Sukurkime bendrą sodybos projektą

Laimė viename hektare, gyvenviečių kūrimas

Moderator: Visi tvarkytojai

Andrius
Posts: 75
Joined: Fri 02 21, 2003, 10:08

Post by Andrius »

O gal rūpestis, už kurį augalai bus dėkingi?
Rytė
Posts: 860
Joined: Sat 09 28, 2002, 11:30
Location: Kaunas
Contact:

Post by Rytė »

Ir skanus... Niam,niam... :wink:

Andriau, o kaip atrodo serbentu, braskiu seklos? Gal bandei is ju jau augint? :roll:
O,ideja: zemuogiu galima is misko parsinest! :lol:
Agnė
Posts: 402
Joined: Wed 02 19, 2003, 13:17

Post by Agnė »

Man patinka Andriaus aiškinimas apie augalų vegetatyvinį dauginimąsį. Tai logiška., paprasta, aišku. Bet... Pas mus paupy auga daugybė laukinių serbentų. Įtariu, kad jie dauginasi tiek sėklomis, tiek atlankomis. Atlankos tikslas – atkurti individą ir įsitvirtinti artimiausioje aplinkoje. Sėklos – paieška naujų augimviečių - keliauja paukščių/ žvėrelių pilveliuose ir paskui kartu su trąša yra “pasodinami” naujoje vietoje, kur vėl stengiasi užsikariauti sau plotus atlankomis ir tolėliau pakeliauti sėklytėmis. Tai gal ir labai bijoti atlankinių augalų nereikia. Jei toks dauginimasis šiam augalui yra natūralus, tai ir naudokimės tuo. Žinoma, gerai būtų ir tikrą (iš sėklos) augaliuką sau užsiauginti. Tikrai neturiu nė vieno serbento, užauginto iš sėklos. Reikės pabandyti.
Agnė
Posts: 402
Joined: Wed 02 19, 2003, 13:17

Post by Agnė »

<O gal rūpestis, už kurį augalai bus dėkingi?>

Mano vyro mėgstamiausias posakis: "Geriausia trąša - šeimininko šešėlis"
Beveidis
Posts: 218
Joined: Mon 09 30, 2002, 19:49

Post by Beveidis »

Serbentai is seklu turi buti auginami naturaliu budu:

praryjamas serbentas ar keli, po to galutinis produktas padedamas i duobele kurioje serbentai turetu augti, cia kur kas kieciau nei tik seilem suvilgyti :)
Gluosnė
Posts: 513
Joined: Thu 04 24, 2003, 13:26
Location: Kaunas/
Contact:

Post by Gluosnė »

Nenorėkime idealiai kopijuoti Anastasijos idejų.. Visur sava kultūra, papročiai. Ir serbentas iš atlankos, su meile pasodintas bus naudingas, o tuo tarpu paūgės ir iš sėklos pasodintas krūmelis.. Vaikais galime labai pasitikėti.. Jie instinktyviai ragauja tai, kas skanu ir sveika.. :) Apie liepos lapelius dar nieko nežinojau, o dukrele juos jaunus vis kramtė ir man siūlė. O aš kažkaip nesutikau.. :D Pasirodo, tikrai skanu :D
Taip turgui.. ji išsirenka geriausius vaisius ir daržoves.. Pvz. tu ilgu agurku nenori, jei yra paprasti lietuviski. Obuoliu pirktiniu irgi nepraso..
Sakau, prasysiu jos ir seklas rinkti :D
Ingrida
Posts: 229
Joined: Wed 05 14, 2003, 12:36
Location: Panevėžys

Post by Ingrida »

Laba mielieji.

Andriau, viskas gerai. Ačių už kritiką, už dėmesį. Galėtum ir tu savo planą įdėt. Oi padiskutuotume.
Nesausas mano tas projektas. Paprasčiausiai vyras mato tai kas parodyta, o moteriai viena linija vaizduotėje apima gal dešimt vaizdinių.

Maniškis piešinukas - tai tarsi griaučiai, tai planukas. Juk negaliu nupiešt kiekvieno suoliuko. O ir diskusijai to nereikia.

