Žalia mityba

Moderators: Mdsts, Neringa, Rapolas, Visi tvarkytojai

loreta
Posts: 711
Joined: Thu 10 20, 2005, 2:40
Location: ant kalno

Re: Žalia mityba

Post by loreta »

Ar Toltik syroiedas? manyčiau, kad kiekvienas turi valgyti, kaip organizmas nori:) o ką galvoja kiti?:)
Toltik
Posts: 580
Joined: Fri 10 28, 2005, 9:56
Location: Laisvės oazė
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Toltik »

Na jo, kad jau 'išaiškinot' ;) tai teks paplepėti :).
Taip šiuo metu jau koks penktas mėnesiukas kogero eina kaip valgau tik termiškai neapdorotą maistą. Na ir dar prie viso to nevalgau mėsos, kiaušinių ir pieno produktų. O dabar apie tai ką valgau :).
Ogi valgau štai ką. Visus visus vaisius kiek papuola po ranka :) (atsikandau katik sultigo obuoliuko :) ). Mmmm.... Nuostabus, tiesiog dieviškas maistas. Mėgaujuosiu visomis daržovėmis (atiduodu pirmenybę augintoms bent jau Lietuvoj). Mirkau visas grūdines kultūras, netgi ir kruopas, kad ir poliruotas pvz. 'perlines' (poliruotos miežių kruopos). Bet skaniausia tai daiginti kviečiai ir rugiai. Dar ir ankštinius visus valgau - juos taip pat mirkau ir daiginu. Galima valgyti tiek mirkytus tiek daigintus (pupelės irgi įsiskaičiuoja). Uogos uogytės :) - jami :) :) :)... Bet jom savas metas, dabar per daug nebesinori, nors galima susidžiovint ir žiemai. Valgau labai grybus :) - šampinjonus (pievagrybius) tiesiog žalius. Iš žalių asortimento - žvynabudės, ūmedės, pumpotaukšliai (neprinokę), kiti pievagrybiai, tikrasis baravykas, kiškiabaravykis. Turiu prisipažint, kad raudonviršis, kazlėkas, lepšė, kelmutis - visiškai netinkami valgyti tiesiog nuo kelmo - - juos reik džiovinti, tada irgi pirštukus apsilaižai :). Dar valgau riešutus. Na čia tai jau visokius kokių parduotuvėj yra, bet su jais reik atsargiai, nes jų labai nedaug reik, o parduotuvėj kai gliaudyti tai laba lengva padaugint :). Riešutų asortimentas: bertoletijos, anakardžių, graikiniai, lazdyno, kedro, migdolai na ir žemės riešutai (nors jie iš tiesų yra pupos ;) ). Dar galima valgyti kaštainius ir giles. Visai nieko, po pusę gilės per dieną visai pakanka :) kaip coliukei. O jei norima malonesnio skonio, tai labai skanu daigintos gilės. Beje visi riešutai taip pat daug skanesni mirkyti, o žemės riešutai - daiginti :). Dar valgau saulėgrąžas ir kartais sezamo sėklų. Na apskritai visas sėklas galima valgyti (na išskyrus ricinmedžio ;) ir panašių gražuolių). Na ką argi ne pasakiškas racionas :). Jūs irgi viską tą patį valgote jeigu esate veganai žinoma. Tik prieš tai padeginat (grubiai sakant...). Na kas tik vegetaras tai dar į racioną įtraukia pieno produktus. Bet visa tai ką valgote tai tie patys produktai kuriuos valgau ir aš, tik jūsų yra pakaitinti ir palaistyti visokiais priedais, o mano tokie kokius juos gamta pateikia ant mūsų stalo :). Oj tiesa dar valgau visą lapiją :): salotas, ridikėlių lapus, ropių ir kitų daržovių lapus (morkų, burokėlių ir t.t.), na ir žolių lapus: gyslotį, balandą, kietį, pienę, pelyną :? , rabarbarą, rūgštynę, kiškio kopūstą ir t.t. Taip pat augalų žiedus - delikatesas tiesiog :).
loreta
Posts: 711
Joined: Thu 10 20, 2005, 2:40
Location: ant kalno

Re: Žalia mityba

Post by loreta »

