir grindys, vietose kur įrengtas grindų šildymas, šiltos, priklausomai nuo lauko temperatūros- jokių rūpesčių. Eksploatacinės išlaidos lyginant su apšildymu malkomis ar net dujomis yra didesnės, nes nenormaliai didelė elektros energijos kaina. Dar kol kas neturim naktinio elektros skaitiklio, kai jį susimontuosime išlaidos turėtų sumažėti trečdaliu.
kosmeja
Posts: 111
Joined: Tue 10 01, 2002, 16:08
Location: Vilnius

Post by kosmeja »

Vytautai... bet kaip cia iseina? jei vanduo susyla iki 8 laipsiu, tai cia juk saltas vanduo :roll: kaip jis gali radijatorius susildyti?
o su tuo oro pumpavimu... o kas jei lauke temperatura gerokai zemiau nulio?
tikriausiai as kazko nesuprantu...
Linga
Posts: 23
Joined: Thu 11 21, 2002, 10:31
Location: Klaipedos r.
Contact:

Post by Linga »

Kosmėja, pabandysiu paaiškinti aš.

Jeigu iš kubo vandens “atimsi” 5 laipsnius šilumos ir tą šilumą atiduosi kitam (vadinkim – ūkiniam) kubui vandens, tai pastarojo temperatūra pakils 5 laipsniais. Čia, manau, viskas aišku (energijos išsilaikymo dėsnis).

Jeigu ūkinio vandens kubo temperatūrą reikia pakelti ne penkiais, o 20 laipsnių, tai vadinasi iš kubo “donoro” reikia atimti 20 laipsnių šilumos. Tuo atveju, jei “donoras” šilumos tiek neturi, reikalingi du ar net daugiau “donorų”.

Tokiu principu “atimant” šilumą iš atitinkamai didelio kiekio 8 laipsnių temperatūros vandens galima “ūkinį”sąlyginai nedidelį vandens kiekį net užvirinti.

PS Čia nebuvo atsižvelgta į energijos nuostolius šilumos perdavimo metu.
Birute
Posts: 21
Joined: Thu 10 03, 2002, 17:58

Post by Birute »

Vytautas wrote: Turiu pasakyti, kad tai labai patogus dalykas eksploatacijos požiūriu. Eksploatacinės išlaidos lyginant su apšildymu malkomis ar net dujomis yra didesnės, nes nenormaliai didelė elektros energijos kaina. Dar kol kas neturim naktinio elektros skaitiklio, kai jį susimontuosime išlaidos turėtų sumažėti trečdaliu.
Linga ir Vytautai, ar jus patenkinti, pasirinke toki namo apsildymo buda?
Supratau, kad tai patogu, taciau brangu. O kas salygoja toki dideli elektros energijos suvartojima? Del elektros energijos kainos vargu ar galima ka pakeisti, deja :( Na, nebent pasikinkyti veja :)
Vytautas
Posts: 15
Joined: Wed 12 18, 2002, 10:58

Post by Vytautas »

Birute, toks šildymo būdas buvo pasirinktas dėl keleto priežasčių:
· Patrauklus pats ekologiškas energijos ėmimo iš aplinkos principas
· Namas yra tikrame kaime, kur artimiausias kaimynas gyvena už 500 m, ir galimybės apšildyti dujomis nebuvo.
· Namas yra Minijos slėnyje, kuriame labai ryškūs gruntinio vandens lygio svyravimai, todėl rūsio buvo atsisakyta. Kūrenimui malkomis būtų reikėję statyti atskirą katilinę, kas atrodė nelabai patogu. Be to, kūrenant malkomis, reikia pastoviai kurstyti krosnį - žiemą namų ilgam nepaliksi, nes užšals visos linijos.

