Kaip audinius išplauti be miltelių?

Ekologiniai sprendimai, kurie padeda mūsų buitį ir gyvenimą apskritai sutvarkyti pagal naturalius gamtos dėsnius. ©Neringa

Moderator: Visi tvarkytojai

Amira
Posts: 18
Joined: Sat 02 01, 2003, 18:12
Location: Žemė

Post by Amira »

Va, radau receptą, kaip skalbti vaistinio putoklio šaknimis. Reikia 1l. išdžiovintų ir susmulkintų šaknų užpilti 10 l. vandens, 10min. pavirinti, po to į tą nuovirą sudėti skalbinius, palaikyti 24val., paskui pašildyti, išskalbti ir išskalauti. Terliojimosi tai nemažai... :roll:
Renata
Posts: 264
Joined: Tue 01 14, 2003, 10:40
Location: Vilnius
Contact:

Post by Renata »

Jei atemus ta dali, kur 24 valandos (o ir veikti nieko nereikia ta laika :mrgreen: ) tai iseina ne ilgiau, nei paprastas skalbimas. Reik butinai isbandyt! I automatine skalbimo masina to "skalbiklio" gal ir nereiktu pilti, dar visi filtrai iseis is rikiuotes, bet su paprasta skalbykle nebutu problemu. Nors...jei naudot tik tirpala, be tirsciu, tikriausiai ir "automatas" nesupyktu. Su skalavimu - jokiu problemu, net ir salia esancioj upej galima butu prateliuskuoti (pakeliui paplepeti su kaimynka :wink: ), nebijant, kad upe iki pat Baltijos suputos. Po skalbimo vandeniuka galima ispilt kur nori, i darza, i pieva, ant komposto kruvos...
Putokli auginkim, biznis bus! :mrgreen: :lol:
Irute
Posts: 238
Joined: Wed 03 26, 2003, 2:58
Location: Kaunas

Post by Irute »

Aprašysiu savo eksperimentą su putoklio lapais:

per atostogas su vaikais buvau nuvežta pas uošvį į kaimą, na ir pradėjau kamantinėti, gal jis žino tokį augalą-putoklį. Žinoti tai pasirodo žino, bet niekaip negalėjo surasti. Įkinkėme visą kaimą į putoklio paieškas :P :roll:
Pagaliau viena kaimynka, eidama apsipirkusi parduotuvėje iš artimiausio miestuko pakelėje surado putoklio, tiktai jis dar nežydi.
Na sutryniau aš gerai tuos lapus, suputojo jie žaliai ir sumečiau į vandenį, gavosi toks tirpaliukas su keletu burbuliukų, išskalbiau vaikų kelis drabužėlius......Gal ir nieko, bet riebalų ar dar rimtesnių dėmių, man atrodo, toks skalbiklis neįveiktų :roll: Tiktai kvepia išskalbti skalbiniai labai skaniai-žolelėmis :wink:
Išsiaiškinau su savo vaikiukais, kad pernai vasarą, kai buvome prie Ūlos upės atostogauti, jie plovėsi rankeles su putoklio žiedais. Šiais metais, jeigu išeis ten pat nuvažiuoti, užsiimsiu eksperimentais su žiedais ir šaknimis
Laimis
Posts: 1378
Joined: Mon 05 19, 2003, 11:42
Location: Link Ukmergės
Contact:

Post by Laimis »

Tuos audinius kur reikėdavo virinti, tai mano močiutė skalbdavo taip:
Turėjo bačką su skyle dugne. Tą skylę užkišdavo su kuolu. Tada dėdavo aplink tą kuolą skalbinius ir pildavo verdantį vandenį. Kažkiek palaikydavo, poto patraukdavo kuolą ir vanduo nubėgdavo pats. Paskui vėl užkišdavo kuolą ir vėl vandens pripildavo. Galiausiai išvirintus drabužius išnešdavo į upelį praskalauti (ir žiemą irgi).
Laimis
Posts: 1378
Joined: Mon 05 19, 2003, 11:42
Location: Link Ukmergės
Contact:

Post by Laimis »

Paisrodo, kad yra daug saponidinių (muilinių) augalų. Yra netgi muilinis medis. Galima gauti jo sėklų. Plačiau apie muilinius augalus, kuriuos galima panaudoti skalbimui prašau žiūrėti Rusijos forume arba tiesiog čia:
http://www.anastasia.ru/ftopic2809.html
Laimis
Posts: 1378
Joined: Mon 05 19, 2003, 11:42
Location: Link Ukmergės
Contact:

Post by Laimis »

Irute, putoklio lapai putoja, tačiau nelabai. O skalbimui naudojama putoklio šaknis, kuri yra daug muilingesnė.
Laimis
Posts: 1378
Joined: Mon 05 19, 2003, 11:42
Location: Link Ukmergės
Contact:

Post by Laimis »

Jau kaip plausiu tai plausiu...