kaip idomiai dalinates savo praktiskomis ziniomis!..as megstu kepti duonute, bulkutes, verdu sriubas...kadangi esu oro zenklas tiek vakarietiskai, tiek pagal ayurveda, tai man reikia ypac grounding daryti su virtais ryziais, ar duoniniais patiekalais, tortukais...megstu saldumynus :oops: , bet jeigu nera, tai galiu apsieiti...mano kaimyne kadais pajuokavo, kad storejanti vien paziurejus i saldumynus :lol: gaila, man, kad priaugciau svorio, reikia tona suvalgyti, bet ir ta tona kur tai sudega :( todel valgau kiausinius...visada megau, (nors koki desimt metu ir nevalgiau), nuo mazens, daryti gogel mogel, bet dabar verdu, stengiuos daug nekepti, nors kartais koki mielini blyneli megstu iskepti...Tai jau dabar mane visai supeiksite su mano racionu...o pupeles siaip maistas skrandziui sunkus, reikia ilgai virti, o daigintu tai niekad nebandziau, nes sustotu virskinimas, apsunktu sistema. O daigintus grudus tai permalus ir sumaisius su medum - stipru, energija! (nors to nedarau, o reiketu :oops: )zemes riesutai turi toki pelesi, tai nelabai patartina ju daug. Del augalu, tai as dekinga Gudobeles medeliui, nes savo laiku gerdama litrais arbata ir antpilus, issigydziau sirdies negalavimus (buvau perskaicius Back to Eden knygeleje, aciu Dievuliui), dziaugiuosi, kad mano vaikai uzaugo be jokiu varvanciu nosiu, ir nuo sirdies nusijuokiau, kai vyresneles darbe dave anketa uzpildyti, kada paskutini karta buvo per nakti ligonineje, ir ji parase, kad tada, kai gime... :lol: tai manau, kad visada salciau patalpas laikiau, neperkaisdavom...na ir zinoma, kad ekologiskai matinames, nors labai brangu...cia musuose is visko biznis, o grybai kokie brangus!...-tik prabanga...gaila, kad cia aplink neauga valgomi grybai, moleta, kad ir uzvezta zeme greitai paplauna stiprus lietus, mat kalnuota. nebutinai del kalnu, juk yra kitur kalnuota, o zeme - derlinga...
Toltik
Posts: 580
Joined: Fri 10 28, 2005, 9:56
Location: Laisvės oazė
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Toltik »

Sudėtinga viską surašyti trumpai ir į vieną žinutę :). Na pirmiausia tai paprasta patirtis.
Druskos ir Cukraus nevartoju.
Druskos jau keli metai nevartoju išvis - totalus mitas, kad druska būtina tiesiog organizmui. Ji netik kad nebūtina, bet priedo dar ir nuodinga. Taip taip, paprasčiauisiai nuodinga :) :).. Tai dar viena narkomanijos forma :). Ir rodyti pištu į varkšes karvytes kurios laižo joms numestą druskos gabalą yra tas pat, kas rodyti į vaiką kuris kramto jam paduotą pasaldintą aspirino tabletę... Visi be išimties gyvūnai fiziologiškai NEGALI pasisavinti mineralinių junginių. Jiems būtina kad visi mineraliniai junginiai augalų būtų pervesti į organinius, o tada jau galima savintis gyvus organinius junginius. NaCl - "valgomoji" druska yra paprasčiausias mineralas. Patekus į organizmą, jis iškart bando ją izoliuoti, kad ji padarytų kuo mažiau žalos. Geriausiai ji izoliuojama riebalinėse lastelėse, bet dažniausiai ten "vietos" neužtenka, pagal mūsuose vartojamus kiekius, tai prisitaiko prie šio produkto ir likusios organizmo lastelės. Druska turi savybę lastelėse kaupti vandenį (taip aiškina mokslininkai), o iš tiesų tai ji tokiu būdu izoliuojama nuo žalingo poveikio organizmui. Patenka į kraujotaką, lasteles ir labai stipriai suardo natūralią pusiausvyrą. Kalbant paprastai tai bendrai organizmas turi turėti tam tikrą druskų kiekį, bet ne NaCl, o natūralių druskų kurios susidaro virškinant ir "dirbant" lastelėms. Tas balansas griežtai reguliuojamas. Druska tą balansą iškart suardo. Kad atstatytų balansą, organizmas reikalauja vandens, tam kad atskiestų padidėjusią koncentrasiją ir nukenksmintų žalingą druską, ją išplautų. Kai dar periodiškai karts nuo karto pavartodavau sūrių produktų, čipsų arba riešutų sūdytų, kad ir sūrio fermentinio, tai pastebėdavau kaip išpursta veidas, lyg kempinė vanens prisigėrusi :). Po kokius keturis metus trukusio tokio tasymosi, kai nevartodavau išvis druskos, o po to užėjęs į parduotuvę užsipirkdavau sūdytų rieštutų arba čipsų, kažkaip savaime atėjo metas kai jau nebetraukdavo tokios nesamonės. Bet sūrį karts nuo karto vartodavau. Kol nepradėjo keisti dalykai darytis, jei tik suvalgydavau ką nors sūraus, kad ir nedidelį kiekį iškart viduriuodavau. Supratau, kad organizmas galutinai išsivalė nuo NaCl intoksikacijos ir nebepriima druskos kaip natūralaus dalyko, mano organizmui dabar tai NUODAS. Kai tik patenka kad ir maži jo kiekiai į organizmą, žarnynas iškart pradeda jį plauti lauk iš kraujo išskiria skysčius ir šalina nuodą iš žarnyno. Taigi dabar potraukio druskai nebeliko, bet tai grubiai užtruko 5 metus turint visas žinias :) ir suvokimą :).
Su cukrum buvo dar prasčiau, tik pradėjus valgyti termiškai neapdorotą maistą iš kart atpuolė smaližavimas saldumynais, per vieną dieną nutraukiau šią ilgai trukusią narkomaniją :). Kurios niekaip negalėjau atsisakyti penkis metus, ieškodavau vis saldumynų be kiaušinių :), be koncervantų, o iš esmės rijau tą patį šlamštą kaip ir visi, bet dangsčiausi vegetarizmu :). Dėl cukraus manau nereik aiškinti kuo jis žalingas? Užteks pasakyti, kad tai toks pats mineralas kaip ir druska, tikrai ne natūralus monosacharidas kurį l. lengvai pasisavina organizmas ;).
Pradėjęs valgyti žalią maistą, saldumynus pakeičiau džviovintais vaisiais. Dabar jau koks mėnesis nebevalgau parduotuvinių džiovintų vaisių. Pasidomėjau internete kaip juos "džiovina" :). O pasirodo tą džiovinimą greičiau jau galima pavadinti kepimu negu džiovinimu. Temperatūra "džiovinant" vaisius pakeliama iki 80 laipsnių pagal Celcijų!!!!! Tai jau joks džiovinimas. Netgi 50 laipsnių jau labai blogai, o čia išvis nesamonė. Tiesa nežinau kaip su datulėm. Gal jos džiųsta natūraliai? Bet kažin... Kaikurios razinų rūšys džiovinamos tiesiai ant vynuogienojų, bet komersantai sugalvojo naują gudrybę :). Jie primirko jas aliejaus!!!! Siaubas tiesiog, taip nuostabus produktas tampa nuostabiai nebevirškinamu. Angliavandeniai + riebalai, ką blogesnio galima būtų sugalvoti? Visiškai tarpusavyje nesiderinantys produktai. Taigi vaisiai iš parduotuvės pasirodo nieko gero, jau nekalbant apie koncervantus ir antioksidantus kuriais gausiai palaistoma visa produkcija.
Išsivadavęs nuo virto maisto priklausomybės (vienos iš narkomanijos formų), galuojuos šiuo metu su riešutomanija :). Taip taip, būtent riešutomanija, seni įpročiai niekaip nenori užleisti pozicijų suvokimui ir sveikatai :). Žmogaus lastelės prisitaiko misti tokiu maistu, kokį duoda šeimininkas, po to joms persiorentuoti sunku, o kai kurioms ir neįmanoma, todėl lastelės kurios minta gyvuliniais baltymais, riebalais, taip pat pripratusios pastoviai gauti didelius kiekius kad ir augalinių riebalų ir baltymų, negali išgyventi perėjus prie kitokios kokybės mitybos. Tada jos pradeda protestus, sako "mes mirštam, duok mums maisto", ir jos teisios, jos iš tiesų miršta, bet jų vietą greit užima naujos lastelės kurios gali dirbti naudodamos natūralias medžiagas. Lastelių pas suaugusį žmogų skaičius nekinta, tik kinta jų kokybė. Yra taip vadinamosios tikrosios lastelės - kurios atlieka savo funkcijas kaip priklauso, tarkim gamina skrandžio rūgštį arba gamina kaulus - karkąsą audiniams. Ir yra lastelės kurios užsiima savo natūralia funkcija 50 procentų, o kitu 50 procentų užsiima apsirijimu, ryja baltymus ir riebalus. Tai tarsi pakitusios organizmo kompanijos, kurios be legalios veiklos užsiima ir šešėline. Bet kol mes jas maitiname, tol jos ir egzistuos. Nuraukus jų subsidijavimą, jos priverstos išnykti, bet natūralu, kad pradedama protestuoti :). Tai tiek va šiam kartui :)
Dobė
Posts: 675
Joined: Mon 09 26, 2005, 8:58
Location: Vilnius

