Kaip pasistatyti šaldytuvą?

Moderators: Gluosnė, Visi tvarkytojai

Post Reply
Laimis
Posts: 1378
Joined: Mon 05 19, 2003, 11:42
Location: Link Ukmergės
Contact:

Kaip pasistatyti šaldytuvą?

Post by Laimis »

Mūsų senoliai taip pat turėjo šaldytuvus. Pasigaminti šaldytuvą, kuris visą patalpą atšaldo net karščiausią vasaros galo dieną, kai lauke +40C, yra labai paprasta.

Reikia žemėje iškasti patalpą, mačiau, kad ir pastatyti galima (tokias "ledaunėmis" vadindavo, jos būdavo dvaruose). Šaldytuvo įrengimo technologija nesunki. Žiemą imi iš upės ledo lytis. Dedi jas ant žemės, paskui sluoksnį pjuvenų, paskui vėl ledo, paskui vėl pjuvenų ir šaldytuvas visai vasarai garantuotas.

Esmė tame tik, kad aš nieko tiksliai nežinau apie tuos šaldytuvus. :) Žinau tik tiek. O kiek konkrečiai ir kokiam gylyje ir kaip ir kada ir su kuo, tai nežinau. Gal kas žinote ką nors tikslesnio apie senolių šaldytuvus už mane, tai pasidalinkite.

Pristatysime šaldytuvų ir vasarą nuo kalniukų važinėsim! :)
Leonardas
Posts: 237
Joined: Sat 10 05, 2002, 20:42
Location: Kaunas - Sukiniai

šaldytuvas

Post by Leonardas »

Laimi ar turėsi ką šaldyti? gal jau kitų darbų nebeliko tik vasarą su rogutėm

Kitas dalykas kokį poveikį tavo šaldytuvas turės tavo tavo sodyboje aktyviai augantiems augalams? ar jiems patiks? ar viską gerai apmąstei?

neapleisk savo augalų ir jų nešaldyk, kai jie to nelaukia... :(

:)
Renata
Posts: 264
Joined: Tue 01 14, 2003, 10:40
Location: Vilnius
Contact:

Post by Renata »

Kiek man teko apie ledaunes girdeti ir skaityti, jos dazniausiai budavo irengiamos specialiai vesesneje vietoje, pastoviame seselyje, duobeje ar rusyje. Zeme - puiki termoizoliacine medziaga, gal kokio metro atstumu augalams ir jausis vesa, tolimesni ne nepajus. Tikrai nesusaldysim savo augaleliu.
glesum
Posts: 954
Joined: Tue 02 18, 2003, 13:14
Location: Kaimas
Contact:

Post by glesum »

O mano mociute, tik pries keleta meteliu ta ledaine sugriove...
Beje, statomos ir kitokios, tokios kaip burbiskiu davare -- storomis sienomis...
Eglė
Posts: 110
Joined: Sun 02 02, 2003, 22:01
Location: Kaunas

Post by Eglė »

Aha tikrai, Laimi, ka ir kada saldyt ruosies? :wink:
Gal darzoves ziemai? :lol:
Laimis
Posts: 1378
Joined: Mon 05 19, 2003, 11:42
Location: Link Ukmergės
Contact:

Post by Laimis »

O ką - jums šaldytuvo nereikia? O kur dėsite sviestą, pieną, varškę, sūrius, uogienes, kaip savo meilei paruošite arbatos su ledukais, kur dėsite žele, nedavalgytą grikių košę, majonezą, ketčupą, jogurtus, kondensuotą pieną, (apie mėsas ir žuvis nekalbu nes man neaktualu), kur dėsite plaktą grietinėlę, ledus...mmmmm? Be to, mane dar labai "veža" natūralios užšaldytos žiemai uogos. Jų be "šaldytuvo" nepasidarysi. Ogo, reikės didelio šaldytuvo! :)

Na, kai ką galima sugrūsti į rūsį, kai ko atsisakyti. Bet be kai ko, tai kol kas negaliu gyventi. Rimtai nedarot šaldytuvo pas save? Tai kaip darot, papasakokit, gal ir aš išsisuksiu...
Eglė
Posts: 110
Joined: Sun 02 02, 2003, 22:01
Location: Kaunas

Post by Eglė »

Na, piena butu galima, sandariai uzdarius, panardinti i pruda.
Bet zinai mane suzavejo tavo ideja per Kaledas valgyt braskes!... :P
Renata
Posts: 264
Joined: Tue 01 14, 2003, 10:40
Location: Vilnius
Contact:

Post by Renata »

Sveiki, "natūralaus" šalčio gerbėjai! Kasmėnesinio laikraštuko "Namų dirbtuvė" 2003 Nr. 10 yra straipsnis (su išsamiais komentarais ir brėžiniais) kaip įsirengti ledaunę. Malonaus pasiskaitymo :!:
Gluosnė
Posts: 513
Joined: Thu 04 24, 2003, 13:26
Location: Kaunas/
Contact:

