Žalia mityba

Moderators: Mdsts, Neringa, Rapolas, Visi tvarkytojai

Helene
Posts: 16
Joined: Fri 08 28, 2009, 11:19
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Helene »

Labai gaila, kad si tema yra tokia apleista
Juolab, kad zalia- naturali mityba yra Anastasijos rekomenduota
As maitinuosi zaliais produktais jau virs 2 metu, budavo ir nukrypimu, kai zalias maistas sudarydavo tik apie 2/3 raciono, bet tai tik trumpi periodai. Vegane buvau epiodiskai, siap naudojau pieno produktus, kuriu atsisakiau menesi pries gimdyma, taciau vel prie ju griztu. Mano suneliui puse metu :) Gyvenam Dzukijos kaime. Nelabai turiu laiko rasyt forume, bet jei bus mamyciu, norinciu mano patirties -pasidalinsiu
Pabreziu! Tokia gyvensena tikrai nebuvo ir nera brangu, juolab, kad dabar atsikraciau visu uzsienietisku produktu, valgau tai, ka uzauginau pati arba bent jau lenkiskas ir lietuviskas darzoves-vaisus. Vaika gimdziau namie, skiepu negavom, gyvenam- dziaugiames, ir jum linkim sveikatos!
Mano blogas:
http://www.aum.lt
Toltik
Posts: 580
Joined: Fri 10 28, 2005, 9:56
Location: Laisvės oazė
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Toltik »

Labas Helene :),

Nenusimink :) :) :), tema apleista, nes aktyviausi žmonės pagaliau įgyvendino savo tikslus ir gyvena tikrąja to žodžio prasme ;)..
Bet gal kas ir parašys tau klausimukų :)..

šiaip tai gal norėtum pasidalinti patirtim su gyvūnų teisių gynėjais :).. pas juos dabar aktyviausiai ir rimčiausiai turbūt lietuvoje pliurpiama žalio maisto tema :), va čia nuoroda:

http://gyvunuteises.lt/forum/viewtopic. ... 7619#27619

O kurioje tu vietoj Dzūkijoje gyveni? Mano draugai netoli Seirijų ekogyvenvietę kuria (Viena šeima gyvena ir dar dvi nusipirkusios greta sodybas). Beje tarp jų taip pat yra 3 berods žaliavalgiai ir pora man rods to siekiančių (jei nepagražinau ;) :)))) ).. Mano tėvai beje taip pat dzūkijoj gyvena prie Obelijos ežero, taip ir kaimas jų vadinasi :).

Pieną vartoji tik šviežią? ar varškę ir sūrius, sviestą? klausiu nes varškė su sūriais tai tikrai ne žaliavalgiškas produktas. O šiaip tai kodėl pieną pradėjai vartoti? papasakok kai turėsi laiko.
Aš tai jau 3 beveik metai žaliavalgiauju. Ir po 1,5 metų žaliavalgystės apie 10 mėnesių ėjau "na lieva", kas savaitę ar dvi ko nors sušlamšdavau, dažniausiai sūrelių glaistytų... susiję viskas buvo su jausminėm audrom (ta prasme, kad nieko bendro su mityba ar fizine savijauta, grynai dėl asmeninių emocijų nuslydau...)
kestutis670
Posts: 183
Joined: Mon 01 18, 2010, 15:02

Re: Žalia mityba

Post by kestutis670 »