Re: Žalia mityba

Post by Dobė »

:D Toltik, būtų įdomu pamatyti tavo nuotrauką, turbūt esi skaistus kaip aniuolas taip maitindamasis :wink: skaitau aš jūsų pašnekesius ir va vakar ryte nusinešiau į darbą tokius nevirtus pietus: šaukštas skrudintų miežių miltų, šaukštelis kedrų miltų, lašelis alyvuogių aliejaus, šaukštelis tokio ekologiško suomiško mišinio (pirkau sveikuolių parduotuvėje), kurio sudėtis - malti daiginti rugiai, sojos miltai, erškėtrožės, bruknės, rudasis cukrus (taip cukrus), ir tibetietiškos tsampos principu užpyliau viską trupučiu šiltos žalios arbatos, paminkiau ir suvoliojau tokią dešrą - galima dar ir kokių riešutų drožlių, džiovintų uogų pridėt ir kitokių miltų, pvz avižinių. Labai sotus maistas, gali kasdien vien tik jį ir valgyt - su cukrum ar be jo, jei norisi saldaus, geriau su medum daryt. beje, teko ragauti nerafinuoto cukranendrių cukraus, pagaminto Peru - tas pats kaip medus, nenusakomas skanumas :lol:
o aš turbūt priklausau tai kategorijai apie kurią Basta parašė "žmonės, kurių emocijos permainingos, reakcingi labai ..." - šiaip be galo mėgstu viską, ką subrandina švari gamta - visokias sodo ir miško uogas, vaisius, žoles, daržoves, labai mėgstu nasturtų (gal todėl, kad pas mane jų daugiausia) žiedus, mėgstu šviežius baravykus (nors retai randu :( ), šviežią ožkos pieną (mėgčiau turbūt ir avies), sūrius, kvapnų medų, riešutus, bet stengiuosi per daug parduotuvinių nevalgyti, nes juose pilna pesticidų ir dar yra tokių kenksmingų dioksinų, ir džiovintų uogų bei vaisių iš parduotuvės vengiu taip pat - pesticidai ir pan., apdorota siera ir dar balažinkuo. dauguma išauginta Kinijoje - tai patys suprantat, kas per kokybė. iš tokios parduotuvinės žaliaėdystės maža naudos, va jei perki ekologiškus produktus - bet kiek pastangų reikia ir pinigų kartais - tai tada šis bei tas. bet apskritai, tokia žalia mityba irgi reikalauja tam tikrų pastangų, ypač gyvenant mieste, perkant parduotuvėse ir nėra natūrali tikrąja šio žodžio prasme - prisimenat, ką Fukuoka rašo apie natūralią mitybą. o kad žalias maistas yra vertingesnis nei apdorotas, tai ir kvailiui turėtų būti aišku - juk po apdorojimo žūva visi vitaminai, o kai maišomi gaminant valgį ir baltymai ir angliavandeniai ir krakmolas ir dar paskui kepami, susidaro kenksmingi junginiai, baisūs kancerogenai - aš stebiuosi, kad daugumos žmonių skrandžiai yra turbūt geležiniai, kad tiek atlaiko :o
dalinkitės ir toliau savo atradimais, galbūt paskatinsite ir mane ir kitus nuosekliau maitintis. bet aš iš esmės už tai, kad maisto gamyba atimtų kuo mažiau laiko, jėgų ir net pinigų. išimtis - tam tikri maisto gaminimo ritualai, kurie kartais ir malonūs ir naudingi :D
Ramuma
Posts: 223
Joined: Sun 09 03, 2006, 15:27
Location: Rokiškis
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Ramuma »