Tik dar tiksliai nežinau ką. :) Bet kaip jau plausiu tai plausiu. :)

Sakau taip, nes vakar sumalėm kaštonus su princese Gabriele, dabar džiovinam, o paskui su tais milteliais bandysiu plauti kažką.

Šiaip tai buvau įsitikinęs, kad forume buvo žinutė apie tai kaip paruošti kaštonus ir kaip jais kažką plauti. Bet dabar išrausiau visą forumą ir nieko neradau. fe. Todėl kreipiuoso dabar į visus:

Gal žinote kaip plauti su kaštonais? Kaip juos paruošti ir kaip plauti?
Laimis
Posts: 1378
Joined: Mon 05 19, 2003, 11:42
Location: Link Ukmergės
Contact:

Post by Laimis »

Sumaliau kaštonus ir pirmiausia ko ėmiausi plauti, tai buvo keptuvė. Išsiplovė šauniai. Dabar jei reikėtų rinktis tarp Fairy ar kaštonų rinkčiausi kaštonus, nes jie neteršia gamtos.

Kitas dalykas - aš naudojau tik šlapius, ką tik sumaltus kaštonus. Dabar džiovinu ir pabandysiu ar taip pat gerai plausis su sausais milteliais, jei ne, tai neapsimoka vargti su tais kaštonais. ;)

Trečias dalykas, tai užsikrėčiau plovimo manija. Ilgai žiūrėdamas į kaštonų miltelius, pradėjau samprotauti ar kiti maisto produktai galėtų išplauti riebalus. Nustvėriau grietinę. :) Ji išplovė dalį riebalų. To ir reikėjo tikėtis, nes ji pati riebi. ;) Bet dar noriu pabandyti bulvių tyrę ir kokius nors sausus produktus, kurie sugeria riebalus. Gal čia ne dėl kaštonų muilinių savybių, o dėl produktų sugebėjimo sugerti riebalus. Šitą klausimą dabar kaip tik aiškinuosi...

Gamtoje puodus plaudavau su dumblu ar smėliu. Gal tai ir pralenks kaštonus, reikės pažiūrėti, pabandyti. Dabar mąstau, kad tokią keptuvę kaip aš ploviau (tefal) tai su žemėmis neapsimoka, nes nusibrūžintų apsauginis sluoksnis, o su kaštonais apsimoka, nes jie minkšti. Kitas dalykas - kaštonus (miltelius) gali ramiai nuleisti į kriauklę, ko nepadarytum su smėliu ar dumblu. Tai gal namų sąlygoms ir žiemos periodu labiau tiktų kaštonai.

Bet visa tai reikia tikslinti. Laukiu rezultatų...
Gluosnė
Posts: 513
Joined: Thu 04 24, 2003, 13:26
Location: Kaunas/
Contact:

Post by Gluosnė »

O kuo malei kastonus, Laimi? Mesmale ar kavamale?
Laimis
Posts: 1378
Joined: Mon 05 19, 2003, 11:42
Location: Link Ukmergės
Contact:

Post by Laimis »

Na, kadangi man priimtiniausia yra tingėjimo filosofija ir aš tik ir žiūriu kaip čia susitvarkius, kad nereikėtų dirbti, tai ...

Pirmąją partiją kaštonų išmirkiau (nes buvo sudžiūvę) ir su princese nutarėm sumalti su mėsmale su visais kevalais. Kam lupti, jei galima nelupti. Princesė sakė, jog tuos sumaltus reikės virti ir nuoviru skalbti ar plaukus plauti...bet nežinau kaip su jais bus. Susimalė dideliais gabalais, ir su rudais gabaliukais. Džiūsta dabar panosėj ir kvepia duona, o kai pažiūriu į tą rudą kevalo spalvą, tai kaip šokoladą norisi valgyti, rankos tik ten ir linksta. Taigi, šita partija dar stovi nepanaudota, nes su ja plauti nelabi įmanoma - per dideli gabalai.

Kita partiją tarkavau su tarka, o kai pasitvirtino tai įkišau į kombainą ir sutarkavau. Išėjo maži milteliai su kuriais aš keptuvės riebalus užburiu. Dabar vis dar džiovinu lėkštėse.

Dar bandžiau tarkuoti ir nenuluptus kaštonus, tačiau iš kombaino įšeidavo nesutarkuoti luobelės gabalai. Pamaniau, kad neverta ir daugiau taip nebedariau.