:h: Sveiki.
Perskaičiau jūsų mintis ir panorau pasidalinti savo pastebėjimais.
Kadangi esu jau nebe jaunuolis , tad savaime suprantama , kad turėjau laiko išbandyti visokius maisto produktus ir mitybos įvairovę. Dėmesį į mitybos klausimus atkreipiau tada , kai sužinojau , jog esu "įsivaręs" chronišką gastritą dėl padidėjusio rūgštingumo. Rijau įvairius gydytojų rekomenduojamus vaistus , bet pagerėjimas būdavo laikinas. Galiausiai susiprotėjau atkreipti dėmesį į intuiciją - ką padiktuodavo "vidinis balsas" - tą ir darydavau. Supratau vieną esminį dalyką: - niekur ir niekada netaikyti prievartinių veiksmų. Jei "neskanu" , nepatinka kvapas ar produkto išvaizda - be dvejonių atsisakydavau , nors įvairūs šaltiniai rekomenduodavo priešingą elgesį. Nuo to momento viskas ėmė keistis ir štai jau daugiau kaip 20 metų kai manęs nebekamuoja jokie netik virškinimo sutrikimai , bet ir viso organizmo veikla. Profilaktiškai vis atlieku med. tyrimus ir rezultatai stebina net medikus. Įvairios analizės rodo gerokai jaunesnio žmogaus organizmo funkcionavimą.
Mano nuomone , žmogus yra visavalgis , gal todėl jis "paplitęs" nuo ašigalio iki ašigalio , taigi ir jo mityba neturėtų būti "pririšta" prie kokių nors vienų produktų , tuo labiau , kad dabar žmogus dažnai keičia savo gyvenamąją "platumą" ir įprotis maitintis tik specifiniu maistu neretai pateikia "siurprizų". Todėl nepateiksiu jokių rekomendacijų mitybos klausimais. Aš pats geriausiai jaučiuosi tada , kai vartoju savo rankomis užaugintą ir paties pasiruoštą maistą nekreipdamas dėmesio į jokias rekomendacijas. Įsivedžiau "taisyklę":- valgau KADA NORIU , KĄ NORIU IR KIEK NORIU , o ne tai ką turiu , ką galiu "gauti" ar ką pataria įvairūs specialistai valgyti. Jokių dietų , jokių kraštutinumų. Pvz. vasarą į mėsą net pažiūrėti nenoriu , o šaltą žiemą neatsisakau troškinuko ar lašinukų...Pavasarį ožkos pieno ir jo produktų atrodo neatsivalgysiu , o jau vidurvasarį dairausi kam įsiūlyti atliekamą pieną ...
Galėčiau vardinti įvairias savo užgaidas be galo. :D Beabejo būtina vadovautis "sveiku protu" ir nepataikauti tik liežuviui , nosiai ar akims - tie organai "smegenų neturi". Reikėtų suvokti , jog mūsų skrandis ne šiukšliadėžė į , kurią ką beįmesi - viskas tiks , o kaip teisingai maitintis yra prirašyta daugybė pamokymų ir tikrai vertingų , tačiau vertingiausia informacija kiekviename iš mūsų viduje.
:love: :h:
Toltik
Posts: 580
Joined: Fri 10 28, 2005, 9:56
Location: Laisvės oazė
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Toltik »

Tik šį kartą atsakysiu :).

Pasižiūrėkime į situaciją per analogiją :). Plyti besirūpinančio žeme ūkininko "įdirbtas" laukas. Bioįvairovė jame sunaikinta, mikroflora kaip jos dalis taip pat. Tam pasitarnavo tiek žemės dirbimas tiek pesticidai, herbicidai, cheminės trąšos ir t.t. Tai va tokia dabar daugumos padėtis. Tokioj dirvoj pasisėjo sėkla (dažnai taip pat nuo gyvo sutvėrimo kuris auga ne ką geresnėmis sąlygomis...) tarkim medelio, kad būtų suprantamiau. Medelis sudygo šioje technokratinės civilizacijos "paruoštuoje" gyvenimui dirvoje. Tada prie jo besistiebiančio kelis kartus per metus ateidavo besirūpinantis "šeimininkas" perkasdavo aplink jį žemę (mol kad piktžolės neaugtų ir maisto medžiagų neatimtų) apipurkšdavo aplink jį herbicidais ir pesticidais, aptepdavo jį repelentais (viskas tik norint gero medeliui žinoma...) dar kamiena kalkėmis pabalindavo, nereikalingas ir sergančias šakas apipjaustydavo ir sodo tepalais aptepdavo, papildavo salietros, kalio, fosforo ir kitų trąšų. Pamėtėdavo humuso ar komposto kiek tik negaila ir visi buvo patenkinti. Medelis žinoma augo šiaip ne taip. Na sirgo, bet juk visi serga, tarp jų buvo ir kitų kuriais panašiai rūpinosi, tai kai kurie ir nesirgo visai. Na žodžiu va tokia situacija dabar daugumoje atvejų ir su žmonių maitinimusi ir kitais klausimais....

