Dolmenas Lietuvoj!

Forumas besidomintiems Lietuvos ir Žmonijos tikrąja istorija. Dolmenai.

Moderators: Rolandas, Visi tvarkytojai

J

Post by J »

Svajoju apie Tverus. Merkinės dolmenas čia pat, ranka pasiekiamas. Galima ir autobusu Merkinę pasiekus, iki jo nueiti pačiam.
Tverai toli. Per daug toli.
O gal yra išeitis? Kalbu apie visuomeninį transportą.
Vilmute
Posts: 48
Joined: Mon 09 20, 2004, 21:44

Post by Vilmute »

Reikia luktelėti kol sniegiukas nutirps...Tada skambini 118 ir visa info kaip atvažiuoti.
Geriausia važiuoti iki Rietavo iš Kauno, o paskui jau :wink: 17 km. - ranka pasiekiami :D
...gyventi yra nuostabu...
J

Post by J »

Savaime suprantama, kad nesiruošiu bristi per pusnis. Tiesiog norėjau turėti mažytę viltį, jog sugebėsiu tokį atstumą įveikti pati.
Labai dėkinga, Vilmute, už informaciją.
Alyta
Posts: 319
Joined: Sun 02 06, 2005, 13:29
Location: zeme

Post by Alyta »

..
Last edited by Alyta on Fri 08 19, 2005, 18:20, edited 1 time in total.
dmukas
Posts: 12
Joined: Tue 03 04, 2003, 22:55
Location: Kaunas/Anglininkai

Post by dmukas »

Tur but visi laukia siltesniu oru. :shock:

Gal kas turit informacijos kaip nusigauti iki Merkines dolmeno? :?:

Gal galima pamatyt nuotraukas?

Planuoju kada ir i Tverus nulekt, bet Merkine arciau.
J

Post by J »

Rūkui:
va, pats ir papasakok, juk turi apie ką... :lol: :oops: :) :?

Dmukui:
Kai tik sugalvosi aplankyti Merkinės dolmedą, skambink (8 685 78936) - palydėsim. Iš Kauno Alytus vis vien pakeliui... :mrgreen: :lol: :roll:
dmukas
Posts: 12
Joined: Tue 03 04, 2003, 22:55
Location: Kaunas/Anglininkai

Post by dmukas »

Dekui Jone,

Butinai pasiskambinsim, kai tik suplanuosim vaziavima. :h:
J

Post by J »

:D :lol: ... :) :lol:
glesum
Posts: 954
Joined: Tue 02 18, 2003, 13:14
Location: Kaimas
Contact:

Post by glesum »

dmukas wrote: Gal kas turit informacijos kaip nusigauti iki Merkines dolmeno? :?:

Gal galima pamatyt nuotraukas?
Turiu keleta nuotrauku. jei atsiustum e-maip, galeciau persiust...
J

Post by J »

Nuotraukų tai turiu ir aš, deja neturiu galimybių jų įdėti į forumą. ...nei į e-mail išsiūsti. :oops: :) :?

Nebent senu geru būdu - paštu. :lol: :o
Uosis
Posts: 1564
Joined: Sun 12 22, 2002, 13:34

Post by Uosis »

Šiandien skaitydamas mūsų tinklapio svečių knyga radau tokį Violetos pasakojimą apie nepaprastas vietas. Ypač mane sudomino nupasakota vieta Latvijoje :)

Violeta rašo:
Antra karta pajutau nuvaziavusi i Latvijos nuostabiausia vieta-Pokaine senovine baltu apeigu sventa vieta.Nuo sventu akmenu sklido tokia stipri energija,kad ja pajuto dauguma is musiskiu.Labai patariuten apsilankyti.Latves gides parode albuma su nuotraukom,kuriose buvo uzfiksuoti tie fantastiski balti energetiniai stulpai ,sklindantys is tu akmenu ir azuolu,liepu.Kazkokia fantastika,jos pasakojo ,kad daug zmoniu ieje i si akmenu miska budami ligoniai ,o iseidave pasveike.Grizusios namo mes visa savaite skraidem tarsi su sparnais.
darja
Posts: 2703
Joined: Sat 02 07, 2004, 20:04
Location: Vilnius

Post by darja »

:wink: zinai, Aurimai, as is Tveru grizus irgi visa savaite buvau kaip apdujus - t.y. kazkokiam kitam ismatavime... :wink:
Uosis
Posts: 1564
Joined: Sun 12 22, 2002, 13:34

Post by Uosis »

Aš irgi kažką nepaprasto patyriau nuvažiavęs prie dolmeno :) Vis norisi sugrįžt :)

O čia pasigrožti galite puikia Bulgarijos anastasijiečių sukurta dolmenų galerija:

:arrow: http://www.zvkedri.com/foto_dolmeni.html
darja
Posts: 2703
Joined: Sat 02 07, 2004, 20:04
Location: Vilnius

Post by darja »

:wink: klausykit, o jums nekilo klausimas, kam reikalinga toji anga, jei su dolmeno siela gali bendrauti stovedamas netoli jo :?: ...

