Apie protėvių religiją

Forumas besidomintiems Lietuvos ir Žmonijos tikrąja istorija. Dolmenai.

Moderators: Rolandas, Visi tvarkytojai

Linas
Posts: 45
Joined: Wed 11 26, 2003, 13:10
Location: Vilkaviskio raj. Pajevonys

Musu istorija

Post by Linas »

Siaip tai y visus klausimus tikrai neatsako.Del daug ko galima gincitis,bet dauk ka paaiskina.As siek tiek pazystu autoriu,jis ne viska knigose parases.Bet jis ira labai idomus zmogus.O is kur Anastasijos ginine paima informacija???Mokslas ir mano kad ira visatos informacinis centras.Pagaliau burejos atspeja ateity ar praeity ir net vardus pasako kai kurios.
Rapolas
Posts: 346
Joined: Mon 01 20, 2003, 11:17
Location: Vilnius
Contact:

Re: Apie proteviu religija

Post by Rapolas »

Linas wrote::!: :!: :!: Apie Lietuviu tautos istorija,paskaitykit''Baltasis zodis"Albino Kurtinaicio .Jinai atsakys i visus klausimus.Ja sunkiai rasite,nes isleista nedideliu tirazu.Jai ka Labai domintu ,tai as turiu kelias knygas.Tai butent tas ko jus ieskit :!: :!: :!:
Žinau kur galima gauti Kurtinaičio "Baltąjį žodį" .
Ji dar galit nusipirkti Marijampolės "Tautos Dvasios" muziejuje.
Priesš 3 -savaites dar buvo. Aš pirkau , tik dar vis neperskaičiau :)
Last edited by Rapolas on Sat 12 13, 2003, 18:16, edited 1 time in total.
savas
Posts: 11
Joined: Fri 09 26, 2003, 8:26

Post by savas »

Rapolai, uzsisakau. Reikia gi sviestis.
karmennn
Posts: 30
Joined: Fri 11 28, 2003, 22:35

Post by karmennn »

lietuviu religija- pagonybe :P .Mes esam tokia isblaskyta tauta... stebuklas, kad bent savo kalbos nepraardom, nors ir ji yra jau ne tokia kokia buvo pries simtus metu, bet tai turbut naturalu, nes viskas keiciasi, ar ne? Lietuvio religija buvo jo zeme. Visi paprociai, visas tikejimas buvo susietas su zeme, kuri vainikavo ju vertybiu sistema...O kas atsitiko, kai simtmecius proteviu kiekviena grumsteli isciupineta ,kiekviena augaleli, su meile isauginta is musu proteviu brutualiai ateme ir su prievarta isvare i kolukius... va ir stebimes dabar, kodel Lietuvos kaimas prasigeres :? ...Is zmoniu atimta sakrali erdve, kur proteviai gyveno, isplesta viskas su saknim...va kur didzioji tautos tragedija...Ir panasu, kad greitai nesulauksim tu baisiu klaidu istaisymo :( ....
karmennn
Posts: 30
Joined: Fri 11 28, 2003, 22:35

Post by karmennn »

Mindaugas wrote:
karmennn wrote:Mindaugai, gal zinai, ar imanoma ta filma, kuri tu ziurejai ta tema, atssisiusti per interna :wink: ?
Sunkiai, jis užima apie 600MB. Galima užsisakyti CD. Kaune Natalija gali padėti.

O į temą: krikščionybė žydų religija, sintoizmas japonų, o kokia lietuvių?
Būtent pačių lietuvių?

Mindaugai, krikscionybe- ne zydu religija.Zydu religija- judaizmas.krikscionybe yra kilusi is judaizmo, Biblijos senasis testamentas ir Tora- beveik, ar netgi tos pacios knygos, taciau yra daugybe skirtumu tarp siu religiju.Visu pirma ir svarbiausia- Jezaus Kristaus kultas, kurio nepripazysta zydai, o kur dar paprociai, baznycios hierarchai...-tai sudaro daugybe skirtumu...tik... vertybes daugmaz panasios...bet ir cia galima gincytis...
Linas
Posts: 45
Joined: Wed 11 26, 2003, 13:10
Location: Vilkaviskio raj. Pajevonys

Musu istorija

Post by Linas »

Gal kas jau skaitet "Baltaji zodi"??????Labai noriu isgirst jusu nuomone apie tai??????
JDaina
Posts: 4
Joined: Wed 01 07, 2004, 6:04
Location: N.O.

pagonybe

Post by JDaina »

Gal zinot kas,kur butu galima rasti daugiau info apie apie senovini lietuviu tikejima?
karmennn
Posts: 30
Joined: Fri 11 28, 2003, 22:35