Na ir ką gi, ūkininkas pagaliau pasimirė ar pasiligojo ir medeliais pradėjo "rūpintis" gamta. Kas tada atsitinka? Ogi nuo kūdikystės pripratusi prie nenatūralios mitybos gyvybė turi persiorentuoti arba jeigu jei tai per sunku - užleisti vietą individams kurie geriau prisitaikę prie pakitusių sąlygų. Tinka pvz. kad ir su Fukuokos mandarinų sodu, kuriuo jis "pasirūpino" kai jį perėmė derantį ir "prižiūrėtą" tradiciškai iš savo tėvo. Na ir pradėjo "rūpintis" natūraliai, t.y. nebesikišti į augalų auginimą visiškai. Sodas numiro per 5 metus. Bet užaugintas naujas sodas iš kauliukų kuo puikiausiai apsėjo be taip vadinamo žmogiško "rūpinimosi". Panašūs reikaliukai ir su žmonių mityba. Tik gera naujiena ta, kad dauguma žmonių gali išsivaduoti nuo šios kultrūrinės priklausomybės. Žinoma niekas nežada, kad bus lengva ir nesinorės to prie ko esame pripratinti dar kūdikystėje.

Kam patinka nemnioti taip kaip jie pripratę tai į sveikatą.. pasaulyje daug kelių, tuo pačiu ir mitybos sistemų. O va natūralioj gamtoj kiekvienos rūšies racionas (kartais atsižvelgiant į regionus) yra labai netgi konkretus. Bet kaži ar verta čia apie tai polemizuoti :).
Helene
Posts: 16
Joined: Fri 08 28, 2009, 11:19
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Helene »

Toltik
dekui, zvilgtelsiu pagal nuoroda
as nestumo pradzioj vartojau paprasta varske is parduotuves, iki 1 kg i savaite, nes kaip ir pasidaviau siek tiek senu isistikinimu itakai. Veliau issikeliau i kaima (10 km nuo Lazdiju), taigi valgiau namini piena surauginta ir namine varske is nestipriai kaitinto pieno, menesi pries nestuma pieniskus produktus vartot nustojau. Tai kazkur 7 men pas mane buvo beveik veganiski (valgiau medu ir vitaminui D gauti namini sviesta - jis zalias), dabar, kai vaikui pusmetis sukakojo, siek tiek itraukiau zaliu kiausiniu ir rugpienio naminio ir kelis maisto papildus, nes interneto plotybese radau tam tikros info, apie vaiku-veganu augimo sutrikimus, o mano vaikas kol kas pilnai nuo mano maisto priklauso.. Labaiusiai siaip orientavausi i Shazzi pateikta info (22 metus vegane, 9 metus valgo tik gyva maista/ shazzie.com). Siaip, informacijos tikrai nera daug, kai kur ji labai priestaringa, yra ir nusivilusiu ir didziuliu tokios mitybos fanatu.. man gera, nors i iprastai paruostus produktus labai ramiai ziuriu- maistas kaip maistas, tiesiog kiek prastesnis uz gyva:)
racionas nera labai platus, nes siekiu naturalumo, taigi manau, kad valgyt reikia tai, kas auga tavo geograf.zonoje ir pagal sezona. vaikas auga puikiai, as taip pat neblogai atrodau :))) siaip dar iki perejimo prie sios mitybos turejau jau virs 10ties metu staza be mesos, kiek mazesni be zuvies ir kiausyniu, taigi "perejimas" buvo kaip naturalus- logiskas zingsnis. Pagal mano pojucius- variantas su zaliu raugintu pienu buvo man asmeniskai priimtinesnis. Nors ir tais periodais, kai buvau visai be gyvuliniu produktu buvo normalus, jokiu blogumu nejausdavau. Taciau ateidavo momentas, kai intuityviai pajausdavau, kad mano kunui to reikia... na, as nesu fanatike, as viskame ieskau "middle path", vidutinio kelio, kaip moko gerbiamas ponas Budda :) Viskas turi eiti is vidaus - ir mityba turi buti naturali tavo gyvensenos dalis. Kol gyvenau mieste, tikrai noredavosi "kazko", dabar net noro nera kokio sokolado ar sausainio uzkasti, nors "pagundu" nesumazejo, kartu gyvena ir mano tevas, kuris valgo yprastai, o ir mano draugas nors ir vegetaras, bet joks zaliavalgis ir labai skaniai pagal ajurvedos receptus moka valgyt gamint.
Last edited by Helene on Fri 03 26, 2010, 10:30, edited 2 times in total.
Mano blogas:
http://www.aum.lt
kestutis670
Posts: 183
Joined: Mon 01 18, 2010, 15:02

