Rąstiniai namai

Būstas ir kiti statiniai, jų įrengimas ir statyba

Moderator: Visi tvarkytojai

Uosis
Posts: 1564
Joined: Sun 12 22, 2002, 13:34

Rąstiniai namai

Post by Uosis »

Sveiki :) Tėvelių forume radau visai įdomią diskusiją apie rąstinius namus :) Manau bus naudinga :) http://www.supermama.lt/forumas/index.p ... topic=1870
Laimis
Posts: 1378
Joined: Mon 05 19, 2003, 11:42
Location: Link Ukmergės
Contact:

Post by Laimis »

Labai ilgai taupiau, bet šiandien ryžtuosi pasakyti savo nuomonę apie rąstinius namus. :)

Šiaip, tai medis iš esmės yra didelis didelis šiaudas. Celiuliozė. Tai supūvanti medžiaga. Neteršianti gamtos. Labai maloniai sugyvenanti su žmogumi, taigi iš pirmo žvilgsnio labai tinkanti statyboms. Dažnai rąstiniai namai vadinami ekologiniais namais.

Tačiau kviečiu padiskutuoti ir pamąstyti ar tikrai taip yra. Šiaip tikrai rąstas yra panašus į šiaudą. Tik šiaudas auga 1 metus, o rąstas 60-100 metų. Vedai statėsi savo namus iš rąstų. Ir nieko čia nebūtų keisto, jei ne vienas kabliukas...

Tas kabliukas yra šiandienos situacija. O šiandien yra tokia situacija, kad miškų Lietuvoje nebėra. Deja. Ant popieriaus parašyta, kad bendras miškų plotas yra 31 ar 33 procentai Lietuvos teritorijos, bet čia matuojama tik horizontali erdvė. O miškas turi būti išaugęs į viršų apie 30-40 metrų. O Lietuvoje liko tik 10 metrų miškai.

Žodžiu situacija katastrofiška. Mano nuomonė tokia:

Kai užauginama tiek pat miško kiek ir iškertama, tai tada medis, rąstai yra ekologinė medžiaga. Tačiau šiais laikais, kai medžių nebėra, tai rąstinių namų statyba nėra ekologinė. Rąstas supūna, tai ekologija, jis nekenkia žmogui, tai irgi ekologija, bet, kad medžių Lietuvoj nėr, tai jau nebeekologija.

Taigi, raginu visgi nestatyti rąstinių namų. Nes jie šiuo laikmečiu nėra ekologiški.
Naujas forumas praktikams
http://esu.tiems.kam.esu.lt
Dobė
Posts: 675
Joined: Mon 09 26, 2005, 8:58
Location: Vilnius

Post by Dobė »

dievinu rastinius namus ir viską, kas iš medžio, bet tai, ką tu pasakei yra tiesa ir verčia mąstyti - miškai masiškai kertami (jau beveik ir iškirsti Lietuvoje, kertami be gailesčio Rusijoje) ir medienos ištekliai nebespėja atsinaujinti, dėl šios priežasties man nebūtų moralinio pasitenkinimo iš rastinio namo - va jeigu rastai būtų iš mano prosenelių sodinto miško ir dar aš pasodinčiau vietoj nukirstųjų dvigubai daugiau - tada kitas reikalas. vaje, reik skubėt sodint sodint ir dar kartą sodint :lol:
Uriel
Posts: 588
Joined: Sun 12 11, 2005, 15:23
Location: Vilnius

Post by Uriel »

Po to, kai Afrikoje masiškai iškirto miškus dėl vertingos juodmedžio ir kitų medžių medienos, ištisi rajonai liko be vandens, suardyta ekostruktūra ir visa, kas auga... Diskaveris labai gerą filmą rodė kažkada.
Mane ta informacija sukrėtė r privertė susimąstyti, kokia trapi ir pažeidžiama mūsų Žemė.
Pritariu, Laimi, saugokim miškus, nes mūsų anūkams gali nelabai kokiu oru tekti kvėpuoti...
Kas pritaria molinio namo statybai? Kvieskit į talką :))) Atvažiuosiu :)
Paskui gal ir man padėsit? ;)
Egidijus
Posts: 116
Joined: Mon 11 08, 2004, 19:40
Location: Kaunas
Contact:

Post by Egidijus »

Perkeltos žinutės iš kitų temų

Birute
Parašyta: Pen. 11 01, 2002, 23:02
--------------------------------------------------------------------------------
I suomiskus rastu namelius galima pasidairyti cia:
http://www.lapponiahouse.com
Nezinau, kiek tai galetu but vertinga, bet...dabar, ilgais, tamsiais vakarais, kai nebereikia tupineti apie augalelius, juk galima paganyti akeles, ar ne?
Linkiu sparnuotu svajoniu!