Vaikų erdvė. Šiandien net neįsivaizduoju, kas ten bus. Žinau tik, kad savy skiriu šią erdvę vaikams.

Pirtis mano ne name, o šalia namo. O su namu ji sujungta.

Agne, dėl kelio į gintaro muziejų. Pačioje pradžioje jis buvo tiesus. Tik toje vietoje, kur dabar tvenkinys, vis pasibaidydavo arkliai, ponus iš vežimo išmesdavo, sužalodavo. tad buvo nuspresta tą vietą užlieti, o į rūmus važiuot šalia.
Šalia Panevėžio yra nuostabus Burbiškių dvaras. Ten kelias tiesus. Nors man nepatinka pas mane tas tiesumas. Iki centrinio ploto viskas gerai, bet toliau noriu kitaip. Tik kol kas nežinau kaip.

Jei dar kas nesat buvę Burbiškėse, tai tikrai vertas dėmesio reginys. Tvenkinukai, liepteliai, o medžiai medžiai. O šiuo metu tai ten viską nustelbia TULPĖS. Jos tokios... jų tiek... ten taip... Jei nebus šį savaitgalį TULPIŲ ŽYDĖJIMO ŠVENTĖS, tai tikrai siųličiau apsilankyt. Ir užsikraut, ir pasisemt.

Agne, labai ačių už idėją apie erškėtrožių gyvatvorę. Dar nežinau, kur, bet ji pas mane bus. Tik nenoriu nieko aptvert viduje savo žemės. Viskas bus vientisa.

Miško pas mane nupiešta 25 arai. O ką, nesimato? :lol: tik va nažinojau apie 3 metrų reikalavimą. Mastysiu.
O GYVENIMAS TOKS PUIKUS!
Ingrida
Posts: 229
Joined: Wed 05 14, 2003, 12:36
Location: Panevėžys

Post by Ingrida »

Va dar klausimėlis. O kaip sprendžiat kanalizacijos problemėlę?
O GYVENIMAS TOKS PUIKUS!
Agnė
Posts: 402
Joined: Wed 02 19, 2003, 13:17

Post by Agnė »

<Agne, labai ačių už idėją apie erškėtrožių gyvatvorę. Dar nežinau, kur, bet ji pas mane bus. Tik nenoriu nieko aptvert viduje savo žemės. Viskas bus vientisa.>

Jei laikysi ožkytę, tai ją reikės arba rišti, arba aptverti. Ji minta jaunų medelių ūgliais, todėl nespėsi sodinti. Be to ožkytė 24 val. per parą mąsto kaip patekti į šeimininko daržą. Galima apsieiti be ožkytės? Tai jau kiekvieno pasirinkimas. Anastasija ožkytę minėjo...
Renata
Posts: 264
Joined: Tue 01 14, 2003, 10:40
Location: Vilnius
Contact:

Post by Renata »

As is seklu auginu zemuoges, jau pasodinau, tikiuosi simet ir uogu paragauti, gal ne labai daug ju bus, bet ne beda.
Tiems zaliems padareliams, kurie musu namuose ne is seklytes issiris, yra Anastasijos pateikta daigu sodinimo metodika.
Andriau, as tikrai neketinau i savo pranesima idet daug neigiamu emociju. :? Tai buvo pastaba parasteje. Visu atsiprasau, jei taip pasirode.
Manau, darysim kaip pasiseks, ir kaip tuo metu bus patogiau. As irgi ketinu daug ka is seklu augintis. Beje, jei pati augala isaknydinsiu ar paskiepysiu, svetimos informacijos jis tures zymiai maziau :lol:
Ingrida
Posts: 229
Joined: Wed 05 14, 2003, 12:36
Location: Panevėžys

Post by Ingrida »

Aha, kadangi ožkos man reikia, teks daryt jom atitvėrimą iš erškėtrožių. Na o kadangi erškėtrožėms tinkamiausia vieta tas laisvas plotas šiaurės vidury, tai ir keliaus ten mano ožkytė su visa pieva ir visais jai reikalingais priedais.

Bet kaip čia padarius, kad apsisaugojus nuo vėjų šiautinių ir vakarinių, ir tirjų metrų zoną įvertint?