Re: Žalia mityba

Post by kestutis670 »

:h: Tadai,
ačiū kad nors "šį kartą atsakei" :) Mano pasisakymų nepriimk , prašau, kaip kokių nors "atvedimų į protą" ar pan. To nedarau net su savo artimiausiais šeimos nariais , su kuriais kasdien maitinuosi prie vieno stalo , tačiau valgome kiekvienas savo patiekalus , bet tai nedaro mūsų išskirtiniais vienas kito atžvilgiu. Tik išimtiniais atvejais mūsų skoniai sutampa ir valgome tą patį maistą. Kalbuosi su tavimi , nes tikiu , jog ateity galime susitikti "gyvai" ir noriu , kad "žinotum su kuo turi reikalą" :D

Aplamai , mitybos neišskiriu į kažkokią atskirą organizmo funkciją. Mityba , kvėpavimas , tuštinimasis ar seksas (dauginimasis) :lol: yra lygiaverčiai , kaip ir kitos čia nepaminėtos organizmo funkcijos. Man labai patiko antikos laikų filosofo Senekos žodžiai :"Gyvenu ne tam , kad valgyčiau , o valgau tam , kad gyvenčiau".

Tavo duoti pavyzdžiai - puikūs , išvados teisingos , tačiau jų pritaikymas šiuolaikiniam žmogui , mano nuomone - klaidingi. Tavo "atskaitos taškas" prasideda civilizacijos priešaušryje. Sulygint tuometines gamtines sąlygas ir tuometinį žmogaus organizmą su dabartiniu - labai netikslu. Kito gamta , kito ir žmogaus organizmas prisitaikydamas prie kintančių sąlygų , tad 2-3 metai "adaptacijos" tikrai neįveiks tūkstantmečiais įtakotų pokyčių.

