EKONOMINĖ GIMINĖS SODYBŲ LOGIKA

Laimė viename hektare, gyvenviečių kūrimas

Moderator: Visi tvarkytojai

vambrazevicius
Posts: 1
Joined: Tue 03 10, 2009, 17:22

EKONOMINĖ GIMINĖS SODYBŲ LOGIKA

Post by vambrazevicius »

Sveiki, sodybų kūrėjai,

Jūsų eksperimentai yra labai įdomūs ekonominiu požiūriu.

Remiantis ekonomikos teorija, giminių sodybos yra autarkinis ūkis – sistema, pagrįsta jos dalyvių darbu ir savęs išlaikymu per daug nesiremiant išorine pagalba. Tačiau kokią knygą beskaitysi, visur autarkinis ūkis laikomas primityviausia, mažiausiai produktyvia ekonomine sistema, kuri pateikiama kaip blogo ūkininkavimo pavyzdys. Įdomu, kad Anastasijos gerbėjai būtent tokią ekonominę formą ir pasirinko.

Juk viską daryti pačiam reiškia nesispecializuoti, t.y. kiekvieną darbą atlikti gana blogai, o kartu ir su didžiausiomis sąnaudomis. Pvz, pastatyti pirmą kaminą, manau, kainuoja dešimt kartų daugiau pastangų ir laiko nei dešimtąjį. Todėl pirmojo kamino statimą savo rankomis galbūt galima pateisinti tik kaip individualios saviraiškos galimybę, bet tik ne kaip didžiausios laimės bendruomenėje garantą. Net ir mūsų senoliai naudodavosi kalvio, račiaus paslaugomis, samdydavo "bernus", "mergas", apsipirkdavo žydo parduotuvėj.

Tokių autarkinių sodybų pavyzdžių nereikia ieškoti toli. Lietuvos kaimuose dar yra žmonių, kurie laiko vieną karvę, pora kiaulių, turi darželį, šiltnamį. Bet ar tikrai jie dėl to yra laimingi? Realijos tokios, kad kasdien reikia labai daug dirbti. Miesto žmogui toks gyvenimas būtų nepakeliamas. Daugelis kaimo žmonių tiesiog nekenčia gamtos, nes ji asocijuojasi su kruvinu darbu. Keltis reikia anksti iš ryto, dirbti kelias valandas ravint lysves, laistant, gražinant aplinką, kelis kartus per dieną gaminant valgį, dažnai skalbiant (nes drabužius keisti reikia dažniau), taisant sulūžusius daiktus, jei lieka laiko – skaitant knygas apie ūkininkavimą.

Norintys keisti savo gyvenimą paprašykite kaime gyvenančių pažįstamų šiek tiek pagyventi jų sodybose ir kasdien dirbti jų darbus. Pamatysite, kaip tai beprotiškai sunku.

Paradoksalu, bet Anastasijos projektas taps labai materialistiniu projektu. Užuot mąstę apie žmogiškąsias vertybes, žmonės ims domėtis materialybėmis (laistymu, gyvatvorių priežiūra, tvenkinių kasimu, maisto gaminimu, drabužių skalbimu, lopymu, siuvimu). Po dienos darbų net nesinorės matyti sutuoktinio ar vaikų veidų. Tik į lovą, miegot ir keltis su aušra.

Laimė yra ieškoti ryšių su artimais žmonėmis, o ne kurti materialines gėrybės, pvz, vienkiemius, kurie tik atskiria žmones vienus nuo kitų. Karoliniškių dviejų kambarių butas yra karaliaus rūmai, lyginant su baudžiauninko sodyba.

Bute namų ruošai galima kasdien skirti dvidešimt minučių visą kitą laiką leidžiant su artimais žmonėmis. Nebūkite tokie materialistai, nesureikšminkite savo buities ir gyvenkite paprastame žmones vienijančiame butelyje. Švieskitės, domėkitės kalbomis, kitomis kultūromis, įgykite profesiją, neužsidarykite.
Ramuma
Posts: 223
Joined: Sun 09 03, 2006, 15:27
Location: Rokiškis
Contact:

Re: EKONOMINĖ GIMINĖS SODYBŲ LOGIKA

Post by Ramuma »

Linksmai čia paskaičiau. Patiko.

