Sukurkime savo Lietuvą

Moderators: Rolandas, Visi tvarkytojai

Post Reply
J

Post by J »

Va čia, darja, tavo kantrybės išbandymas. :lol:
Jei negali pakeisti situacijos - pakeisk požiūrį į ją.
Sunkus pratimas, bet įmanomas. Pati išbandžiau. O tada ir situacija ima keistis, bet kas keisčiausia, kad į tą pusę, kur tau patiktų...
Bangiuke
Posts: 92
Joined: Fri 04 08, 2005, 17:42

Post by Bangiuke »

Jone rase: Visai neseniai su viena bendraminte juokėmės, kad "rimti" vyrai į "linksmas" temas nerašo. Siandien dar pridurčiau, jog be visa kita dar stebisi, kodėl "rimtoje" temoje visi išsilakstė į pievas.
Nepraraskim žaismingumo, mokėjimo džiaugtis, troškimo gyventi.
Jei galvoje suksis mintys tik apie partijos sukūrimą, tai greitu laiku sužiedėsim.


Juk suziedet galima ir nuo besaikiu linksmybiu, dar ir patinimas gresia :lol: O siaip tikiu kad viskam reikia saiko. Visi esame savitai idomus ir nuostabus, tik zmogiskuma kiekvienas supranta savaip. Ir pievose mes nardome skirtingai :lol: vieni miega jose, kiti kuria, treti tik kojas badosi :mrgreen:
Teko neseniai spresti mazos sesiametes kleptomanes problemele. Visiems atrode kad geriausias variantas ja izoliuoti nuo visu, bet papriestaravusi padariau kitaip, jai padovanojau kg saldainiu ir dar visokiu jai reikiamu niekuciu, bet priduriau kad jei ji toliau nores svetimo daikto, tai gali ir jos kas nors paimti be jos zinios, kas nepatiktu ir jai... Su tuo ir dingo vaikas -vagis is musu tarpo. Liko malonus, mazas dekingas zmogutis :D
Jei esame linksmuoliukai puiku, bet nuo rimtu problemu sprendimu trauktis nereikia. Ar butinai "rimtas" turi buti tik "liudnas".
I si foruma atejusi skubu visad atsiversti sia tema, nes JONO mintys yra nuostabios ir "uzvedancios" optimizmu. Tik gaila kad jo nuostabios idejos neatranda atsako. O vertos demesio, nes retas is musu turi drasos kazka konkretaus tarti, tik abstrakcijose klaidziojame...
Juk anastasieciu klubas ne vien tik bendravimui sukurtas, argi jau nemazai realiu rezultatu yra, ir tikiu kad bus ju vis daugiau ir daugiau.
O kam labai sunku rimtas temas skaityti ar gvildenti , be pasaipos juk galima ir paieskoti malonesniu saviems sirdukams temu.
sraige
Vartotojas neaktyvus
Posts: 500
Joined: Tue 03 08, 2005, 22:51
Location: Alytus

Post by sraige »

Ne tik drąsos reikia, kad kažką konkretaus tarti, bet ir tą kažką turėti savo galvelėje.
J

Post by J »

Bangiuke rašo:
Juk suziedet galima ir nuo besaikiu linksmybiu, dar ir patinimas gresia :lol:

Juk rašydama apie sužiedėjimą, aš ir turėjau omeny tai, kad eikalinga išlaikyti pusiausvyrą.

Man niekada nepatiko kraštutinumai - nei per daug "sausi", nei per daug "skysti" žmonės. :)
Bangiuke
Posts: 92
Joined: Fri 04 08, 2005, 17:42

Post by Bangiuke »

Jonė.S wrote: Juk rašydama apie sužiedėjimą, aš ir turėjau omeny tai, kad eikalinga išlaikyti pusiausvyrą.

Man niekada nepatiko kraštutinumai - nei per daug "sausi", nei per daug "skysti" žmonės. :)
Nenorejau miela Jone taves kritikuoti, bet kazkaip pajutau kad visi rimtesni pasiulymai, ar minciu pasidalijimai yra siek tiek pasaipia gaidele palydimi. O gaila butu jei uzgesintume nuostabias kibirksteles:)))
o tavo mintims daznai ir pritariu ir mielai skaitau, tik tas lietuviskas bruozas vis trugdo, visa kas grazu ir gera issakyti tuoj pat :D
J

Post by J »

Juk mes visi lietuviai... :oops:
Ir aš dar tik mokausi gyventi be "užtvarų". Kartais ir "persūdyti" pasitaiko.
Ir žodžių Tavųjų nepriėmiau už kritiką. Tiesiog norėjau patikslinti tai, ką norėjau pasakyti.