Aš save suvokiu kaip "Fukuokos tėvo mandarinmedį" ir tikrai netrokštu "nudžiūti" pats sau sudaręs ekstrim sąlygas. Kita vertus , aš negaliu savęs visiškai "įzoliuoti" nuo aplinkos ir jos keliamų reikalavimų. Tai "veikia" netik fizine prasme , bet ir psichologiškai. Tapęs "išskirtiniu" ar dėl mitybos ar dėl savo pasirinkto gyvenimo būdo , aš tik apsunkinu savo santykius su visuomene. Iš tavo ankstesnių pasisakymų matyti , kad ir pats esi su tuom susidūręs. Tas "išskirtinumo sindromas" man neleidžia harmoningai įsilieti į aplinką ir tampu tiek fiziškai , tiek psichologiškai "aštriabriauniu dariniu lygiame paviršiuje".
Aš leidžiu savo kūnui pažinti visus įmanomus gyvenimo variantus ir kuo labiau jis bus universalesnis - tuo man lengviau gyventi , tuo mažiau rizikuoju patekti į stresines situacijas. Mažas pvz. : neseniai buvau svečiuose pas dukrą Anglijoje ir nors ji "prisiekusi vegetarė" - man buvo sunku prisitaikyti prie tokio mitybos pasikeitimo. Visos daržovės , nors ir su etikete "eko" - man atrodė lyg iš "Marso"- skoniai nesulyginami su tokiom pačiom iš mano daržo. Na , o įsivaizduokime save vegetarais , bet patekusius pas "mėsėdžius". Negana to , kad mano organizmas pateks į stresinę situaciją , bet aš tapsiu ir "varginančiu svečiu" dėl savo išskirtinumo. Žodžiu , nebūdamas "universalus" , aš pastoviai pateksiu į stresą , kas tikrai nėra gerai.

Bijau sumeluot , bet kažkada teko skaityti , kad kažkuris Anglijos ar Ispanijos karalius , bijodamas būti nunuodytas , pats "pratinosi" prie nuodų ir pasiekė tikrai stulbinančių rezultatų. Jis prarydavo tokias porcijas tuo metu populiaraus arseno , kad nepratusiam būtų iš "ausų pradėję rūkti dūmai" :D Taigi , vartodamas įvairų ir įvairiai apdorotą maistą , aš tarsi tas karalius pripratinu savo organizmą prie esamų sąlygų.
Beje , tas karalius vistiek gavo galą , nes pernelyg skubėjo didinti nuodų dozes ir organizmas nespėjo "priprasti"... :D

Dar vienas pastebėjimas: Neretai tie žmonės , kurie dėl vienokių ar kitokių savo įsitikinimų drąstiškai pakeičia savo gyvenseną - patys dėl to labiausiai ir nukenčia , nes netiksliai įvertina savo ar savo organizmo galimybes. Tie išskirtinumai tampa lyg savirealizacijos ar saviraiškos priemonėmis visai neatitinkančiomis realių galimybių. Vėliau bandoma visokiais argumentais pateisinti tokius savo poelgius , bet mano manymu , tai vistiek būna pernelyg nutolę nuo realybės. Mano giliu įsitikinimu - žmogus , kaip ir viskas pasaulyje ar net Visatoje , privalo vystytis pagal evoliucijos dėsnius , kurie žiauriai baudžia jų nesilaikančius.
:love: :h:
briedis
Posts: 134
Joined: Fri 01 06, 2006, 2:03

Re: Žalia mityba

Post by briedis »

Ir man dar paaiškinkit: kodėl žalia mityba lyg savaime suprantama kaip vegetarizmas ar net veganizmas? Aš sutinku, kad žalias maistas daug vertingesnis už termiškai apdorotą, pats labai mėgstu žalius kiaušinius, mėsą (laukinieną), žuvį (ypač upėtakį, jį tiesiog griekas kept ar virt). Bet va, matyt, nuo ilgo gyvenimo mieste įsivariau psichinę ligą- gaila ir žuvų, ir žvėrukų pasidarė..., tai tenka virtą ar geriausiu atveju sūdytą naminių gyvulių mėsą valgyt, mat nepatikima, gali kokia zaraza būt. O tokia žalia mityba- mėsiška, juk daug daugiau paplitusi už vegetarišką, tiesą sakant tradiciškai vegetariškos žaliavalgystės lyg ir nėra jokioje tautoje, o mėsiška- daugelyje šiaurės tautų. Taigi, kodėl žaliavalgiai- tarsi būtinai turi būt vegetarai?
Helene
Posts: 16
Joined: Fri 08 28, 2009, 11:19
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Helene »

