"Atgal į gamtą!":) (feljetonas)

Moderators: Rolandas, Visi tvarkytojai

Post Reply
darja
Posts: 2703
Joined: Sat 02 07, 2004, 20:04
Location: Vilnius

"Atgal į gamtą!":) (feljetonas)

Post by darja »

Kazkaip negaliu neperrasyti i si foruma musu zurnalo psichologes feljetono :wink: :

"Atgal i gamta!"

- smiliu nutaikes dangun, o zvilgsni - i minia pareiske senukas, vardu Z.Z.Ruso. Ir basomis pedukemis nuslepsejo per veslia zole artimiausio miskelio link. Gal ir iki siol ten tebegyvena misdamas riesutais bei uogomis. Ilgaamziai tie gamtos myletojai :wink:

Gal mes irgi trokstame ilgaamziskumo? Nes taip pat nedidukais bureliais, susikrove kuklia manta i ryselius, o banko korteles - i kisenes :wink: , traukiame prie vandens telkiniu ir osianciu medziu, i kaimus arba vienkiemius. Kadangi retas kuris is musu - filosofas (ar siaip kokia iskili asmenybe :roll: ), procesas ne taip pastebimas, kaip XVIII a. Prancuzijoje. Ziniasklaida plesria akimi seka tik valdzios didziavyriu atostogas, o pilkuju masiu migracijos aspektai lieka nepazinus mokslo bei placiajai visuomenei.
Viskas greiciausiai prasidejo tada, kai urbanizacija izenge i musu butus ("Lentelemis iskalti koridoriaus sienas - kaip neskoninga!"), darbovietes (kai virsininkas liepe ismesti palme ir jos vietoje pastatyti nauja kopijavimo aparata :shock: ), musu vaiku mokyklas ("Mama, o as parsisiunciau referata is interneto!" :wink: ) ir garazus, kuriuose tuoj stoves nebe golfas, o kazkas tarp kompiuterio ir erdvelaivio :shock: . Pasamoneje kerote issikerojo medzio, akmens ir zoles ilgesys :( . Ne kiekvienas miestelenas teisingai issifravo jame tunancios neandertaliecio :roll: dvasios sauksma. Kai kurie, pasirdziuose pajute neaiskios kilmes spaudima bei nerima, nusprende, kad visos bedos kyla is skrandzio, ir pasiryzo sveikai maitintis :roll: .
Maistas mums tampa laaaabai aktualia problema. Ir kuo arciau Europos esame, tuo labiau juo rupinames :wink: . Kai pagalvoji, kad milijardui gyventoju maisto produktu pasirinkimas ir derinimas apskritai galvos nekvarsina - kasdien jie valgo arba virtus ryzius, arba virtus ryzius, - net pavydu :lol: . Idomu, kaip tulas kinas kaimietis pasijustu pastatytas priesais "Maximos" lentynoje sudeliotas 28 majonezo rusis? Greiciausiai ji istiktu kulturinis cholesterolio sokas :shock: . Mums bet kokiu atveju blogiau. Nes kaskart - renkantis mesa, grietine, sokolada, koldunus, pica, silke - kiekviena save gerbiancia dama :wink: apima neuroze "noriu-negalima". Kas nugali - ar "noriu", ar "negalima" - priklauso nuo nuotaikos, PMS :wink: , konfliktu darbe arba seimoje ir liemens apimties :roll: .
(cia biski praleidziu del vietos stokos, bet kalba eina apie tai, kaip moteriskes kasdien laikosi vis kitu dietu pagal vis kitu akademiku-guru- liaudies medicinos zinovu-mitybos konsultantu patarimus, kiti stojiskai imasi visokiu sportu, dar kiti (greiciau kitos :wink: ) - tokiu drastisku metodu, apie kuriuos isgirdes hipokratas grabe apsiverstu - kaip kad zarnu plovimo :shock: ...)
Nezinia, kiek dar pajegus pakelti musu civilizacijos islepintas kunas. Dar kelias savaites lasiniu dietos :roll: ? Dar penkis zarnu plovimo seansus :shock: ? O gal geriau prasiplauti smegenis? :wink: Gerai, kad gamtos myletoju grupe nesibaigia ties sveikos gyvensenos salininkais. I ja isitraukia ir miestieciai, kuriuos vertetu apdovanoti medaliu "Uz nuopelnus salies ir pasaulio ekologijai" :roll: .
Nes XXI amziaus pilieciui privalu tureti gamtai nekenkianti saldytuva (atleiskite, kokia gamta didmiestyje? O jei ji ir yra, tai negi saldytuvas labiausiai jai kenkia? :wink: ), siurbli, ispuciama ora filtruojanti per penkis filtrus (o tada labai pravartu atverti langus i svino debesi, pakibusi virs gatves), oro drekintuva (taip, ir kondicionieriu, dziovinanti ta pati ora: kad butu lygybe ir brolybe :lol: ), ciuzini, idealiai prisitaikanti prie kuno linkiu (neduok dieve zirnis po juo - iskart skandalas, celiulitas ir skyrybos :shock: ), grikiu lukstu pagalve (geriau jau pietums valgytu grikiu kose, o ne ant ju miegotu :wink: ), ergonomiska kompiuterio klaviatura (jau net medinius kompiuterius gaminti pradejo! :shock: ), pedas masazuojancias slepetes ir vonele (ar ne geraiu butu pastatyti po suolu "kvepuojancius" "Salamander" firmos batus ir kaip Z.Z.Ruso iseiti basomis i pievas? :? ).
darja
Posts: 2703
Joined: Sat 02 07, 2004, 20:04
Location: Vilnius

