Šiaudiniai namai

Būstas ir kiti statiniai, jų įrengimas ir statyba

Moderator: Visi tvarkytojai

Jolantyte
Posts: 14
Joined: Tue 10 21, 2003, 12:09
Location: Vilnius

Šiaudiniai namai

Post by Jolantyte »

Ar zinote apie namus is siaudu?

Laaabai idomu :roll:

Ieskoti:

http://uzutekis.voriukai.net

Gal kas yra susidures su pastatyto namo pridavimu (t.y. iteisinimu)?
Kas yra galima, o ko neleidzia ?
O jeigu neleidzia, tai ar parasyta, kad to ar ano neleidzia, ar tik siaip nuostata tokia, kad negalima taip ir viskas?
As nestatau namu ir nevedu tautos.
As sedziu po medziu akacijos baltos.
jonux
Posts: 38
Joined: Fri 11 14, 2003, 17:42
Location: Vilnius

Re: Šiaudiniai namai

Post by jonux »

sveika jolanta, pats labai susidomejau siaudiniu namu statyba, atsizvelgiant i piguma ir ekologini efektyvuma. norejau paklausiti ar pati galvoji butent toki statytis :?: :D
Jolantyte
Posts: 14
Joined: Tue 10 21, 2003, 12:09
Location: Vilnius

Post by Jolantyte »

Taip, Jonuxai,
mane labai zavi siaudiniai namai :lol: ir dar is malku labai idomu-tarkim pasistatyti koki svirna :lol:
Labai noreciau susirasti bendraminciu ir pasistatyti talkos metodu.t.y
as statau tau-tu statai man. Taip butu ir greiciau, ir linksmiau, ir idomiau :wink:
Svajonese man labai graziai viskas svajojasi, o vat kai pernai nusprendziau persidazyti kambario sienas, tai viskas baigesi tuo , kad teko kviestis profesionalu dazytoja darbui uzbaigti. :oops:
Nors...man vistiek atrodo, kad tai imanoma-reikes pasikalbinti Petra-Siaudista kad padetu ir pamokytu.Tik manau ,kad sia vasara vargiai,
nes dar zemeles neradau kad prie sirdies guletu.O noreciau.
Ir savo logo tektu pakeisti-kai namus statyti pradesiu, taigal ir tauta is paskos eis? :lol:
Tik va perkaiciau, kad nerekomenduoja statytis siaudini nameli ten, kur dregna.Reiks apie pai pagalvoti. :|
As nestatau namu ir nevedu tautos.
As sedziu po medziu akacijos baltos.
Nerija
Posts: 24
Joined: Wed 10 30, 2002, 11:18
Location: Kaunas
Contact:

Lietuviškas variantas?

Post by Nerija »

Gal kas turit lietuvišką/rusišką aprašymą apie šiaudinių namų statybą bei privalumus...
Ir idomu kokia preliminari būtų kaina, gal žinot koordinates pasistačiųsiųjų šiaudinių namų Lietuvoje?

Būsiu dėkinga už bet kokią informaciją.
Gyvenimas yra grazus!
Jolantyte
Posts: 14
Joined: Tue 10 21, 2003, 12:09
Location: Vilnius

Siaudiniai namai

Post by Jolantyte »

Mieloji Nerija,
i Vilniaus kluba ateina Petras, kuris ir yra sukures ta internetini puslapi, nuoroda i kuri as isreklamavau auksciau (+)
Jisai yra pasistates siaudini nama, tas namas stovi Vilniuje prie Verkiu. Galima ji pamatyti.Tau reiktu susisiekti su Petru per jo tinklapi ir susitarti.
keletas vilnieciu planuoja pasidaryti sia ekskursija, galetum prisijungti. Tik dar neturim konkrecios datos, bet jau greitai :h:
As nestatau namu ir nevedu tautos.
As sedziu po medziu akacijos baltos.
Stas
Posts: 191
Joined: Sun 12 15, 2002, 15:20
Location: Vilnius
Contact:

Post by Stas »

Realus namas yra stai cia:
http://www.maps.lt/redirect.asp?eid=43885
Jis neuzbaigtas pilnai, bet bendri principai matomi :wink:
Autorius - labai geras zmogus Petras
Jolantyte
Posts: 14
Joined: Tue 10 21, 2003, 12:09
Location: Vilnius

Siaudiniai namai

Post by Jolantyte »

1.Si tema , jeigu ka, -apie siaudinius namus. :arrow:
2.Del "gero zmogaus" savokos, tai Biblijoje pasakyta, kad spresk apie medi is jo vaisiu, o apie zmogu- is jo darbu.Tai va, kai pamatai Petro nama, pai plota po pazastimis uzplusta tokia siluma, kad net svaigina  :angel:
3.Kol dar nepradejom statytis savo namu, rekomenduoju perskaityti "Tibeto samana".Tai knyga apie tai, kaip sventasis Milarepa state savo mokytojui namus.Tai tiesiog dvasine instrukcija apie nematoma statybu puse.  :yy:
As nestatau namu ir nevedu tautos.
As sedziu po medziu akacijos baltos.
Stas
Posts: 191
Joined: Sun 12 15, 2002, 15:20
Location: Vilnius
Contact:

Post by Stas »

Dar nedaug, bet įdomios informacijos yra čia:
http://www.asa.lt/konstrukcijos/s01.php?iq=185
Jolantyte
Posts: 14
Joined: Tue 10 21, 2003, 12:09
Location: Vilnius

Siaudiniai namai

Post by Jolantyte »

Del bendros tvarkos informuoju, kad bibliotekoje yra galimybe atsisiusti rusiskai knyga apie tai, kaip pasistatyti nama is siaudiniu bloku.
As nestatau namu ir nevedu tautos.
As sedziu po medziu akacijos baltos.
Mindaugas
Posts: 1311
Joined: Fri 09 27, 2002, 23:01

Re: Siaudiniai namai

Post by Mindaugas »

Jolantyte wrote:Del bendros tvarkos informuoju, kad bibliotekoje yra galimybe atsisiusti rusiskai knyga apie tai, kaip pasistatyti nama is siaudiniu bloku.
O dar dėl bendresnės tvarkos informuoju kad knygą galima atsisiūsti: http://www.anastasija.lt/?m=10
http://www.anastasija.lt/download/straw.zip
Rolandas
Posts: 101
Joined: Tue 01 21, 2003, 3:50
Location: kažkur anapus

Post by Rolandas »

Kaune gyvena zmogus, kuris rimtai domisi siaudiniu namu statyba. Konkreciai statyba is siaudiniu bloku. Vardas Domas (jei neklystu)., Turi pasistates priestata. Buvom, matem, patiko. Zino kaip statyti, turi susitares su ukininkais del siaudiniu bloku gamybos. Tik statytis belieka ;)
Vėl pasikeičiau...
Posts: 542
Joined: Tue 07 08, 2003, 15:24
Location: Kaunas-Vilnius

Post by Vėl pasikeičiau... »

Rolandas wrote:Kaune gyvena zmogus, kuris rimtai domisi siaudiniu namu statyba. Konkreciai statyba is siaudiniu bloku. Vardas Domas (jei neklystu)., Turi pasistates priestata. Buvom, matem, patiko. Zino kaip statyti, turi susitares su ukininkais del siaudiniu bloku gamybos. Tik statytis belieka ;)
Domas ateina retkarčiais į Kauno klubą. Sakė, kad gali ir papasakoti apie šiaudinius namus. Su nuotraukom...pvz. jie buvo Latvijoj, o ten mokykla pastatyta Valdorfo iš šiaudų. Dar Domas teigia, kad galima šiaudų namą ir be karkaso (brangiausios medžiagos) pastatyti. Jei būtų orinčių, tai jis ateitų..pristatytų... :) reikia tik panorėt... :)
Laimis
Posts: 1378
Joined: Mon 05 19, 2003, 11:42
Location: Link Ukmergės
Contact:

Post by Laimis »

Stas jau davė nuorodą, bet įmetu ir visą tekstą, nes kartais tos nuorodos dingsta... :) Taigi, kad nedingtų tekstas.. :)

Šaltinis: http://www.asa.lt/konstrukcijos/s01.php?iq=185

Šiaudinis namas

Iš ko statyti namą - visai ne retorinis klausimas. Medžiagų sąrašas nesibaigia plytomis, medžiu ir betonu. Namai būna šiaudiniai, faneriniai, stikliniai, iš kartoninių dėžučių nuo kiaušinių…

Šienas ir šiaudai - namo pagrindas.

Pasirodo, šiaudai gali šildyti ne tik degdami. Šiaudai - statybinė medžiaga, kuri laikoma viena iš labiausiai tausojančių energiją. Ir XXI amžiuje, kai jau išrasti visų natūralių produktų sintetiniai analogai, šiaudai naudojami energiją tausojančių namų statybai, ir ne ten, kur brangioms statybinėms medžiagoms trūksta lėšų, o labai išsivysčiusiose šalyse.

Šiaudiniai namai yra dviejų tipų. Statant pirmo tipo namus, laikantysis karkasas iš medžio ar metalo užpildomas šiaudų blokais, o antro tipo namuose laikančios yra sienos iš šiaudų. Norint pastatyti namą, kurio plotas 70 m2, reikia šiaudų iš 4 ha rugių. 8 neprofesionalų brigadai užteks trijų mėnesių tokio namo statybai. Vienas kvadratinis metras kainuos apie 40 dolerių.

Šiaudinės konstrukcijos labai lengvos, jų spaudimas į gruntą daug mažesnis, negu plytinių ir net medinių, o tai reiškia, kad "namų iš šieno" statybai daug lengviau paruošti pamatus. Tokių namų sienos tinkuojamos - tinkas apsaugo nuo vėjo ir drėgmės, o taip pat nuo pavojaus, kad pastatą suės naminiai gyvuliai (paprastai šiaudinius būstus stato kaimo vietovėse), nuo gaisro (tam tikslui į blokus įdedama specialių medžiagų - antipirenų, kurie paverčia šiaudus nedegia medžiaga) ir nuo vabzdžių kenkėjų, kurie gali paversti netinkuotas sienas pakritom.

Tam, kad šiaudinės sienos efektyviau taupytų šilumą, statybos metu naudojama papildoma pamatų šilumos izoliacija, pavyzdžiui, išilgai išorinės jų pusės grunto įšalimo gylyje klojami standūs putų polistirolo lakštai. Pagal tokią technologiją statomi namai Europoje, JAV ir Kanadoje, o pastaruoju metu pradėti statyti ir Baltarusijoje - prieš penkerius metus Gomelio srityje buvo pastatyta nedidelė eksperimentinė gyvenvietė iš šiaudų.

Beje…

Šiaudų šilumos laidumas 4 kartus mažesnis nei medžio ir 7 kartus mažesnis nei plytų. Šiaudinio namo apšildymui malkų prireiks 4 kartus mažiau, negu norint apšildyti paprastą kaimo namą. Šiaudinė siena kaip pagalvė sugeria garsus, lengvai kvėpuoja ir iš jos neišsiskiria kenksmingos medžiagos. Kalbant apie tvirtumą, toks namas tarnauja šimtą metų, ir po to lengvai išardomas.