Kaip sakoma: "Kiekvienas skalambina iš savo varpinės".
Taip gali nutikti tiems, kurie yra vadinami "anastasijiečiais", negera šio žodžio prasme. Kitaip dar žmonėms, kurie perskaitę knygeles, miške susiruošia gyventi, nors amato nei vieno ir nemoka, yra pripratę prie kompiuterio bei "Akropolio", nepamąsto kas geriau artimiesiams. Tik nežinau, ar tokie buvo ir yra.
Kiti- tai Vladimiro Megre knygelės skaitytojai. Tokie kuriasi, ruošiasi kurtis. Prašo specialistų pagalbos, ar mokosi kartu statydami(ar kaip kitaip) su jais. Priima išorės pagalbą, mokslo pasiekimus, nesipurto viso to, tik ieško būdų, kurie tausotų Žemelę. Ir ne dėlto, kad gelbėti pasaulį, o dėl to, kad nori giminės sodybos sau ir savo vaikams, nepaisant to, ar egzistuoja "Anastasija", ar ne.
Žmonės niekur neskuba. Bent kiek man teko susidurti. Vieni turi sodybėles, tačiau dar gyvena mieste. Kai turi laiko, vyksta ten, ir augina vaisius, daržoves, sodina bei sėja medelius, tvarko aplinką. Kitaip tariant mokosi, kaip rašėte, kad paskui nebūt sunku. Namukui ne visi turi pinigų, ar žinių. Tad vėl neskuba ir mokosi, tuom domisi, bendrauja su patyrusiais žmonėmis. Tokios sodybos būt atgaiva valstybei, jei imtųsi ir daugiau žmonių šitaip mokytis bei puoselėti palengva savo Žemelę. Tik valdžios reiktų paramos(kad ir palaikymo) visoms norinčioms taip kurtis bei mokytis Lietuvos šeimoms, bei šviesuomenės, jei dar tokia yra Lietuvoje, nes nemaža tokiems žmonėms teko patirti. Va tada ir krizė sušvelnėtų bei šiek tiek visuomenės požiūris pradėtų kisti. Bet tam reikia noro, noro iš paprasto žmogaus.
Tikriausiai neskaitęs forumo čia parašėte, nes šia tema ir panašia buvo daug rašyta. Yra filmai apie gyvenvietes, apie žmones, kurie kuriasi ir gyvena tokiose sodybose pakankamai laiko, kad pasimatytų, ar nuvargo bei prarado ūpą jie, ar ne. Juk nereikia šimtmečio, pakanka ir keletos metų, kad "yla išlįstų iš maišo".
Kaip gyvenimas klostosi, žmonės gali puikiausiai pamatyti, nuvykę į svečius pas savo draugus, kurie jau ne vienerius metus gyvena sodybose, ir įvertinti, ar laimingi jie, ar ne. Kaip sakoma: "Spręskime apie medį iš jo duodamų vaisių".

Teisybę parašėte, kad nevisi žmonės nori gyventi sodybose- kitiems gerai ir mieste. Ir tokie žmonės sunkiai įsivaizduoja gyvenimą sodyboje, sako, kad ten nebūtų kas veikti, prasigertų iš nuobodulio. Juk Vladimiro Megre knygelėse buvo aprašyti žydintys miestai, ir ten gyvenantys žmonės. Taip pat ir sodybos. Knygelėse nebuvo rašyta, kad visiems reikia bėgti į miškus ir gyventi kaip tarzanams, nesinaudojant technologijomis bei mokslu. Atvirkščiai. Buvo rašyta: "Pirmiausia apsikuopkime ten, kur pridirbome. O tada, jei norėsime galėsime ir į miškus traukti". Tik nežinia ar rastųsi, kurie po apsikuopimo miškuose norėtų gyventi. Gal. "Visokių būna- visokių reikia", kaip sakoma...

Tiesa, o kaip su krize? Juk tai taip pat ekonomika...
Mes esame vaikai didžiulėje Žemėje...
Mes teesame žaislai suaugusių pasaulyje...
briedis
Posts: 134
Joined: Fri 01 06, 2006, 2:03

Re: EKONOMINĖ GIMINĖS SODYBŲ LOGIKA

Post by briedis »

Remiantis ekonomikos teorija, giminių sodybos yra autarkinis ūkis – sistema, pagrįsta jos dalyvių darbu ir savęs išlaikymu per daug nesiremiant išorine pagalba.
Būtent čia ir yra didžiausias tokių sodybų privalumas. Argi gali žmogus šiam pasauly išmokt ką nors vertesnio, nei pasirūpint savimi? Tarnaut sistemai- niekingiausias iš žmogiškų užsiėmimų.
Dievo karys
Posts: 398
Joined: Mon 07 25, 2005, 5:37

