Mokykla

Forumas, skirtas mūsų vaikams, gimdymui ir vaikų auklėjimui

Moderators: Rytė, Visi tvarkytojai

Laimis Zmuida

Mokykla

Post by Laimis Zmuida »

Atidariau sia tema, nes pasirode nauji pranesimai apie mokykla. Dalinkimes mintimis kokia mokykla kurti ir KAIP tai galima igyvendinti.
Last edited by Laimis Zmuida on Mon 04 07, 2003, 17:11, edited 1 time in total.
Laimis Zmuida

Mano pasiulymas...

Post by Laimis Zmuida »

Manau niekam nekils abejoniu, kad Valdorfo ir Montessori mokyklos yra pranasesnes uz paprastas vidurines. Tadel siulyciau apsistoti ties jomis. Valdorfo ir Montessori programos yra suderintos su svietimo ministerija. Ju mokinius priima, bet kuri kita mokykla. Galetume pasekti ju pavyzdziu ir su ju pagalba isteigti pas save gyvenvieteje Scetinino mokykla. Jei Scetinino nepavyks, tai padarykime bent jau Valdorfo ar Montessori mokykla. Jie pedagogu atliekamu tikrai tures, ju kursus gales baigti ir musu vietiniai pedagogai.

Ausrine siule, kad VERTINGIAU atgaivinti artimiausio kaimo mokykla. Bandziau isivaizduoti si procesa: ateinam i mokykla, kuri turi savo senas tradicijas ir 20 mokytoju. Reiketu pakeisti tu mokytoju kvalifikacija ir samone i Valdorfietiska arba anastasijietiska. Tai aisku butu idealiausias variantas. Bet maza tikimybe, kad 20 mokytoju taip lengvai pasikeis. O jei jie mokys senais metodais, tai mums netinka. Atleisti juos is darbo irgi negalima. Pritaikyti jiems Valdorfo ar kita programa? Tai reikes juos visus perkvalifikuoti. Ar jie sutiks? Na, tai val sitoje vietoje ir sustojo mano mintis. Jei gali, Ausrine, nupasakok kaip imanoma igyvendinti tavo siulyta ideja. Siaip tai as uz ja, bet matau, jog savo mokykla isteigti butu LENGVIAU, nei prisijungti prie kaimo mokyklos ir ja pakeisti. Problema tik su naujos mokyklos finansavimu ir mokiniu skaiciumi.

As tai matau taip: sumetam pinigus, galbut gaunam is fondu ir pagal Valdorfo plana isteigiam ju mokykla. Jie taip jau dare. Jie zino kaip daryti nauja mokykla. Imam is ju kelis mokytojus is savo kelis narius perkvalifikuojam i ju Valdorfietiska ir siunciam i ja savo vaikus ir priedo kvieciam artimuju kaimu vaikus i savo nauja mokykla.

Kitas variantas. Jei Valdorfieciai sutiktu kartu su mumis isteigti Scetinino mokykla. Tai reiketu tik scetinino mokytoju gauti is kazkur. Tai butu sunkiau.

Trecias variantas. Imam is kazkur mokytojus, savo pridedam, nes pas mus pedagogu juk irgi yra bent 4 ir kuriam visiskai nauja mokykla. Kaune taip susikure estetinio lavinimo mokykla "Anima". Galima butu pasneketi su kurejais, galbut jie padetu ir nauja isteigti.

Ketvirtas variantas butu, jei pasisektu mums isteigti gyvenviete prie kaimo, kurio mokytojai issilakste ir mokykla jau ant uzdarymo ribos. Tada, kaip sake Ausrine, galetume atgaivinti tokia mokykla. Pasikviesti Valdorfiecius, Montessori specialistus ir pertvarkyti griuvancia mokykla. Sito varianto trukumas, kad reikia surasti tokia griunancia mokykla.

Hmmm...dabar galvoju ar viska aiskiai cia isdesciau. Zodziu, visus variantus dariau pagal tai, kad
1. Mokykla butu bent jau Valdorfo, Montessori arba Scetinino lygio.
2. Ka daryti su mokytojais, kurie dirba vietineje kaimo mokykloje, kuria ketiname pakeisti. Ju juk neismesi. Negalima.
3. Kad butu zmones, kurie jau kazkada kure nauja mokykla.
Laimis Zmuida

Perkelta is kitos forumo vietos.