O, tada lieka laisva erdvė šiaurės rytuose. O ten turi būt lengva, švelnus, na jei paprasčiau, tai moteriško prado erdvė. Nagi, sugalvokim ką nors! :)
O GYVENIMAS TOKS PUIKUS!
Laimis
Posts: 1378
Joined: Mon 05 19, 2003, 11:42
Location: Link Ukmergės
Contact:

Post by Laimis »

Ingrida wrote:Bet kaip čia padarius, kad apsisaugojus nuo vėjų šiautinių ir vakarinių, ir tirjų metrų zoną įvertint?
Galima daryti triju metru plocio kelius tarp sodybu. Jais galetu ir masina pravaziuoti ir zmogus praeiti. Jie atrodytu kaip alejos. Be to, yra dar vienas ju privalumas. Ugnis nepraeina pro 3 metru kelia. ;) Taip, kad isoriniai gaisrai sodybai bus nebaisus, jei apjuosime ja keliais.

Antras dalykas. Galima prie pat sklypo krasto sodinti krumu juosta, o medzius tada teks atitraukti 2 metrus nuo krasto, kad krumams vietos butu.

O jei Ingrida gyvensi salia mano sodybos pietu pusej, tai galesi, kad ir ant siaurines ribos sodinti medzius. As saules spindulius nusitempiau i centra, tai man kaimynu medziai nemaiso...;)
Ingrida
Posts: 229
Joined: Wed 05 14, 2003, 12:36
Location: Panevėžys

Post by Ingrida »

Laba ryta visiems.

Laimi, ačių už šilumą. Ko gero tai pats svarbiausias dalykas šiame forume. Sušildyt vienam kitą. Kad svajonės galėtų laisvai lietis. Kad būt gera gera.

Geros dienos visiems!
O GYVENIMAS TOKS PUIKUS!
Agnė
Posts: 402
Joined: Wed 02 19, 2003, 13:17

Post by Agnė »

<Tik nenoriu nieko aptvert viduje savo žemės. Viskas bus vientisa.>

Labas, Ingrida, Tavo norai yra svarbiausia, o aš šiek tiek norėčiau pasvarstyti apie atviras/ uždaras erdves. Gal kai kas ir sau galės pritaikyti.

Kol neturėjom žemės kiekvieną vasarą plaukiodavome baidarėmis ir nakvynei pasirinkdavome kasdien vis kitą vietą. Nestodavome nei miško tankumyne, nei atvirose pievose. Pačios jaukiausios yra miško aikštelės su vaizdu į ežerą ar upę. Fengšui specialistas pasakytų, kad tai atitinka “fotelio” principą (žmogus jaučiasi apsaugotas iš trijų pusių, o kur stebimas plotas, ten - erdvė. Aš sakyčiau tai normaliausias “žmogiškasis principas”. Stebėkite patys, kokiose vietose gamtoje geriausiai jaučiatės. Greičiausiai, tai turėtų pasitvirtinti.

Formuojant savo hektarą, galima į tai atsižvelgti. Todėl ir siūlau rengti atskiras “zonas” – svečių priimamasis, miegamieji, gyvulėlių rojus, čysčius, grožio karalystė, svajonių kampelis, didysis operos ir baleto teatras, nagingų rankų baras.... tęskit pagal savo skonį ir išmonę. Tarp atskirų zonų gali nebūti aiškios ribos, kadangi ir veikla jose yra susijusi. Dar vienas argumentas už zonų įrengimą – naujumo/paslaptingumo pojūtis. Būnant svetainėje nesimato, kas yra ten už tų krūmų/medžių ribos. Nueini vingiuotu keliuku – o ten baltų berželių kamienų fone šermukšnėlė “dega”, skaisčiomis uogomis pasivaišinti kviečia, o tolėliau paėjus atsiveria visai kitokia laukymėlė – tamsiai žalių pušelių fone baltakamienis berželis (ar kas nors kita, sugalvokit patys).