Dabar namo eksploatacinės išlaidos trečdaliu didesnės, negu buvo išlaidos už butą. Guodžia tai, kad namo tūris kelis kartus didesnis, o gyvenimo kokybės negalima net lyginti. Be to dar tik trys mėnesiai , kai pradėjome gyventi name. Trūko patirties eksploatuoti siurblį. Dar, atėjus šalčiams, pradėjo lįsti statybos brokas. Dalį plyšių, pro kuriuos pūtė vėjas, užtaisiau, kitų remontui teks laukti pavasario. Kai namas bus tinkamai apšiltintas išlaidų gerokai sumažės. Be to būtina įsirengti naktinį skaitiklį, tai dar trečdaliu sumažins išlaidas.

Visos išlaidos tai tik mokestis už elektrą. Jos susideda iš įprasto buitinio elektros sunaudojimo (apšvietimas ir prietaisai) bei šilumos siurblio, šildančio namą ir vandenį, energijos sąnaudų, kurios atitinkamai susideda iš kompresoriaus (550W),vandens siurbliuko (šildymo sistema,65W), ventiliatoriaus (80 W) ir papildomo šildymo elemento (3 kW), kuris įsijungia, kada nebeužtenka kompresoriaus pajėgumų (šalčių metu ar kai sunaudojama daug karšto vandens).

Kosmėja teisi. Orinis šiluminis siurblys gali paimti šilumą iš oro, tik kada jo temperatūra yra aukštesnė už minus 5oC. Todėl orinis siurblys ir yra mažiau efektyvus už vandens šiluminį siurblį, kurio NVK daugmaž vienodas visus metus. Padėtį galima pataisyti panaudojus papildomą šilumos šaltinį, pvz. židinį, pakeliantį oro temperatūrą. Beje, plačiau pasiskaityti apie šiluminius siurblius galima tinklapyje http://www.nibe.se

Ką aš galėčiau patarti ekogyvenvietės kūrėjams. Manau svarbiausia būti laisvam ir nepriklausomam ir ypač nuo pinigų. Todėl reikėtų statyti namą, kurio eksploatacinė sąnaudos būtų minimalios. Tokį aš įsivaizduoju nedidelį gerai apšiltintą medinį namuką, apšildomą malkomis iš nuosavo miško.
Mindaugas
Posts: 1311
Joined: Fri 09 27, 2002, 23:01

Post by Mindaugas »

Jeigu vieta kur žemė bus vėjuota, tada galima pasistatyti vėjo elektrinę.
Mačiau viena žmogus buvo pasistatęs. Tik truputi kainuos pinigu tokios technologijos kurios yra parduodamos. O kaip paciam pasidaryti is elektra gauti hmm. Nors kur mačiau tai žmogus pats buvo pasidares
aiva
Posts: 6
Joined: Thu 10 31, 2002, 11:53
Location: kaunas

Post by aiva »

Labas, visiems . Mano galva, pries statant nama, labai svarbu pasirinkti gera vieta. Pirmiausiai kaimynu atzvilgiu, kaip ir Anastasijos knygose mineta -toliau nuo gamyklu i. pan.,nes kvepuosi ju oru. Antras, kad pati vieta butu tinkama gyvenimui - nebutu joje pvz. gausu vandens gyslu, saltiniu, dar neduokdie- buvusi pelke ar kapinynas (ir taip pasitaiko). Dar kaimuose yra vienas kitas zmogus, sugebantis virgulemis patikrinti sklypus. Be to yra ir gamtoje daug netiesioginiu nuorodu i vietos sveikuma, geruma. Pavyzdziui, skruzdes gyvena, stato namus geopatogeninese zonose. Kur ju daug, geriau pasitraukti. Galima orientuotis ir pagal bites, augalus i.kt., bet cia irgi ziniu reikia. Nera prasmes statyti, jeigu po namo tryksta saltiniai- sienos greitai trukines, peles, rusiai dreks, zmones vargs, sapnuos kosmarus, sirgs, augalai nyks itt. O tik po to galim studijuoti koki nama norim, kaip jis bus isdestytas dangaus pusiu atzvilgiu, kaip komponuosis landsafte, kaip ji apsaugoti nuo veju, kaip padaryti ekologisku itt daugybe klausimu.
Tarp kito, pries kelis men zurnale "Centras" skaiciau apie australu architekta, kuris stato tik nedidelius, nuosavus eko namus. Pas ji zmones metais eileje laukia. Jis kiek tai laiko pagyvena pasirinktame sklype, stebi vejo kryptys, kvapus, garsus, gamtos trukumus ir privalumus butent toje vietoje, ir po to projektuoja nama, kuris gali langinemis ar zaliuzemis stabdyti ar gaudyti veja, ileisti malonius kvapus bei garsus, apsaugoti nuo karscio ar salcio.. Ir naudojamos tik eko medziagos. Fantastika. Manau ,kad internete turetu buti apie tai medziagos, deja neuzfiksavau jo duomenys, bet norint rasti galima(per zurnala).
Rolandas
Posts: 101
Joined: Tue 01 21, 2003, 3:50
Location: kažkur anapus

