Medžioklės uždraudimas giminės sodyboje

Laimė viename hektare, gyvenviečių kūrimas

Moderator: Visi tvarkytojai

Post Reply
Egidijus
Posts: 116
Joined: Mon 11 08, 2004, 19:40
Location: Kaunas
Contact:

Medžioklės uždraudimas giminės sodyboje

Post by Egidijus »

Sveiki,
šiandien sužinojau kad galima drausti medžioti jums priklausančiose žemėse - tiek miške, tiek laukuose (ne visi medžiotojai medžioja miškuose, dalis šaudo pvz stirnas laukuose). Tereikia pateikti prašymą (2 egz.) ir jūsų žemė išbraukta iš medžioklės plotų. Kiek sužinojau reik kreiptis į to rajono Aplinkos apsaugos agentūros skyrių, tiesa kiek teko susidurti ne visi rajonų AAA skyriai žino tą tvarką, todėl jei kartais atsisakytų siūlyčiau kreiptis į apskrities AAA. O šiaip jei nelabai žinote kur kreiptis labai maloniai paaiškina AAA centre Vilniuj tel.: (5) 2 66 28 08 (http://aaa.am.lt).
Esu girdėjęs, kad nurodant priežastį neužtenką to, kad mylite gyvūnus ir nepatinka jų žudymas - reikia "rimtos" priežasties pvz gadina medieną, ištrypią medžiotojai pasėlius, etc.
Šiuo metu nusprendžiau pats pereiti visą šitą reikalą tai jei kils dar kažkokių ypatumų parašysiu.
Taip pat jei kas jau esate uždraudęs - gal galit pasidalinti savo patirtimi?
Last edited by Egidijus on Fri 10 28, 2005, 12:44, edited 1 time in total.
Dievo karys
Posts: 398
Joined: Mon 07 25, 2005, 5:37

Post by Dievo karys »

normali priezastis:
gasdina mazamecius vaikus ir pykina nescias moteris
Egidijus
Posts: 116
Joined: Mon 11 08, 2004, 19:40
Location: Kaunas
Contact:

Post by Egidijus »

Paskutinė informacija yra tokia:
reikia nusiųsti laišku/nunešti prašyma į:
1. to rajono savivaldybę "Medžioklės plotų vienetams sudaryti, bei jų riboms keisti komisiją" (savivaldybėje komisijai dažnai pirmininkauja arba ekologas arba kažkas iš žemėtvarkos skyriaus)
2. medžiotojų būrelio, kuris turi teisę ten medžioti vadovui (šia informaciją galima lengvai gauti iš anksčiau minėtos Aplinkos apsaugos agentūros)

Prašymas gali skambėti taip: Prašau iš medžioklės plotų išbraukti ir uždrausti medžioti man nuosavybės teise priklausančiame žemės sklype: (NURODYTI SKLYPO DUOMENIS).




P.s. tiesa dabar jau nereikia nurodyti priežasties "medžioklės metu žemės ūkio pasėliams arba miškui bus daroma žala". Dabar nieko nereik nurodyti, nes konstitucinis teismas taip nuspręndė.
Dievo karys
Posts: 398
Joined: Mon 07 25, 2005, 5:37

Post by Dievo karys »

kas nieko nereikia nurodyti tai kazin ar protingai
anuo atveju bet smegenis reikejo pamiklinti kad
apgalvoti ar is viso yra priezasciu, o dabar smegenu kaip ir nereik :)

kiek pamenu istatymas sako kad jei uzdrauidei medzioti o zverys padare zala tavo kaimynams (o tasai pasiskunde ir buvo irodyta) tai tu privalai atlyginti ta zala.
cia aisku labiau miskams kokiems galioja, plynlaukiuose tai ptraktiskai neturi reiksmes
Egidijus
Posts: 116
Joined: Mon 11 08, 2004, 19:40
Location: Kaunas
Contact:

Post by Egidijus »

