Noriu daržovių

Įvairūs sodinimo būdai, priežiūra

Moderator: Visi tvarkytojai

Mano vardas Tomas
Posts: 13
Joined: Tue 05 22, 2007, 11:12
Location: Vilnius

Noriu daržovių

Post by Mano vardas Tomas »

Sveiki,

kadangi esu tingus, tai tik dabar atradau laiko užsiimti daržu.
Esu visai nepatyręs su daržovių sodinimu, todėl norėčiau Jūsų paklausti, ką dabar galima būtų sėti? Kokios rūšies sėklas ir daigus pirkti bei labai pagelbėtumėte nurodę, kur visa tai galima būtų Vilniuje įsigyti.
Norėčiau užsiauginti pomidorus, agurkus, morkas, svogūnus, kopūstus, krapus, bulves. Žinoma, ir kiti augalai domina, bet šie labiausiai.
Šiltnamis jau uždengtas, reikia žemelę sukasti ir pasėti. O kitais metais imsiu mulčiuoti, nes dabar kaip suprantu jau vėlu.

Dėkui už patarimus :)
Toltik
Posts: 580
Joined: Fri 10 28, 2005, 9:56
Location: Laisvės oazė
Contact:

Post by Toltik »

Dabar viską gali jau sodinti :), kai alyvos pradeda žydėti tai galima jau sodinti lepiausias daržoves, kurios šalnų bijo, nes po alyvų pražydėjimo jų dažniausiai nebepasitaiko..

Sėklų gali nusipirkti bet kurioj parduotuvėj.. Daigų galima turguj paieškoti, nors ir iš sėklų dar spės užaugti ir derlių duoti, ypač šiltnamyje.

Tingiu daug rašyti :)

Svogūnų reik nusipirkti geriau mažiukų, kokių 1-2 cm skresmens, tokius sodina ir užauga dideli, nes iš sėklų tai tik tokie ir užauga per metus iki 1-2 cm dydžio, o kitais metai jau normalūs..

Bulvių tai galima turguj nusipirkti sėklinių ir dar padalinti galima jas, bet turi padalintoj dalyje likti bent viena akutė (pumpuras - iš kurio augs daigas)..

Bulves po šiaudais dar nevėlu sodinti, tai dėliok ant žemės - žolės ir drąsiai mulčiuok, kuo storiau tuo geriau, daug kas pataria iki 0,5 m šiaudų uždėti, nes dar sėda ir t.t. o bulvės daigas galingas ir pralenda. O kitais metais ten galėsi sėti daržoves jau.

Šiltnamyje taip pat l. gerai yra užmulčiuoti kai pasodinti kad ir į sukastą žemelę, mulčia ilgiau išlaiko drėgmę žemelėje ir pūdama teikia organines trašas ir anglies dvideginį, kuris besiskverbdamas gilyn į grumtą tirpdo mineralus ir teikia mineralines trašas :)..

Žodžiu sodink ir džiaukis :)
loreta
Posts: 711
Joined: Thu 10 20, 2005, 2:40
Location: ant kalno

Post by loreta »

Siltnamyje i indelius sodinukams seti pomidorus, agurkus geriausia menuo-du pries paskutines salnas.
As perku svogunu galvas, pjaunu per puse, palikdama saknies dali sodinimui, is kurios labai greitai pasirodo svogunu laiskai. Virsutine dali pakepinu su grybais (niam) ir bulvytem.
Bulves galima sodinti iki pat birzelio. Veliau pasodintos turi didesni sansa nebuti suvalgytos Kolorado vabalo.
Paliktas augti vasara darzoves siltnamyje, reikia dirbtinai apdulkinti. Biteles pateke i siltnami praranda krypties nuovoka. Kamanes nepraranda.
Mano vardas Tomas
Posts: 13
Joined: Tue 05 22, 2007, 11:12
Location: Vilnius

Post by Mano vardas Tomas »

Toltik wrote: Bulves po šiaudais dar nevėlu sodinti, tai dėliok ant žemės - žolės ir drąsiai mulčiuok, kuo storiau tuo geriau, daug kas pataria iki 0,5 m šiaudų uždėti, nes dar sėda ir t.t. o bulvės daigas galingas ir pralenda. O kitais metais ten galėsi sėti daržoves jau.
Aš skaitydamas apie bulvių auginimą po šiaudais supratau, kad reikia pirma iš rudens užmulčiuoti+kartonas ir šiaudais užkloti, o pavasarį ant tos masės sudėti bulves ir vėl šiaudais užkloti. Na, reiks pabandyt ant pievos sudėt bulves ir pamulčiuoti.

