Didžiosios migracijos

Forumas besidomintiems Lietuvos ir Žmonijos tikrąja istorija. Dolmenai.

Moderators: Rolandas, Visi tvarkytojai

Renata
Posts: 264
Joined: Tue 01 14, 2003, 10:40
Location: Vilnius
Contact:

Didžiosios migracijos

Post by Renata »

Paskutiniu metu mane kamuoja begalės klausimų apie senais laikais vykusias tautų migracijas.
Žydai buvo išvesti iš Egipto ir klaidžiojo po dykumą 40 metų beieškodami
savo pažadėtosios žemės. Netrukus rado. 40 metų ne taip jau ilgai, o Izraelis nuo Egipto - ne už devynių marių. Tiek to, palikim išrinktąją tautą su jų rūpesčiais...
Man įdomiau, kaip migravo arijai į Europą, o vėliau - indoeuropiečiai iš Indijos pusiasalio per dabartinę Rusiją - į Europą.
Gal čia lankosi kas nors studijavęs istoriją, ar tesiog skaitęs apie šiuos dalykus įvairiuose šaltiniuose. Padėkit rasti atsakymus!
Kai arijai atėjo į Indiją, ten jau ilgai ilgai gyveno indai, turėjo savo ezoterinę sistemą - tantrą. Tantra buvo žodinė tradicija, dar ir dabar populiariausias mokymo būdas yra tiesioginis:iš meistro/mokytojo lūpų mokiniui į ausį ir širdį. Arijai įvedė Indijoje kastų sistemą, parašė Vedas.
Paskui arijų ir indų palikuonys "pakėlė sparnus" ir iškeliavo. Jų kelias, pažvelgus į žemėlapį, nepalyginus ilgesnis, nei kad žydų. Kiek laiko reikia keliauti pėstute, apsistojant nakvynei, poilsiui, šventėms, apeigoms, peržiemojimui ir pan. Turėjo žmonės keliauti kelis šimtmečius, pasikeist ne pora kartų, o gimti, užaugti ir pakeliui numirti kelios dešimtys kartų.
Atėję į Europą, indoeuropiečiai čia rado girias. NETUŠČIAS. Čia kažkas gyveno.
Taigi, kylantys esminiai klausimai:
KIEK žmonių, kokia masė, turėjo keliauti, kad atvykę į vietą, ne išnyktų, susilieję su vietiniais gyventojais, o darytų esminę įtaką visuomeninei santvarkai, religijai, gyvenimo būdui? Tais laikais žmonių buvo Žemėje žymiai mažiau, gal ne milijonai klajojo po svetimus kraštus - visgi migracijos mąstai turėjo būti įspūdingi.
KAS, kokia jėga ar kokios idėjos sugebėjo įkvėpti šitokią minią pajudėti iš vietos? Vienas žmogus iškėlė teoriją, kad išeina tie ir todėl, kad senoje vietoje tiesiog nebegali gyventi (visokios atmatos
ar kitaminčiai, kuriuos bendruomenė išstumia iš savo tarpo, ar tiesiog "neramios dūšios") Bet tokių asmenų niekada, jokioje bendruomenėje, nebūna daug, greičiau jau vienetai.
Na ir - kalbos. Sanskritas, religinė ir senųjų raštų kalba. Ar ji "knygynė", kaip lotynų kalba? Ar gyva? Sanskritas buvo Indijoje, kai arijai atkeliavo, ar tą kalbą atsinešė su savimi?
Žvaigždukas
Posts: 378
Joined: Tue 02 18, 2003, 23:13

Post by Žvaigždukas »

trinti
Last edited by Žvaigždukas on Wed 12 28, 2005, 0:05, edited 2 times in total.
Vėl pasikeičiau...
Posts: 542
Joined: Tue 07 08, 2003, 15:24
Location: Kaunas-Vilnius

Post by Vėl pasikeičiau... »

1. Anastasija sako, kad vedai pagal gamtos ženklus pastebėdavo kada jų apgyvendinta žemelė nori pailsėti ir tada jie persikraustydavo į kitus plotus. Leisdavo žemei atsigauti. Manau, kad visa tauta persikraustydavo.