o kokia paplotėlių sudėtis?..
Mes esame vaikai didžiulėje Žemėje...
Mes teesame žaislai suaugusių pasaulyje...
Toltik
Posts: 580
Joined: Fri 10 28, 2005, 9:56
Location: Laisvės oazė
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Toltik »

1. Džiovinti produktai (kas pasikeičia struktūroje).
Pvz., duoną labiau mėgdavau sudžiūvusią nei "šlapią".

Išgaruoja vanduo, suyra daug fermentų, vitaminų ir kitų maistinių medžiagų. Produktas įgauna natūralių užsikoncervavimo savybių, nes susitraukia lastelės, sukietėja jų apsauginis junginys, uždarydamas kelius išorės elementams ir išgaruoja tarplastelinis skystis... Na trumpai tai - dingo vanduo, dingo ir aktyvumas, todėl ilgai išsilaiko :), bet nuo to geresni netampa. Nors vėlgi, su grybais bent jau man kitaip yra ir skanesni ir lengviau virškinasi džiovinti. Spėjimas - džiūstant keičiasi kažkas struktūroje, gal suyra kai kurios nevirškinamos medžiagos.
Džiovintą maistą, kaip ir visą kitą, reiktų kramtyti tol kol jis turi skonio ir tik tada nuryti, taip jis būtų pilnai išbinkinamas seilėse. Jeigu pilnai neišbrinksta burnoj tai labai reali galimybė persivalgyti, nes pasisotinus neišbrinkusiu, jis dar papildomai išbrinksta ir perpildo virškinimo sistemą.. Tai tiek trumpai.

2. Rauginti dalykai. Kaip suprantu, Toltik jau atmeta vien dėl druskos. (Beje, man taip, kaip jam su druska, taip man su cukrum, jausdavau net kai į duoną įdėta būna ir nors kiek pavalgius norisi baisiausiai gerti.)
Nežinau su raugintais, iki galo nesu išbandęs ir išmąstęs kas ten kaip. Jei rauginama su druska, cukrum, actu ar kitais papildais tai vienareikšmiškai yra dirbtina ir žalinga. O vat jeigu rauginama to paties produkto sultyse tada neturiu informacijos kas ten susidaro ir ar tinka mitybai. Kopūstus sako galima ir jų pačių sultyse rauginti. Bet kam juos rauginti, jie juk ir žali tokie skanūs ir puikiai laikosi per žiemą. O jei taip noris košytės tai galima susigrūsti nedidelį kiekį prieš valgant. Dėl agurkų tarkim, tai jie vienmetis augalas ir neskirtas stovėti per žiemą, todėl juo reik mėgautis tuo metu kada jie dera ir nekaupti žiemai. Panašiai ir su kitais produktais. Obuoliai rauginami gamina alkocholį. Taip gaunamas vynas. Čia kiekvieno individualiai savivokai paliekama spręsti ar sultys su alkoholiu, kaip koncervantu, reikalingos ar ne. Beržų sula tarkim laikoma nuo pavasario iki kito pavasario gan neblogai įrūgsta, bet alkoholio joje nepasigamina (na galbūt minimalūs kiekiai), kogero dėl to nepasigamina, kad mažai cukraus yra joje ir neturi bakterijos iš ko gaminti tą alkoholį.