Gal žinote iš kur miestiečiui šiaudų gauti :)
batuotas katinas
Posts: 157
Joined: Mon 01 22, 2007, 17:43

Post by batuotas katinas »

Aš tai pomidorus, kopūstai, agurkai, svogūnai? O pas tave žemė ar labai įtrešta? Jei pirksi sėklas, tai jau geriau rinkis lietuviškas.

Šiaip pomidorų labai daug kas per daug ant palangės prisiaugina ir paskum neturi kur kišti. Aš Vilniuj perku sėklas gėlių gatvėj. Ten man labiausiai patinka. Yra tokia kukli parduotuvėlė, kurioje įdomiau nei supermarkete.

Patariu neimt sėklų iš pirmos eilės, ten dažniausia tik brangiausios, užsienietiškos, bet ne geriausios sėklos sudėtos.
Dobė
Posts: 675
Joined: Mon 09 26, 2005, 8:58
Location: Vilnius

Post by Dobė »

neseniai pasodinau bulves ant kartono. šiaudų neturėjau, tai grėbiau pernykštę žolę ir apdėjau, bet ji labai greit sukrenta, tai reik kuo skubiau pagalasti dalgį, pjauti žolę ir vėl dėti. rudenį būtinai pasirūpinsiu šiaudais, nes be jų vargas.

manau, Tomai, gali sodinti bulevs tiesiai ant velenos, tik nupjaukžolę ir sutrypk. vagą daryk siaurą iki 50 cm, joje dviem eilem kas 30-40 cm šachmatų tvarka įbesk jau sudygusias bulves (kur bedi bulvę, geriau truputį prakasti ir ją įsodinti.) dar gerai būtų kiekvieną pasodintą bulvę užpilti sauja dviem komposto ar puresnės žemės. galima ir iš parduotuvės nusipirkti gatavą kompostą - perpuvusį mešlą su durpėmis (tokiuose geltonuose maišuose, firma Dideiva), būt gerai dar po šaukštą pelenų) o ant viršaus krauti šiaudų ar šieno - pernykščio, šveižio - bele kokio, kad tik storiau ir daugiau. kai suguls, vėl šienaut ir kraut. ir kai pasirodys daigai irgi mulčiuot. pastangų reikės įdėt, bet rezultatas bus, neabejoju. jei tavo žemė minkšta (priesmėlis) tai gali ir tradiciškai šiek tiek sukast nuėmęs velėną, tada gal nereikės papildomos žemės ar komposto. nors bulvėms ir kitoms daržovėms jis labai patinka. aha, tarpus tarp lysvių (vagų) daryk po 1 m, tada bus patogu vaikščiot ir bulvės gaus daugiau oro ir maisto medžiagų iš tarpulysvio žemės. po bulvių kitąmet galėsi sodinti svogūnus, morkas, ar ką kitą. o kitas lysves ruošk iš rudens - dėk būsimų lysvių vietoje mulčą, kad žemė suminkštėtų, netgu galima jose kompostuoti atliekas, žolę, permaišant su žeme. tada labai patogu - gatavą kompostą naudoji kitoms lysvėms, o kai visą nuimi, turi gatavą lysvę su puria žeme. teisybė, kad bulves sodinti nevėlu, aš irgi girdėjau, kad vienas žmogus sodina tada, kai kitų jau žydi ir nuima derlių kartu su kitais. kai šilta bulvės labai greit sudygsta ir pasiveja anksčiau pasodintas. o pačius lepiausius augalus galima sodinti lauke kai pražįsta šermukšniai, tada jau sako, kad šalnų pavojus tikrai praėjo.