Post by Laimis Zmuida »

Perkeliu cia ir Ausrines mintis apie mokykla, nuo kuriu si tema ir prasidejo. Jos labiau tinka sioje forumo vietoje:


"LAIMI, neisigilinusi į įstatus negaliu daug ką pasakyti, bet esu tvirtai įsitikinusi, kad vertingiau būtų ne steigti naujas mokyklas, kurti kultūros namus, bet atgaivinti tą kaimą, šalia kurio įsikurtume, vis tiek netoliese būtų kaimas arba gyvenvientė, nors ir ne už kelių žingsnių. Taigi gaivinti kaimus, padėti tiems žmonėms, kurie ten gyvena, suprasti kad kaimas Lietuvoje nėra miręs. Savo vaikus galėtumėme leisti į šalia esančio kaimo mokyklą. Pati esu pedagogė, turiu anglų klb. mokytojos diplomą, turiu nemažai įdėjų, kaip dirbti su vaikais. Taip pat galėtume atgaivinti kaime esančius kutūros namus, bendradarbiauti su kultūros darbuotojais (jei ten tokie būtų). Taigi, kaip jau sakiau, VERTINGIAU atgaivinti jau esančias mokyklas, kurios yra griaunamos, nes nesusirenka pakankamai vaikų, bet ne statyti naujas.
Kitas dalykas, jeigu kaimas, šalia kurio įsikurtume, jau būtų beveik miręs su keliomis senomis trobomis, kurių gyventojai tik seni žmonės. Tada jau reiktų statyti naują mokyklą, naujus kultūros namus, gydymo įstaigą.
Bet...kiek žmonių, tiek ir nuomonių..."
Kristina
Posts: 266
Joined: Wed 12 18, 2002, 3:24
Location: Airija-Lietuva
Contact:

Post by Kristina »

si tema man aktuali todel, kad ir as esu mokytoja, o be to kazkada turesiu savo vaiku ir bus svarbu i kokia jie mokykla eis.
Pirmiausia manau atagivinti kaime esancia mokykla ar net kulturos namus gal ir imanoma, bet labai mazai tiketina.Pati dirbau miesto mokykloj ,bet ir tai i kiekviena nors ir maziausia naujove seni pedagogai ziuredavo labai skersai ir smerkdavo(nemanau, kad juos butu imanoma peraaukleti), kaime zmones dar uzdaresni naujovems, dauguma mokytoju gerokai vyresnio nei vidutinio amziaus, dauguma nemegsta naujoviu: direktoriai ,pavaduotojai ir jei jiems parodysim ,kad norim kazka atgaivinti ,tai taip pat reiks, kad jie blogai dirba .As ta irgi patyriau.Su drauge norejom atgaivinti Taurages seimos centra ,nieko neprasem sau ,tik leisti dirbti, bet deja, mums neleido .Zinoma kiekviena situacija skirtinga,bus aiskiau kai bus zinoma gyvenvietes vieta .
As buciau uz tai, kad rengti savo mokykla,zinoma ,manau, tai gali buti gan sudetinga, bet su laiku imanoma,nezinau, kiek siuo metu yra vaiku ,kurie eitu i ta mkla.Manau, teveliams, kurie isikurs gyvenvietej pirmieji gali tekti leisi vaikus i mokyklas mieste, juk yra jau ikurtos Montesori mklos.Apie Valdorfo nezinau (gal yra kokios nuorodos internete apie sia sistema).Scetinino mokla butu is vis saunu,manau butu imanoma ir patiems ten nuvaziuoti i kokius apmokymus ,ir isikviesti pedagogus pas mus.
Pasistacius mokykla manau nereiktu nei atskiru kulturos namu ,juk cia ir galetu buti gyvenvietes centras, kur mokosi vaikai ir teveliai ,kur galima susirinkti per sventes ar pan.
Beveidis
Posts: 218
Joined: Mon 09 30, 2002, 19:49

Post by Beveidis »