Post by darja »

Tesinys:

Sitie zmones nedevi sintetiniu drabuziu (odai neleidzia kvepuoti, ir siaip kenksmingi :roll: ), taciau tuos, kuriuos devi, skalbia sintetiniais milteliais :wink: ; jie valgo TIK sveika maista (kas, kad pasildyta mikrobangu krosneleje! :wink: ), negali atsisakyti daigintu kvieciu ir nelukstentu ryziu, cia pat uzgerdami visa tai asfalto juodumo kava :roll: . Jie moka asmeniniam treneriui, kasdien lieja prakaita sporto klube, taciau uzsispyre nekasa lysviu tevuku sode (nors ten ir sportas butu geresnis, ir morkos paskui dailios isaugtu - tarp kitko, tikrai be nitratu :wink: ).
Taciau jeigu tulas galiausiai nusprendzia baigti siuos zaidimus ir apsigyventi kaime, tuoj pat pamirsta savo didmiestyje pabudusia meile gamtai. jis ima kurti civilizacija :shock: . Nukasa kokius sesis arus kiemo velenos ir iskloja marmurines plyteles. Apsitveria triju metru aukscio tvora, kad nelistu neprasyti sveciai ir alkani sernai :roll: . Isigyja suni, kuri tuoj pat atiduoda i dresavimo mokykla, o grizusi uzdaro i voljera ("kazkaip nejauku, kai toks didelis gyvulys laksto kur nori" :roll: ). Nusiperka indaplove, skalbykle, mikrobangu krosnele, vandens lova ir namu kina, o medinius langus pakeicia plastikiniais. Itaiso kompiuteriu valdoma apsvietimo sistema ir isiveda interneto rysi. Pasikabina satelita. Ir tykiais vienkiemio vakarais, kai paezereje kurkia gelezines civilizacijos rankos isvengusios varles, o saules spinduliai visom spektro spalvom nudazo dangu ir vandeni, - jis sedi namie, patogiai istieses kojas ant odinio nuotoliniu budu valdomo kreslo, ir ziuri seriala "Kobra 11". "Ech, ramybe... Kaimas... Tyla, grynas oras... Gerai, kad cia persikrasuteme", - sako paciai sulaukes reklamos :lol: . Zmonele uzsiemusi - darosi prancuziska manikiura, o kol nagai dziusta, zavisi judvieju atzalomis, dorojanciomis bulviu traskucius su kokakola :wink: . Z.Z.Ruso i siuos namus ne kojos nekeltu, nors aplink ir osia simtamete giria. Neilgai - pavasari jie cia planuoja isirengti 500 kv.m baseina ir teniso kortus.
Vargsele gamtos issiilgusi neandertaliecio dvasia, klajojanti musu pasamones labirintais! Arba mes jos negirdime, arba girdime, tik ne taip suprantame; arba ir girdime, ir suprantame, o elgiames vis ne taip - nesinori "iskristi is konteksto" :? . Gerai, kad dr yra tokiu grynuoliu kaip Lietuvos miskuose gyvenantis Tarzanas: ne, mes nepasieksime jo lygio (ir nereikia - visu musu istorijos tada netilptu i spauda, jei ja dar kas nors skaitytu :wink: ), taciau bent jau turime kuo stebetis. Ir kartais izenge i laiptine nei is sio, nei is to iki savojo buto sestame aukste uzkopiame laiptais. Gal dar ne viskas prarasta :?: ... :wink: :P :)