O kibirkštėlės užgesinti tikrai negalima.
Palinkėkim visiems, turintiems gerų idėjų ir minčių, ištvermės ir užsispyrimo, skleidžiant jas mums.
Būkim tolerantiški vieni kitiems - priimkit mūsų "pagrybavimus" kaip tėvai mažo vaiko išdykavimus - juk tai laikina - šalia protingų tėvų ir vaikai greičiau bręsta.
SU DIDELE MEILE... :love:
darja
Posts: 2703
Joined: Sat 02 07, 2004, 20:04
Location: Vilnius

Post by darja »

...kartais didziausia ismintis atrodo kaip beprotybe, o didziausia kvailyste pasirodo esanti pati didziausia ismintis - juk nuo genialumo iki beprotybes - vienas zingsnis... :? :wink:
Bangiuke
Posts: 92
Joined: Fri 04 08, 2005, 17:42

Post by Bangiuke »

Jonė.S wrote:Juk mes visi lietuviai... :oops:
Ir aš dar tik mokausi gyventi be "užtvarų". Kartais ir "persūdyti" pasitaiko.
Ir žodžių Tavųjų nepriėmiau už kritiką. Tiesiog norėjau patikslinti tai, ką norėjau pasakyti.

O kibirkštėlės užgesinti tikrai negalima.
Palinkėkim visiems, turintiems gerų idėjų ir minčių, ištvermės ir užsispyrimo, skleidžiant jas mums.
Būkim tolerantiški vieni kitiems - priimkit mūsų "pagrybavimus" kaip tėvai mažo vaiko išdykavimus - juk tai laikina - šalia protingų tėvų ir vaikai greičiau bręsta.
SU DIDELE MEILE... :love:
Siandien man TAVO zodziai tikriausia atgaiva. Gera skaityt grazias, geranoriskas mintis, o svarbiausiai nuosirdzias. Aciukas Jone :H
J

Post by J »

:oops: :D :love:
Bangiuke
Posts: 92
Joined: Fri 04 08, 2005, 17:42

Post by Bangiuke »

Sveiki, vis kokios grazios idejos ir ateities vaizdiniai cia pasirodo, tikiu kad taip ir bus, saunu kad nenultylam... o as ir noriu iskelti viena problema ir su JUSU pagalba sukurti vizija... Turiu kaip ir sirdies skausma, kai tenka susidurti su vaikais,valdisku namu Didziausias potencialas tai vaiku namu vaikai (valdiski vaikai), kurie nejaucia aplinkiniu meiles, o dazniau tik smurta ir baisius pavyzdzius. Kokia vieta uzims sie vaikai musu visuomeneje po 20 metu ir veliau...nors ir dabar jiems nelengva, nes musu visuomene vis dar isskiria kaip raupsuotus. Kazkodel apie nuteistuosius jau mastoma, kad reiktu jiems ir knygas Megre pasiulyt paskaityt,bet tai jau suformuotos asmenybes, ir retas kuris daro isvadas... O vaikai !!!! Kaip jiems padet .
Cia daugelyje forumu sprendzia problemas, kad nori salia savo hektaro matyti tik rinktinius kaimymus, kazkaip is kart su baime zvelgia i kita zmogu, nes dar nepazysta... ar taip sunku myleti zmogu, o gal patys yra problematiskos asmenybes, kad isileidzia negatyvias mintis.

Taigi man kilo vaizdinys stai koks, prasau patobulinkite ji. Kad tie kurie turi nors kiek galimybiu padeti, tokiems vaikams padet isikurti kaiminysteje, nes yra vaiku namuose vaiku kur yra po keturis ar penkis broliai su sesem. Ten jie vieni kitais rupinasi, net ir atsisako kokiu globeju vyresni, kad nepalikt jaunesniu. O valdisku namu aplinkoje jie susiguze, pikti... truksta jiems saugios ir ramybe dvelkiancios aplinkos. Kaip padet???
Zinau kad yra Lietuvoj kelios seimos kurios salia savu sodybu, atstate yra senus trobesius ir apgyvendine ten kokios seimos vaikus. Jie ten patys rupinasi buitimi, o kaiminysteje gyvenantys "globejai" jiems pagelbeja su meile. Nors tie globejai patys turi penkis vakus, bet jiems uzteko meiles dalintis ir su "valdiskais vaikai" .
:!: :?: :!: :idea:
J