taiu sėkmės, aš irgi tik pradedantis žemdirbys, tai daug ką darau pirmąkąrt :D

sėkmės :lol:
batuotas katinas
Posts: 157
Joined: Mon 01 22, 2007, 17:43

Post by batuotas katinas »

Šiaip Tomuli daržininkų forumas egzistuoja čia: http://www.rojaussodai.lt/forumas/index ... 7f3d94d215

Bet su anastazininkų idėjomis nelabai tesiskaitoma. Visgi jame sukinėjasi tikri sodų profai.
Mano vardas Tomas
Posts: 13
Joined: Tue 05 22, 2007, 11:12
Location: Vilnius

Post by Mano vardas Tomas »

Dėkui už patarimus. Jau ėmiausi daržo.

Kilo klausimas: jei kartonu norisi uždengti, tai reikia ieškoti be jokių užrašų, nes kitu atveju užrašų medžiagos persiduos žemei.
Dobė
Posts: 675
Joined: Mon 09 26, 2005, 8:58
Location: Vilnius

Post by Dobė »

Mano vardas Tomas wrote:Dėkui už patarimus. Jau ėmiausi daržo.

Kilo klausimas: jei kartonu norisi uždengti, tai reikia ieškoti be jokių užrašų, nes kitu atveju užrašų medžiagos persiduos žemei.
aišku, geriau, paprasto, nespalvoto - aš tokio tykodavau supermarketuose. ten nuolat išpakuojamas maistas ir kitos prekės (ypač rytais), būna labai daug kartoninių dėžių - tik reikia stengtis kuo didesniu paimt, kitaip teks pavargt. aš ėmiau net ir tas, kurių viena pusė buvo baltos spalvos - nieko tokio, pamaniau, jei į jas pakuojamas maistas, tai sueis, nes labai jau reikėjo man kuo skubiau. svarbu, kad nebūtų kokiais blizgiais slidžiais dažais išdažytas. gal kitąmet nereikės jokio kartono, jei padengsiu būsimas lysves iš rudens šienu.

B. Katinui: jei tie sodų profai, naudoja neekoligiškas priemones, tai man jie visai neįdomūs, ir jų profiškumas nieko vertas, o jei daržininkauja sodininkauja ekologiškai, tada mielai pasisemčiau patirties :D
batuotas katinas
Posts: 157
Joined: Mon 01 22, 2007, 17:43

Post by batuotas katinas »

Tai reikia skaityti, semtis naudingų žinių ir atmetinėti tau nepatinkančia informaciją. Tai ir ego elgiuosi čia ir ten... Soro rojaus forume aišku viskas orentuota į gausų derlių. Bet ten turėtų būt ir ekologijos entuziastų.
Dobė
Posts: 675
Joined: Mon 09 26, 2005, 8:58
Location: Vilnius

Post by Dobė »

upone wrote:
Mano vardas Tomas wrote:Kilo klausimas: jei kartonu norisi uždengti, tai reikia ieškoti be jokių užrašų, nes kitu atveju užrašų medžiagos persiduos žemei.
Nelygu, kas ant to kartono parašyta. Ypač reikėtų vengti necenzūrinių žodžių...
Nes, kokie užrašai, tokios ir daržovės užaugs. Pats pagalvok, kaip paskui jas ant stalo padėsi? :mrgreen:
visiškai teisingai - jokių necenzūrinių žodžių, galima net specialiai užrašyti ant kartono - GAUSUS IR SKANUS DERLIUS arba MYLIU GAMTĄ ir pan. :wink: :lol:
eufruzi7
Posts: 10
Joined: Sun 04 29, 2007, 19:51
Location: Mazeikiai

Post by eufruzi7 »

Netiesa,kad svogūnai neužauga iš sėklų.Jau keli metai taip auginu;sėju balandžio pradžioj į dėžutes sėklas,o gegužės pradžioj daigus į dirvą.Didžiausi svogūnai užauga.Ir daug pigiau,nes šį pavasari 24 lt už kilogramą svogūnų sodinukų jau reikėjo mokėt,o aš iš sėklų už 1,90 užsiauginu.Geriausios sėklos Lietuvos didieji,Baptų didieji ,o raudonųjų veislė-Brunswick
Dobė
Posts: 675
Joined: Mon 09 26, 2005, 8:58
Location: Vilnius

