Vaikai - valstybės priešas NR1- arba apie maistą iš GMO

Moderators: Mdsts, Neringa, Rapolas, Visi tvarkytojai

Kipshas
Posts: 788
Joined: Mon 06 23, 2003, 9:39

Vaikai - valstybės priešas NR1- arba apie maistą iš GMO

Post by Kipshas »

pateikiu tik viena informacija is tukstanciu


Tik iš trečiųjų šalių į Lietuvą importuoti maisto produktai tiriami, ar nėra genetiškai modifikuoti. Iš Europos Sąjungos (ES) atkeliaujančia produkcija pasitikime aklai. Tuo tarpu Rusijoje kilo skandalas: patikrinus europietišką vaikų maistą, jame buvo aptikta iki 100 procentų genetiškai modifikuotų organizmų (GMO), rašo dienraštis "Vakarų ekspresas".
Genomodifikuotus organizmus kompanijų "Nestle", "Kolinska", "Semper", "Friesland Nutrition", "Gerber Valio", "Nutricia" vaikų maiste šių metų birželį aptiko Rusijos laboratorija "Biokom". Jos duomenimis, aštuoniuose iš keturiolikos tiriamų vaikų maistelio pavyzdžių transgeniniai komponentai sudarė nuo 50 iki 100 procentų maisto sudėties.
Visų minėtų firmų vaikų maistas importuojamas ir į Lietuvą.
Nors firmų atstovai įsitikinę, kad jų parduodamuose produktuose nėra GMO kilmės sudėtinių dalių, tačiau jie neneigia, kad importuotojai pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus neprivalo iš gamintojų reikalauti dokumentų, įrodančių, kad jų produkcijoje tikrai nėra GMO.
Taigi, pirkdamas maistą vaikams, negali būti tikras dėl jo sudėties.
Buvau as angelelis, ka gi man daryt
Be sparnu likau
Kipshas
Posts: 788
Joined: Mon 06 23, 2003, 9:39

Post by Kipshas »

daugiau.... daugiau genetines modifikacijos.... dar daugiau!!!


Šokas ištiko Džeksonvilio Floridoje ligoninės gydytojus, pamačiusius naujagimę, kuri gimė beveik be veido. Mažoji Juliana gimė JAV karo laivyno karininko šeimoje. Jos veide trūksta 40 procentų veido kaulų, pirmą kartą pranešė lapkričio pabaigoje Floridos elektroninis laikraštis "First Coast News".
"Ji neturi viršutinio žandikaulio, skruostikaulių, akiduobių; trūksta dalies ausies", - pasakojo mergytės tėvas Tomas. Jai tenka maistą dėti tiesiai į skrandį, ji kvėpuoja tiesiai per trachėją. Iki gruodžio pradžios jai padaryta 14 operacijų, artimiausiu laiku jos laukia dar trisdešimt.
Buvau as angelelis, ka gi man daryt
Be sparnu likau
Vija
Posts: 46
Joined: Fri 05 07, 2004, 20:04

Post by Vija »

Kas yra humaniškumas?
Leisti apsigimusiam vaikui numirti, ar leisti gydytojams bandyti iš to vaiko daugybės operacijų pagalba, bandyti suformuoti kažką, kas bus panašus į kitus žmones?
O kas pagalvojo apie vaiko gyvenimo kančias iki jam suformuos "kažkokį" veidą?
Visoje gamtoje vyksta naturali atranka, tik žmogus nebežinia ką daro su savo medicina.
Rolandas
Posts: 101
Joined: Tue 01 21, 2003, 3:50
Location: kažkur anapus

Post by Rolandas »

Pavalgytumet jus ne lietuvisko maisto klausimu nekiltu :D Cia (UK) kitokio manau kad sunku gauti. Nes nesu isitikines, kad privaloma deklaruoti ar i produkto sudeti ieina genetiskai modifikuoti elementai.
Rytė
Posts: 860
Joined: Sat 09 28, 2002, 11:30
Location: Kaunas
Contact:

Post by Rytė »

Rolandai, eik į lietuvių ar rusų parduotuves ir valgyk iš LT atvežtą maistą. Ir sava, ir skanu, ir nemodifikuota. ;)
Rolandas
Posts: 101
Joined: Tue 01 21, 2003, 3:50
Location: kažkur anapus

Post by Rolandas »

Lengva pasakyti, sunku padaryti:
1) as ne Londone, todel kur vietine galetu buti - net neysivaizduoju ;)
2) pazystami sake, kad nemazai produktu yra gaminti ne lietuvoje, o tik etiketes lietuviskos. Taip kad klausimas dar ar tikrai sveikai ;)
Galatėja
Posts: 29
Joined: Wed 06 16, 2004, 18:15
Location: Kaunas

Post by Galatėja »