Pagal užsienio spaudą parengė: http://www.asa.lt
Naujas forumas praktikams
http://esu.tiems.kam.esu.lt
Laimis
Posts: 1378
Joined: Mon 05 19, 2003, 11:42
Location: Link Ukmergės
Contact:

Post by Laimis »

Informacija apie 2005 metų vasarą rodytą laidą apie šiaudinius namus. :)
------------------------------------------------------------------------

Šeštadienį 20.10 val. per LTV2 laidoje „Žmonės kaip žmonės”: „Architekto Petro Devižio kūrinys – šiaudų namas ant plausto, gruzinų žmonų iš Lietuvos svajonė – greičiau namo”./žr.toliau/

Image

Kai gruzinai sutinka svečią, tai priima jį kaip „Dievo pasiuntinį”. Tačiau, kai jų merginamos lietuvės tampa žmonomis, tad jau būna visaip. 37 metus pragyvenusi Gruzijoje Irutė pasakos, kaip vyras sukąsdavo dantis ir liepdavo vykdyti visus jo nurodymus. Regina apsiverks, bet vis tiek siūlys tekėti už gruzino. Zita juokaus, kad atsėdėjo čia jau net kaip už žmogžudžius, o Lidija – atvirkščiai – tikins visada buvusi vyro karalienė. Kaip gyvena lietuvaitės, gruzinų žmonos – jau šį pirmadienį.
O kita istorija – kaip gyvena lietuviai vyrai, kai namą susirenčia iš šiaudų, ant plausto, ir dar jį aplipdo moliu. Architektas Petras Devižis tikina, kad Kanadoje taip gyvena jau nebesuskaičiuojamai daug žmonių, teisininkas Jonas Kačerauskas primins, kad tik tokiame name šeimą sujungia darna, o jų bičiulis Kęstutis Almonaitis – kad “kas norės, tie galės iš šiaudų pasidaryti pinigų”. Jei dar neturite būsto, žiūrėkite „Žmones kaip žmones” šeštadienį 20.10 per LTV2 – gal ekologiško ir pigaus šiaudų namo istorija bus būtent Jums?

Šaltinis: http://www.lrt.lt/print.php?strid=&id=646726
Naujas forumas praktikams
http://esu.tiems.kam.esu.lt
Laimis
Posts: 1378
Joined: Mon 05 19, 2003, 11:42
Location: Link Ukmergės
Contact:

Post by Laimis »

Labai propoguoju šiaudizmą, todėl noriu šiek tiek suminėti šiaudinių namų pliusus.

1. Didžiausias pliusas yra tai, kad šiaudų nereikia žudyti. Rąstiniams namams statyti paprastai naudojamas žalias medis, visiems plytiniams cementiniams ir kitiems namams reikalingoms medžiagoms gauti naudojamas degimo procesas, kas irgi yra žudymas, tik netiesioginis. Vienintelė išeitis būtų statyti molio namus. Tai irgi puiki, nuostabi statybinė medžiaga. :)

O šiaudas yra vienmetis augalas. Jis paimamas iš lauko jau tada, kai baigėsi jo augimo ir gyvenimo laikas. Jis daugiau nebeataugs. Todėl statant iš šiaudų išvengiama bet kokio žudymo.

2. Kuo šiaudinis namas lenkia molinius, yra lengvumas. Norint gauti tokias pat šilumines sienos savybes prie molio reikia dirbti 200 kartų daugiau, nei prie šieno namo. Tai atsitinka dėl to, kad molis - sunki medžiaga. O šiaudas labai lengvas.

3. Šiaudinio namo sienos varža yra pati didžiausia. Paprasto blokinio tarybinio namo sienos varža yra 1, rąstinio namo 2-3, o šiaudinio namo - 5. Todėl jam apšildyti žiemos periodu reikės mažiau malkų ar kito kuro. Tai šilčiausi namai. Kalnuose statomi šiaudiniai namai su dideliais langais į pietus ir netgi būnant labai dideliems šalčiams, ten nenaudojamas dirbtinis šildymas visiškai. Kiek reikia patalpos prišyla dieną nuo saulės, nuo virtuvės veiklos, virimo, kepimo, nuo žvakės ir nuo žmogaus kūno.