Rolandas
Parašyta: Tr. 02 12, 2003, 0:07
--------------------------------------------------------------------------------
Labas,

Čia toks ydomus puslapis:
http://www.log-house-masters.com/
Stato rąstinius namus. Lietuviai. Pagal norvegų technologiją.
Asmeniškai mane sudomino.


Neringa
Parašyta: Tr. 02 12, 2003, 14:03
--------------------------------------------------------------------------------
Ziurinejau dar po tokius saitus, bet jau cia ne lietuviski

http://www.russianloghouse.com/
http://www.theloghomesite.com/cgi-bin/s ... erseek.cgi



Aurimas
Parašyta: Pir. 04 21, 2003, 16:57
--------------------------------------------------------------------------------
Sveiki ekologinės kūrybos draugijos nariai
Čia idedu nuorodas su rąstinių namų nuotraukomis:
http://www.loghomes.org po to spauskite "photo gallery"
http://www.timberlogcabins.co.uk/houses.htm
http://www.finnsisu.com/loghouses.html
http://www.peuratalot.fi/eng/co/omakotitalot.htm
http://www.woodgateway.com/ch/montag.ht ... ny_Profile
o čia norvegiško stiliaus http://www.russianloghouse.com/trase.htm
gražių svajų linkiu jums


Agnė
Parašyta: Tr. 12 10, 2003, 16:15
--------------------------------------------------------------------------------
Jau daugiau nei metai gyvename mediniame name. Pradėjus šildymo sezoną, išsikviečiau pijaninų derintoją.
-Aaa, čia tas nušliuręs juodas pijaninas-jau telefonu komentavo meistras.
Atvyko, atidarė, padirbėjo...
-Keista, o aš galvojau, kad jis jau visai bus subyrėjęs, kaiščiai iššokinėję.
Po to jis dėstė savo teorijas apie temperatūras, drėgmę ir kodėl tai teigaimai veikė pijaniną.

Jei buvimas mediniame name teigiamai veikią net negyvą mechanizmą, tai galima tik įsivaizduoti, kokią natūralią ir sveiką aplinką jis suteikia žmogui.
Kalnarute
Posts: 145
Joined: Fri 09 23, 2005, 13:22
Location: Klaipeda

Post by Kalnarute »

sudetinga... As turiu misko,seneliu palikimas.Aisku sovietu laikais jis buvo kertamas be gailescio ir dabar jame medziai auga apie 40 metu senumu.Statybai jei gali tikti tik dar mazdaug po 40 metu. Bet kai as apziurejau savo seneliu troba,tai tikrai stebejausi,nesupuvusi. Stogo perdengimo rastai is lauko puses nesupuve,sienos taip pat.Tik grindis name reikia keisti.Kalbejau su savo pusbroliu statybininku,jis sake,kad reikia ziniti tiksliai kada galima kirsti medi,kad namas kuo ilgiau isliktu ir mediena neputu.Seneliu namui jau bevaik 100 metu,manau stoves dar ilgai.
Dobė
Posts: 675
Joined: Mon 09 26, 2005, 8:58
Location: Vilnius