Dar vaikystej buvau girdejus apie vienuolius, atsiskyrelius, kurie apsispresdavo atsiriboti nuo pasaulio ir uzsimurydavo uolose, tik pasilikdavo anga, per kuria ateje zmones jam paduodavo puse riekeles duonos ir puse stiklines vandens - tuo jis ir budavo gyvas, medituodavo ten uzsidares...
darja
Posts: 2703
Joined: Sat 02 07, 2004, 20:04
Location: Vilnius

Post by darja »

:wink: nu, o gal dar kokia ozkele laike - tai sienelio per ta skyle ikisdavo... :wink: :lol: :P
J

Post by J »

Nepagaunu kampo... :roll:
Ko tada eiti į dolmeną? Gyventi ar savo išminties palikti? :lol: :lol:
Ar čia panašiai kaip budistų vienuoliai, kurie gyvi save užsibalzamuodavo?
J

Post by J »

Ką sako mokslininkai apie Merkinės dolmeną, arba kitaip jie yra žinomi kaip Jonionių akmenys:
"...kad tie akmenys ne tik paleastronominė stebykla. Jų išdėstymo sistemos vektoriai rodo artimiausias Merkinės apylinkių akmens amžiaus stovyklas, o vienas iš jų - Merkinės bažnyčią, stovinčią senosios šventyklos vietoje... Be abejo, reikalingi tikslesni matavimai ir skaičiavimai. Bet žvilgtelkim, o kur toliau veda tie spinduliai nuo pagrindinio - juodojo - bazaltinio akmens? "Didesnieji akmenys orientuoti į saulės tekėjimo vietą horizonte per lygiadienius. Kiti akmenys žymi, kur Saulė pateka per žiemos ir vasaros saulėgrįžas."
Iš A. ir M. Černiauskų straipsnio "Dienovidyje", 1999.05.21-27
Leonardas
Posts: 237
Joined: Sat 10 05, 2002, 20:42
Location: Kaunas - Sukiniai

Jonioniu akmenys

Post by Leonardas »

Image

Kelionė prie paslaptingųjų Jonionių akmenų prasideda Dzūkijos nacionalinio parko Merkinės lankytojų centre. Kelionėje prie Jonionių akmenų siūlome aplankyti Merkinės Kryžių kalnelį, Švč. Mergelės Marijos dangun ėmimo bažnyčią.

Piliakalnio gatve nusileidę į Merkio ir Nemuno slėnį, užkopkite ant Merkinės piliakalnio. Čia stovėjusi medinė pilis buvo viena reikšmingiausių Didžiojoje Lietuvos kunigaikštystėje ir Rytų Europoje. Kronikose pilis minima nuo 1359 m.

Vladislovas Vaza 1633 m. Merkinės miesto privilegijų rašte miestelėnus atleido nuo tilto mokesčio. Paskubėkime ir mes vienu ilgiausiu Lietuvos tiltu (jo ilgis 210 metrų) anapus Nemuno. Perėję tiltu pasukite į kairę ir pasigrožėkite Merkinės piliakalniu. Nuo XV a. iki XX a. antros pusės Nemunu buvo plukdomi Lietuvos miškų sieliai. Sielio ilgis buvo apie 100 m, o plotis - 10 m. XVII -XVIII amžiuje per metus buvo plukdoma apie 6000 sielių.

Eidami palei upę, kitame krante, už Pastraujos salos pradžios, ant Baltojo kalno pamatysite įspūdingus karvių varyklų takus, kuriais karvės šimtmečiais buvo genamos į Straujos upelio žemupio pievas. Salos iškyšulyje Parko darbuotojas E. Peikštenis 1994 m. aptiko laivo liekanas, kurias 2001 m. iškėlė tarptautinė povandeninės archeologijos ekspedicija. Paaiškėjo, kad tai upių laivas vytinė. Tai buvo dideli, plokščiu dugnu 45-55 m ilgio, 6 m pločio apačioje, iki 8,5 m. viršuje, 1 m grimzlės, 140-240 tonų talpos laivai. Tokie laivai buvo statomi nuo XVI a., tarnaudavo apie 16 metų. Rasto laivo liekanos saugomos Kernavės muziejuje.

Už Pastraujos salos dešiniajame Nemuno krante, tarp Baltojo ir Bonos kalno, atsiveria Straujos upelio žiotys. Ant Merkinės upių krantų gausu paleolito, mezolito ir ypač akmens ir žalvario amžių gyvenviečių pėdsakų. Dabar ant Bonos kalno rikiuojasi Maksimonių kaimo trobesiai. Tai senas žvejų ir sielininkų kaimas.

Čia pat Siuvėjo rėva, tačiau ji matoma tik nusekus Nemunui. Kairėje aikštelės pusėje, miško proskynoje, pamatysite keistą akmenų grupę, kurios centre stūkso juodas granito gneiso akmuo. Akmenys sudomina ne tik savo dydžiu ir paslaptinga jėga, žadinančia norą prieiti arčiau prie jų, bet ir savo išsidėstymu. Ypatingą vietą pasaulio kultūroje užima akmuo ir jo panaudojimo galimybės: Stounheindžas Anglijoje, Karnako megalitų alėjos Prancūzijoje, piramidės Egipte ir Pietų Amerikoje. Taip ir apsilankymas prie Jonionių akmenų sukelia įspūdį, kad tai ne atsitiktinė akmenų sankaupa, atritinta ledyno iš Skandinavijos, o žmogaus rankų kūrinys. Galbūt tai mūsų protėvių gamtos ciklų stebėjimo patirtis užrašyta akmenimis. Paskutinių Europoje gamtatikių tautos žyniai patvarkė Skandinavijos ledynų palikimą ir sudėliojo Mėnulio kalendorių, kurio centrinė dalis - „Saulės laikrodis". Akmenų sistemos vektoriai nurodo saulės tekėjimo vietą horizonte lygiadienių (VI. 22, XII. 22) ir saulėgrįžų metu (VI. 22, III.2I)

Image
Gyventi pagal sąžinę
Uosis
Posts: 1564
Joined: Sun 12 22, 2002, 13:34

Post by Uosis »

Ačiū Leonardai :wink: Jei gali, įdėk ir kitas nuotraukas :P
J

Post by J »

Ačiū Leonardai! :D

Ir Aurimui ačiū! :D
Jis žino už ką...
Post Reply