Ekologiški maisto produktai

Moderators: Mdsts, Neringa, Rapolas, Visi tvarkytojai

Post Reply
Rapolas
Posts: 346
Joined: Mon 01 20, 2003, 11:17
Location: Vilnius
Contact:

Ekologiški maisto produktai

Post by Rapolas »

Radau įdomų straipsni apie nitratus daržovėse
Išsirinkti daržovę be nitratų - neįmanoma
http://www.zvejone.lt/?t=news/Issirinkt ... noma040506
Pavadinimas pesimistinis bet straipsnyje yra naudingų ir praktiškų patarimų .

Ištraukos iš straipsnio

Lietuviškos - 5 vietoje

Kadangi valstybinės maisto kontrolės įstaigos nitratų daržovėse netiria, tuo jau antrus metus domisi Moksleivių saviraiškos centras.

Šių metų tyrimas buvo skirtas nustatyti šalis, iš kurių importuojamos labiausiai nitratais užterštos daržovės.

Labiausiai nitratais užterštos daržovės yra iš Vengrijos, Olandijos ir Lenkijos, mažiausiai - iš Prancūzijos. Lietuva tarp aštuonių šalių, pateikiančių daugiausiai daržovių mūsų rinkai, yra penktojoje vietoje pagal daržovių užterštumą nitratais. Todėl daržovės, augintos Lietuvoje, ne visada yra sveikiausios.

Belieka rinktis ekologišką produkciją, kur auginimui nenaudojamos cheminės trąšos ir pesticidai. Lietuvoje ekologiškos daržovės gana brangios ir jų pasiūla labai ribota.

Pietų Europos valstybėse augančios daržovės sukaupia mažiau nitratų vien dėl natūralesnių augimo sąlygų ir palankesnio klimato bei skirtingų ūkininkavimo tradicijų.

Svarbiausia - vartoti atitinkamu sezonu derančias ir visiškai subrendusias daržoves, vengti itin didelių ir per mažų daržovių bei pašalinti kai kurias dalis.

Svarbu dydis

Geriantys centralizuotai tiekiamą vandenį, dėl nitratų gali nesibaiminti. Didesnis pavojus apsinuodyti yra geriantiems šachtinių šulinių vandenį.

Daugiausiai nitratų sukaupia šakniavaisinės daržovės: salierai, burokėliai, griežčiai, ridikėliai.
Iš šakniavaisinių daržovių - morkose nitratų susikaupia mažiausiai.

Nemaži nitratų kiekiai aptinkami ir Pekino kopūstuose, poruose, cukinijose, kaliaropėse, salotose, špinatuose, svogūnų laiškuose.

Vyrauja dėsningumas, kad didesnėse daržovėse nitratų daugiau nei mažesnėse.

Prinokusios - sveikiau

Nesubrendusiose daržovėse nitratų kur kas daugiau nei visiškai subrendusiose.

Norėdami turėti geros prekinės išvaizdos, standartinio dydžio daržovių, neretai ūkininkai derlių nuima anksčiau, ne visiškai subrendusį. Auginantys daržoves savo reikmėms šį procesą gali kontroliuoti ir daržoves nuimti tada, kai jos visiškai subręsta.

Kaupiasi žievėje

Nevienodai nitratai kaupiasi atskirose daržovių dalyse. Pavyzdžiui, šakniavaisinėse daržovėse daugiausiai nitratų yra šerdyse.

Morkų šerdis prieš vartojimą reiktų pašalinti. Peraugusiuose ridikėliuose nitratų kur kas mažiau nei itin mažuose ar jų daiguose, bet daugiau nei visiškai subrendusiuose vidutinio dydžio šakniavaisiuose.

Nitratai linkę kauptis burokėlių ir kitų šakniavaisių viršutinėje dalyje ties lapais.

Kopūstinėse daržovėse daugiausia nitratų - storosiose gyslose, prie kotų, šerdyse, kalafiorų ir brokolių - koteliuose.

Daugiau nitratų nei visoje daržovėje susikaupia lapinių salotų lapų, porų, svogūnų apatinėse dalyse, vaisinių daržovių žievėje ir kotelio pagrinde (pvz., agurke), prie sėklinių (paprikoje, pomidore).

Apvytusiose ar pradėjusiose gesti daržovėse nitratų daugiau nei šviežiose.

Kenksmingesnės rytą

Norint išvengti daržovėse susikaupusių nitratų, reiktų išpjauti daugiausiai nitratų sukaupiančias vaisiaus dalis, virti juos didesniame kiekyje vandens arba bent pusę paros mirkyti šaltame vandenyje.

Norint išvengti nitratų, patartina rinktis sezonines daržoves. Pavyzdžiui, žiemą daugiau vartoti morkų, burokėlių ir vengti vasarinių daržovių - Pekino kopūstų, paprikų, šviežių pomidorų ar cukinijų, ridikėlių, svogūnų laiškų. Vasarą - atvirkščiai.

Vasarinės daržovės žiemą auginamos dirbtinėmis sąlygomis ir šviesos trūkumas bei papildomas tręšimas skatina nitratų kaupimąsi.

Auginantys daržoves turėtų saikingai naudoti organines azotines trąšas, visai atsisakyti mineralinių trąšų, o dirvožemį praturtinti kalio trąšomis. Pastarosios mažina nitratų susikaupimą.

Vėlyvosios daržovių veislės linkusios sukaupti mažiau nitratų nei ankstyvosios
V
Posts: 220
Joined: Wed 01 08, 2003, 19:57
Location: Kaunas

Post by V »

na gerai, man tai idomu tada, o kur lietuvoj, tiksliau kaune, galima tu ekologisku darzoviu nusipirkti. nu niekur nemaciau :roll:
Dina
Posts: 311
Joined: Sun 02 08, 2004, 21:30

Post by Dina »

Issiauginti:)
Irute
Posts: 238
Joined: Wed 03 26, 2003, 2:58
Location: Kaunas

Post by Irute »

Kaune ekologiškomis daržovėmis prekiaujama Girstupio (gal Girstučio dabar vadinamas) turgavietėje.
V
Posts: 220
Joined: Wed 01 08, 2003, 19:57
Location: Kaunas

Post by V »

aciu :) reiks paziureti. o ten koks atskiras skyrius yra?
ir siaip idomu, gal dar zinot vietu, kur ekologisku produktu daugiau galima isigyti? :roll:
maximoj kur parduoda sveika prada, tai mane syki labai nustebino. pvz pienas. visur pienas kaip pienas, be jokiu priedu. o sveiko prado pienas popieriniam tetrapake buvo su E :shock: matyt ten nekenskmingas visai, bet vis tiek nustebino. bet daugiau to pieno pardavime nebematau :) siandien buvau kitoj maximoj, tai ten buvo sveiko prado pienas maiselyje, tai jau be jokiu E :D dar toj pacioj maximoj molo radau ekologisku bulviu ir morku :D
ausrytux
Posts: 47
Joined: Sun 01 09, 2005, 23:47
Location: šiauliai
Contact:

Post by ausrytux »

O siauliuose yra kur nors pirkti tokiu ekologisku darzoviu?
Post Reply