Re: EKONOMINĖ GIMINĖS SODYBŲ LOGIKA

Post by Dievo karys »

vambrazevicius wrote: Bute namų ruošai galima kasdien skirti dvidešimt minučių visą kitą laiką leidžiant su artimais žmonėmis. Nebūkite tokie materialistai, nesureikšminkite savo buities ir gyvenkite paprastame žmones vienijančiame butelyje.
Anastasijos "gimines sodybos" yra butinos net tam kam ideja ir nepatraukli
tiesiog pamodeliuokite situacija kai staiga dings elektra savaitei, menesiui

pirma diena gal nieko neatsitiks, taciau jau antra nakti kriminalines gaujos parodys ka moka
ir niekur zmones nepasisleps
parduotuves bus tucios, maista rytais islikusiems gyviems dalins kareiviai is kariniu masinu
prie sios humanitarines pagalbos reiks brautis jega

apsimoka pasigaminti viduramziu sarvus kad tik saunamasis ginkas jus sustabdytu
nes peiliais badanciuju bus simtais

ziauru ar ne?
o jei turi sodyba - dingo elektra, ta pacia diena susirenki viska ko reikia ir i sodyba

----------------
O dabar i tema: temos autorius savaip yra teisus. ypac jei besikuriantiems reikes pinigu, nesvarbu kam,
o besikuriantieji nebus savo vaizdiniuose numate tu pinigu saltiniu
Toltik
Posts: 580
Joined: Fri 10 28, 2005, 9:56
Location: Laisvės oazė
Contact:

Re: EKONOMINĖ GIMINĖS SODYBŲ LOGIKA

Post by Toltik »

vambrazevicius wrote:Sveiki, sodybų kūrėjai,
Bute namų ruošai galima kasdien skirti dvidešimt minučių visą kitą laiką leidžiant su artimais žmonėmis.
Nu ir naivumas tų miesčionių :).. nors gal čia koks labai laimingas miesčionis kuris gyvena iš palūkanų :).. Nuo kada mieste buičiai skiriama 20 min??? ar čia perspektyva robotizacijos pateikta? netgi aš gyvendamas vienas bute kuriame nieko nereikėjo tvarkyti maisto gamybai sugaišdavau minimum 1 h.. nekalbant apie tai, kad turėjau dirbti 8 h iš 24 h, tam kad užsidirbčiau pinigų susimokėti už elektrą, vandenį, kanalizaciją, laiptinių valymą, teritorijos tvarkymą, dujas ir tą patį maistą kurį valgiau.. taigi mielas drauge tikrai nesigauna 20 min per parą :) mažų mažiausiai 4 h per parą tikrai iškrenta dėl tos pačios buities.. nereik meluoti ;)...

toliau apie laimingą bendravimą komunalinių butų sąlygomis :).. realijos tikios, kad daugiabučiuose klesti visiškas nebendravimas su kaimynais, jei bandoma įregistruoti namo bendriją tai dauguma atvejų baigiasi fiasko, nes žmonės susvetimėję ir negeranoriški, nebelikę pasitikėjimo tarp jų, o tuo labiau kaimyniškumo.. bet tai nesvarbu.. taip gali būti ir kaime, be čia nėra ką diskutuoti, žmogus tiesiog paviršutiniškas, jei nori paskaityk forumą, knygas, gali parašyti asmeninius el. laiškus. atvažiuok į svečius ir pasišnekėsim apie džiaugsmus, privalumus ir t.t. :))) čia mano duomenys http://toltikkontaktai.blogas.lt
Rozyte
Posts: 167
Joined: Wed 08 25, 2004, 11:52
Location: Vilnius

Re: EKONOMINĖ GIMINĖS SODYBŲ LOGIKA

Post by Rozyte »

Na temos autorius akivaizdziai isdeste labai jau siaura ir vientusiska savo nuomone.
As vis dar esu mietiete, gyvenu bute, ir patikekit - su koookiu malonumu as vykstu i nedideli soda, su kokiu malonumu as kapstausi savo zemeleje, laistau krumelius. Ar miesto gyvenimas leidzia atsipalaiduoti? klubai, kavines, barai, koncertai - na ten daugiau itampos patiri, nei atsipalaidavimo. galiausiai kita diena buni issunktas, lyg kempine... O nuvaziuoji i sodeli, pora dieneliu gamtoje, su augaleliais, medeliais - ir veidas pasvieseja, ir mintys pragiedreja, ir savo rupescius gali pamirsti. Va zmojus ir pailsi. Ir siandien as tik kuriu stipriai savo mintis, apie savo gimines sodyba, erdve, kurioje butu minimaliai civilizacijos atradimu, o tik pasodinti medeliai, zolyte, krumeliai, augaliukai... ir viskas padayta butu mano rankomis, idedant sirdi ir siela...