Vat pradžiai tiek..visus kas susidomėjo šiaudų statyba, tai agituoju susijungti. Kartu galim daug lengviau visus darbus nuveikti. Turiu daug informacijos apie šiaudų namus. Galiu pasidalinti. Pažįstu visus tris statytojus Lietuvoje, galiu suvesti, galim ir bendras statybas pradėti, surengti kokius nors seminarus mokomuosius, parodomuosius, žodžiu veiklos yra... :)

Beje, šiaudinė kytka, 100x30x50 Sukiniuose kainuoja 40 centų. Taigi 50 kvadratų namui pakanka apie 300-400lt sienoms pastatyti. Na, aišku pastato kainą sudaro ne sienos, o kitos dalys, ypač stogas, langai, durys, grindys... Bet bent jau sienas galima pasistatyti tikrai iš nieko. :)
Naujas forumas praktikams
http://esu.tiems.kam.esu.lt
loreta
Posts: 711
Joined: Thu 10 20, 2005, 2:40
Location: ant kalno

Post by loreta »

Noreciau vienu zodeliu isiterpti del siaudiniu namu. Musu pazistamas pasistate toki nama. Atrodo puikiai, tik iskilo po keliu metu viena problemele: pradejo puti siaudai ir iejus i namo vidu galima pajusti bloga kvapa. Lietuvos klimatui gal butu kiek problematiska, nes nemazai dregmes. Reiketu daugiau pasigilinti i musu senoliu statytus namus, kokie daugiausia vyravo.
Laimis
Posts: 1378
Joined: Mon 05 19, 2003, 11:42
Location: Link Ukmergės
Contact:

Post by Laimis »

Loreta, šita problema seniai išspręsta. Lietuvoje šiaudai nepūna. Šiaudai nepūna ir drėgnesnėse valstybėse, kaip pvz. Didžiojoj Britanijoj.

Gal tavo pažįstamas kažką netaip padarė? Gal stogas pas jį per mažas? Ar pas jį namas tinkuotas ir kuo tinkuotas? Kiek šiaudai pakelti nuo žemės, gal tyška nuo apačios?

Jei gali įdėk detalesnį to žmogaus namo aprašymą ir mintis nuo ko jis gali pūt...

O tokių šiaudinių namų, tai senovės lietuviai neturėjo galimybės statyt, nes nebuvo šiaudų presavimo aparatų. Šia prasme šiaudiniai namai yra naujiena, jiems apie 100 metų tik...
Naujas forumas praktikams
http://esu.tiems.kam.esu.lt
Uriel
Posts: 588
Joined: Sun 12 11, 2005, 15:23
Location: Vilnius

Post by Uriel »

O mano klausimas toks: kaip su graužikais? Jie juk visur lenda. Žiurkei cementas - ne kliūtis. O šiaudai?
Gūžtas nesuks?
Kas galit man atsakyti į šį man labai rūpintį klausimą?
Laimis
Posts: 1378
Joined: Mon 05 19, 2003, 11:42
Location: Link Ukmergės
Contact:

Post by Laimis »

Padauža wrote:O mano klausimas toks: kaip su graužikais? Jie juk visur lenda. Žiurkei cementas - ne kliūtis. O šiaudai?
Gūžtas nesuks?
Kas galit man atsakyti į šį man labai rūpintį klausimą?
Pagrindiniai 3 klausimai užduodami praktiškai visų žmonių, kurie tik išgirsta apie šiaudinius namus yra šie:

1. ar nenupūs vėjas, juk pasakoj apie 3 paršiukus nupūtė. :)
2. ar nesudegs, juk šiaudai labai lengvai dega.
3. ar nesugrauš jo graužikai.

Šitų klausimų klausia beveik kiekvienas. Į pirmą klausimą atsakymas toks: "statyk tvirtai, tai ir nenupūs, jei statai netvirtai, tai namas sugrius. Nesvarbu iš ko statai, plytų, lentų ar šiaudų. Statyk tvirtai ir nesugrius."