3. Ką manote apie Zepter puodus ( http://www.sveikaszmogus.lt/index.php?p ... strid=2259 ).
40 laipsnių pagal Celcijų temperatūroje pradeda skaidytis baltymai. Zepter puoduose kaip ir kituose puoduose temperatūra artima 100 laipsnių pagal Celcijų. Ką dar norite išgirsti? Gal kad tai stebūklingi puodai kuriuose maistas nežūna, nes medikai naudoja tą patį plieną operacijoms? Nebūkit naivūs, tai tik dar vienas komercinis triukas, pasiūlymas pasirinkti iš krūvos blogybių geresnę. Pačiam teko išbandyti tuos Zepter puodus - jokių ten stebuklų, ta pati išvirus daržovė ir tos pačios verdamos kruopos pavirstančios į košę.

Ir gal kas nors turės pasidalinti receptu, kaip pasigaminti nekeptų paplotėlių?
http://www.syroedenie.narod.ru/biblioteka.html
Pasiskaityk Butenko knygos gale, ten visokių receptų pilna, per metus kaži ar visus išbandysi :). Pagrindinis prietaisas tam naudojamas tai toks gudrus dehidratorius, kuris neįkaista iki 40 laipsnių, ir po truputį garina vandenį iš pagamintos masės, taigi ji savaime kietėja ir tampa paplotėliu. Galima garinti ir saulėje jeigu karštą vasarą. Paplotėlius galima gaminti praktiškai iš visko sugrūsto ar sumalto ir sumaišyto su keliais produktais ir prieskoniais.
Toltik
Posts: 580
Joined: Fri 10 28, 2005, 9:56
Location: Laisvės oazė
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Toltik »

Tiesa apie tuos duoniukus. Na bent jau Kaunietiškos gamybos kur tarp anastasiukų intensyviai platinama (iš sezamo sėklų, linų sėmenų, saulėgražų, sėlenų, riešutų, miltų ir kiaušinio trupučio su aliejum bei druskos), tai deja bet jie papraščiausiai kepti, nepamenu temperatūros tiksliai, bet pačirškinti tikrai kaip reikiant.

O kokius tu ten duoniukus Bastut vartoji? Gal ir man kur pavyktų rasti. O tai siaubelis su tais maisto produktais parduotuvėse. Grikius ir tuos skrudina, kad išlukštentų, tai tik su lukštu kur grikiai yra neapdoroti termiškai. Ilgai abejojau dėl datulių. Niekur negalėjau rasti medžiagos kaip jos džiovinamos. Tai pamaniau, kad gal nenaudoja jokių ten stebuklingų būdų, kad per parą išdžiųtų (o tai tik kepinimas gali), bet kažkodėl saveime vistiek jas valgyti nustojau. Šį savaitgalį kažkaip vėl nusipirkau ir pajutau svilėsio skonį :(, tai tereiškia tik viena, kaip bebūtų gaila, o gal ir negaila - visgi ne lietuviškas produktas :). Taip nebeliko valgomų džiovintų vaisių iš parduotuvės, tą patį skonį buvau pajutęs ir su figomis džiovintomis. Atidžiau apžiūrėjus tiesiog matosi kurios datulės ir figos labiau padegę - tamsesnės, tų ir skonis iš kart degėsiais neša. Tai tiek tų žinių iš parduotuvių lentynų.

O dėl šeimos narių tai jo, vistiek valgė ir valgys (bent kurį laiką ;) ). Net viską suvokiantys žaliavalgiai ir tai kaikurie po kurio laiko grįžta prie įprastinio tautiečių raciono, tai ko norėti iš šeimynykščių :). Bet pasaulis vistiek sukasi (bent jau kolkas ;) :))) ). Geriausias variantas iš terminio apdorojimo tai kogero garinai puodai - gali būti tas pats puodas su vandeniu ant dugno ir lėkštute pakelta, kad produktas vandenyje neplūduriuotų, viskas uždengiama dangčiu ir garai cirkuliuoja, o juose ir išverda kas reik ar pašyla, be riebalų be vandens ir medžiagos neatimamos ir temperatūra žemesnė truputį.
eituwis
Posts: 53
Joined: Thu 10 11, 2007, 15:32

Re: Žalia mityba

Post by eituwis »

O ką manot apie šituos "duoniukus"?
Image

http://www.topo.lt/duonele.shtml

Jie atrodo nekepti, bet kažkaip neaišku kur gaminti. Ant pakuotės rašo gamintojas: UAB "Akmedita", ir kilmės šalis: RU, DE arba LT. Pas mane pasitaikė RU :?
Meilė - tai kūryba!
http://zalciolunkis.puslapiai.lt/
Dobė
Posts: 675
Joined: Mon 09 26, 2005, 8:58
Location: Vilnius

Re: Žalia mityba

Post by Dobė »

:h: nu ir aš įsiterpsiu - vietoj tų duoniukų patarčiau geriau išsikepti kokių čapačių, kad ir iš ekologiškų ruginių miltų - ant įkaitintos ketaus keptuvės (va jums ir Zepter ir raumenų treniruotė :wink:) ir be jokių riebalų per kelias minutes iškeps puiki duona :D na ko jūs taip bijot to kepimo, juk galima visai trumpai pakepint ir beveik pusžalius paplotėlius valgyt, bet juk daug sveikiau nei tie duoniukai iš parduotuvės (spėju, kad jie pagaminti extrusion technologijos būdu) , o dar savo rankom iškočioti. aš esu tos nuomonės, kad labai svarbu su kokia energetika maistas paruoštas ir iš kokių produktų, net manau, kad nebūtinai jis turi būti jau toks įvairus - galima kasdien vien tik duona su vandeniu misti, ypač jei patys ją kepate ir praturtinate įvairiom sėklom, žolelėm. o dėl puodų, tai aš už geros kokybės emaliuotus puodus - jie mažiau kenksmingi už plieninius, kuriuose yra nikelio, be to, maistas ne taip oksiduojasi. o keptuvės, troškintuvės - iš ketaus. man atrodo, kad virimas vis tiek yra virimas - ar garuose ar ne, vis tiek dauguma vitaminų žūva, o visokie ten garinimai - saviapgaulė. arba arba :)
loreta
Posts: 711
Joined: Thu 10 20, 2005, 2:40
Location: ant kalno