Post by karmennn »

kiek prisimenu, http://www.romuva.lt
Nerija
Posts: 24
Joined: Wed 10 30, 2002, 11:18
Location: Kaunas
Contact:

Re: Musu istorija

Post by Nerija »

Linas wrote:Gal kas jau skaitet "Baltaji zodi"??????Labai noriu isgirst jusu nuomone apie tai??????
Skaičiau,labai patiko, dabar pasakas skaityt kitaip pradėjau, radau nemažai atsakymų, galima įžvelgti tame tiesos.
Deja, visa tai subtili jo nuomonė, kurią nesirems nei vienas istorikas.
Įdomu, kaip vaikai suvokia tokias pasakas? Tiesiogiai ar kaip užslėpta istorijos suvokimą????
Gyvenimas yra grazus!
darja
Posts: 2703
Joined: Sat 02 07, 2004, 20:04
Location: Vilnius

Post by darja »

O aš vat šiandien knygyne pavarčiau mokslinę knygą apie druidus ir keltus, tai tiesiog akis užkliuvo už nepaprastai gražių 18 amžiaus prancūzų mąstytojo Voltero žodžių:

"Laukinio sielai per sunku paklysti,
Jinai gyvena Dievo karalystėj... :wink: "


Ir dar persirašiau man labai patikusius 18 amžiaus britų laisvės himno žodžius:

"Klausosi druidų pergalės giesmės,
Net su amžinybe mūšį jie laimės!"
:roll: :wink: :P :)
lylu
Posts: 6
Joined: Thu 02 10, 2005, 13:16
Location: Kaunas

Post by lylu »

Vat ir man keistagirdet, kad krikscionybe Lietuvoje senai jau ir tai tikrasis tikejimas...nesutinku 100%!!! Tegu jau biblija paskaito-"...jei manim netiki tose zemese kur einat, tai neskit ji per krauja ir aukas ant ju altoriu..."
Mano manymu, tai buvo kaip dabartines sektos atnesta i musu zeme. Geriau uz pagonybe nebuvo, nes zmones tikejo gamtos jiega...toje pacioje biblijoje parasyti Kristaus zodziai:"neieskokit manes akmenynese pasatuose, nes manes ten nera.Perpjauk medi ir mane ten surasi..."
Zmogui labai svarbu tiket jiega kuri sukure si pasauli, visi skirtingai ja vadina ir skirtingai tiki...nepatinka man viesieji pasirodimai bazniciose...Dieva reikia turet savo sirdy...
***
darja
Posts: 2703
Joined: Sat 02 07, 2004, 20:04
Location: Vilnius

Post by darja »

...man irgi, mieloji lylu, visad buvo artimesnis musu proteviu tikejimas, bet neatmetu ir krikscionybes: dabar jau nebevaikstau sekmadieniais i baznycia, bet kai buna dushioj negera, uzeinu (nesvarbu i kokia - baznycia, cerkve ar kokia mecete :wink: ), pabunu, uzdegu kokia zvakele, pasimeldziu ir akyse prasvieseja... Kazkoks Indijos sventasis yra pasakes, kad dvasinis mokytojas zmogui nera reikalingas, jei jis rysyje su Dievu - jo prireikia tada, kai nuklysti nuo tikrojo kelio (ta pajunti, kai sirdy atsiranda tustuma), taip yra ir su baznycia - kokiam nors atsiskyreliui, gyvenanciam miske ir bendraujanciam su gamta ir Dievu, jos visai nereikia - kaip sveikam zmogui ramentu, o kitam zmogui, uzsisukusiam darbu ir nuolatinio skubejimo sukury, tai puiki proga stabtelt ir susimastyt: kur einu, ar to, ka darau, man is tikruju reikia... Beje, jauciu, kad Kristus, Marija ir Marija Magdaliete buvo visai kitokie nei pavaizduoti tradicineje baznycioje... :wink:
lylu
Posts: 6
Joined: Thu 02 10, 2005, 13:16
Location: Kaunas

Post by lylu »

Ir as einu i cerkve tik tada kai yra potraukis, bet ne tuo metu, kai ten daug zmoniu, man patinka pabut vienai. Kiekvienas tikejimas....nors gal ir neteisingai pasakiau, tyki gi visi vienu Dievu, tik prisilaiko skirtingu paprociu ir apeigu ir visur idomu. Man tik nepatinka privalomas pas katolikus apsilankimas pas kuniga...ta prasme ispazinties...jisai TIK atlieka savo darba, o jau atleidimo as geriau paprasysiu Dievo...kas pasake, kad kunygas yra arciau Dievo nei as? :!: Kiek jie visko pridaro, o ispazintys vienas kitam pasakoja kaip anekdotus...
***
darja
Posts: 2703
Joined: Sat 02 07, 2004, 20:04
Location: Vilnius