Post by Dobė »

oij aš begalę literatūros apie rastinius namus jau perskaičiau:roll: kirsti medžius reikia žiemą, kažkur vasario mėn, kol dar nepradėjo judėti medžių syvai, šiaurėje - vėliau. senovės medkirčiai turėjo daug prasmingų ritualų šiam veiksmui. atsimenu skaičiau, kad negeru ženklu buvo laikoma, kai kertamas medis užsikabina tarp kitų medžių lajos ir pakimba - tokio rasto neimdavo. be to, prieš kertant medžius su jais kalbėdavosi, nusilenkdavo jiems, jų atsiprašydavo (vyksta apytaka-mainai gamtoje). svarbi ir mėnulio fazė - atrodo, turėjo būti jaunatis. kažkur internete buvau radusi nuorodą į visus šiuos medkirčių Feng Šui. reikės paieškoti ir įdėti.
Egidijus
Posts: 116
Joined: Mon 11 08, 2004, 19:40
Location: Kaunas
Contact:

Post by Egidijus »

Rapolas
Parašyta: Pir. 10 11, 2004, 19:57
--------------------------------------------------------------------------------
Stai cia kaika rasit :
http://www.edvima.lt/



Aurimas Parašyta: Antr. 09 06, 2005, 21:34 Rašyti temą:

--------------------------------------------------------------------------------
Siek tiek bendros informacijos

Rąstinių namų savybės, technologijos

Renkantis technologiją, pagal kurią bus statomas namas, labai svarbu susipažinti su statybinių medžiagų rinka, kainomis, jų gabenimo galimybėmis, kitomis galimomis išlaidomis ir statybos trukme.
Dažniausiai naudojami pušų, maumedžio arba eglių rąstai. Gyvenamajam namui rąstai turėtų būti ne mažiau kaip 20-24 cm skersmens. Tada namo šiluminė varža būtų pakankama ir jo nebereikėtų papildomai šiltinti.
Rąstinio namo šilumos savybės priklauso ne tik nuo rąstų storio, bet ir nuo visos namo konstrukcijos hermetiškumo.

Net ir storiausius rąstus blogai, nesandariai suleidus namo sienos bus perpučiamos ir jame nebus šilta. Vertinant namo šiluminę varžą, reikėtų nustatyti ne tik sienų sandarumą ir storį, bet ir langų, durų, stogo sandarumą, grindų ir pamato šilumines savybes.

Vienas iš svarbiausių rąstinio namo statybos privalumų yra greita ir sąlyginai nebrangi jų statyba.150 m2 ploto namą 3 statybininkų brigada gali pastatyti per 2-3 mėn.
Statant šį namą rąstai po du vienas ant kito suneriami ir tvirtinami mediniais kaiščiais. Kaip sandarinimo medžiaga paprastai naudojamas neaustinis linų pluoštas. Ties langų ir durų nišomis, iš anksto numačius medienos judėjimą, priklausomai nuo statinio dydžio paliekami plyšiai.

Nustatyta, kad per 1,5 metų rąstinis namas gali 3-10 cm. Verandų, terasų, balkonų judėjimui reguliuoti naudojami specialūs metaliniai varžtai. Kad džiūvant rąstams būtų mažiau skilimų ir įtrūkimų, iš anksto kiekvienas rąstas vidinėje namo pusėje įpjaunamas išilgai. Gerai išdžiovinta mediena yra atspari įvairiems kenkėjmas ir grybeliui.

Rąstinių namų, pirčių ar pavėsinių statybai geriausiai tinka rytų bei šiaurinės Europos šalių ar Rusijos Sibiro spygliuočių mediena. Ši mediena pasižymi didesniu tankiu ir patvarumu, tai įtakoja atšiauresnis klimatas. Tačiau, gerai apdirbus ir išdžiovinus galima naudoti ir Lietuvišką spygliuočių medieną.


Rąstinių namų savybės

Vakarų Europoje rąstinis namas reiškia prestižą, ekologiją, sveiką gyvenimo būdą ir yra suvokiamas kaip solidus ir patikimas statinys.

Spygliuočių rąstuose likę sakai teigiamai veikia name gyvenančių žmonių kvėpavimo takus ir plaučius. Mediena name palaiko puikų drėgmės balansą. Jei patalpose padaugėja drėgmės, mediena dalį jos sugeria. Patalpai pradžiūvus, drėgmė gražinama atgal.