Post by J »

Kiek žinau, tai tarp tokių vaikų labai stipri tarpusavio meilė ir meilė "netobuliems" savo tėvams (jei tokie dar yra).
jasmin
Posts: 653
Joined: Thu 05 22, 2003, 17:17

Post by jasmin »

Man labai patiko mintis Bangiukės apie tai, kad vaikai savarankiškai gyventų gretimoj sodyboj. Labai fainos savarankiškumo pamokos, juk dažniausiai įtėviai pasiima vaikus į savas šeimas, kur jau yra savas gyvenimas, o čia pats gali kurti sau gyvenimą, jau turi kažką savo, kas kad dovanoto. Jautiesi dėkingas, bet ne kaltas, kad esi, kad gal iš pradžių nepritampi, kad kažko nemoki (o vaikų namuose, ypač provincijoje, vaikai dažnai yra tikrai apleisti, dažnai nemokinami, nemoka net pačių paprasčiausių dalykų (bent taip susidūriau, gal yra ir kitaip)), nes tavimi pasitiki. Man leidimas gyventi atskirai - kuo tikriausias pasitikėjimo parodymas
Svarbu, kad pačiam žmogui tai artima būtų, kad norėtų kažkur sodyboj, kaip suprantu, kaime, gyventi, o knygos ne taip svarbu. Juk tarp žmonių gyveni, iš žmonių mokaisi, galima ir asmeniniu pavyzdžiu daug ką parodyti. kad tik pats žmogus norėtų, ieškotų..

Anastasijos knygas verta duoti vaikų namams (jie turi savo bibliotekėles ?), gal kažkuriam vaikui jos bus svarbus postūmis, atsakymas į daugelį klausimų, bet kaip ir visur - ne visi jas priima, supranta. Ar nepagalvotų vyresnybė, kad kažkas nori vaikams smegenis išplauti? Gal kas žino kaip tai pateikiama?
taip pat gal galima ir kitokias knygas duoti, t.y. tokias, kurios paveikia, įkvėpia, skatina ieškoti grožio, kad ir Bacho, Coelho, taip pat įvairias pažintines, apie augalus, gyvūnus, keliones, pasakas, t.t.?

Jonė S. rašo: Kiek žinau, tai tarp tokių vaikų labai stipri tarpusavio meilė

Aš pati susidūriau su tuo, kad mergaitės, kuri nori mokytis, kažko siekti, kiti broliai seserys nemėgsta, laiko nenormalia, o normalūs yra tie, kurie mažai kuo domisi. Bet pati manau, kad gal ir dažnesnis Tavo pateiktas variantas
Bangiuke
Posts: 92
Joined: Fri 04 08, 2005, 17:42

Post by Bangiuke »

Dar yra teke dirbti vaiku namuose tarybiniais laikais, tai ten pamatyti auklejimo budai nelabai dziugino, bet pati budama studente nelabai ka galejau pakeisti. O vaizdelis toks. Sesiameciu grupe vaikai zaidzia ant kilimo su jiems skirtais zaisliukais. Aukletoja pavargusi nuo triuksmo pareiskia vaikams, kad ji dabar skelbia tylos minutes kurios truks 15 min., nes ji norinti ramiai atsigerti arbatos. Na vaikiukai ir sedi, tyli... o kas kalbes buvo pazadeta kad isegs i liezuvi skalbiniu segtuka. Na zinoma atsirado nekantrusis prakalbo ... ir jam ikabino ta segtuka... atrodo smulkmena kai kam, bet tai tikrai skausminga... o kas turejo detis to vaiko sirduteje??? Kuri mama taip galetu pasielgti??? O ir siomis dienomis vaiku namu vaikiukai ne visi zino net kaip ruosiama yra arbata, kuo skirias isvaizda cukrus nuo druskos...
Gal ir ne visi tarnautojai, aukletojai yra tironai, bet sudarytos valdiskos salygos, kuriose neleidzia visokie higienos centrai,apsaugos sumetimais ar kitokios institucijos, kad vaikai patys kazkuo rupintusi, kaip isvirti kose, kaip paruosti gimtadienio svente....