briedi,
tiesiog taip gavosi, kad "zaliavalgymas" labiausiai pradejo populiaret tarp veganu. taigi veganiskas zaliavalgymas kaip ir laikomas "autentisku". Taciau labai daug kas naudoja zalia piena ir kiausynius, o yra ir "zaliavalgymas pagal paleolita", kai zmones valgo pagrinde zalia mesa ir zuvi. siaip tai , vegetariskas varinatas yra nemaziau populiarus uz veganiska. Tarkim, Shazzie, kuria jau minejau, turedama virs 20ties metu staza "veganizme", teigia, kad veganu but nenaturalu, nes veganu pasaulyje nera aplamai. Net karve ar arklys nuolat valgo koki vabzdi ar museles kartu su zole ir pasharais, taigi ir zmogui siek tiek gyvulinio produkto reikia.
Mano blogas:
http://www.aum.lt
Toltik
Posts: 580
Joined: Fri 10 28, 2005, 9:56
Location: Laisvės oazė
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Toltik »

briedis wrote:Ir man dar paaiškinkit: kodėl žalia mityba lyg savaime suprantama kaip vegetarizmas ar net veganizmas? Aš sutinku, kad žalias maistas daug vertingesnis už termiškai apdorotą, pats labai mėgstu žalius kiaušinius, mėsą (laukinieną), žuvį (ypač upėtakį, jį tiesiog griekas kept ar virt). Bet va, matyt, nuo ilgo gyvenimo mieste įsivariau psichinę ligą- gaila ir žuvų, ir žvėrukų pasidarė..., tai tenka virtą ar geriausiu atveju sūdytą naminių gyvulių mėsą valgyt, mat nepatikima, gali kokia zaraza būt. O tokia žalia mityba- mėsiška, juk daug daugiau paplitusi už vegetarišką, tiesą sakant tradiciškai vegetariškos žaliavalgystės lyg ir nėra jokioje tautoje, o mėsiška- daugelyje šiaurės tautų. Taigi, kodėl žaliavalgiai- tarsi būtinai turi būt vegetarai?
Paplitimas dabartiniam pasaulyje joks argumentas (jau pačių tų tautelių situacija tai paliudija - jos nyksta ir sparčiai...), kaip ir bendra viso pasaulio situacija liudija ne dabartinio gyvenimo būdo naudai... Tai kad row vegan'ų tarp tautelių nėra taip pat ne argumentas :).. Gamtinės žemdirbystės juk irgi nėra nei vienoj iš šių tautelių ir visų kitų tautų.. Bet tai juk nieko nepasako apie pačią GŽ :). O va apie tautas ir tauteles pasako daug ką :)...

Apibendrinus: sutinku, kad row veganiškų tautelių ko gero nėra, bet tai nelabai ką reiškia šiandieniniam kontekste, greičiau jau kaip tik argumentas "už"... čia šnekant iš tos sausos teorinės pusės ir žongliravimo "yra-nėra" sąvokomis. Bet man taip neįdomu ;)...