2. Taip pat ji sako, kad buvo kita žmonių grupė - žynių kontroliuojama. Čia jau kita migracija. Taip migravo žydai dykumoj ir daug kitų tautų, kurias vesdavo sukurtas įvaizdis.

Šias dvi grupes galima atskirti mano manymu lengvai. :) Jei ėjo su kardu ir degino, griovė, siaubė kitus kraštus, žudė kaimynus, tai aišku, jog tai buvo ne vedai, antroji grupė. O jei persikraustė tykiai, be pedsakų ir žudynių, tai buvo pirmoji grupė, vedai. :)

Pats sugalvojau... :P
Kipshas
Posts: 788
Joined: Mon 06 23, 2003, 9:39

Post by Kipshas »

nu sakes, jei zemele nuo vedu pavargsta
tai iseina kad mes jai is viso totalus priesai

dar daugiau painiavos!!!
Buvau as angelelis, ka gi man daryt
Be sparnu likau
Vėl pasikeičiau...
Posts: 542
Joined: Tue 07 08, 2003, 15:24
Location: Kaunas-Vilnius

Post by Vėl pasikeičiau... »

Kipshas wrote:nu sakes, jei zemele nuo vedu pavargsta
tai iseina kad mes jai is viso totalus priesai

dar daugiau painiavos!!!
Aha, nu tai vat dar vienas įrodymas, kad vedai nebuvo jau tokie geručiai... ;)

Jie be to dar nešiojosi po du kardus metalinius, statė rąstinius namus ir kovojo su Romos legionais (šeštoj knygoj aprašyta). Aišku nieko nežudydavo, tik sužeisdavo, o paskui žolelėmis gydydavo užpuolikus, tačiau visgi metalą vartojo, vadinasi, žemės gyslas tampė, laužus kūreno geležiai lydyti, nualindavo žemelę...ot kokie tie vedai...

O vat prieš vedus tai laikai buvo... Žmonės nuogi basi vaikščiojo (žr. Biblija "Pradžios knyga" apie Adomą ir Ievą), jokios geležies neturėjo, jokių laužų nekūreno, žemės nedirbo ir avilių sodybose neturėjo...išvis sodybų neturėjo - Žemė buvo viena didelė erdvė nepadalinta į jokius hektarus, žmogus ne sklype gyveno ir kūrė, o per visą žemę... ot laikai buvo... :)
Žvaigždukas
Posts: 378
Joined: Tue 02 18, 2003, 23:13

Post by Žvaigždukas »

Įdedu šiek tiek istorinės informacijos, kurią radau http://www.lietuvos.net
Šaltinis: Stanislovas Tarvydas. "Indoeuropiečiai". Vaga, 1970 m.

Gal tai padės plėtotis šiai diskusijai ir atrasti atsakymus :)

Viena indoeuropiečių šaka - indoiranėnai pasivadino arijais, tai yra „kilmingaisiais". Jie kalbėjo indoiranėnų prokalbe, kuri vėliau suskilo į indų ir iranėnų (persų) kalbas. Iškeliavę iš Europos, indo - iranėnai kurį laiką gyveno bendroje visų arijų protėvynėje - Vidurinėje Azijoje (dabartinėje Uzbekijos teritorijoje). Ten jie vertėsi gyvulininkyste.
Last edited by Žvaigždukas on Thu 04 14, 2005, 15:37, edited 1 time in total.
Žvaigždukas
Posts: 378
Joined: Tue 02 18, 2003, 23:13

Post by Žvaigždukas »

Tęsinys :)