Post by darja »

:wink: ...ir as jau seniai bebuvau ispazinties (ir artimiausiu metu nesiruosiu), bet buvo laikas, kai ejau, nes tada man to reikejo... Sutinku su tavim, Lylu, jei nejauti noro, tai ir neik, tik nesmerk kunigu - jie juk ateje is tu paciu zmoniu, tos pat visuomenes, kur ir mes gyvenam... Kazkada labai buvau susizavejus tokia Prancuzijos sventaja Mazaja Teresele, tai ji kviete labai melstis uz kunigus, nes jiems is tikruju nelengva, daug pagundu ir pan. (to beje, savo apsireiskimuose praso ir Mergele Marija) O yra ir tikrai geru, doru kunigu, tyliai dirbanciu savo nelengva darba (kad ir sviesios atminties monsinjoras Vasiliauskas - niekad nepamirsiu, kaip karta per ispazinti jis man nuosirdziai palinkejo, kad mano gyvenime nebutu dideliu klaidu - tie zodziai dar ir dabar mane sildo, nors jau pats zmogaus nebera tarp musu, bet tebera jo isdalintas geris ir siluma daugelio sirdyse...) Nieko nenoriu tau, Lylu, primesti, tik nereikia teisti ar piktintis, kaip sake Kristus: neteisk ir nebusi teisiamas... :wink: :)
Sekmes tau tavajam kelyje... :wink:
Kristina
Posts: 266
Joined: Wed 12 18, 2002, 3:24
Location: Airija-Lietuva
Contact:

Post by Kristina »

As irgi ne labai didele visokiausiu apeigu baznycioj salininke, bet gal tai priklauso nuo aplinkybiu.Pvz kai gyvenau Kretingoj tai labai patiko pranciskonu vedamos misios daug geru potyriu ir ispazintis ten tikra. Aisku galima pasipasakoti artimam zmoguj , bet juk katais taip yra, kad kazko nesinori pasakoti artimiems, o kuniguj pasakai ir pajauti palengvejima, zinoma, kunigas turi buti toks kuriam ne vis vien ir pas, kuri galima taip uzeiti pasikalbeti ar ispazinti kazka, o ne prie kioskelio klupeti. Siaip musu dabartiniam pasaulyja zmones moka didelius pinigus psichologms, psichoterapiautams, o jie juk ir atlieka panasu vaidmeni.Manau, kiekvienas gali dabar pasirinkti kas jam ar jai priimtiniau. As tik uzjauciu kunigus. Jie nuolat stebimi kaip pro padidinamaji stikla, o dar ta nesamone - priverstinis celibatas, bet tkrai Kretingos sutikau tikru(jei taip galima sakyti) kunigu.
O del istorijos idomu butu suzinoti kuo daugiau apie Lietuva pries 500 ir veliau, juk musu valstybe pakrikstijo paskutine Europoj.Juk dar daug turim pagonisku svenciu, bent ju nuotrupu. :)
lylu
Posts: 6
Joined: Thu 02 10, 2005, 13:16
Location: Kaunas

Post by lylu »

Tikrai nesmerkiu kunigu(neturiu tokios teises), ir sutinku, kad yra dar padoriu zmoniu sitos profesijos, kuriejaucia pasaukima...bet ju vienetai. Tiesiog norejau pasakyt, kad man kartais atrodo, kad galiu but arciau Dievo savo malduose ir mintyse negu kunigas...
Taip, jiem laaaaabai sunku ir ziauriai daug pagundu, bet kiek vienas pasirenka savo kelia...o kunigu kelias per nelyg sunkus. Tiesiog kiek as maciau...tai vat ir sunku po to eit jie ir ka nors pasakot.
***
DiV
Posts: 30
Joined: Thu 10 14, 2004, 0:59
Location: Kawnas

Post by DiV »

Na jaau.... Tikrai negalwojau, kad ish cia diskutuojanciu, dar yra tokiu, kurie ir i baznycia sekmadieniais eidavo, ir ishpazhinties :shock: ...