Ramune Zarzojute
Kristina
Posts: 266
Joined: Wed 12 18, 2002, 3:24
Location: Airija-Lietuva
Contact:

Post by Kristina »

:roll: :?:
nelabai suprantu kam cia tai rasyti?
kamala
Posts: 101
Joined: Wed 11 27, 2002, 12:21
Location: Klaipeda

Post by kamala »

I gamta gerai
Taciau keliu atgal nera ir niekada nebuvo
Todel sakyciau i prieki i gamta
Nuo atgal skirtusi mano supratimu tuo, kad technologijos turetu islikti
Ne dabartines mechanines, o biotechnologijos kurias dar reikia sukurti
Feja Ivanovna
Posts: 46
Joined: Thu 12 16, 2004, 21:09
Location: Kariotiskes

Re: "Atgal į gamtą!":)

Post by Feja Ivanovna »

darja wrote: Greiciausiai ji istiktu kulturinis cholesterolio sokas :shock:
hmm, labai "sąmojinga" :roll: jei nebūtų, tų "civilizuotų gamtininkų", tai tokie iki graudumo "sąmojingi" feljetonistai neturėtų darbo :mrgreen: neįdomūs ir nusibodę man tie civilizuoti žemiečiai ir jų gyvenimo būdas, o dar neįdomiau skaityti žiniasklaidos pliurpalų citatų kokteilį :cry: dovanokit, kad taip griežtai, bet jau kitaip nebeįmanoma nuo to kultūrinio cholesterolio apsiginti :wink: netinkamą auditoriją pasirinkai, Darja, čia tie aprašyti "gamtininkai" geriausiai įvertintų ir dar pasijuoktų, nesuprasdami iš ko :|
Dina
Posts: 311
Joined: Sun 02 08, 2004, 21:30

Post by Dina »

O man patiko. Ir is saves pasijuokiau:)
Betgi kai kurie is jusu ir griezti darotes-"netinkama auditorija" :))))
Kam idomu, kai kam ne, ciagi laisve ir pasirinkimas.
darja
Posts: 2703
Joined: Sat 02 07, 2004, 20:04
Location: Vilnius

Post by darja »

:wink: cia buvo mazutis testukas: visad vertinau zmogaus asmenybes branduma pagal jo mokejima pasijuokti pirmiausia is saves... :wink:

PS ir meldziu atleisti, kad uzemiau tokia brangia ir sventa jusu forumo erdve tokiais niekalais :shock: - stengsiuos ateity tokiu lepsusu nedaryti... :? :wink:
Gluosnė
Posts: 513
Joined: Thu 04 24, 2003, 13:26
Location: Kaunas/
Contact:

Post by Gluosnė »

Nu jo, atgal i gamta cia net nekvepia :) Cia apie tuos kurie kramto hamburgeri uzsigerdami dietine cola :) Tai tik mada...tipo naturalizmas, zoleles.. Daug tokiu. Graudu sakyciau...
Feja Ivanovna
Posts: 46
Joined: Thu 12 16, 2004, 21:09
Location: Kariotiskes

Post by Feja Ivanovna »

na ne tokia aš jau ir griežta. :mrgreen:
tiesiog reikli feljetonistams - jei jau rašai, tai malonėk rašyti juokingai, o man juokinga nebuvo. o va mažiau reiklūs dar ir iš savęs pasijuokė :roll: man kaip tik graudu, kad mes vienaip ar kitaip į civilizacijos "malonumus" įklimpę ir pasąmoningai suvokdami, kad didžiausias malonumas - būti gamtoje, elgiamės taip, kad jis mums tampa nepasiekiamas. paradoksalu - kažko skiekti ir tuo pačiu tam trukdyti. jokios logikos. čia jau juokas nepadės, reikia kažką rimtai daryti. kas gi juokiasi iš mirtino ligonio :?:

žinai ką, Darja, tu kitąkart geriau Kipshui duok kokį feljetoną parašyti, man atrodo, jam puikiai pavyktų :wink: bet kur tau Kipshas rašys pagal užsakymą :mrgreen:
fata morgana
Posts: 21
Joined: Tue 07 13, 2004, 14:33

Post by fata morgana »