Re: Žalia mityba

Post by loreta »

Malonu, Dobe, Tave matyti po tiek laiko, pamenu tavo issamius pasisakymus, uz kuriuos visada gerbiau ir gerbiu:)
taip...pamasciau, kad esam kartais per lepus...norisi to maisto , kurio skrandukas reikalauja ir gana, ir nors tu ka!.. Aplinka visada zmogumi pasirupina:) duonele megstu kepti, visokius skanestus ir dukrele prigalvoja. Tik tolokai nuo ekologiskai svariu produktu parduotuviu gyvename, todel shopintis vaziuoju tik karta per savaite, ir to turi uztekti. Musuose amerikoniukai keistai gyvena, jie uzsiperka menesiui, daznai tokia seima regejau, bet is tu saldytu produktu nevisada maistingumo uztenka. Vis mastau, kaip tie zhriecai viska sumaste, kad zmones turetu dirbti nuo ryto iki vakaro, po to tuo darbu butu nepatenkintas, nei seima patenkinta, nes zmogus nervingas nuo tu nesibaigianciu valandu nenamie, ir iseina uzburtas ratas, nes maitintojas tada galvoja, kad kalta seima, ji istumusi i toki varga. Megre nagrineja tuos klausimus, bet zmonems nera kada to ir skaityti, nes didesne dali praleidzia darbe...kiek taip kencianciu zmoniu!ir cia kapitalistine tikrove, nes pajamos suvalgo viska, ir zmogus bejegis ka atsideti, nors dirbtu desimtmeciais!Absurdiska realybe!..Uriele jeigu cia butu, tai sakytu, kad nuklydau nuo temos. gerai, kai auga kas apie namus ir zemele derlinga. Vakar dukrele atnese paskutinius zalius pipirus mano sodintus is darzo, tai kimsom virtais ryziais, kiek grybuku(pirktiniu) imaisant ir patroskinom. Ar kada teko ragauti?
Idomiai apie tuos puodus. Lietuvoje visada emaliuotus turejom. Per klaida ir tefloninis buvo isimaises. kai ismeciau pries kelis metus, praejo visi skrandzio negalavimai. Bet maniau, kad plieniniai geriausi is kitu, gerai, kad apsvietete:)aciu:)
loreta
Posts: 711
Joined: Thu 10 20, 2005, 2:40
Location: ant kalno

Re: Žalia mityba

Post by loreta »

Basta wrote::) aha, energija labai svarbu
juk ir valgom, kad jos gautume :)
geriausia gaut maximalų variantą :)

o ką žinai apie extrusion būdą? :)
taip, gal geriausias budas, nes aliuminis paskirsto siluma, gal kiek ilgeliau, bet sveikiau...nors dabar kiti laikai, juk greitai viskas kinta, tobulinama.tik kad pats indas nebutu aliuminio, jeigu gerai supratau, nes aliuminis jau pripazintas, kaip organizmui kenksmingu.
loreta
Posts: 711
Joined: Thu 10 20, 2005, 2:40
Location: ant kalno

Re: Žalia mityba

Post by loreta »

teisingai Bastute sakai, man ta zhrecu sugalvotos sistemos tema kelia siurpuli...kiek zmoniu jauciasi nepilnaverciais, nuotaikele genda...tai pati baisiausia tema, nes zmogus yra kur kas auksciau uz ta sistema, sielos negali buti itakojama tokiu sistemu, pati turi kapanotis progreso link, kokia geda, man, kaip zmogui... :cry:
Toltik
Posts: 580
Joined: Fri 10 28, 2005, 9:56
Location: Laisvės oazė
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Toltik »

ekstrudavimas - produkto išspaudimas pro tam tikras skyles dideliu slėgiu.

Manau kad tai toks pat š.... kaip ir visi iki šiol kulinarijos metodai. Ir neverta savęs apgaudinėti. Tai žinoma ne mokslininko nuomonė, bet aš gi ir nesu mokslininkas :).
Slėgis gali taip pat sėkmingai viską naikinti kaip ir temperatūra, gali ardyti maistines medžiagas ir nesvarbu, kad firma rašo, kad viskas išlieka, taip jie turi rašyti, tai biznis ir kol nebus kokių tyrimų rimtų tol taip ir rašys. O su mikrobangom taigi ir dabar dar tylima oficialiai, kad š.... paskutinis jos, nes tai pelninga.
Taip sakant neišeina prastumti žaliavalgiams kepintų grikių, ar vaflių iš sijotų miltų ir beveik nekeptų, tai gal pasiūlykim kokį negirdėtą būdą, kol susigraibys kas čia per fintas vistiek bus biškį nuo tikrovės atitolinti :) :), davaiką padarom :). Nori be temperatūros, tegu būna be temperatūros, duokim jiems su slėgiu aukštu :)))...
Vat taip mus ir dūrina, taigi kur jūs gamtoj matėt aukšto slėgio technologijas? Na nebent naftai po žeme saugoti.