Speju kad Schetinino mokykla reikia surengti visu pirma jos busimiems pedagogams. Tik ar bus kas paskaita bent viena paskaitys? Ar tikroji mokykla Rusijoje daro tokius kursus?
Jei jiems svarbi ju vaiku ateitis, tai bent jau pagrindine mokymo metodikos medziaga turi buti isleista ir patalpinta kazkur internete.
Is kitos puses toji medziaga rizikuoja buti klaidingai interpretuojama, taciau geriau tokia nei jokios.
As asmeniskai noreciau isklausyti tokia paskaita.
Rytė
Posts: 860
Joined: Sat 09 28, 2002, 11:30
Location: Kaunas
Contact:

Post by Rytė »

Kaip vieną iš alternatyvių mokyklų galiu paminėt jau :!: Kaune veikiančią Suzuki mokyklą. Kol kas tik pirma ir parengiamosios klasės. Muzikuot mokomi jau ir kūdikiai.

Beje , mokyklos įkūrėja Dėja kaip tik labai žavisi Ščetinino darbais. Iš jos ir aš gavau 'Pedagogo užrašus'.

Kam įdomu, jų puslapis : http://www.talentas.lt
Laimis
Posts: 1378
Joined: Mon 05 19, 2003, 11:42
Location: Link Ukmergės
Contact:

Post by Laimis »

Ja...negaliu susilaikyti neįdėjęs šios citatos:

"Auklėtojas ir mokytojas, išmanantis žmogaus ugdymo meną, turėtų elgtis lyg sodininkas, kuris sodina augalą į dirvą ir prižiūri jį. Jis nieko negali įlieti į augalo augimo jėgas iš savo esybės, o tik turi suteikti jau galimybę plėtoti savo paties jėgas" (Rudolfas Štaineris).

plačiau http://www.vaikas.lt
Ingrida
Posts: 229
Joined: Wed 05 14, 2003, 12:36
Location: Panevėžys

Post by Ingrida »

Kad ir kaip nemalonu, bet truputuką kritikos.

"...dirbti su vaikais...": tai negi ir naujoj mokykloje vėl bus dirbama su vaikais? Negi mes jiems vėl kišim į jų galvas visokias nesąmones? Negi ir toliau mes laikom save protingesniais už juos?

"... imti lėšas iš Valdorfo fondo...". Tikrai nuostabus dalykas ir Valdorfo, ir Montesori metodai. Tikrai. Bet kaip atsirado jų fondai, kas juos finansuoja, išlaiko, kodėl jie dalija pinigus mokyklų, dirbančių pagal jų metodiką, stegimui? Kam tai naudinga. Kažkodėl nesitiki, kad viskas paremta tik altruizmu. Nelabai turtuoliai savo pinigus dalina be naudos sau.
Kajaus mokytoja Valdorfo metodikos specialistė. Praktikos sėmėsi europoje. Viskas tikrai fantastika. Bet... jaučiasi toks savo metodikos sureikšminimas, kad tarsi tai vienintelė tiesa gyvenime. Tą patį matau ir pas vieną mamą, Valdorfo specialistę. Mūsų mokykloje šiais metais mokytojai neleido dirbti pagal Valdorfą, mokytoja prisitaikė prie standartinės programos. Bet tiek mokytoja, tiek mama valdorfietė nesugebėjo to priimti pagarbiai, tolerantiškai.

Valdorfas, Montesori - metodika, sistema. O juk pagal Anastasiją kiekviena sistema augina sau naudingus žmones. ar kažkaip panašiai. Vadinasi pasirinkus konkrečią metodiką, bus ribojama laisvė vaiko.

Prie širdies Kristinos nuomonė, kad mokykla bus kartu ir kultūros centras, kur visi bus kartu. Kur nebus rūšiavimo - vaikai ir suaugę. Kur bus kartu Dievuliuko vaikai.

Geros dienos visiems!
O GYVENIMAS TOKS PUIKUS!
Ingrida
Posts: 229
Joined: Wed 05 14, 2003, 12:36
Location: Panevėžys

Post by Ingrida »

Laba rytelį visiems.