Tad autoriui noriu palinketi giedru minciu ir tyru svajoniu :)
  • Code: Select all

    Skambanti siela - lyg varpelis - tyloje pasklinda po erdvę...
Fukuoka
Posts: 1
Joined: Sun 04 19, 2009, 20:32

Re: EKONOMINĖ GIMINĖS SODYBŲ LOGIKA

Post by Fukuoka »

Is esmes sutinku su Vambrazevicium. Kaimo zmogus tikrai dirba daug ir sunkiai. Neseniai teko pavartyt viena knygele apie pigmejus Afrikoje/Konge - "Forest People", tai skirtumas akivaizdus tarp siu misko zmoniu ir kitu gyvenanciu kaimuose. Kaimieciai ir liks kaimieciais, kasdien sunkiai lenkdami nugaras, kad pavalgytu, tuo tarpu pigmejai arba dar kitaip MaButi misko zmones, mano manymu tikrai patys laimingiausi sioje planetoje. Jie gyvena laisvi, nepriklauso nuo isorinio pasaulio, anei jokios ekonomikos, nes nera jos dalis, nedirba jokiai sistemai, - dziungles ju namai. Jie zino kur auga skaniausi vaisiai, jie moka susirasti maista ten, kur kaimo zmones nesugeba, jie supranta ir ismano skirtingas augalu rusis, apie kuriuos mes net nenutuokiam, dziungles jiems atstoja viska, tukstancius metu jie is ten nesitraukdami gyvena, nes cia yra viskas, absoluciai viskas ko tik geidzia sirdis. Kiekviena vakara jie dainuoja ir soka, degina lauzus, turi savo paprocius, gerbia miska ir nejaucia jam jokios baimes. Baime kyla tik tada, kai i dziungles izengia kas nors is isores, antraip jie dziungliu vaikai.
Tad kas belieka mums? Alternatyva butu naturalus zems ukis, apie kuri pasakoja ir savo pvz. jau pademonstravo japonas Masanobu Fukuoka. Bet ar realiai LT yra tokiu kurie gyvena ir pragyvena per daug nesiplesydami po laukus ir turedami pakankamai laisvo laiko sau ir draugams? Sito as dar negirdejau, bet tuo paciu neteigiu, kad tai neimanoma. Zodziu tobulumui ribu nera...)
Toltik
Posts: 580
Joined: Fri 10 28, 2005, 9:56
Location: Laisvės oazė
Contact:

Re: EKONOMINĖ GIMINĖS SODYBŲ LOGIKA

Post by Toltik »

nu bezodziu... atvaziuok i sveziu "fukuoka" ir isgirsi ;) :)).. ka cia pliurpti tusciai...
reda246
Posts: 63
Joined: Sat 02 11, 2006, 21:01
Location: Sukiniai
Contact:

Re: EKONOMINĖ GIMINĖS SODYBŲ LOGIKA

Post by reda246 »

Turbut, Tadas turejo mintyse i svecius atvaziuoti :)
Jau Grįžtam ?... Grįžtam
kestutis670
Posts: 183
Joined: Mon 01 18, 2010, 15:02

Re: EKONOMINĖ GIMINĖS SODYBŲ LOGIKA

Post by kestutis670 »

:h: Visiems.
Straipsnelis vertas šypsenos :) Autorius man primena pusiausvyros netekusį žmogų , kuris dar ir nepasirenka į kurią pusę geriau griūti :D
Gerai nors tai , kad jau svyruoja , kad nėra tvirtai įsitikinęs savo teisumu. Yra vilties , kad šis žmogus kada nors išgrynins savo sąmonę ir nuspręs į kurią pusę verta nudribti...
:love: :h:
Toltik
Posts: 580
Joined: Fri 10 28, 2005, 9:56
Location: Laisvės oazė
Contact:

Re: EKONOMINĖ GIMINĖS SODYBŲ LOGIKA

Post by Toltik »

nu super :), :D taip smagiai jau seniai nesu juokesis (kokia savaite ar dvi :) )...
Bogdan
Posts: 16
Joined: Sat 05 23, 2009, 21:26
Location: Vilnius

Re: EKONOMINĖ GIMINĖS SODYBŲ LOGIKA

Post by Bogdan »

Sveiki, :h:
aisku temos autorius rašydamas apie plušima sodyboje yra teisus,bet nepanimejo jo sunkumo .
Bet kaip jau pastebėjote, bet į tai neatkripete demėsio, jog dirbdami mylima darba mes nepavargstame ar pavargstame negreit :no: . Taip nepasakysi apie eilini darba valstybinėje įmonėje. (+) Todėl rinkities toki darbą , kuris jums arčiau prie širdies :love:
laisvamanis
Posts: 15
Joined: Sat 03 21, 2009, 21:54