Nesutinku, nei su vienu ginanchiu, ar bent shiek tiek uzhstojanchiu Krikshchionybe. Ji yra vilkas, avinelio kailyje. Juk ishpazhintis buvo sugalwota, kaip vienas budu suzhinot zhmoniu mintis, taip palengvinant ju valdyma. Apeigos, ritualai, doktrinos... viskas, atsiprasau uz issireiskima - bull**it :mrgreen: ... Kokia Krikshchionybes pagr nuostata?: jei busi geras, pateksi i Roju, kuris savaime suprantama yra kazkur kitur, nei zemeje - melas. Ish ties Megre savo knygose pateikia paprastus, laisvai patikrinamus faltus apie Krikshchionybes susikurima. Viskas atitinka. Visa tai prasidejo nuo pakankamai mazhos grupeles zhydu, tikinchiu Jezaus prisikelimu. Deja, tie kas sugalwojo Judaizma (cia jau Senasis Testamentas..) t.y.- greichiausiai zhyniai (Esn.Test. minimi Levitai, tureje isskirtines teises.. Klausimas - KAS jie?) pamate, kad visa ta Krikshchionybe shiek tiek "pakoregavus" galima pasitelkt kaip iranki, valdyt masems. Po to Jezaus nukryzhiavimas ir tt... (labai teisingai Megre sako: zhmones meldzhiasi tai NUKRYZHIUOTAJAM Jezui, o NE Prisikelusiajam. Kaip tai suprast?? Negi Jezus, butu norejes, kad ji visi toki matytu?..)

Apskritai tai ish vis nereik painiot Jezaus su dabartinem religijom. jis praktishkai nieko bendra neturi su visom doktrinom, apeigom ir tt... Tai jau JU ishmislas...


Keista man tikrai, kaip zhmones gali patiket visu tuo.. Ishpazhinties buvau gal pora kartu, kai dar visai vaikas buwau. Bet po to atejo mintis: Kas toks tas kunigas, kad ash jam turechiau kazhka sakyt? Gal jis kokia "Karshtaja linija" su Dievu turi ar kap suprast??
darja
Posts: 2703
Joined: Sat 02 07, 2004, 20:04
Location: Vilnius

Post by darja »

Man irgi nepatinka niurus baznycios teigiamas nukryziuoto Jezaus portretas - aisku, nereikia pamirst, kad jis del musu kentejo, bet ir man labiau patinka jis prisikeles... Bet ir baznycia pamazu to perdeto kancios aukstinimo atsisako - prisiminkime tokius sviesuolius kaip Pranciskus Asyzietis, kuris skelbe dziaugsma ir meile visai kurinijai, tokios pakraipos laikosi ir dabartiniai pransciskonai... :)

...o del ispazinties, tai senoveje, kai nebuvo jokiu psichoterapeutu ir psichologu, kunigas per ispazinti atlikdavo ju funkcijas - juk ne viska gali papasakoti savo artimiesiems, del to kunigas yra daves izadus neisduoti to, ka zmogus jam pasako per ispazinti (nors man paciai dabar jos jau nebereikia - nezinau, gal kada ir prireiks, o gal ir ne - nezinomi viespaties keliai... :wink: )
DiV
Posts: 30
Joined: Thu 10 14, 2004, 0:59
Location: Kawnas

Post by DiV »

Bet ir baznycia pamazu to perdeto kancios aukstinimo atsisako - prisiminkim
Ne apie tai ash kalbu.. :| Visokie Prancishkai, tai chia labai pavirshutinishkas pozhiuris i visa tai. Ash kalbu apie tai kas SLYPI po visa Krikshchionybe, ir kokiu tixlu ji buwo ishplatinta. Aishku, jei zhmogsu Istorijoj nlb gaudosi ir paipldomai nesidomejo, tai aishkint tu jam neaishkines. (tokie dazniausiai buna religiniai fanatikai: Jie Istorijoj zhali, gywenime per daug i nieka nesigilina, ir priima kitu mintis, kaip tiesa.. :-/).
Na, gryzhkim prie Megre. Religija yra IDEOLOGIJA. Ideologija formuoja tam tikra zhmogaus tipa, ir jo mastymo buda. Viskas tam, kad zhmogaus veixmai butu gerai nuspejami ir juo butu galima nesunkiai manipuliuot.


Psichologai labai geri buvo tie, kurie viska sugalvojo ;). Velgi, jei zhinotum Istorija, per antraji bandyma paskleist Krikshchionybe, kad valdovai misonieriu neishvarytu, jie jiems iteiginejo, kad ivedus Krikshchionybe bus zhymiai lengviau valdyt valstybe, o ishpazhintis pasitarnaus zhmoniu minchiu suzhinojimui. (man tai buwo akivaizdu jau seniai...).. O sihtiesu viskas yra - zhmogaus mastymo stabdymas, nesamoningai ji priverchiant priimt kazhkieno kito idejas, kaip TEISYBE ir jomis vadovautis...

Visgi keistas naivumas... :|
darja
Posts: 2703
Joined: Sat 02 07, 2004, 20:04
Location: Vilnius

Post by darja »

...kazkoks senoves ismincius yra pasakes: "O, sventas naivume!" - naivumo reikia net patiketi Dievu, nes juk nesam jo mate... :|
Post Reply