Mediena – ekologiškai švari gamtinė statybinė medžiaga, neturinti jokio neigiamo poveikio žmogaus organizmui. Priešingai. Nustatyta, kad šilta natūralios medienos spalva teigiamai veikia žmogaus psichinę būklę, ramina nervų sistemą ir sukuria palankias sąlygas pilnaverčiam poilsiui.
Elektrostatinės medžio savybės užtikrina, kad patalpoje niekad nesikaupia statinė elektra ir kambariuose nejuda dulkės. Tai itin svarbu nuo alergijos kenčiantiems žmonėms.

Rąstinis namas "kpėpuoja", todėl jame nereikalinga kondicionavimo sistema, natūrali ventiliacija vyksta per sienas.
Medinės sienos pasižymi labai gera šilumos izoliacija. Jų šilumos izoliacija yra kelis kartus didesnė nei to paties storio plytų ar betoninės sienos. Medinė siena iš 24-26 cm rasto saugo šilumą taip pat kaip 1,2 m storio plytų siena. Medinės sienos sukaupia šilumą ir tolygiai paskirsto visoje patalpoje. Todėl rąstiniame name bus šilta net per didžiausius šalčius.

Rąstinio namo sienų masyvumas turi dar vieną svarbią savybę – mažą šilumos apykaitą. Sausa mediena gerai sulaiko šilumą ir garsą. Dėl šios savybės konstrukcijų paviršiaus temperatūra yra labai artima patalpos temperatūrai – tai lemia geresnį šilumos komfortą patalpoje. 20 cm vienalyčių rastų temperatūrinė varža siekia 2,0.

Gyventi rąstiniame name yra jauku, lyg ir „susiliejama su praeitimi“, nes spygliuočių medžių amžius, iš kurių yra pjaunami rąstai, siekia 120-150 ir daugiau metų.
Parengta pagal "ASA Houses" medžiagą



Emuti
Parašyta: Št. 11 05, 2005, 0:54
--------------------------------------------------------------------------------
http://www.channel4.com/4homes/ontv/gra ... odman.html



Laimis
Parašyta: Kv. 12 15, 2005, 23:05
--------------------------------------------------------------------------------
Galima daryti skirtumą tarp MEDINIŲ namų ir RĄSTINIŲ namų.

Pavyzdžiui mediniai namai gali būti pastatyti iš lentų, o ne iš rąstų. Čia jau sunaudojama žymiai mažiau medienos. Sukalamos dvi sienos iš lentų, o į vidų galima pripilti ko tik nori, žemių, velėnos, molio, spalių, užpildyti akmens vata ar dar kuo. Ir tai jau gali vadintis mediniu namu. Uždedi apdailą dar ant viršaus ir atrodo kaip paprastas normalus namas. Mano sename kaime toks namas yra. Ir labai gerai stovi. Niekas net nežino, kad jis padarytas iš lentų, o viduj žemės. Niekas nežino, tik man pavyko netyčia sužinoti...

Gali būt ir kitokios technologijos. Pvz. statyba iš malkų. Čia vėlgi ne rąstai. Naudojamos tik malkos. Ir jau daug taupiau...Medinis namas gaunasi.

Kitas variantas, kai Jonas Juravičius pasakojo klubuose apie molio namus. Tai ten tų jo molio namų pagrindas yra medinės lyštvelės. Jos man rodos daugiau nei 50 procentų užima, o molis tik kaip rišamoji medžiaga. Jo galima apie 30 procentų naudoti, tai vėl gaunasi beveik medinis namas.

Manau medinių namų konstrukcijų dar daug galima sugalvoti, daug jų yra, tik mes dar nežinom. O rąstiniai yra kas kita. Rąstiniai tai atskira rūšis. Manau...
Egidijus
Posts: 116
Joined: Mon 11 08, 2004, 19:40
Location: Kaunas
Contact:

Post by Egidijus »

LygiaiLija
Parašyta: Antr. 05 31, 2005, 13:23
--------------------------------------------------------------------------------

Sveiki.

Lietuviškame internete prieš kokius metus du buvau radės labai išsamų straipsnį apie baltų sodybas, straipsnis buvo gerai iliustruotas.
Gal kas tyčia/netyčia turi linką ar panašios "virtualios" informacijos.