Niekaip nesuprantu, kaip ruošiatės gyventi bendruomenėje, kada net atrodo nereikšminguose dalykėliuose visiškai ignoruojama kitokia nuomonė? Ar tikitės sukurti naują kolūkį iš unifikuotų žmogeliukų? Perskaičius frazę "jei jau rašai, tai malonėk rašyti juokingai, o man juokinga nebuvo" Fėjai Ivanovnai norėtųsi priminti, kad ne veidrodis kaltas. kad...... :D Ir apskritai, FI komentaruose labai jau aiškiai kyšo ĮTARTINOS ausys :D
darja
Posts: 2703
Joined: Sat 02 07, 2004, 20:04
Location: Vilnius

Post by darja »

:) aciu, mieloji fata morgana, nes jau maniau, kad cia beveik nebeliko gyvu zmoniu... Tikrai neisivaizduoju, kokia baisi turetu buti ta ju gyvenviete, vadovaujama tokiu rimtu diktatoriu, kurie net paprastuciame linksmame kurinelyje izvelgia kazkokia baisia klasta ar dar kazkoki blogi... Jau bande pasauli gelbet ir Hitleris, ir Leninas ir kiti rimti dedes (juk jie tikrai tikejo darantys gera... :roll: ), o is tikruju, kad ir kaip bebutu keista, pasauli ir zmogu visais laikais gelbsti... juokas... :wink: (prisiminkim, kad ir Balio Sruogos "Dievu miska"...)
Vėl pasikeičiau...
Posts: 542
Joined: Tue 07 08, 2003, 15:24
Location: Kaunas-Vilnius

Post by Vėl pasikeičiau... »

darja wrote:o is tikruju, kad ir kaip bebutu keista, pasauli ir zmogu visais laikais gelbsti... juokas... :wink: (prisiminkim, kad ir Balio Sruogos "Dievu miska"...)
...stovi trys berzeliai ir vienas grybas...

FM noriu perspeti, kad "kautynes" arba netolerancijos protrukiai buna tik cia forume, o kai zmogu matai realiai, gyva, gyvas akis, tai bendravimas visai kitoks. Be to, cia i foruma ateina zmones, kurie neateina i klubus. Dauguma forumieciu niekur nesiruosia kurtis... Gal todel cia ir yra tokia atmosfera, nes susirenka visai kiti zmones ;) - ne tie kurie gyvenvietese kuriasi. O paciose gyvenvietese, t.y. uz forumo ribu labai viskas grazu ir tolerantiska.

Dabar Lietuvoje daromos 9 gyvenvietes ir procesai vyksta labai sklandziai. Pvz. is pradziu mums KAI KURIE ZMONES sake, kad mes nepasidalinsim zemes. O zemes dalybos buvo labai lengvos. Kadangi zmones skirtingi, tai vienas eme kalniuka, kitas duobe, kitas krasta, kitas centra ir viskas issidalino be problemu...

Kazkaip man keista... Internetas turetu buti musu veidas...bet...tai kas vyksta forume ...hmmmmm..na as manau, kad internetas neatspindi musu veido. ... Gal cia taip yra tik su musu organizacija, nes tie kurie nusiperka zemes ir kuria savo sodybas, sodina medzius, geles, tvarko savo zalius plotelius, tie paprastai cia neateina, nes turi daug darbu, daug svajoniu...

Nesakau, kad cia visi ateinantys nekuria savo sodybu. plius juk galima buti geru zmogum ir nekuriant sodybu. :) Noru tik pasakyti, kad tai kas vyksta forume, MANO MANYMU, visiskai neatspindi to, kas vyksta musu klubuose ir gyvenvietese.. :)

Siltu ir ramiu santykiu...Laimis
Feja Ivanovna
Posts: 46
Joined: Thu 12 16, 2004, 21:09
Location: Kariotiskes

tolerancija

Post by Feja Ivanovna »