Ir ką čia moteros žalio maisto temoje pievas pliurpiat? A? :) na ok pliurpkit, šiaip tik pastebėjimas mažytis :)))))... O Uriele reiktų pakviesti atgal, greit čia jums visiems proto įkrėstų ir tvarką padarytų, būtų atskira tema "Žali pipirai prikišmti virtų ryžių" :lol:

Ir dar, norit sveikai daug maž valgyti ir toliau gaminti, nusipirkit mikserį gerą (kur pjausto viską), galėsite adaptuotis ir maisto per daug negadinti. Nes virina pagrinde kad pataptų įkandama :) (na ne vien...) tai mikseris atstos jums dantukus :). Ir sau žaiskit toj virtuvėj į sveikatėlę.
Toltik
Posts: 580
Joined: Fri 10 28, 2005, 9:56
Location: Laisvės oazė
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Toltik »

Nu trūksta žodžių, apžvelgiau ką čia pripliurpėt. Šventvagystės tiesiog :shock: , "žalio maisto" temoj apie puodus ir keptuves visa litanija :)). Niu šakės... Juodai čia pavarėt :), :) :)... Blemba negaliu nesišypsoti nuo ausies ligi ausies.. Tik moteros taip sugeba :), o po to dar stebisi visi, kaip čia atsitiko, kad žmonės taip apsikvailino su žyniais :). Va jum pvz. prieš akis, permeskit kelis paskutinius pasisakymus ir pamatysite kaip galima nustoti į temą šnekėti ir nusukti viską prie pačius dominančių klausimų (žinoma ir aš taip darau, taigi čia ne priekaištas :)))), čia tik pastebėjimas :) ).
Ramuma
Posts: 223
Joined: Sun 09 03, 2006, 15:27
Location: Rokiškis
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Ramuma »

tikriausiai bus ne į temą...

aptikau grybuką, kurį mikologai vadina česnakiniu mažūniu:

ČESNAKINIS MAŽŪNIS(marasmius scorodonius)

Grybuko vaisiakūniai stipraus česnako kvapo, ypač patrynus tarp pirštų. Auga ant šaknų, apsamanojusių kelmų, stuobrių, šakų, ant spyglių, pavieniui ar po keletą vaisiakūnių. Vartojamas kaip prieskonis, vietoj česnako. Labai dažnas.

grybukai būna šviesiai rudos spalvos...
Attachments
česnakinis mažūnis
česnakinis mažūnis
Marasmius scorodonius.JPG (62.32 KiB) Viewed 18937 times
Mes esame vaikai didžiulėje Žemėje...
Mes teesame žaislai suaugusių pasaulyje...
Toltik
Posts: 580
Joined: Fri 10 28, 2005, 9:56
Location: Laisvės oazė
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Toltik »

Jami.... :P :)))))

Jo mikseriai šmikseiai gadina produktus, bet kaip ir puodai ir keptuvės yra pereinamasis etapas tiems kam jų reik. Beje šmikseriai mažiau gadina negu terminis apdorojimas :), nes termiškai tai vistiek ir su metalais liečiasi ir dar naikinama viskas temperatūra..

Žodžiu viskas visiems aišku :) ir gerai :).. Gražaus jums gyvenimėlio ir džiaugsmo daug..

P.s. prieš moteris nieko neturiu :).. Viskas labai gerai, ten taip grubiai pajuokavau jei ką ;) :love:
Toltik
Posts: 580
Joined: Fri 10 28, 2005, 9:56
Location: Laisvės oazė
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Toltik »

Tiesa Bastut o kas čia per peiliukas medinis? A gerai pjuna, o cukiniją prinokusią man jis perpjautų? Ir iš kur tokį gavai, aš irgi noriu :) Iš kokios medienos jis yra ir gal gali nufotografuoti ir į forumą įmesti :) dėkui iš anksto :)
Kristina
Posts: 266
Joined: Wed 12 18, 2002, 3:24
Location: Airija-Lietuva
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Kristina »