O kad nebūčiau vien prašantis - nuoroda, kur rasite gana paprastą ir išsamią instrukciją, kaip statyti statinį iš rąstų:

http://outlands.tripod.com/farm/logcabin.htm

Pagarbiai,
LygiaiLija
Rapolas
Posts: 346
Joined: Mon 01 20, 2003, 11:17
Location: Vilnius
Contact:

Post by Rapolas »

Straipsnis apie rąstinius namus

http://www.namai.lt/lt/straipsniai?sid=33

Rąstinio namo statybos abėcėlė (tašytų rąstų technologijos)
2006-01-18, skaityta 6920 k.

XIX a. istorijos faktai liudija, kad Lietuvoje buvo daug gana aukšto lygio dailidžių. Perimdami iš kartos į kartą medinių namų statybos tradicijas jie tobulino statybos žinias. Rentimo būdai buvo tobulinami remiantis savo ir kaimyninių šalių patirtimi. Žiūrint į senus statinius, galime aptikti detalių ar konstrukcinių sprendimų, būdingų skandinavams, rąstų rentimo būdų, kurie naudojami šiauriniuose Rusijos regionuose. Taigi, buvo pasirenkami geriausi ir ekonomiškai efektyviausi metodai, sukūrę medinių namų rentimo paveldą. Šis paveldas susidėjo iš pagrindinių rentimo taisyklių ir gausybės smulkių niuansų, kurie buvo labai svarbūs norint pastatyti tvirtą, šiltą ir ilgalaikį namą. XX a. praūžę istorinių įvykių viesulai su šaknimis rovė nusistovėjusias tradicijas ir gyvenimo būdą. Neaplekė tai ir rąstinių namų statybos.

Gaila, bet iki šių dienų tik nedidelė dalis medinių namų statybos žinių pasiekė mus. Gal iš neblogos valios, o gal siekdami greito pasipelnymo, vietiniai meistrai daro skubotas ir neapgalvotas klaidas, kurios atsiliepia į statinio kokybę. Šis procesas pastarajį dešimtmetį stipriai įtakojo blogą medinių namų įvaizdį Lietuvoje. Skaudžiausia yra tai, kad daugelis žmonių blogą rąstinių namų kokybę priėmė kaip neišvengiamą faktą. Tuo galime įsitikinti pažiūrėję į vis populiarėjančių rekreacinės ir visuomeninio maitinimo paskirties medinių statinių kokybę.
....
Naudinga tėvams ir pedagogams http://www.ateitiesmokykla.lt
armax
Posts: 14
Joined: Mon 09 18, 2006, 16:26
Location: Klaipeda

Rastinių namų statyba

Post by armax »

Sveiki, radau rusišką saitą " http://www.rodniki.bel.ru/dom/stena_br01.htm " apie rastinių namų statybos technologiją, aišku reikia daugiau info, jei ka rasiu būtinai pranešiu kolegos ir jūs pasistenkit ka nors iškast, gal kokių knygų pavadinimų kurias galima būtų rasti knigynuose.
Maksimas
Uosis
Posts: 1564
Joined: Sun 12 22, 2002, 13:34

Post by Uosis »

Rekomenduoju smetoninę, anastasijietišką, praktišką knygą apie rastinių namų statybą ir sodybos planavimą, kuri vadinasi "Kaimo statyba". Ją galima parsisiųsti iš MaugLee puslpapio http://mauglee.kitox.com/
Yra tik vienas Dievas ir jis yra visur :)
Merunas
Posts: 6
Joined: Sun 03 12, 2006, 0:50
Location: Dublinas - Kaunas

Post by Merunas »

Sveiki,
Gal dauguma jau ir zinosit, bet del rastiniu namu statybos galit pasidometi lietuviskame puslapy http://www.rnga.lt, kuris apima daug rastiniu namu statyba uzsiimanciu firmu (ir atitinkanciu sios asociacijos nustatytus namu statymo standartus). Ten taip pat yra ir straipsniu.
Juk kiekviena info yra naudinga:)
Uosis
Posts: 1564
Joined: Sun 12 22, 2002, 13:34

Post by Uosis »

http://www.delfi.lt buvo publikuotas įdomus straipsnis apie rąstinius namus - "Jaukus rąstinis namas"

Ištrauka iš straipsnio:

Rąstiniuose namuose nereikia kondicionavimo ar ventiliacijos sistemos, nes namas kvėpuoja ir natūraliai ventiliuojasi per sienas. Rąstiniai namai, skirtingai nei mūriniai, greitai įšyla ir lėtai atvėsta. Žiemą santykinė oro drėgmė yra gana žema, o vasarą ji pakyla, todėl perteklinė drėgmė patenka į sienas.