Aisku utopines idejos, kad Lietuvoje imanoma isgyvendinti poreiki vaiku namu, bet retas giminaitis prisiima nasta, pasiimti i savo seimas tuos vaikus, na gal retkarciais. O Gruzijoje niekad nera buve vaiku namu, nes ju tradicijos neleidzia apleisti giminaiciu vaiku. O kad pas mus tokiu daugiau atsirastu ...
O knygos tai puiku, juk ir pasakos jiems mielos, ir mazi ir didesni mielai ju nori... bet brangesni daiktai tiems vaikams yra asmeniniai, nes maza ka turi savo, viskas ten jiems bendra, net rubeliais dalinasi su panasaus amziaus vaikais :(
Bangiuke
Posts: 92
Joined: Fri 04 08, 2005, 17:42

Post by Bangiuke »

Basta wrote:Labai gerai, Bangiuke, kad pagalvojai ir apie tokius vaikus. Nesinorėtų, kad jie išaugtų į atskirą negatyvų socialinį sluoksnį.

Bet apgyvendinant juos kur nors problema nebūtinai išsispręs...
Manau, pirmiau tarp jų būtų gerai paplatint Anastasijos knygučių...
Bastute, as kaip tik ir pradejau sia tema susidurusi su Saugu vaiku namu vaikais, kurie yra Klaipedos rajone. Bet tikiu kad visur panasi padetis..
Jonas
Posts: 98
Joined: Tue 03 15, 2005, 22:10
Location: Vilnius

Post by Jonas »

Sveiki visi. Malonu skaityti jusu mintis. Paskutini karta skaiciau pries savaite ir turiu prisipazinti tarsi kazko laukdamas nieko nerasiau. O dabar
skaitau ir man dziaugiasi sirdis. Ir didele meile pajutau skaitydamas si foruma. Tai tikras stebuklas.

Ir atrodo pievos baigesi :) (juokauju). Matyt ju tikrai labai reikia, nes is tikruju po atoslugio seka potvynis.

Bangiuke, jusu iskelta tikrai svarbi ir skaudi tema. As gyvenime turejau daug geru pavizdziu: pirmas - mano teva ir dar keturis vaikus isaugino visai setimas jam zmogus, kuris buvo mano mylimas senelis. Antras - mano kriksto mama pries gera desimt metu pradejo globoti vaika is vaiku namu, ji pasiimdavo i namus, duodavo pinigu, vesdavosi atostogaut. O dabar jam jau suaugus irgi padeda. tai geri pavyzdziai kurie turetu uzkresti kitus. Taciau, kad tokiu pavyzdziu butu turi buti naslaiciai ir palikti vaikai vaiku namuose. Kad ir kaip mes noretumeme padeti siems vargsams vaikams as manyciau kad geriau ju nebutu. Tegul musu mintys buna apie tevus kurie nepalieka savo vaiku ir tegul nebuna naslaiciu, o jeigu jau taip atsitinka, tai man patiko Gruzijos variantas, kur artimieji pasirupina vaikais. Tada nereikes nei globos namu, nei nemielu aukletoju.

Ir dar kilo viena ideja. Jeigu Anastasija sugalvojo Žemes svente, mes sugalvokime vaiku savaitgalis seimose svente. Tegul buna kad ir viena karta metuose, o gal net du kartus ( vasara ir per kaledas). Tai butu kaip labdaros ar sventines dienos tiem vaikuciams. Jie galetu nors viena savaitgali praleisti seimoje. O kai tie vaikai praleis seimoje viena savaitgali, ta seima juos ir dazniau pasikvies. Todel reikia butinai skelbti panasia akcija arba svente. Ir po kiek laiko neliks poreikio vaiku namams, juos prades uzdarineti, nes visi vaikai augs musu seimose. Ir kiekvienam Lietuviui, kiekvienas Lietuvos vaikas bus brangus, ji myles ir gerbs ir jam pades. Ir istikruju mes per mazai rodome pagarbos savo vaikams.
Bangiuke
Posts: 92
Joined: Fri 04 08, 2005, 17:42

Post by Bangiuke »

Saunu svente numatyti, bet VAIKU svente irgi yra ji kaip iprasta Birzelio 1 d. bet maloniau kai prisimena tave ne tik per sventes:(
o pries sventes visad yra kazkos pasiruosimo etapas, panasu kad iki jos turi buti darbas. Zemes diena svenciame po didziausiu zemes darbu, kai pradedame rinkti derliu, o kaip su tais vaikiukais. Koks darbas bus ta kryptimi? daugeliu atrodo kad persiusti i sakaita vaiku namu dali kapitalo ir saunu jis jau pareiga savo tevynei atliko. Bet juk ir patarle yra kad ne zuvi duok, bet geriau meskere ir ismokyk kaip pasigauti zuvi.
darja
Posts: 2703
Joined: Sat 02 07, 2004, 20:04
Location: Vilnius