Re: EKONOMINĖ GIMINĖS SODYBŲ LOGIKA

Post by laisvamanis »

Kai busiu pensininkas ko gero ir as gyvensiu savo sodyboje.Bet kaip issikelti i sodyba seimai? Vazineti i darba 30-50km?Kaip isaiskinti vaikams ,kad jiems dabar reikes bristi i vietine mokykla nebus baseino ir muzikos uzsiemimu?Kad dabar bus vienas uzsiemimas- zemes ukio darbai.Sutinku, nuvaziuoti i sodyba atsigauti nuo miesto vasara smagu.Bet ekonomines logikos cia nera.
kestutis670
Posts: 183
Joined: Mon 01 18, 2010, 15:02

Re: EKONOMINĖ GIMINĖS SODYBŲ LOGIKA

Post by kestutis670 »

Sveiki draugai.
Kaip matau , ši tema vis dar aktuali.Miesto žmonės vis dar "baidosi sunkios kaimiečio dalios". Kodėl? Į šį klausimą geriausiai atsakyti gali tik pats kaimietis , bet ir jis sutinka su ta nuomone , kad kaimo žmogui sunku. Ir vėl - kodėl?
Manau , jei kaimo žmogus nustotų mėgdžioti miestietį - viskas susitvarkytų. Dabar gi kaimietis nori susikurti tokį gyvenimą kaime kur visa gyvenimo specifika kitokia nei mieste. Jis perka tokius daiktus , kurie jam yra visiškai nebūtini , stengiasi užpildyti savo buitį įvairiausiais miestiečio atributais , kurie neretai būna net varginančiu kliuviniu , o už visą tai reikia mokėti. Kaip kaimietis uždirba tuos pinigus? Akivaizdu - parduodamas savo išaugintą produkciją , bet ar pagalvojote kiek jis jos turi užauginti , kad patenkintų tuos savo įgeidžius?
Menkutis pavyzdėlis : iš 1kg grūdų galima išsikepti didelį kepalą duonos ir jis kainuos apie 30ct (jei pirkti grūdus) , o perkant iš parduotuvės jis kainuos dešimt ir daugiau kartų. Kaimietis pats augina javus ir tą kilogramą grūdų gali užauginti iš 0,5 kv m. žemės. Tokį kepalą duonos , duok Dieve sveikatos , kažin ar per savaitę suvalgysi. Tai kiek kepalų duonos reikės metams? Pasinaudojęs paprasta aritmetika nesunkiai apskaičiuosi , kokį plotą kaimietis turi užsėti javais , kad visus metus galėtų valgyti duoną. Taigi , matote , kad dėl to tikslo jam reikės kaip minimum dešimt kartų mažiau dirbti...Tokį plotą galima ir šaukštu įdirbti- nereikės net arkliuko...
Atsakymas , kodėl kaime sunku ir yra tame , kad kaimietis bando uždirbti PINIGUS , UŽ KURIUOS NEBEGALI NUSIPIRKTI NET
TO PATIES KĄ PARDAVĘS.
Remiuosi savo gyvenimu , jei reiktų pasakyti kada paskutinį kartą buvau parduotuvėje - turėčiau gerai pakratyti atmintį , kad prisiminčiau. O taip yra todėl , kad viską ko man reikia stengiuos pasidaryti pats ir man nereikia "uždirbinėti"pinigų.
Tereikia prisitaikyti prie aplinkos , kurioje gyveni ir tą aplinką keisti pagal savo norus.
Gero jums vakaro :h:
laisvamanis
Posts: 15
Joined: Sat 03 21, 2009, 21:54

Re: EKONOMINĖ GIMINĖS SODYBŲ LOGIKA

Post by laisvamanis »