gera tema tikrai !!! Jau pati antri metai apie tai mastau , bet va taip konkreciai niekur nebuvau radusi.Vasara tai visai lengva taip maitintis ( ypac kaime :) ), ziema sunkiau (ypac Airijoj :) ) MAn tokios mintys prasidejo gimus vaikeliui . Vis trukdavo to laiko pavalgyti, kol pasidarai , po to kol susitvarkai. O cia pasiemei kokia morka ar obuoli sugrauzi su vaikeliu ant ranku ir greit ir gerai :D Bet va neprivalgydavau, matyt, reikejo daugiau ziniu ir patirties. Ir pieno niekaip negalejau atsisakyti . O va kai vaikelis paaugo tai ir stengiaus pradeti tik nevirto maisto duoti ( kazkaip is vidaus taip atrode geriausia) , tai dazniausiai budavo tik obuoliukas :D Dabar jau duodu ir kosytes, va gerai kad cia pasiskaiciau , pradejau tik mirkyti kruopas. Gal galit pasidaliti kaip daiginat ir mirkot viska? Ir kaip su avizomis, mes taip megom tuos avizinius dribsnius,kaip jie ten apdirbti? tikriausiai vertingiau butu pirkti "cielas" avizas. Ir dar kaip idomiai , as anksciau taip svajojau kaip darysiu vaikeliui darzoviu kosytes, man jos tokios skanio. Nu ir isijungus mikseri vaikelis visad pradedavo verkti. Pirma kart pagalvojau gal isigando garso ( nors siaip nei dreles , nei siurblio nebijodavo ), bet kai pasikartojo supratau, kad nereikia tu mikseriu :) Taip ir augam be darzoviu kosyciu :) Ir dar braskes sunus valge tik nuejus i lysve, ir is tikruju kartu valgydavom,braskes saldzios , nuskynus ,parnesus i namus greit tampa rugscios. Tai va mokinuosi is vaikelio. Tik vis visokiu abejoniu ar jam uztenka visko, juk tai man nauja , o visur tik ir girdziu mesos,kiausiniu reikia duoti ir t.t.
Toltik
Posts: 580
Joined: Fri 10 28, 2005, 9:56
Location: Laisvės oazė
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Toltik »

Dribsniai gaminami negerai :(, nors niekur neradau aprašymo, bet užtenka eksperimento kur padarėm su Laimiu bandydami grūdą ištrėkšti (nesigavo nifigą jo ištrėkšt - trupa paprasčiausiai), greičiausiai juos po presu su garais apdoroja, tam kad nesutrupėtų, o dar ir tas faktas, kad tokie patys dribsniai avižiniai būna paruošiami per 1 minutę ir per 5 minutes, nors atrodo tas pats grūdas ir taip pat ištrėkštas, bet laikas skiriasi, tai rodo, kad jis yra apdirbtas ir todėl trumpėja jo virimo laikas. Nu apibendrinus kogero juos termiškai apdirba po garais, kad ne taip trupėtų ir greičiau paruošiami būtų.

Pupas daiginau, tokias mažiukes baltas, sudygo bet aš ten jas per ilgai palaikiau (apie tris paras vandeny) tai jos biškį pradėjo rūgti, bet tai nieko, nupyliau vandenį nuploviau, bet kvapelis tai ojojoi koks buvo :lol: tada dar medaus pridėjau ir suvalgiau gal kokius 200 gramų, bet šakės kaip nevirškino :x , tai žodžiu nežinau dėl pupų, gal ir neverta su jom prasidėti, o gal reik geriau pradaiginti, kad daigiukai ilgesni būtų, gal tada ten jų kenksmingos medžiagos labiau suįra, na žodžiu reik eksperimentų daugiau, kolkas tai tingiu ten su tom pupom užsiimti, bet reik pažiūrėti, o tos didelės tikrosios pupos tai žalios man labai skanios.. Na tiek tū žinių. Leščiai tai labai lengvai dygsta, užpili vandeniu, išbrinksta per pora valandų, vandenį nupili, pridengi kuo nors (skuduru, lėkštute, dangteliu) kad nedžiūtų ir kitą dieną jau gali valgyti, o galima jeigu tingisi ar greit norisi ir nedaiginti, tik subrinkini ir į salotas arba vienus kapoji ;)

Paprastai žodžiu viskas, man tai tenka pratintis prie tokio dalyko kaip suvokimo, kad nereik būti "sočiu", t.y. žaliu maistu sunku apkrauti virškinimo sistemą taip, kad pasijustų įprastas "sotumo"-sunkumo jausmas, va to daugiausiai ir "pasiilgsti", būna savotiškos lomkės, gali valgyti obuolius ir tiek jų prisišveisti, kad jau liežuvis peršti, o sunkumo nebūna, prie to reik priprasti. Man tai didžiausia "problema" :), kad nėra įprasto sunkumo. Košės tai ūdavo užkapoji kokius 200-300 gramų ir sotu, apsnūsti maloniai, o čia nieko panašaus nenutinka :), tiesiog turi duoti sau kitos veiklos ir susivokti, kad jau gavai visko ko reik šiandien.

Dėl maistinių medžiagų gavimo tai visai nereik tų produktų įvairumo iš vienos rūšies grūdų daigintų gaunama visos organizmo gyvavimui ir reprodukavimui reikalingos medžiagos, įvairovė labiau reikalinga psichologiškai ir tam kad patenkinti žmogišką prigimtį kuri visus traukia prie įvairenybių :), tai yra prie gyvenimo "ragavimo". Pažiūrėkit į kūdikius :)), kaikuriuos vaikus motinos iki trijų metų tik pienu žindo ir jie kuo puikiausiai auga ir nereik jiems ten jokios įvairovės.. Bet kadangi pas mus visais informacijos kanalais brukama "įvairovė" tai mes manom kad ji būtina, nesakau, kad sveiko maisto įvairovė blogai, ne tai labai gerai, bet ji tikrai nėra būtinas dalykas :). Geriau vienas sveikas produktas nuolatos, negu nesveika įvairovė - va tokia mintis :)
Post Reply