Miela Vija, keli skaudžius klausimus... Ir atsakymo nėra vieno... Bet mamai, tėčiui... tokie klausimai, vargu , ar kyla...
valdas
Posts: 57
Joined: Mon 02 24, 2003, 16:22

Post by valdas »

Tarp kitko, parduotuvėse jau yra augalinio aliejaus išspausto iš GMA, etiketėse jau pažymėta. :cry: Nemodifikuotas gal tik saulėgražu aliejus. Greitu laiku, ko gero paprasto nebeliks. :? O anadien nusipirkęs aguoninį pyragą, etiketėje perskaičiau, kad sudėtyje yra genetiškai modifikuotų sojų aliejaus. O kur dar įvairūs riebalų mišiniai, kiti produktai, kas patvirtins, kad modifikuotas aliejus nenaudojamas viešose maitinimo įstaigose? Juk jis pigesnis. Gal kas yra dar pastebėjęs maisto produktų, kurių sudėtyje yra GMA? Kokie tai produktai? Parašykit.
Kristina
Posts: 266
Joined: Wed 12 18, 2002, 3:24
Location: Airija-Lietuva
Contact:

Post by Kristina »

pagal EU reikalavimus jei i produkto sudeti ieina maziau nei 2ar 3%(tiksliai neatsimenu ) genetiskai modifikuotos medziagos, tai net zymeti etiketeje nereikia.
donte
Posts: 8
Joined: Wed 03 23, 2005, 23:34

Post by donte »

Beveik visi majonezai ir pomidoru padazai, ketcupai, daug jogurtu naudoja modifikuota krakmola kaip tirstikli. Is neturinciu modifikuoto krakmolo zinau tik Kedainiu "Ypatinga" pomidoru padaza, is Argentinos atvezta majoneza (pavadinimo neatsimenu).
Irute
Posts: 238
Joined: Wed 03 26, 2003, 2:58
Location: Kaunas

Post by Irute »

Vaikai, modifikuotas krakmolas-tai paprasčiausias "kisielius"-modifikuotas-vadinasi pakeistas. "Kisielius" naudojamas kaip tirštiklis. :P

Na, o genetiškai modifikuoti produktai -visai kas kita. Atkreipkit dėmesį į grietinę ir taip vadinamus "tepius riebalų mišinius" :!: -ten niekas etiketėse nerašo, koks aliejus naudojamas gamyboje. Garantuoju, kad pats pigiausias-modifikuotų sojų. Todėl renkuosi pastaruoju metu natūralų sviestą ir grietinę.
Renata
Posts: 264
Joined: Tue 01 14, 2003, 10:40
Location: Vilnius
Contact:

Post by Renata »

Kas link tepių "sviesto" mišinių ir grietinės - pritariu. Aš irgi labai įtariai žiūriu į tuos augalinius riebalus - jei jų įdėta 15 procentų, TIKRAI turi būti nurodoma, kokie tie augaliniai riebalai. Ir labai tikėtina, kad tai - būtent GM sojų aliejus. :cry:
Tikrai, tokiomis aplinkybėmis geriau rinktis sviestą ir grietinę be augalinių priedų - gal brangiau, ir ne taip gerai tepasi, bet :!: GM karvių TIKRAI dar nėra :mrgreen:
Tuo ir pasidžiaukim...
glesum
Posts: 954
Joined: Tue 02 18, 2003, 13:14
Location: Kaimas
Contact:

Post by glesum »

Užtai yra žuvų, su karvių genais... Ir braskiu, su žuvų genais... kai dar mokiausi, mokykloje rasiau apie tai referata.
Dobis
Posts: 285
Joined: Mon 01 26, 2004, 16:42
Location: Vilnius

Post by Dobis »

oij oij oij kiek jau košės privirta su tais GMO :x va čia toks puslapis apie visokius E priedus ir jų kilmę ir poveikį (ar gauti naudojant GM technologijas ar tiesiog cheminiu būdu):
http://www.laleva.cc/food/enumbers/Enumbers.html
o čia rasite dar daugiau info apie GMO:
http://www.laleva.cc/food/food.html
aš, pvz. renkuosi maistą pagal tai, kad jis kuo mažiau būtų technologiškai apdorotas, t.y. kad būtų grynas - jei grietinė, tai riebiausia, jei sviestas tai kuo tikriausias. tik va jau ir mūsų gamintojais pradedu nebepasitikėti - kaip manote ar visą produktų sudėtį jie atskleidžia :?: tas irakietis Tomas Sabach gerą pavyzdį parodė - juk net grūdų galima nevirti, o užtenka kaip reikiant išmirkyti, įdėti kokį šaukštą šalto spaudimo ne GM aliejaus ir skanaus :wink: :!: ir duona galima sau be mielių išsikepti. dažnai dabar išsikepu rupių kvietinių miltų paplotėlių - alia indiškos duonos "čiapati". vajezau kaip skanu, net seilės trykšta rašant :lol: o iš tikrųjų, kam ta grietinė ir sviestas, nebent kad kraujagyslės greičiau užaktų :wink: :? ir vėl išvada - kol patys neauginsime, tol nieko nebus, nors ir kaip bekombinuotume, vis tiek pataikysime ant kokių GM :love:
ss
Posts: 177
Joined: Sun 08 15, 2004, 9:57