Tu jau cia draugas Kestuti visai apsimelavai.Kad 4 asmenu seima apsirupintu javais, darzovem ,bulvem tures isdirbti minimum 600m2 zems.Traktoristas uz 6a.isdirbima paimtu apvalia suma.Arkliu dirbant,jei yra geranoriskas kaimynas turintis arkly, kainuos pigiau bet uz dyka vistiek neduos.Dar noriu priminti kad reikia ne tik zeme isdirbti, bet ir priziureti, raveti jei nenaudoji chemijos,pjauti,kulti,malti.Bulves apkaupti.rinkti vabalus.Darzoves ,vaiskrumius,vaismedzius purksti nuo ligu ir kenkeju.Zodziu dirbsite, draugas,ant maisto visa vasara.Sekmes darbuose :h: Paskaiciavimas: vidutinis javu derlingumas apie 5t/ha arba 0,5kg/1m2 seimai reikes per savaite 1kg.rugiu duonai ir 1.5kg kvieciu pyragui,blynams,makaronams ir t.t.Per metus apie 70kg.rugiu ir 100kg.kvieciu.Uzauginant javu 0.5 kg is kvadratinio metro reikes uzseti apie 340m2.Bulviu turesim uzsodinti 160m2 kad uzaugine gera derliu prikastume 200kg.Darzovems palieku 100m2.Is viso dirbamos zemes 6a.
briedis
Posts: 134
Joined: Fri 01 06, 2006, 2:03

Re: EKONOMINĖ GIMINĖS SODYBŲ LOGIKA

Post by briedis »

Kęstutis viską realiai surašė, laisvamanio gi aprašomi auginimo ir priežiūros būdai neturi nieko bendro su Kęstučio turimais omenyje, dėl to ir nesusikalbat :D
kestutis670
Posts: 183
Joined: Mon 01 18, 2010, 15:02

Re: EKONOMINĖ GIMINĖS SODYBŲ LOGIKA

Post by kestutis670 »

:h: Sveiki.
Ačiū "briedi" už "atkištą petį" :) .Kadangi mudu daugiau bendravę , tai tau mano mintys labiau suprantamos , o "laisvamaniui" noriu pasakyti , kad norint mane suprasti reikia suvokti , jog tai apie ką aš kalbu yra iš visiškai "kitokio pasaulio". Gyvenimas natūraliniame ūkyje , kuomet nereikia atiduoti savo laiko uždirbinėjant "pyliavas"(duokles , mokesčius), kai visa para skirta tik sau daug ką keičia. Atsisakius "technologinių stebuklų", prisiminus kaip gyveno mūsų protėviai , kaip jie spręsdavo savo buitines problemas , susikuria visiškai kitokia gyvensenos sistema. Žmogus tampa mažiau priklausomas nuo visuomenės , nes visus savo poreikius tenkina savarankiškai. Nereikia manyti , kad "tokiame pasaulyje" gyvenimo kokybė suprastėja. Priešingai. Išnyksta stresai , kurie lydi dabartinėje aplinkoje kai žmogui tenka sukti galvą dėl darbo , dėl pinigų , o ypač kad tenka išlaikyti "deramą" santykį su visuomene.
Apsirūpinimas maistu natūraliniame ūkyje , net ir "kitoniškai" tvarkantis , nėra lengvas uždavinys. Aš buvau įdirbęs ne 6 , o 8 arus žemės , nes dar ilgą laiką maniau , kad be pinigų neišsiversiu , tad reikėjo užsiauginti ir pašarų gyvuliams , kuriuos vėliau parduodavau. Iš to ploto reikėjo gauti maksimalų derlių , todėl tą žemelę "iškutendavau" sodo šakėmis kiekvieną rudenį ir pavasarį...Išrankiodavau visokias daugiamečių augalų šakneles (jos , beje puikus meniu papildymas), tad einant "ravėti daržo" aš tarsi grybaudavau - dairydavausi kur yra kokia užsilikusi piktžolė...Galima įsivaizduoti kiek reikėjo dirbti! Bet kokie rezultatai! Bulvių iš kero - 4-5kg , runkelis - 10-12kg ir t.t. Kaimynai stebėdavosi tokiu derliumi :)
Įsitikinęs , kad pinigų uždirbinėjimas yra tik "vargo vakarienė" vėl pakeičiau savo gyvenseną ir... nepralošiau , o visiškas palengvėjimas atėjo tada , kai prigadinęs "briedžiui" nervus :D ėmiausi gamtinės žemdirbystės. Šiais metais pirmą kartą atsikvėpiau pilna krūtine :) Nublizgintas kauptukas ir sodo šakės šįmet surūdijo...
Taip , kad to pasiekti , man teko nenuilstamai daugelį metų dirbti ieškant geriausio varianto. Net ir dabar aš matau perspektyvą dar lengviau , patogiau susitvarkyti savo gyvenimą. Viskas priklauso nuo žmogaus požiūrio. Jei gyvensi "kaip radom - taip paliksim" - vargsi ir tam nebus galo.
Sėkmės :h:
p.s. "kitaip" gyvenant ir aritmetika "kitokia"... :D
laisvamanis
Posts: 15
Joined: Sat 03 21, 2009, 21:54