Kiek skaiciau istatyma ir siaip domejausi tai miskininkai ta norejo prastumti taciau neisejo nes zverys yra valstybes nuosavybe o ne tavo asmeniniai ir tt. Taciau jei zverys padaro "zalos" tau (isknisa bulves, nueda sodinukus ir tt) tai tu negali kreiptis del zalos atlyginimo.
Laimis
Posts: 1378
Joined: Mon 05 19, 2003, 11:42
Location: Link Ukmergės
Contact:

Post by Laimis »

Domėjausi ir aš įstatymais, nes pas mane į sklypą atvažiavo medžiotojai ir norėjo mano sklype pastatyti bokštelį šernams šaudyt. Bet pašnekėjom, tai jie persikėlė už sklypo ribos. Tai buvo praeitais metais. Kiek prisimenu tada buvo galima medžioti svetimoje žemėje, nes žvėrys visos valstybės, o ne nuosavi. Tačiau draudžiama buvo medžioti tik 300 metrų nuo namų valdos. Pvz. jei turi 10 ha miško arba 10 ha pievos, tai ten galima medžioti, nes ten nėra namų valdos.

Išvis buvo toks įstatymas, kad gali medžiotojai ateiti į tavo kiemą ir šaudyt. Bet jį greitai anuliavo.

Dabar kiek man žinoma, medžiotojai, turi sudaryti sutartį dešimčiai metų su žemės savininku. Jei nėra sutarties, tai ir medžioti ten negalima.

Bet taip bent jau buvo, dabar kiek girdžiu iš Egidijaus, tai viskas vėl šimtą kartų pasikeitę... :)
Laimis
Posts: 1378
Joined: Mon 05 19, 2003, 11:42
Location: Link Ukmergės
Contact:

Post by Laimis »

Dar papasakosiu savo patirtį su medžiotojais. Jie pasistatė bokštelį tiesiai už mūsų kaimyno žemės ribos, t.y. 50-60 metrų nuo mūsų sklypo ribos. Aš masčiau eiti į visas įstaigas ir išsibraukti savo žemę iš medžiotojų plotų, bet taip ir nenueidavau.

Štai po metų laiko, kai atsivežėm avilius, medžiotojai patys suprato, kad čia bus gyvenama ir patys išsivežė savo bokštelį.

Manau labai paprasta: jei turi hektarą ir jame kuriesi, vaikštai, namus statai, tai medžiotojai ten nesuinteresuoti medžioti. Jie susiranda sau kitą, geresnę vietą, kur jiems niekas netrukdo, graži gamta, o neprivežta visokių statybinių medžiagų, pristatyta palapinių ir prisodinta medelių ir dar žmonės vaikšto, rėkauja, žvėrelius gasdina... Žodžiu, medžiotojus tas atbaido. :)

Taigi, manau šita problema netgi pati išsisprendžia. Jei turi hektarą ar du ir ten kuriesi, tai medžiotojai nuo tavęs patys pabėga. Nu aišku, jei pasitaikytų piktybinių medžiotojų, tai tada tektų kreiptis ten kur Egidijus siūlo, bet šiaip kiek man teko sutikti, tai medžiotojai geri žmonės... Gamtą myli... :)
Dievo karys
Posts: 398
Joined: Mon 07 25, 2005, 5:37

Post by Dievo karys »

va va
kai tu gyveni, tai teoriskai zverys ten tiesiog neina
o kur nera zveriu ten ir medziotojams nera ka veikti :)
Egidijus
Posts: 116
Joined: Mon 11 08, 2004, 19:40
Location: Kaunas
Contact:

Post by Egidijus »

Laimis labai taikliai parašė apie medžiotojus paprastai taip turbūt ir būna. Bet pvz vieni mano pažįstami kurie gyvena kaime yra turėje atvejų kai medžiotojai per kiemą eina vora ir zuikius varo o po to šaudo... Be to turiu įsivaizdavimą kad kur žvėrys - ten ir medžiotojai bent jau pagundų turės :) o giminės sodybą be žėrių... na tiesiog neįsivaizduoju.

O kitas man rodos svarbus dalykas yra tai, kad ne visi, bent jau artimiausiu laiku, planuoja namų valdas išskirti. Be to yra vietovių kur žmonės turi daugiau nei tik po 1 ha žemės be to ir miško yra turinčių.