Ieškodamos naujų žemių, kai kurios indo - iranėnų gentys apie 2000 m. iki Kristaus iš šiaurės vakarų pra­dėjo veržtis į Indiją, stengdamosi įsikurti derlingame Indo upės slėnyje (Pendžabe). Ten jos atrado begyvenančius juodosios rasės žmones - raundus ir privertė juos trauktis į kalnus. Atitrūkusios nuo likusiųjų protėvynėje indo - iranėnų, šios ateivių gentys davė pradžią indams. Pagausėjus gyventojų ir plūstant naujoms arijų ban­goms, indai, aplenkę Taro dykumą, ėmė slinkti į pietus. Ten jie susidūrė su tamsiaodžiais žmonėmis - dravidais. Dravidai ir mundai - senieji Indijos gyventojai (čiabuviai, autochtonai). Jie buvo sukūrę aukštą kultūrą dar prieš arijams ateinant. Po ilgai trukusių kovų indams pasisekė nustumti dravidus toliau į pietus - į Dekano plokštikalnę. Po to indai pradėjo veržtis į Gango upės slėnį. Užėmę beveik visą Indiją, indai kūrė savo valstybes, valdomas kunigaikščių - radžų. VI ir V a. pr. Kr. Indijoje buvo dvi kiek didesnės valstybės - Košala ir Magadha, valdomos karalių. Kurį laiką dalį Indijos valdė persai (327 - 325 m. iki Kristaus). Pendžabą nukariavo Aleksandras Makedonietis. Po jo mirties sukilę indai išvijo makedoniečius. Sukilėlių vado Čandrahuptos vaikaičiui Ašokui (272 - 232 m. iki Kristaus) pasisekė suvienyti beveik visą Indiją, įskaitant Beludžistaną ir dalį Afganistano. Tik Dekane buvo likę smulkių nepriklausomų dravidų valstybėlių. Didelį vaidmenį Indijos visuomeniniame gyvenime vaidino dvasininkai - brahmanai. Jie buvo žymiausi kastų rėmėjai. Kastos - tai uždaros visuomeninės žmonių grupės, kurias tarpusavyje jungia bendras verslas, bendri papročiai bei įstatymai, draudžiantys mišrias vedybas. Kastos skirstomos į „aukštąsias" ir „žemąsias", todėl kastinė sistema, būdama aiškiai skirstomojo pobūdžio, padėjo įsigalėti turtingiesiems (užkariautojams) ir įteisino užimtų kraštų gyventoju išnaudojimą.
Žvaigždukas
Posts: 378
Joined: Tue 02 18, 2003, 23:13

Post by Žvaigždukas »

Šiek tiek apie sanskrito kalbą iš to paties šaltinio

Dvi žymiausios indų poemos - Mahabharatas ir Ramayanas - buvo parašytos epinio sanskrito kalba. Jaunesnis už epinį sanskritą, yra klasikinis sanskritas, kuris tapo indų literatūros ir mokslo kalba.
Žvaigždukas
Posts: 378
Joined: Tue 02 18, 2003, 23:13

Post by Žvaigždukas »

Dar apie migraciją iš to paties šaltinio :)

Ieškodama naujų, patogesnių ir platesnių gyvenamųjų vietų, kita arijų šaka - medai ir persai iškeliavo iš Vidurinės Azijos ir įsikūrė krašte, kurį pavadino Iranu. Irano aukštuma - tai iš visų pusių kalnų apsuptos stepės, pusdykumės ir dykumos. Bet kalnuotieji Irano aukštumos pakraščiai yra žydinčios derlingos lygumos, kur buvo galima gražiai ir pasiturinčiai gyventi. Pirmiausia iškilo arijų padermės tauta - medai. Išsivadavę iš Asirijos jungo, jie įkūrė savo valstybę. Medų valstybę vėliau nukariavo persai. Persams sekėsi kariauti su kaimynais, todėl jų valstybė tapo didelė ir ga­linga. 331 m. iki Kristaus ją nukariavo Aleksandras Makedonietis. Šių dienų Afganistano teritorijoje III a. pr. Kr. egzistavo Baktrijos valstybė. Jos gyventojai buvo mišrūs: artimi arijams baktrai ir graikai. Valstybės sostinė buvo Baktra. Baktrijos geografinė padėtis padėjo jai vaidinti kultūros tarpininko vaidmenį tarp rytų ir vakarų kultūrų. Seniausias iranėnų kalbos paminklas yra Avesta. Tai religinių tekstų rinkinys.