20–22 cm rąsto storio medinių namų šiluminė varža vidutiniškai yra 1,4 kv. m K/W. Ji mažesnė nei norminė (3,86 kv. m K/W), tačiau tai kompensuoja kitos rąsto savybės. Pridėjus ranką prie mūrinės sienos, jaučiamas žymus temperatūrų pokytis. Neišvengiamas šaltesnės sienos sąlytis su pašildytu ir drėgnu oru verčia šią drėgmę kondensuotis. Nustojus šildyti mūrinę patalpą tuoj pat tai pajuntame. Rąstiniame name šis procesas vyksta lėčiau dėl didelės rąsto šiluminės talpos. Dėl šios savybės rąsto vidinė pusė išlaiko temperatūrą, artimą esančiai kambaryje. Todėl atvėsus patalpai kondensatas mediniame name nesusidaro.

Visas straipsnis - http://www.delfi.lt/news/DELFI_for_wome ... id=7449274
Uosis
Posts: 1564
Joined: Sun 12 22, 2002, 13:34

Post by Uosis »

Ir dar vienas įdomus straipsnis apie rąstinius namus "Tekintų rąstų namai tampa vis populiaresni"

Straipsnio ištrauka:

Beje, Trakų krašte namai buvo statomi iš 17 - 18 centimetrų storio rąstų, kuriuos nuo saulės ir lietaus saugojo dailylentės. Iš vidaus rąstai buvo įstrižai apkalami medienos juostelėmis ir užkrėsti ilgai laikytu kalkių ir smėlio mišiniu. Kalkės sugerdavo būsto (ypač virtuvės) drėgmę ir neleisdavo jai prasiskverbti iki medienos, o rąstams leisdavo „kvėpuoti”. Tokios statybos ir priežiūros namai ir dabar tebestovi, nors jų amžius jau priartėjo prie šimtmečio.

Šiuo metu „Trameno” įmonėje vienas statybininkas apmokomas senovinių medinės statybos technologijų subtylibių. Paaiškinimas paprastas - atsiranda vis daugiau užsakovų, norinčių, kad jų būstas kuo labiau primintų senovę, o medis būtų grubiai tašomas tik kirviu. Patyrę meistrai teigia, kad tašyto rąsto paviršius nuo kirvio smūgių sutankėja. Tokia mediena tarnauja ilgiau, o ypač ji praverčia sąsparose.

„Kad be reikalo nebūtų išradinėjamas dviratis, senovines statybos technologijas reikėtų užkonservuoti ir palikti būsimoms kartoms”, – įsitikinęs įmonės „Tramenas” vadovas E.Lavrinovičius.

Visas straipsnis - http://www.galve.lt/lt/numeriai/2006022 ... astu_namai
TREJA
Posts: 4
Joined: Tue 09 25, 2007, 21:33

Re: Rąstiniai namai

Post by TREJA »

Mes irgi buvome "uz" rastini visad nama....bet vakar teko pabendrauti su "siek tiek " kitaip mastanciu zmogumi,tai jis sako medis nieko gero..Na pvz, berzas,azuolas suteikia ramybe,stiprybe,o pvz egle (is ko daugiausia buna rastiniai namai) yra energetine vampyre :roll: ir tokiame name-buti nieko gero....Plius tipo tai jau yra "negyvas" medis,kaip ir negyva ,nuskinta gele,jau ji skleidzia neigiama energija,ir zmogui naudos neduoda,o tik kenkia..Taip tipo nupjautas medis-jau yra mires medis... :roll: Ir tokiame name jus blogai jausites....Na,nzn,,,,kazkiek sutinku gal su ta nuomone,bet jau dabar gerai ir mes susimasteme del to rastinio namo.. :roll: Man aplamai medinis namas-tai kaip degtuku dezute,imesi liepsnos ir po namo... :P Ir,kai pasiziuri dzukijoje,aukstaitijoje i tuos rastinius senus namelius,tai siaubelis..sukrype ,sulinke...aisku jiems ir metu....Bet ir nauji neseniai statyti ,siuolaikiniai,suskylineje,pamele,nors......ir dziovinti ,ir daryti pagal visas techn.
loreta
Posts: 711
Joined: Thu 10 20, 2005, 2:40
Location: ant kalno