Post by Gluosnė »

Sveikuciai,
Gal kas paskaitet ta Renatos nurodyta straipsni? Gal butu galima kazkaip ji i cia patalpinti?
Neringa
Posts: 590
Joined: Tue 02 04, 2003, 20:30
Location: Vilnius

Post by Neringa »

Sukiniuose jau yra vienas natūralus šaldytuvas, veikia nuo vasaros pradžios po šiai dienai. Labai paprasta. Iškasėm žemėje duobę nepilnai metro gylio, kurioje telpa du kibirai.Duobė uždengta tiesiog presuoto kardono dangčiu. Į kibirus įdedame maisto produktus ir juos uždengiam sandariais dangčiais, ir pastatome į šaldytuvą. Vasarą pieną įdedame į kibirą su vandeniu, o nuo rudens jau ir be vandens. Taigi vasarą laikosi vėsi temperatūra, o žiemą neatšąla iki tiek kad suledėtų. Va kai prisninga, nubrauki sniegą nuo kardono, atsidengi duobę, išsitrauki kibirą ir atsidaręs kibirą pasiimi ko reikia.

Juokingas buvo atvejis prieš kokį mėnesį, kai šaldytuvas pasitaikė kurmio trasoje. Tai prirausė žemių ant kibirų kaip reikiant. Ir taip keletą kartų.
Nepasisekė jiems tiktai kibiro atsidaryti.
Uriel
Posts: 588
Joined: Sun 12 11, 2005, 15:23
Location: Vilnius

Post by Uriel »

Pamenu vaikystę. Mūsų mokykla turėjo "filialą" - mažutę pradinukę, kur mes visi sėdėdavom iki trečios klasės. Ji buvo name greta pieninės.
Pieninės kieme visada būdavo suverstas didžiulis kalnas pjuvenų. Vaikams juk viskas smalsu... Na, pradėjom kapstytis, ir suradom ledo luitus. Pasirodo, išties žiemą iš Nemuno veždavo ledo lytis, jas sudėdavo ant žemės ir storai užpildavo pjuvenomis.
Vasarą indavo gabalus, juos skaldydavo ir šaldydavo suvežtą pieną, kad nesurūgtų.
Ir dar vienas ledo vasarą pritaikymas, kuris mus, vaikus, labiausiai domino - buvo toks vežimukas su bidonėliais, iš jų paimdavo specialiu samteliu ir įkrėsdavo į vaflinius puodelius... ledus! Puikiai sušaldydavo :)))))

O mano močiutė laikydavo pieną.... šulinyje :) Supildavo į bidoną, nuleisdavo iki 2/3 į šulinio vandenį, ir kitą dieną jau galėdavo nuimti atsiskyrusią grietinėlę. Be šalčio ji "neišsisluoksniuoja"...
Neringa
Posts: 590
Joined: Tue 02 04, 2003, 20:30
Location: Vilnius

Post by Neringa »

Nu va, pats laikas ruošti ledus vasarai :P
Rugiagele
Posts: 29
Joined: Thu 01 26, 2006, 17:04

Post by Rugiagele »

Geras nebučiau net pagalvojus apie ledo lytis vasara :)

Bet papraščiausia tai visgi duobę išsikapstyt :) nežinau kaip čia si sodyboje atrodytų (jūs visi čia taip rimtai diskutuojat apie ralų pritaikymą :) ), bet va mes pusę vasaros miškuose gyvenam ir geriausias šaldytuvas - duobė šakom užklota. Ir pienas, ir sūris laikos apie savaitę. :lol: Skautiška išmintis :mrgreen:
..."Rugiagėlė nusišluostė ašaras į Dominyko nosį, paskui pakėlė savo mėlynas akis ir pridūrė: Ačiū Tau už viską. O už Tavo meilę - ypač"...
Mindaugas
Posts: 1311
Joined: Fri 09 27, 2002, 23:01

Post by Mindaugas »

jaunatis
Posts: 6
Joined: Fri 01 13, 2006, 13:44
Location: Taurage

Post by jaunatis »

Skautaudama ismokau saldytuva pasidaryti laikina.Pasiziuri kur siaure,susirandi medi su sakomis iki zemes ir po tuo medziu iskasi duobe 0.5 metro gylio, virsutini sluoksni stengtis taip nuimti, kad vel butu galima naudoti kaip dangti. Duobe storai iskloti dilgelemis, o ir maisto produktus susukti i pacias dilgeles, aisku skystus dalykus i indus sudedi, tada ta velenini dangti vel uzdedi. Taip maistas daug ilgiau islieka sviezias.
Post Reply