Post by darja »

As pries kelerius metus lankydavausi vienuose Vilniaus vaiku namuose - ten su vaikais siudavome lelytems drabuzelius, jiems tai tikrai patiko, nes daugelis net adatos padoriai nemokedavo laikyti, su kai kuriom mergytem buvom labai susidraugave - is tikruju tai jiems daugiau bendravimo reikejo, o karta kazkaip visai netiketai parodziau tokia maza rusiska maldu knygele (mat ten buvo rusu vaiku namai), tai uzsinorejo tokios labai daug kas, tada nuejau i cerkve ir pripirkau tu knyguciu - butumet mate, kaip jie visi ju norejo, kaip noriai isidalino, o gi ju nieks nubuvo mokes nei maldu, nei tikejimo... Kaip yra pasakes Kristus: "leiskit prie manes siuos mazutelius, nes ju yra dangaus karalyste..." :wink:
Bangiuke
Posts: 92
Joined: Fri 04 08, 2005, 17:42

Post by Bangiuke »

Taipgi Darja, kiek suprantu esi nemazai pasistengusi, kad grazesniu akimirku tiems vaikiukams butu. Dekui TAU, gera zinoti kad yra gerasirdziu zmoniu ir nelaukdami pakvietimo imasi pagal savo galimybes veiklos... gaila kad dar yra mastanciu kad atskirti reikia tokius vaikus nuo "normaliu" seimu vaiku, nes jiems nepatiktiu kad ju vaikai poilsiautu su panasiais vaikais is vaiknamio....
Kuo daugiau vaikai sutiks geru,nuosirdziu zmoniu, tuo didesne tikimybe kad jie uzauge bus saunus Lietuvos zmones. Taigi mielieji neapleiskime siu ideju. Tegu jos buna ivairaus atspalvio: ar knygutes, ar draugiskas pokalbis, savaitgalio isvyka, ar prieglobstis. Tegu buna pagal kiekvieno galimybes. Bukime mylintys ir atlaidus, gal taip galesime uzglaistyt ju genuose likusias blogybe... o jos islenda, bet juk galima blogi nugaleti tik gerumu :D
darja
Posts: 2703
Joined: Sat 02 07, 2004, 20:04
Location: Vilnius

Post by darja »

Tikra tiesa, nors kartais ir pritruksta kantrybes, bet reikia vel pradet is naujo, is naujo patiket zmogumi, nes kitaip nieko nebus. Vilniaus klube lankosi tokia faina ruse, rodos, Zoja jos vardas, tai ji dirba mokytoja, p jos klases mokinai - is vaiku namu, tai ji pasakojo tokia pamokancia istorija, kaip vienas jos klases vaikas kazka pridirbo, o kai ji liepe pasakyti, kuris taip padare, tai jie jo neisdave - geriau jau visa klase pasiliko po pamoku - "normaliu" klasiu vaikai kazin ar butu taip pasielge... Paskui dar pasakojo, kad jie voge is salia esancio veinuolyno morkas, tai kai paaiskejo, jie atsiprase ir visi draugiskai ejo toms vienuolems padeti tuos darzus raveti - galetume tik pasimokyti is ju draugiskumo ir solidarumo... :wink:
darja
Posts: 2703
Joined: Sat 02 07, 2004, 20:04
Location: Vilnius

Post by darja »

Beje, nesu as kazkuo ypatingai tiems vaikiukams padejus, bet ka galejau, ta atidaviau, nors ir sulaukiau biski ir nedekingumo, bet vis tiek as juos myliu, nes jie nesielge piktavaliskai, o del to, kad kitaip nemokejo, bet tikiu, kad kiekvienas gerio trupinelis nenukrinta veltui - kada nors tikrai duos vaisius, o tiems vaikiukams linkiu tik visa ko geriausio - man smagu juos prisiminti :wink:

(beje, buvau ne taip seniai sutikus viena tos internatines mokyklos mokytoja, kuri sake, kad jos vaikai labai nori dvasiniu dalyku, nors niekas jiems ju nebruka... :? )
Post Reply