man labai patiko Laimio komentaras, ačiū. dvelkia taikingumu ir harmonija. Laimi, tu iš dalies teisus, kad daugelis tų, kurie dalyvauja gyvenviečių kurime, dalyvauti forume neturi laiko. aš iš tu kurie dalyvauja ir ten ir čia. mus vienija graži idėja, tačiau iš tiesų esame labai skirtingi, įvairių temperamentų žmonės. prisipažinsiu, kad esu gana kritiškas žmogus, tačiau ne tik kitų, bet ir savo atžvilgiu, ir nebijau pasijuokti iš savęs, puikiai matau savo trūkumus. o internetinis bendravimas man tarsi žaidimas - kartais norisi išprovokuoti tam tikras žmonių reakcijas, ir galu gale išeina reakcijų virtinė. tačiau įsitikinau, kad toks neproduktyvus bendravimas, ypač su visokiais "pasišpilkavimais" yra laiko gaišimas ir tuščios kalbos. žymiai maloniau dalintis patarimais apie augalelius ir pan. norisi, labai norisi parašyti kažką gero. visai nepykstu ant tų, kuriem nepatiko mano komentarai. suprantu, kad jiems dabar madingas žodis "tolerancija" ir jie pasiryžę toleruoti bet ką. o aš tiesiog turiu savo pasaulėžiūrą, literatūrinį skonį, tam tikrus kriterijus ir pagal tai vertinu. na, gana apie tai. vis dėlto, mieliausia man - mintys apie darnų ir sielą laisvinantį gyvenimą gamtoje. o bendruomenių kūrimas - sudėtingas klausimas. juk kuriame bendraminčių bendruomenes, bet ne kolūkius. norėčiau, kad jose kiekvienam pakaktų individualios erdvės. o kai mes, pavargę nuo žmonių spūsties ir technologijos, atsibūsim savo erdvėse, pasisotinsim individualia kūryba, tai natūraliai patrauks prie žmonių, iš tiesų įvertinsim žmogiško bendravimo teikiamą šilumą. tokia mano vizija. manau, su tais, kuriems mielos Anastasijos idėjos, visada pavyks sutarti. :lol:
santarvės visiems :lol:
Uosis
Posts: 1564
Joined: Sun 12 22, 2002, 13:34

Post by Uosis »

Visiškai sutinku su tavim, Laimi - forumas išties gana ryškiai iškraipo realybę ir bendravimą :) Blogąją to žodžio prasme. Tokia mano patirtis.
Vėl pasikeičiau...
Posts: 542
Joined: Tue 07 08, 2003, 15:24
Location: Kaunas-Vilnius

Post by Vėl pasikeičiau... »

Aga...ir dar norėjau pridėti..... :)

FM uždavė klausimą, kaip mes kursim bendruomenę, kad nesusišnekam tarpusavy...

O išeitis pas mus gimė automatiškai. Dabar kuriame ne vieną didelę gyvenvietę, vieną bendruomenę, o devynias gyvenvietes. Galima pasirinkti kokie bendraminčiai labiau patinka, kokios idėjos labiau patinka, prisijungti prie labiau patikusių...

Tų išeičių visados yra...tik galvą reik pasukt.. :)
Dina
Posts: 311
Joined: Sun 02 08, 2004, 21:30

Post by Dina »

Feja, tolerancija man nera madingas zodis :D Praplesti savo suvokimo ir priimtinumo ribas visai gerai-pasaulis grazesnis atrodo, kai suvoki, jog net ir kardinaliausiai kitoniska nuomone nuo taves turintis kirminukas yra Auksciausiojo tvarinys :wink: o kuo labiau sureiksminu savo nuomone, tuo labiau maitinu saves reiksmingumo jausma..
net ir si mano zinute tera vienas is galimu pasaulio matymo budu :wink:
darja
Posts: 2703
Joined: Sat 02 07, 2004, 20:04
Location: Vilnius

Post by darja »

:wink: :) ...
Incognito
Posts: 35
Joined: Fri 10 22, 2004, 10:35

Post by Incognito »

jega,
dekui uz aukta fraze
Feja Ivanovna
Posts: 46
Joined: Thu 12 16, 2004, 21:09
Location: Kariotiskes

Post by Feja Ivanovna »

sveiki, as - nuginkluota :cry: :lol:
o dabar -
iskeliauju trumpon emigracijon :mrgreen:
Rozyte
Posts: 167
Joined: Wed 08 25, 2004, 11:52
Location: Vilnius

Post by Rozyte »

Perskasiciau temos pavadinima ir prisiminiau labai gera ir gilia prasme turincia frze (is Just. Marcinkeviciaus dramos "Mazvydas") :
"Saknim i pragara, Sakom i dangu"

manau taip geriausiai galima paaiskinti zmogaus egzizstavima ir jo nora glaustis prie zemes, o dievui skirti meile.
  • Code: Select all

    Skambanti siela - lyg varpelis - tyloje pasklinda po erdvę...
Post Reply