Re: EKONOMINĖ GIMINĖS SODYBŲ LOGIKA

Post by laisvamanis »

Labas vakaras :D Tikrai sudomino Kestucio gyvenimo stilius.Labai ydomu kokiu technologijos stebuklu jis atsisake(akivaizdu kad kompiuteriu vis dar naudojasi) ir kaip gauna be pinigu tokiu daiktu kuriu negali pasdaryti.Aplamai kaip isgyvena,ar ruosiasi isgyventi be pinigu.Ir sodyboj gyvenant reikia moketi zemes mokesti,pirkti yrankius,rubus,susimoketi uz elektra ir interneta,knygas,nusipirkti malku ir t.t Mano nuomone, kad ir maista beveik visa uzsiaugine zmones ir "kitokiame pasaulyje" turi islaidu todel apie pinigus tenka pagalvoti.Jei gali Kestuti papasakok kaip tu issprendei sita problema. :h:
kestutis670
Posts: 183
Joined: Mon 01 18, 2010, 15:02

Re: EKONOMINĖ GIMINĖS SODYBŲ LOGIKA

Post by kestutis670 »

:h: "laisvamani"
Neabejojau , kad gausiu panašių klausimų ir pabandysiu bent iš principo į juos atsakyti. Beabejo , tokie klausimai iškilo ir man kai nusprendžiau pakeisti savo gyvenimo stilių. Supratau , kad turiu iš esmės viską pakeisti , susikurti alternatyvas viskam prie ko buvau įpratęs ir tai turi būti padaryta tik mano paties rankomis nuo "A" iki"Z". Iš pradžių tai buvo tarsi žaidimas , nes tikrai nenorėjau nuogas atsisėsti savo sklypo viduryje ir pradėti viską nuo "nulio". Naudojausi viskuom ką buvo man davęs šis pasaulis ir lygiagrečiai vykdžiau savo programą.
Taigi , pirmas mano žengtas žingsnis buvo atsiribojimas nuo mane supančio pasaulio ir santykių su juo , kad turėčiau laisvą visą paros laiką. Toliau , reikėjo susidaryti nuoseklų veiksmų planą ir išskirti prioritetus.
Svarbiausia užtikrinti gyvybės palaikymui reikalingas sąlygas , o tai yra:
a) Saulė - gaunu nemokamai
b) Oras - taip pat dar neapmokestintas :D
c) Vanduo - jau kai kas moka už jį , bet man pasisekė :) - mano sklypo šlaite yra nedidukė šaltinio gyslelė , tačiau to vandens kiekio mano poreikiams visiškai pakanka. Taigi , užteko prakapstyti duobutę ir jau galėjau numalšinti troškulį. Žinoma , vėliau aš jį pagilinau , padariau rentinuką ir apšiltintą dangtį , kad ir žiemą galėčiau naudotis vandeniu. Tam neprireikė nei įpatingų medžiagų , nei technologinių stebuklų - viską padariau plikomis rankomis ir natūraliais "įrankiais" :)
c) Vanduo - jau turiu ir nemokamai
d) maistas - neturiu nei gramo :D
Štai čia jau ilgesnė "pasaka" :) Visų pirma perkračiau savo žinias ir sudariau visų man žinomų natūraliai gaunamų maisto išteklių sarašą. Susidarė įspūdingas sarašas , kurį sudarant pamačiau kokia gausybe naudingų dalykų aš nesinaudoju , nes esu pripratęs prie šio pasaulio pateikiamų gatavų produktų. Taigi , jei jau nuspręndžiau keisti savo gyvenimo stilių - turiu keisti ir įpročius.
Štai taip po truputį ir išmokau vartoti tai kas anksčiau buvo žmonių vartojama , išmokau pasiruošti ir išsaugoti atsargas ir jas suvartoti tokiu pavidalu kokiu man tai pateikė Dievas. Suprantama , mintimis grįždamas į šį pasaulį aš mačiau tą skirtumą , bet nenusiminiau ir toliau ėjau ieškojimų keliu gerindamas savo būtį.
d) Maistas - po kelerių metų darbo būtinąjį minimumą turiu