<...>

Dalis iranėnų įsikūrė pietų Europos stepėse. Tai buvo skitai ir jiems giminingi sarmatai. Sarmatai įsikūrė tarp Volgos ir Dono, o skitai - pietų Ukrainos stepėse prie Juodosios jūros. Čia nuo neatmenamų laikų gyveno kimerų tauta. Kimerai narsiai gynėsi nuo atėjūnų skitų, bet VII a. pr. Kr. ėmė trauktis ir pirmiausia įsiveržė į Balkanų pusiasalį, o paskui į Mažąją Aziją. 679 m. iki Kr. juos nugalėjo Asirijos karaliaus Asarhadono kariuomenė.

<...>

Skitų gyvenimą smulkiai aprašė istorijos tėvas Herodotas. Vėliau daug apie juos sužinota iš archeologinių radinių. Aprašydamas skitus, Herodotas pamini ir šiau­rinius jų kaimynus - neurus, melanchlenus ir budinus… . „Melanchlenas" reiškia juodą apsiaustą, matyt, melanchlenai bus dėvėję tokius apsiaustus. Etninė neurų, budinu ir melanchlenų priklausomybė dar galutinai nėra paaiškėjusi. Vieni tyrinėtojai laiko juos baltais, kiti - slavais. Pastaruoju metu vis labiau įsigali pažiūra, kad jie buvę baltai. Herodotas mini daug skitų genčių. Vienas skitų gentis jis vadina karališkaisiais skitais, kitas - skitais žemdirbiais, trečias - skitais klajokliais.
Žvaigždukas
Posts: 378
Joined: Tue 02 18, 2003, 23:13

Post by Žvaigždukas »

Iš to paties šaltinio apie lietuvių ir sanskrito kalbas:

Štai keletas bendrų sanskrito ir lietuvių kalbos žodžių: kas, kadā, tadā, devas (???dievas"), sūnus, naktam (???naktis"), vīras, avis. Net kai kuriuos sanskrito kalbos sakinius lengva lietuviui suprasti. Pavyzdžiui, žymus indų rašytojas ir kalbininkas Sunitis Kumaras Četerdžis vienoje savo knygoje pateikia tokį sanskrito kalbos sakinį: Kataras tu - am asi?
ss
Posts: 177
Joined: Sun 08 15, 2004, 9:57

Post by ss »

Kazka esu girdejas apie balu ruda.As ir pats esu rades mazdaug 10kg.rudos gabala.
jasmin
Posts: 653
Joined: Thu 05 22, 2003, 17:17

Post by jasmin »

jo, lietuviai isgaudavo, rinkdavo balu ruda
Laimis
Posts: 1378
Joined: Mon 05 19, 2003, 11:42
Location: Link Ukmergės
Contact:

Post by Laimis »

Nu, vo vėl reabilitavo vedus. Kipshiuk ką dabar pasakysi? Ne tokie jau ir blogi tie vedai, net jei ir žemelė nuo jų pavargdavo :)
jasmin
Posts: 653
Joined: Thu 05 22, 2003, 17:17

Post by jasmin »

Man irgi keista ideja, kad jie ten kraustydavosi
gal kazkokie tobulesni buvo :) nes man tai norisi ( tiksliau nesinori, bet taip yra :? ) prisirist. jei pasirinkai zeme, tai jau ant amziu amzinuju, jei turi kate, tai ji pati geriausia. ir niekas neturetu to atstot. nors ta kate ir ta zeme tikrai nera geriausia. Bet kada bus tas taskas kai jau atrasiu, kad cia geriausia?

zodziu, baisi man ta kaita :) . mazdaug, as pasirinkau, o po to vel is naujo kazka pasirenku. tai tas ankstesnis pasirinkimas patapo blogesnis?