O dėl sutikimo/sutarties 10 metų tai mano žiniom kai buvo sudaromi medžiolės plotai tai kas neprieštaravo - tas sutiko. Todėl įsigijant žemę tiek valstybinę, tiek privačią dažniausiai įsigijama su leidimu medžioti.

Šiaip ar taip tai yra grynai savanoriškas reikalas be to priklausantis ir nuo vietos sąlygų.
Dievo karys
Posts: 398
Joined: Mon 07 25, 2005, 5:37

Post by Dievo karys »

>o giminės sodybą be žėrių... na tiesiog neįsivaizduoju.

prasta vaizduote vadinasi :)
Laimis
Posts: 1378
Joined: Mon 05 19, 2003, 11:42
Location: Link Ukmergės
Contact:

Post by Laimis »

Dievo karys wrote:>o giminės sodybą be žėrių... na tiesiog neįsivaizduoju.
Aš irgi neįsivaizduoju giminės sodybos be žvėrių. :) Bet pas mane tie žvėrys ir neišnyko. Vis randu stirnų ir kiškių pėdsakų, plius priknista šetnų pastoviai. :) Tai žvėrys neišnyko, bet medžiotojai išnyko.

Ašš tai taip suprantu medžioklę: atsisėdi į bokštelį, gamta aplinkui, gražu, nekasdieniška, atsipalaiduoji, nusiramini, gal koks žvėrelis prabėga... P štai ateini į Laimio valdose stovintį bokštelį, tai jokios romantikos: bičių aviliai, žeminė nebaigta statyti, žmonės vaikšto, kaip čia atsipalaiduosi, pabūsi gamtoj? Tai medžiotojai ir išsikraustė.

Bet žvėreliai tai liko, liko... :)
auksas
Posts: 15
Joined: Tue 07 06, 2004, 2:42
Location: Kaunas
Contact:

medžioklės įstatymo veto

Post by auksas »

V.Adamkus vetavo žemės sklypų savininkams nepatogų Medžioklės įstatymą

Vija Pakalkaitė, http://www.DELFI.lt, 2006 sausio mėn. 6 d. 14:18

Prezidentas Valdas Adamkus vetavo gruodžio pabaigoje Seime priimtą Medžioklės įstatymo projektą, kurio nuostatos skelbia, kad privačios žemės savininkas turi teisę uždrausti medžioti jo žemėje tik raštu, pranešė prezidento spaudos tarnyba.

[...]

Jeigu žemės savininkai uždraudžia medžioti jų plotuose, juose vis tiek galima sumedžioti medžioklės metu sužeistus žvėris. Pagal įstatymą, jeigu iškyla medžiojamųjų gyvūnų platinamų užkrečiamųjų ligų pavojus ir žemės sklype, kuriame jo savininkas uždraudė medžioti, reikia sureguliuoti gyvūnų gausą, šių nurodymų įgyvendinimą turi suorganizuoti pats žemės sklypo savininkas.

[...]

V.Adamkaus sprendimas pagrindžiamas tuo, kad ne žemės savininkas turi ginti savo nuosavybę, rūpintis uždrausti medžioklę, savivaldybių komisijoms vargintis nešti dokumentus, kai kurių iš jų parengimui brangiai atsieinant, o nuosavybės teisė turėtų būti saugoma įstatymų.

Prezidento teigimu, įstatyme turi būti įtvirtintas specialaus leidimo principas, reiškiantis, kad be žemės savininko sutikimo negalima medžioti jam priklausančioje žemėje.

[...]
laukinis
Posts: 1
Joined: Fri 03 10, 2006, 20:41

Post by laukinis »

kai pasiutus lapė ar janotas romantiškai palakstys po sodybą, tai gal ir medžiotojai ne tokie blogi pasidarys :?: :roll:
Kristina
Posts: 266
Joined: Wed 12 18, 2002, 3:24
Location: Airija-Lietuva
Contact:

Post by Kristina »

Nu va protingas musu Adamkus :D
Post Reply