Kol kas plaunu tik keptuvę. Gal pritaikysiu ateityje ir skalbiniams, plaukams. Svarbiausia jau praeityje - prasiploviau su tais kaštonais galvą :) t.y. smegenis. :) Pakeičiau save vadinasi, savo sąmoningumą pakeičiau. Dabar viską išmanau apie kaštonų malimą. Jei ką tai kreipkitės. :) :) :)
sektunaikintojas
Posts: 23
Joined: Sat 08 16, 2003, 22:02
Location: Vilnius

Post by sektunaikintojas »

Mindaugas wrote:Šiaip žinau vienas žmogus skalbiasi upėje be miltelių.
Tai koks bomžas turbūt, vargšas žmogelis, be namų .
brosiuleles nepakaks.
glesum
Posts: 954
Joined: Tue 02 18, 2003, 13:14
Location: Kaimas
Contact:

Post by glesum »

As skalbiuosi upeje... na nevisai...
zodziu pasisemiu vandens is upes ir skalbiuosi pievoje, zinoma be milteliu, tada tuo vandenuku savo zolytes palaistau... palaistyciau ir darza, kad daugiau apie mane in formacijos gautu, bet jis tolokai... vat.
Zinoma, galeciau kaip tu, sektu naikintojau, nebuti bomze ir skalbti automatine skalbimo masina, o paskui ta vandeni i kanalizacija, tada i upe... Bet labai nenoreciau, kad kai tu, sektu naikintojau, eisi maudytis, turetum lysti i nesvaria upe... gaila butu, jei kuo nors uzsikrestum ar panasiai...
Gluosnė
Posts: 513
Joined: Thu 04 24, 2003, 13:26
Location: Kaunas/
Contact:

Post by Gluosnė »

Niu, Laimi, kokie pasiekimai sioje srityje? :) Gal auga kokie plaunantys augaliukai jau tavo hektare? Tu pas mus didysis eksperimentatrius, pasidalink ;)
Laimis
Posts: 1378
Joined: Mon 05 19, 2003, 11:42
Location: Link Ukmergės
Contact:

Post by Laimis »

Gluosnė wrote:Niu, Laimi, kokie pasiekimai sioje srityje? :) Gal auga kokie plaunantys augaliukai jau tavo hektare? Tu pas mus didysis eksperimentatrius, pasidalink ;)
Och, deja, šita sritis pas mane labai apleista, tai neturiu ką pasiūlyti. Esmė tame, kad visai neplaunu drabužių. Sumetam į skalbimo mašiną ir paprastais milteliais plaunam.

Galėčiau tik parekomenduoti AMWAY produkciją. Ten yra labai gerų dalykų plauti ir šaltam vandenį rankom ir skalbimo mašinoj. Bet augalų tai nežinau. Girdėjau, kad plauna vilną kaštonais, bet pats nebandžiau, tai negaliu komantuoti. :( Deja... :)
jasmin
Posts: 653
Joined: Thu 05 22, 2003, 17:17

Post by jasmin »

vieną didelį minusą matau - celofaninė pakuotė :?
jasmin
Posts: 653
Joined: Thu 05 22, 2003, 17:17

Post by jasmin »

a, tai viskas gerai :) nes kai tą puslapį atsidariau, tai pirmi pasirodė tie celofaniniai
jasmin
Posts: 653
Joined: Thu 05 22, 2003, 17:17

Post by jasmin »

gal tikrai jiems kokį laišką parašyt? nors dabar toks skonis.. viskas į celofaną perpakuojama, net saldainiai, bet gal.. aišku, gerai ir tai

ok, pastudijuosiu tą puslapį, gal ir parašysiu, gal kas nors irgi norės jiems laišką parašyt.. ar čia galima kaip nors rimčiau imtis? na, gerai.. :)
jasmin
Posts: 653
Joined: Thu 05 22, 2003, 17:17

Post by jasmin »

aš kaip tyčia tokį esu nusipirkus :) vieną kartą ploviau galvą. bet dabar jau turiu amway'išką


Vaikų šampūnas TINDI, su kviečiais

Aprašymas: Pagamintas iš natūralių žaliavų. Sudėtyje esantis kviečių gemalų ekstraktas stiprina plaukus. Naudojant šį šampūną jie tampa švelnūs ir lengvai iššukuojami. pH neutralus. Švelnus akims. Tinka jautriai odai.

Sudėtis: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Cocoamphodiacetate, Cocamidopropyl Betaine, PEG - 18 Glyceryl oleate, Cocamide MIPA, Laureth - 4, Polysorbate 80, Glycerin, Phospholipids, Parfum, Propylene Glycol, Wheat Germ Extract, Hydrolyzed Collagen, Sodium Chloride, Citric Acid, Benzyl Alcohol, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone, CI 14720.
Irute
Posts: 238
Joined: Wed 03 26, 2003, 2:58
Location: Kaunas

Post by Irute »

Girdim, girdim, net labai (+)
Rytė
Posts: 860
Joined: Sat 09 28, 2002, 11:30
Location: Kaunas
Contact:

Post by Rytė »

Basta wrote:Neskubekit pirkt amway, pirkit lietuviska produkcija!!
Keblumas tik vienas - automatinem masinom netinka.
Čia esminis kėblumas. :P

:wink: O muilus jų naudojam. :D
Post Reply