Dar apie Kajaus mokytoją vadorfietę.
vakar plepėjome, vėlai vakare prie laužo ( stpvykloje vaikai ). Fantastika, kaip mes keičiamės, kaip žmogus auga. Ji ir toliau lieka valdorfietė, tačiau jau yra tolerancija, pagarba ir kitokiam pasauliui. Tik dar labai pyksta ant dabartinės švietimo sistemos.

papasakojau apie mūsų forumą, apie bandymą Panevėžy daryt klubą - sulaukiau didžiulio susižavėjimo, pritarimo.

O mokytoja mūs tai nejauna. O keistis nebijo. Vadinasi gali permainos būti ir pas kitus mūs mokytojus.
O GYVENIMAS TOKS PUIKUS!
Gluosnė
Posts: 513
Joined: Thu 04 24, 2003, 13:26
Location: Kaunas/
Contact:

Post by Gluosnė »

Del Valdorfo mokyklos..

Kaune yra tik pradine mokykla.. Po to vaikai eina i paprasta vidurine.. Ir, nelabai jiems sekas.. Tiksliau, visai nesiseka. Formuoja atskira klase jiems.. kitaip neimanoma. Zodziu, kol nera vidurines, i pradine geriau neit..
Tokias nuomones ishgirdau is daug pedagogu ir teveliu..

Nors buvau lyg ir uzsidegusi..
Laimis
Posts: 1378
Joined: Mon 05 19, 2003, 11:42
Location: Link Ukmergės
Contact:

Post by Laimis »

O aš buvau ten nuėjęs ir žiūrėjau kaip jie su vaikais dirba. Aš tai dabar jei gyvenčiau Kaune ir man leistų, tai sėdėčiau kasdien kartu su tais vaikais klasėje ir mokinčiausi. Jėga mokyklėlė! Trūksta žodžių man. O Kęstutis su Danute užrašė savo vaikus ten.

O prieš persakant kas ką pasakė negero, tai visai sveika nueiti ir patiems pasižiūrėti. Jie stebėtojus priima ir su malonumu.
Gluosnė
Posts: 513
Joined: Thu 04 24, 2003, 13:26
Location: Kaunas/
Contact:

Post by Gluosnė »

Pati mokykla man labai aptiko..viskas patinka..Bet butinas testinumas..tikesimes, kad vaikams nereikes po to eiti i paprasta mokykla..
Beveidis
Posts: 218
Joined: Mon 09 30, 2002, 19:49

Post by Beveidis »

Gluosne: testinumas ko???

Isivaizduok kad tavo mergyte staiga gavo priejima prie minciu lobyno.
Tokiu budu ji per savaite islaikys ne tik mokyklos bet ir keleto universitetu egzaminus, kadangi ji gaus visus atsakymus.

Musu mokymo sistemos esme atsakymai. Net ten kur reikia sprendimo mat. uzdaviniui - imi is minciu lobyno nuoseklu sprendima

Mokytis reikia gyventi, skaityti Dievo knyga
As sunkiai isivaizduoju ar mano sunus baigs musiske mokykla. Kaip man jam reiks isaiskinti, kad mokytoja nemeluoja o pati nezino, taciau ne uz ka nepriims tavo ziniu, kadangi nesugeba ju patikrinti, o tiketi ji tiki tik seimu ir tai tik rinkimu diena.
Na as galiu ismokyti vaika nekisti niekam savo tiesu, bet kisti i galva nesamones, na atsiprasau.

Geras pavyzdys buvo. Viena jaunute pedagoge deste tikyba. Vaikas nesuprasdamas kas yr Sventoji Trejybe (tiesa pasakius as irgi nesuprantu) paklause tos mokytojos (o ji tai kaip as irgi nesupranta) na susimete mokytoja kazka pasake (kaip universitete iprasta - jie nezinai sakyk bele ka; net laida "Klausimelis" musuoses tokia yra)
Tai per atsiskaityma ji paklause to vaiko apie ka??? Tai zinoma kad apie ta shv. trejybe. Na vaikui niekas nepaaiskino, jis pats nesidomejo (niekam cia neidomi ta trejybe, kodel vaikui ji turi buti idomi)
Mokytoja (gal supykusi uz tai kad negavo ja dominancios info) parase vaikui 2 (ja reikia suprasti - juk ji irgi nori suzinoti kas gi yra toji trejybe)
Ten po to viskas gerai ir graziai issiprende