Atsakymas į antrą klausimą yra filme apie šiaudus. Galiu duot pažiūrėt. Ten bandymas atliekamas. Bandoma sudeginti šiaudinį namą. Jis aptinkuotas moliu ir dėl to visiškai nedega ir priskiriamas mūrinių namų kategorijai pagal degumą. Žodžiu, visiškai nedega.

O apie graužikus girdėjau taip: "pelėms reikia plyšių. Kol kytkos sukrautos krūvoje viena šalia kitos, tai ten pelių knibždėte knibžda. Nes tarp kytkų yra ilgi plyšiai, kur jos gali bėgioti, užlysti pasislėpti. Kai tik kytkos sudedamos į sieną, tai tada pelių nebelieka. Kytkinės sienos storis 50 cm. Žodžiu didžiausias plyšys į kurį gali įlįsti pelė yra 25 cm. Po to, ji pradeda nebelįsti, o išlindinėti. Vat 25 cm pelei yra per mažai, todėl jos negyvena šiaudų sienoje. Petras statė namą, sakė, kol kytkos stovėjo lauke uždengtos krūvoje, tai buvo daug pelių, o kai sustatė į sieną, tai pelės išnyko. Jonukas sakė, kad palių irgi iš pradžių buvo, bet kai jos išrinko grūdus, tai išnyko.

Žodžiu pelės teisingai pastatytame šiaudiniame name negyvena. :) O teisingai pastatytas šiaudinis namas yra nutinkuotas.

Neteisingas šiaudinis namas yra tada, kai jį netinkuoja, o apkala iš karto lentomis (kad gražiau būtų). Tada tarp lentų ir šiaudų sienos susidaro ilgi tuneliai, kurie taip ir reikalingi pelėms. Vat tada pelės ir puola. Jos ten gyvena. Joms ten rojus. :)

Trečias dalykas - mačiau kad kai kurie šiaudinių namų statytojai pirmą kytkų eilę apdengia metaliniu tinkleliu, pro kurį pelės neprasigriaužia. Labai svarbu ir kas bus po pirmąja kytkų eile. Jei ten pelės palįs, tai tada blogai. Žodžiu reikia sudaryti tokias sąlygas, kad joms nebūtų ilgų tunelių, plyšių. Galima ant pamato dėt tą patį tinklelį, o tik po to dėt kytkas. Jei bijoma pelių...

Visos mano žinios apie šiaudų namus aišku yra "teorinės", nes šiaudų namo neturiu. Bet aš jas paėmiau iš specialistų, t.y. trijų šiaudinių namų statytojų Lietuvoje (Petro, Jono ir Domo). Jie jau pastatė ir praktikos turi. Taip pat mačiau filmą ir skaičiau daug šiaudistų medžiagos.. Vat iš čia ir tos žinios. :)

Teko girdėti ir skeptikų. Vienas sakė, jog aptiko internete šiaudinį namą, kurį pelės sugriaužė ir jis visas nuo to sugriuvo. Bet tai dar kartą sakau: "jei namas pastatytas teisingai, tai jis apsaugotas nuo pelių, gaisro ir sugriuvimo". Tai greičiausiai tas minėtas namas buvo neteisingai pastatytas. Man pačiam neteko susidurti su ta informacija aš ją tik girdėjau. Būtų įdomu daugiau sužinoti apie tą sugriuvusį namą ir dėl ko jis sugriuvo.

Manau, kad yra ir sugriuvusių šiaudinių namų. Čia ne tragedija. Yra daug ir mūrinių namų sugriuvusių. Visur pasitaiko broko.

Mano patarimas - ilgai mąstyt ir pastatyt tvirtą šiaudinį namą, kuris nei grius, nei degs, nei pelių bus ėdamas. :)
Naujas forumas praktikams
http://esu.tiems.kam.esu.lt
Pierre
Posts: 144
Joined: Sun 12 25, 2005, 4:11

Post by Pierre »

O kur gauti daugiau informacijos apie šiaudinius namus?
Post Reply