Post by ss »

Chebra baikit,bet ir taip jau nerandu nieko valgomo maisto prekiu parduotuvej :D
Dobis
Posts: 285
Joined: Mon 01 26, 2004, 16:42
Location: Vilnius

Post by Dobis »

taaip, belieka valgyt lietuviskas bulves, kad ir pazaliavusias, ir kitas darzoves - turiu minty sakniavaisius. dar yra kelios rusys ekologisku kruopu ir miltu skurdziose ekoproduktu lentynose. pastebejau, kad jose vis daugiau vietos uzima kazkokie uzsienietiski sausainiai ir abejotinos kilmes produkcija su zenklu "Sveikas pradas". pokelyje su siuo zenklu parduodami ir kiniski dziovinti obuoliai, o kaip zinia, Kinija pirmiausiai isbando visokias "pazangias "zemdirbystes technologijas tipo GM ir tonomis pila pesticidus su herbicidais :mrgreen: treciosios salys tokios, kaip Kinija, Indija, Argentina, Brazilija ir kitos yra labai suinteresuotos kuo didesniu derlingumu ir noriai augina visokias GM kulturas :oops: tikrai, vaizdelis liudnas - lyg ir nebera ka valgyti. dazniausiai zmones sako - ka cia dabar issigalvoji, valgyk viska is eiles ir per daug nesuk sau galvos :roll: bet man vis tiek tos mintys neiseina is galvos, juk nedarai visko automatiskai, nemastydamas :? :roll: patys mes ir kalti, kad atsidureme tokioj situacijoje, priejome liepto gala, tik dauguma dar to nesuvokia, manydami, kad produktu ivairove reiskia gera gyvenima. nu gerai, jau baigiu sia tema. beje, jei vartojate kecupa, rekomenduoju Heinz - nors ir nelietuviskas, bet jame beveik nera jokiu :mrgreen: priedu .
skylute
Posts: 83
Joined: Mon 08 15, 2005, 15:34
Location: VILNIUS

Post by skylute »

:| :| va kodėl užsieniečiai taip gausiai neperka Zepter puodų kaip Lietuviai :mrgreen: Čia dar kažką naudingą galima išlaikyti tuose puodose,o ten pas ju nieko neliko,tik plasmasiniai pomidorai,agurkai,bet ir čia tokių randasi vis daugiau. Perka žmonės,nes pigiau ir moka toms kompanijoms,kad dar daugiau tos plasmasės pagamintų. Tuojau mes busim modifikuoti. Skaičiau,kad Amerikoje atsirado tokių vaikų,kurie gali valgyti viska ir viska suvirškina.Tai nauja rasė,kuri prisitaikė prie modifikacijų ir mitybos pakitimų. Čia tik mes dar esame ta pereinamoji grandis,kurie turėsime problemų su "nauju" maistu :gigi: :gigi: Modifikuokimės greičiau 8) 8) 8)
AS ATVIRA ...
Kalnarute
Posts: 145
Joined: Fri 09 23, 2005, 13:22
Location: Klaipeda

Post by Kalnarute »

Na nuo modifikuoto maisto apsisaugoti kazkiek galime patys.Juk is pieno galime pasigaminti ir sviesta,ir varske,ir suri.
Darzoves ir vaisius galime dziovinti ir konservuoti ar slegti.
Manau kiekvienas gali rasti sau tinkama buda kaip kuo daugiau naudoti sveiku ir geru produktu.
Dievo karys
Posts: 398
Joined: Mon 07 25, 2005, 5:37

Post by Dievo karys »

nu va
valstybe yra visuomenes atsipindys
taigi vaikai yra ne valstybes o visuomenes priesai

stai dar vienas irodymas - grazus straipsnis, bet paskaitinekit kokie komentarai.
http://www.delfi.lt/news/daily/hot/arti ... id=8275099
aiwita
Posts: 95
Joined: Fri 11 25, 2005, 11:42

Post by aiwita »

Dievo karys wrote:nu va
valstybe yra visuomenes atsipindys
taigi vaikai yra ne valstybes o visuomenes priesai

stai dar vienas irodymas - grazus straipsnis, bet paskaitinekit kokie komentarai.
http://www.delfi.lt/news/daily/hot/arti ... id=8275099
as pakraupus..... :shock: :shock: :shock:
Nu tupumas zmoniu........ :cry: :cry:
:( :( :( Todel lietuva ir nyksta.....
Post Reply