O moralas istorijos toks: jei ko nors nesupranti is netiksliuju mokslu - tai jokiu budu neklausk, nes nukentesi. Va tokio moralo as ir pamokysiu vaika - jei nesupranti ka porina mokytojas, klausk tevelio, tevelis supranta
Gluosnė
Posts: 513
Joined: Thu 04 24, 2003, 13:26
Location: Kaunas/
Contact:

Post by Gluosnė »

Beveidi.. :) kalbu apie tai, kad ishsilavinimas kaip ir reikalingas. Oficialus.. Ir jei vesim i Valdorfo pradine, tai noreciau tiketis, kad ta mokykla ir vidurine pataps ir mano dukrai neteks eiti i paprasta vidurine, kurioje vaikus is Valdorfo laiko debilais.. Tad apie ta testinuma ir kalbu.

Laimiuk, tos kalbos ne is bele ko.. Neprisitaiko vaikuciai.. Nes labai skirias mokymo stilius.. Nieko nuostabaus, bet tokio skausmelio dukrai nenoreciau, o negaliuy pasakyti, kad taip jau baisiai tikiu tuo, kad greit turesime savo mokykla..Esu uzkietejusi pesimiste. Nes, po velniu, net pinigu zemei isigyti neturiu. Tai ka as galiu planuoti? Todel ir abejoju ziauriai.. Todel ir galvoju, gal geriau leist i paprasta..
Irute
Posts: 238
Joined: Wed 03 26, 2003, 2:58
Location: Kaunas

Post by Irute »

Labai pritariu Gluosnei ir suprantu jos baimes. Mano vaikai taip pat jau tokio amžiaus, kad ne laikas pradėti jų auklėjimą kitokiais metodais. Manau, kad vaikai, kurie gimė ne giminės sodybose turėtų skintis kelią prie vieningo informacijos lobyno taip pat, kaip ir mes - tobulindami save įvairių dvasinių praktikų pagalba. Mūsų užduotis- skatinti jų susidomėjimą, didinti troškimą pažinti...... :roll: :roll:

Kiek save prisimenu manyje pastoviai veikė kažin koks varikliukas: man labai norėjosi viską pažinti, skaičiau daug knygų, bet ne tam, kad gaučiau geresnį pažymį, dažnai tie nusiskaitymai į šalį netgi tam sutrukdydavo.
Ieškojau kažko, pati nežinau ko, gaila, kad šalia nebuvo nė vieno žmogaus, kuris ieškotų su manimi kartu arba parodytų takelį ten kažkur....

Padėkime savo vaikams bent jau eiti teisinga kryptimi. :!:

Galbūt pirmas žingsnis būtų toks, kad kurioje nors miesto mokykloje susirinktų kuo daugiau mūsų vaikų, tuomet galima bus daryti įtaką visos mokyklos veiklai. Iš patirties žinau, kad daug kas priklauso ir nuo klasės bei mokyklos bendruomenės( žinoma, jeigu direktorius ir mokytojos nėra stabdžiai). Laba daug ką galime padaryti patys, tarp kitko mokytojai turi teisę netgi vadovėlius pasirinkti. :D :D
Rytė
Posts: 860
Joined: Sat 09 28, 2002, 11:30
Location: Kaunas
Contact:

Post by Rytė »

Beje,Valdorfo mokykla Kaune vaikus ugdyt žada iki 8 klasės. O tai jau visai ne pradinė mokykla.
Beje, tas pats ir su Suzuki mokykla.

Tik gal ir vėl nereikia rinktis metodo, sistemos? Gal ieškokit Mokytojo savo vaikam. Ne taip svarbu,kokiu metodu jis(ji) dirba. Svarbu tai,kad tas žmogus tiktų jūsų vaikui, kad būt gera būti kartu.

Man Valdorfo metodika visai ne prie širdies pasirodo: per daug meno, abstrakcijų, per maža tikslumo, konkretumo. (Mano mergaitė kaip tik į tai linkus, nors be galo kurt mėgsta).