Post by Dobė »

oho :!: ir aš šitaip pabandysiu kitąmet užsiaugint :) o kur dėžutes laikai - patalpoje ar šiltnamy? kaip ruoši žemę - ypatingai ar paprastai? pasidalink, prašau :D
Mano vardas Tomas
Posts: 13
Joined: Tue 05 22, 2007, 11:12
Location: Vilnius

Post by Mano vardas Tomas »

Jau bulves su žole ir kartonu susodinau. Tik kažkaip labai nedrąsu ant pačių bulvių (t.y. tos vietos kur jos žeme uždengtos) dėti šieną.
Ar tikrai sugebės pro šieną prasiskverbti stiebai, ar geriau palikti atvirą tą vietą?

P.S. Ant kartono buvo parašyta „Tualetinis popierius“ - tikiuosi Žemelė teisingai supras :)
jasmin
Posts: 653
Joined: Thu 05 22, 2003, 17:17

Post by jasmin »

O kiek Tu pačias bulves žeme apibėrei? Daug ar tik pabarstei? Jei tik apibarstei, būtinai uždenk ir kuo storiau pačias bulves, ir paskui jei pamatysi, kad sluoksnis darosi plonesnis, pridėk vėl, nes bulvės pažaliuos nuo saulės. Šiaip gi bulvė per žemę prasikala ir nieko, tai čia pridėk daug ir negailėk. :) Pas mus net pupos sugebėjo per sluoksnį nendrių prasikalt. :)
eufruzi7
Posts: 10
Joined: Sun 04 29, 2007, 19:51
Location: Mazeikiai

Post by eufruzi7 »

svogūnų sėklas daiginu Rekyvos durpėse,nes sodo žemės daigai nemėgsta ,per sunki vangiai šaknijasi,o dėžutes laikau kambary ant palangės,jei per šalta apgaubiu politilenu ir ant radiatoriaus.Taip pat auginu ir porų sėklas.Dabar ,kai palijo pats laikas ridikėlių sėtis vasarai,salotų.brokolių vėlyvam derliui
Dobė
Posts: 675
Joined: Mon 09 26, 2005, 8:58
Location: Vilnius

Post by Dobė »

Mano vardas Tomas wrote:Jau bulves su žole ir kartonu susodinau. Tik kažkaip labai nedrąsu ant pačių bulvių (t.y. tos vietos kur jos žeme uždengtos) dėti šieną.
Ar tikrai sugebės pro šieną prasiskverbti stiebai, ar geriau palikti atvirą tą vietą?"


ką ten nedrąsu - mes sodinom prieš pusantros savaitės, tai jau lenda daigai pro šieną, jiems dar įdomiau taip su "kliūtimis" - dėl to neverta nerimauti :) tik va, kai palijo, žiūriu jau reikia vėl šieno ar žolės sluoksniu užklot, nes suplonėjo mano šienelis. čia dar Jasmin rašo apie nendres - tikrai, gal jomis pamėgint, jos beveik nesugula :roll:
Mano vardas Tomas wrote: P.S. Ant kartono buvo parašyta „Tualetinis popierius“ - tikiuosi Žemelė teisingai supras :)
:lol:
loreta
Posts: 711
Joined: Thu 10 20, 2005, 2:40
Location: ant kalno

Post by loreta »

Stiebai prasiskverbia ir pro asfalta. Tokia Dievulio Programa:)
batuotas katinas
Posts: 157
Joined: Mon 01 22, 2007, 17:43

Post by batuotas katinas »

loreta wrote:Stiebai prasiskverbia ir pro asfalta. Tokia Dievulio Programa:)
Negi bulvių? :shock:
loreta
Posts: 711
Joined: Thu 10 20, 2005, 2:40
Location: ant kalno

Post by loreta »

O tu pabandyk!:)
Post Reply