Visa kita kuom dabar naudojamės priskiriu prie "komforo" , o kadangi ir man nesvetimas noras gerai gyventi , tai dirbau ir tebedirbu šioje srityje , nes tas procesas dar nesibaigė. Tai ir būsto problemos , ir rūbai , ir būtinoji buitinė įranga ir t.t.
Į šį forumą atėjau su mintimi , kad žmonėms , kurie pasirinko V. Megre idėjos kelią , mano ieškojimų patirtis gali būti naudinga ,
nes jiems taip pat reikia susikurti naują SAVO SISTEMĄ , tačiau tu esi pirmasis po metus trukusio bendravimo šiame forume , kuris tiesiai šviesiai manęs paklausė "kaip tu darei?" Ir jei tu nesi riboto mąstymo , sugebi daryti prielaidas , nesi "šablonų vergas" - mes rasime bendrą kalbą ir būsime vienas kitam naudingi.
Visi gyvename tame pačiame pasaulyje , tai ką aplink save matome - vertiname. Vieni dalykai mus tenkina - kiti ne. Visi ieškome būdų tai pakeisti ir kiekvienas savaip tai daro. Esame lyg ir panašūs , bet tuo pačiu ir be galo skirtingi. Taigi , mūsų norai , tikslai , suvokimas ir veiksmų pobūdis - savitas. Prisiminkime tai :!:
:love: :h:
kestutis670
Posts: 183
Joined: Mon 01 18, 2010, 15:02

Re: EKONOMINĖ GIMINĖS SODYBŲ LOGIKA

Post by kestutis670 »

:h: Pratęsiu savo rašinį , nes dar liko ir neatsakytų klausimų.
Duotame saraše dar trūksta vieno svarbiausių išgyvenimo elementų - tai ŽEMĖ. Jei jau turi žemės sklypą , tai jis turi tapti pagrindiniu Pragyvenimo Šaltiniu. Ši nuostata turi giliai įsirėžti sąmonėje , nes ieškant to šaltinio kitur , savojo gyvenimo nepakeisi. Taip deja , dažniausiai ir įvyksta. Ta pagal V.Megre idėją vadinama Giminės Sodyba ir kuriama Meilės erdvė tampa tik papildomu produktų šaltiniu ir poilsio zona - "miegamuoju rajonu". Manęs tokia samprata netenkino , tad ir veiksmai bei nuostatos kitos.
Mano iškeltas uždavinys sau yra panašus į gyvenimą "negyvenamoj saloj". Už mano sklypo ribų tik beribis vandenynas...
Tokia nuostata skatino ieškojimus ir tikrai padėjo įgyvendinti daugelį dalykų apie , kuriuos anksčiau nei negalvojau. Kūrybinę mintį skatino ir tai , kad pradėjau vienas. Nebuvo į ką atsiremti , gauti pagelbą , bet ir nereikėjo niekuom daugiau rūpintis apart savęs.
Mūsų pasaulyje , mes dažnai supainiojame tai kas yra būtina su norais ar net kaprizais , todėl pasidairius po savo buitį pamatysime begalę nereikalingų dalykų , kurie tik iš pažiūros yra reikalingi , bet nebūtini. Tą dalį aš ir vadinu "komfortu" , ir tas kompiuteris , TV ar kiti dalykai tikrai nėra man "gyvybiškai "svarbūs. Man jau 62 metai, tad neturėtų stebinti ,jog juos turiu ir esu pajėgus juos išlaikyti. Jie skirti tik bendravimui su "šio pasaulio" gyventojais. Juk aš galiu išgyventi be jūsų?
Visus kitus reikalingus dalykus aš ir pasidariau vienas , todėl ir minėjau , jog turiu sukaupęs šiokią tokią patirtį.
Pažvelkim į žmonijos istoriją ir pamatysim jog tai kas dabar yra mūsų kasdienybė - seniau buvo neįsivaizduojama , bet nepaisant to žmonės gyveno ir netgi gerai gyveno. Tai kodėl aš negaliu "gerai gyventi" dabar? Galiu ir gyvenu.
Esu skaitęs , kad kas 21 dieną atsiranda naujas įprotis , per 90 dienų jis galutinai įsitvirtina , taigi keičiant savo gyvenimą tenka keisti ir įpročius , o pašalinti senuosius ko gero sunkiau nei priprasti prie naujų...Tad neturint ryžto ir kantrybės šis uždavinys taip ir liks pusiaukelėje...
Pabaigai mažas pavyzdėlis , o tuo pačiu ir atsakymas į vieną tavo klausimą.
Jei jau turi vieną ha žemelės , tai skirk kokius penkis arus karklynui. Susodink daigelius pagal schemą 20x40 ir antrais metais po pasodinimo jau turėsi kuro ir nereikės pinigų. Aš taip ir apsirūpinu. Be to karklynas duoda ir vytelių derlių , kurį pritaikau įvairiems pintiems daiktams gaminti. :)
Jei turėsi ūpo galėsim apie viską pakalbėti ir netgi smulkiai išsiaiškinti.
:love: :h:
Post Reply