Post by Rolandas »

Labas,

Čia toks ydomus puslapis:
http://www.log-house-masters.com/
Stato rąstinius namus. Lietuviai. Pagal norvegų technologiją.
Asmeniškai mane sudomino.

Rolandas
Neringa
Posts: 590
Joined: Tue 02 04, 2003, 20:30
Location: Vilnius

Post by Neringa »

Ziurinejau dar po tokius saitus, bet jau cia ne lietuviski

http://www.russianloghouse.com/
http://www.theloghomesite.com/cgi-bin/s ... erseek.cgi
Antanas
Posts: 16
Joined: Mon 12 23, 2002, 14:59
Location: Telshiai

Namas!?

Post by Antanas »

Bukite sveiki, mielieji bendraminchiai!
Senokai svarstau, kaip greichiau ir geriau isikurti naujoje, zhmonishkoje gyvenvieteje, savo seimos sodyboje, savame jaukiame name.
Turiu shiokia tokia ir statybininko patirti, taigi, ankschiau buvau pasipieshes savo busima nama medini. Apgalvojes jo konstrukcija, kad butu kuo pigiau ir lengviau pastatomas, shiltas, jaukus.
Perskaichius viena po kitos isheinanchias vis naujas V. Megre knygas, mano sodybos vaizdas keitesi. Daugiau palandzhiojes po rusishkus Anastasijiechiu puslapius, radau daug idomiu pasvarstymu shiomis temomis.
Man labai patiko "Lapes olos" tipo namu aprashymai. Ten ideti ir pieshineliai.
Kitur suradau idomiu (ne nauju, bet jau shimtmechiu ishbandytu) minchiu apie namu statyba ish zhemiu. Taip taip, ne ish plytu ar medzhio, bet butent -- ish zhemiu. Vienas ish tokiu pastatu, vieno dvarininko rumai pastatyti ish zhemiu, stovi jau apie pora shimtmechiu, ir ne vieno aukshto, ir su bokshtu... Atlaike karo smugius, kuriu neatlaike kai kurie akmeniniai ar muriniai pastatai.
Zhodzhiu planuoju statyti "lapes olos" tipo nama (nemanykit, kad tai kokia "partizanishka zhemine" :) ), ish zhemiu. Truputi bandzhiau pasipieshti ir eskizu.
Svarbiausia, kad namas, atrodo, turetu gautis nebrangus, shiltas, jaukus, tvirtas ir ekologishkas.
Geros kloties!
Antanas
Atkursime Dievišką tvarką,
Vėl bus mūsų Žemėje rojus,
Mintims duokim laisvę, sukruskim,
Te medžiai kareiviais mums stojas.
Mes Dievo vaikai! Jauskim vertę,
Geros valios galią beribę.
Nelengva bus vergui pakilti...
Padėt kiekvienam pasiryžę mes.
Kristina
Posts: 266
Joined: Wed 12 18, 2002, 3:24
Location: Airija-Lietuva
Contact:

Re: Namas!?

Post by Kristina »

Man labai patiko "Lapes olos" tipo namu aprashymai. Ten ideti ir pieshineliai.
Kitur suradau idomiu (ne nauju, bet jau shimtmechiu ishbandytu) minchiu apie namu statyba ish zhemiu.
Antanas
Gal butu galima suzinoti tikslesnes nuorodas kur butu galima placiau apie tai paskaitineti dekui
Post Reply