Re: Rąstiniai namai

Post by loreta »

Idomi cia diskusija apie tuos namus... :no: zmoguciai iesko priekabeliu prie pushiniu ar kitos medienos rastiniu namu. manau, kad labai puikus tie restinukai, paziurekite i Rusijoje Kizhi restiniu pastatu grozi, tiesiog atgaiva, o siaudiniai namai, manyciau, greiciau itakojami oro salygu ir lietuviskam klimatui sunkiau, bet priklauso nuo ivairiu faktoriu. Svarbiausia, geri norai, idetas dziaugsmas kuriant savo meiles erdve... :h:
Ramuma
Posts: 223
Joined: Sun 09 03, 2006, 15:27
Location: Rokiškis
Contact:

Re: Rąstiniai namai

Post by Ramuma »

man patiko pasakymas, netyčia užveizėtas: "aidą, tai girėti, girdėjome, o va, iš kur atsklido- nebežinome".

ręstinukui pastatyti reikia medžio nuostabaus... tam gimtinės medis tiktų, ar senolių miško... dar praverstų ir puikus kirtėjas, kurs į medį žvelgtų, ne vien kaip į daiktą brangų... na, kad dūšioje jis būtų geras... medis jaučia, jei jį kerta "atgrubnagis"... dar dailidės reiktų, meistro nuoširdaus... o geriausia, kad tai būtų tas žmogus, kurs gyvens šiame name... va, tada jau ir eglaitės šilumą skleis ir gydys šeimą...

man nekyla rankos, bet vaikučiams užsodinsiu girią, anūkėliai gal norės gimtinės...
Mes esame vaikai didžiulėje Žemėje...
Mes teesame žaislai suaugusių pasaulyje...
loreta
Posts: 711
Joined: Thu 10 20, 2005, 2:40
Location: ant kalno

Re: Rąstiniai namai

Post by loreta »

Labai gilus ir isjausti Ramumeles zodziai:)
Ulata
Posts: 1
Joined: Sat 12 16, 2006, 2:12

Re: Rąstiniai namai

Post by Ulata »

Jeigu norite pastatyti tikrai gyva ir sveika nama, jam reikia skirti daug laiko ir ziniu. Imones kuriuos stato rastinius namus Lietuvoje, stato tuos namus pagal standarta, kerta medi irgi pagal standarta, ir nesvarbu ziema ar vasara ir tuo labiau jokiu atsiprasinejimu nusilenkiant medziui. Dazniausiai namai yra statomi is dziovintos medienos, gali buti is masyvo gali buti is klijuoto medzio, tai jau pagal kliento nora. Galima pastatyti nama is nedziovintos medienos, kaip yra sakoma ranku darbo. Kur kiekvienas rastas yra paruosiamas rankomis, tik apipjaunamas masinomis.
Apie karkasinius namukus nieko gero nepasakysiu. O apie nama is lentu ir panasiai: tai toks namas neilgaamzis...

Pagal statistika Lietuvoje isauga 3 kart daugiau medienos negu jinai yra nukertama. Bet tai yra statistika, ir as abejoju, kad ten yra ivertintas medzio aukstis.

Dar mediena yra eksportuojama is Rusijos, bet irgi turi savo keblumu. Pvz, ne kiekviena imone nores statyti nama is nelietuviskos medienos.
Ir jeigu Jus noresit pastatyti nama ne is pusies, tai bus labai daug sudetingumu, nes visi namai yra statomi is pusies. Beto tai yra pigiausia mediena, bet kokia kita kainuos labai brangiai. Dar galite pamastyti apie maumedi... Bet keblumas yra tas, kad apdirbimas kitos rusies medienos yra daug sudetingesnis...
Post Reply