Mes pasirinkom montesorininkę mokytoją Vidą ir labai džiaugiamės. Ne tiek dėl paties metodo (kuris taip pat puikus, nes skatina ir individualumą, kūrybą, ir buvimą kartu su kitais). O gal tai mokytoja skatina?
Aišku,norėtųsi,kad ne tik pradinės klasės šaunią mokytoją vaikas turėtų. Bat čia vėlgi: kaip Dievas duos. Pagaliau vaikas turi matyt,kad įvairių žmonių yra.Turi išmokt su visais sugyvent, priimt juos tokius, kokie yra. Ir čia jau mūsų, tėvų, pokalbių su jais rezultatas bus. Kartu ir mūsų pačių elgesio projekcija: kaip mes kitus žmones priimam? ar skirstom juos į gerus-blogus, teisius-neteisius...

O mokytoją savo vaikui tai juk galim rast. Galima su jais pabendraut, stebėt pamokas. Yra tų puikių mokytojų. Tikrai yra... :P
Mindaugas
Posts: 1311
Joined: Fri 09 27, 2002, 23:01

Post by Mindaugas »

Tik kaip tuos puikius mokytojus į vieną vietą surinkti.
Aš žinau vieną nuostabų žmogų fizikos mokytoja Pocių
Kauno Radvilėnų mokykloje.
Jis pasirodo daug mąsto, ir supranta. Aš buvau "blogas" mokinys. Bet Jis taip nemanė ir t.t.

Yra ir kitų mokytojų, mąstančių.....
Rapolas
Posts: 346
Joined: Mon 01 20, 2003, 11:17
Location: Vilnius
Contact:

Post by Rapolas »

Sveiki,
Pagarsinu tiems kas neprisijungia
prie elektronines konferencijos [email protected]


Kviečių besidominančius vaikų ir jaunimo ugdymų vienitis !
Tam yra sukurtas tinklapis . http://www.tinklapis.lt/ateitiesmokykla.lt
Kol kas jis tuščias . bet yra skelbimų ir svečių knyga.
Ateity bus sukaupta nuorodų į domius tinklapius ir į idomius straipsnius
Taipogi planuojams forumas .

Taipogi sukurta elektroninė konferencija [email protected]

Kas norit prisijunkit atverte http://www.tinklapis.lt/ateitiesmokykla.lt
Arba parašykit man : [email protected]

Kartu kaupsim ir dalinsimės informacija,
Pranešime vieni kitiems apie renginius įvairiuose miestuose. ir t.t
Ateiti rinksimės pabendrauti.
Rapolas
Posts: 346
Joined: Mon 01 20, 2003, 11:17
Location: Vilnius
Contact:

Post by Rapolas »

Mindaugas wrote:Tik kaip tuos puikius mokytojus į vieną vietą surinkti.
Aš žinau vieną nuostabų žmogų fizikos mokytoja Pocių
Kauno Radvilėnų mokykloje.
Jis pasirodo daug mąsto, ir supranta. Aš buvau "blogas" mokinys. Bet Jis taip nemanė ir t.t.
Yra ir kitų mokytojų, mąstančių.....
Labai šaunu... reikia rinkti tokių šviesuolių adresus, telefonus.
Kai mūsų bus daugiau padarysim suvažiavimą :-)
Toki kaip kad Sukiniuose organizuojamas.
Aš irgi susipažinau su vienu dalininku , moko vaikus dailės ir netik. Nuostabus žmogus ! Tai Albertas Satkus .
Gluosnė
Posts: 513
Joined: Thu 04 24, 2003, 13:26
Location: Kaunas/
Contact:

Post by Gluosnė »

Niu, uzrasiau dukra i Valdorfo mokykla. Viska man nupasakojo. Zodziu tie gandai nebuvo visai gandai. Pasirodo toje mokykloje yra ir tradicines klases, vat is ju vaikai ir isejo nepasirenge.. O valdorfo vaikai dar i vidurine nenuejo, nes tik dabar bus ketvirtoku.
Labai man ten patiko, noriu buti vaiku ir tokioj mokykloj mokytis. :)
Beje del 8-metes, kaip Loreta sake, manes taip neuztikrino. tai tik planuose.
Post Reply