Ingrida, turiu pasakyti, kad didėlesnės erdvės ir man patinka. Jausmas lyg laisvai oro gali įkvėpti, netrukdoma į žvaigždes pasidairyti. Tai natūralu – aš pagal horoskopą – Oro ženklas. Tkriausiai, ir jūs taip jaučiate, nes esate užslėgti mažos buto erdvės. Bet kai pabūsite savo žemėje viskas atsistatys į vietas ir žinosite, ko tikrai norite, kas tikrai jūsų. Ir mano siūlomos zonos neturi būti visos vienodo dydžio. Štai svetainė, vaikų zona, teatras puikiausiai puikiausiai tilptų vienoje erdvėje. Šonelyje galėtų glaustis čysčius. O ir maudyklė už poros žingsnių...

Svajokite, planuokite. Smagu būtų jei ir savo idėjomis pasidalintumėte.
Ingrida
Posts: 229
Joined: Wed 05 14, 2003, 12:36
Location: Panevėžys

Post by Ingrida »

Labas rytas, Agne.

Na ir tiksliai pasakei: "užslėgti savo butų". Todėl ir piešiam planus, kad nors sekundei išsilaisvint. Todėl tie planai ir yra teorija, mat mes deformuoti mažų erdvių ir tikrai negalime suvokti realybės didybės.
Tad ir neįsijaust reikia per daug.

Agne, ar tavo žemėje auga perkūnropė?
O GYVENIMAS TOKS PUIKUS!
glesum
Posts: 954
Joined: Tue 02 18, 2003, 13:14
Location: Kaimas
Contact:

Post by glesum »

As jau turiu savo plana :D :D :D :D :D :D mintimsi jau gyvenu jame... ir jis visai nepamasus i L ir G...
gal kada atsiusiu, kai viska graziai nupaisysiu... kad kritika pereitu... :wink:
Last edited by glesum on Fri 05 23, 2003, 10:59, edited 1 time in total.
Agnė
Posts: 402
Joined: Wed 02 19, 2003, 13:17

Post by Agnė »

Geros dienos, Ingrida,

O įsijausti reikia. Viską daryti reikia įsijaučiant. Ir bandyt įvertinti nesuskaičiuojamą daugybę dalykų, vienas iš kurių yra – esu užslėgtas mažo buto erdvės.

<ar tavo žemėje auga perkūnropė> Mieloji, gėda prisipažinti, bet šiuo momentu net neįsivaizduoju, kaip ji atrodo. Bet vakare būtinai susirasiu žinyne paveiksliuką/aprašymą, ir per savaitgalį, jei tokia pas mus auga, suasiu. O kodėl klausi? J
Renata
Posts: 264
Joined: Tue 01 14, 2003, 10:40
Location: Vilnius
Contact:

Post by Renata »

Jei zeme nederlingas smelis - zvyras, nuolat kepinamas saules - ko gero auga savaime, jei zeme visai atvirsciai apibudinama - perkunrope rasit, jei patys pasodinot. Ir sodindami parinkot sausesne, saulekaitoje.
Ingrida
Posts: 229
Joined: Wed 05 14, 2003, 12:36
Location: Panevėžys

Post by Ingrida »

Na, Agne, dar to betrūko, kad kas nors ko nors gėdytųsi.

Žinai, jei rasi ką žinyne, būtinai parašyk "augalų" skyriuje. Turiu straipsnį apie perkūnropes, bet šiandien pamiršau. Na, gal pirmadienį nepamiršiu.

Perkūnropė ne tik graži, bet dar ji atlieka tą patį vaidmenį, kaip ir bute prikabinėti varpeliai. Ir dar man labai patiko, kad ji tinka ir stogų apželdinimui. Na atnešiu straipsnį, ten bus aiškiau parašyta, nei mano išvedžiojimai.

Niekaip nematau pas save tų tavo taip gražai aprašytų saleliu-aikštelių. Tarsi kokia siena trukdo. Na nieko, palaulksim. Pasitrauks visos sienos. Aš laiko turiu.
O GYVENIMAS TOKS PUIKUS!
Laimis
Posts: 1378
Joined: Mon 05 19, 2003, 11:42
Location: Link Ukmergės
Contact:

Post by Laimis »

O kas dar turi sodybu planu. As noreciau paziureti ir ideju pasisemti. Pasidalinkite.
Post Reply