jauciu, kad cia yra kazkoks mano ribotumas. tai ir sakau, kad jie, matyt, laisvesni ir tobulesni buvo :)
Žvaigždukas
Posts: 378
Joined: Tue 02 18, 2003, 23:13

Post by Žvaigždukas »

Šiais laikais irgi vyksta nemažos migracijos ;)
jasmin
Posts: 653
Joined: Thu 05 22, 2003, 17:17

Post by jasmin »

ai dėl to prisirišimo tai man jau išsisprendė ? :) ir šiaip sutinku su Tavimi, taip, svarbu neprisirišti :)

bet kaip čia yra su ta žeme? turiu porą klausimų pusiau rimtai :) - ar žmogus iš tikrųjų yra parazitas?
(taip atrodo iš kai kurių ekologija užsikrėtusių, ar šiaip, žmonių kalbų: gamta, viskas gera, tobula, gražu, bet va žmogus.. amžiais viską gadina :) (lyg jis būtų ne tos pačios gamtos dalis) (ar žmogus yra gamtos dalis? :))

ateities pasaulio įvaizdis? - vėl nuogučiai plikučiai ar kažkaip kitaip? .. :)

taip lyg ir išplaukia, kad žmogus gyvendamas nepirmapradiškai yra priverstas kraustytis.. (aišku, jeigu jam rūpi, kad nuo jo žemė pavargsta :)) Kur kraustytis? :) Kraustytis kažkur ir kankinti kažką kitą? :) (nepriimti labai rimtai, tik mąstinėju.. :))
Žvaigždukas
Posts: 378
Joined: Tue 02 18, 2003, 23:13

Post by Žvaigždukas »

trinti
Last edited by Žvaigždukas on Sat 12 31, 2005, 0:09, edited 1 time in total.
glesum
Posts: 954
Joined: Tue 02 18, 2003, 13:14
Location: Kaimas
Contact:

Post by glesum »

Gabriukas wrote:
bet kaip čia yra su ta žeme? turiu porą klausimų pusiau rimtai :) - ar žmogus iš tikrųjų yra parazitas?
(taip atrodo iš kai kurių ekologija užsikrėtusių, ar šiaip, žmonių kalbų: gamta, viskas gera, tobula, gražu, bet va žmogus.. amžiais viską gadina :) (lyg jis būtų ne tos pačios gamtos dalis) (ar žmogus yra gamtos dalis? :))
Gabrieliuk, su žmogumi, manau panašiai, kaip ir su tais naminiais gyvunėliais. jei jis gyvena savo terpėje, atlieka savo paskirtį, gaudo peles, saugo namus ir pan, jis nedarko darnos... tiesiog daro tai, kam yra sukurtas.... bet jei jis tiesiog įpranta prie pusfabrikačių, tada tampa našta šeimininkui... erke :)
Žmogų Dievas sukūrė per daug protingą ir smalsų, kad tas neprisigalvotų visokių būdų, kaip palengvinti gyvenimą, prikurdamas daugybe ššš, vietoj to, kad tiesiog ramiai ir darniai gyventu gamtoje...
na aš ir pusiau rimtai pusiau juokais :D :D
jasmin
Posts: 653
Joined: Thu 05 22, 2003, 17:17

Post by jasmin »

viskas labai taip :D

aš apie gyvenimo būdą kalbėjau.. :)
glesum
Posts: 954
Joined: Tue 02 18, 2003, 13:14
Location: Kaimas
Contact:

Post by glesum »

:)
Na, kaip sako mano destytojas.. pora tukstanciu metu cia, pora cia... :)

Noriu pasakyti, kad labai idomus pastebejimai, tik... reikia suvokti, kad viskas kas yra rasoma yra tik, TIK, mokslininku interpretacijos... :)

va..
o siaip, nereikia mums tu graiku.. :) musu paciu tautosakoje, dainose... pasakose, sakmese... tokiu nuostabiu dalyku surandu :) net apsakyt sunku...
bet ju suvokimas... tera mano pacios interpretacija :)
su Anastasijos isreikstu minciu apie praeiti prieskoniu :)
Post Reply