Žiūriu va pro langą.. lauke lynoja, vėjelis pietinis ūžauja ir ganosi pievoj 4 stirnos gal už kokių 500 metrų ir ko tai nekyla man jokio noro bėgti ir jas gaudyti, perplėšti ir sunemnioti (žinoma nekyla tokie norai, nes esu vargšė veganiškos propagandos auka... ;) ). Jeigu tau Sauliau kyla tai atvažiuok pas mane ir pabandyk laimę palakstyti paskui jas ;).. turbūt nereik protinti kuo pasibaigs tokie bandymai net jeigu ir pasaulio čempionas žaliu maistu nuo kūdikystės besimaitinantis būtum ;) :) :)... na čia toks va šposas mėsavalgiams (valgykit žinoma taip kaip jums patinka :), tikslas mano nėra jus atversti ar perversti kur nors ;)... kiekvienas pats renkasi arba kas nors už jį pasirenka ;) :)) ).
Tiesa paprasta - gamta nepritaikė žmogaus kūno medžioklei (įrankiai nesiskaito prie gamtos ;) ).. Mano ir kai kurių gal kitų žmonių požiūriu tai per kelis tūkstančius metų pasikeitusios mitybos virškinimo sistema nepasikeitė nei per plauką (nepailgėjo ir nesutrumpėjo anei per milimetrą žarnynas ir t.t.), jei jūs tikit kad pasikeitė, tai čia jau jūsų reikalas, tada maitinkitės pagal šiuos įsitikinimus, o aš tikiu kitkuo :).
Sekantis punktas dėl row vegan yra pienas, na tai čia visiškai banalus faktas - visi žinduoliai pienu minta kūdikystėje, kol greitai auga kūno masė, vėliau pieną vartoti nustoja. Kodėl žmogus turėtų daryti kitaip? Ir dar antra dalis, kad visi žinduoliai minta tik savo motinų pienu, o ne kitų rūšių. Na jeigu jums norisi 40 metų susitikus su savo 70 metų mama "pasimaitinti" tai žinoma prašom - nors gamtoj taip nebūna ;).. Čia taip sakant požiūris, kad gamta viską sutvarkė tobulai... Bet argumentai čia tiems kam jų reik, nes galima ir priešingų pririnkti :). Man ta dalis neįdomi, norite valgyti mėsą ir pieno produktus, kepti ir virti maistą tai užeikite į puslapius kur tai propaguoja ir rasite šūsnį protingų straipsnių kuriuose viskas moksliškai įrodyta ir row veganizmas išdėtas į šuns dienas.. Nevarkite čia :) yra ir lengvesnis kelias :)...
Ir pagaliau trečia dalis tai kiaušiniai :). Šie pupuliukai nebėgioja :), taigi pirmas pvz. netinka, atėjai prie lizdo ir pasirinkai :), taukš taukšt ir niamniam koks skanus verstas žalias ir gyvas viščiukas (tpfuuuu..... ;) ). Tikra to žodžio prasme gyvas maistas :D... Sorry nesusilaikiau nepašposijęs :D, :))... Neverstų gamtoj būna gal keli procentai, na pabandyk surasti ir dar kad nebūt pašvinkęs... Na gerai, jau visai nušneku.. Ok. Išsiruošėm kiaušiniauti, miškas, medžiai, o štai ir lizdas, kebarojamės į medelį, tuoj pasieksim... Ir LABA DIENĄ pasirodo sakaliukas - nagai, snapai ir sparnai.. grįžtam namo be kiaušinių abiem to žodžio prasmėm ;)... Linkiu sėkmės pasmaguriauti ir gulbės tarkim kiaušinukais ;) arba gervės, jos jums mielai atiduos juos už meilės energijos porciją ;D...

Na va prisijuokavau į valias :). O esmė tai yra tokia sąvoka kaip rūšinė mityba (rusiškai "vydavoja pitanija") ten tokia močiutė vargeta Šatalova apie tai daug rašė. Su visais moksliniais ir moraliniais išvedžiojimais. Principas paprastas. Kiekviena gyvūnų rūšis yra prisitaikiusi ar pritaikyta (mažai skirtumo iš praktinės pusės) misti konkrečiu maistu. Pagal ją žmogaus kaip rūšies racionas turėtų būti: vaisiai, sėklos ir šakniavaisiai. Ji žmogaus nepriskiria nei prie žolėdžių nei prie mėsėdžių ir sako, kad būtent dėl to, jog žmogus yra tarpe tarp pastarųjų, tai jis turi abiems pogrupiams panašių savybių. T.y. jis kaip ir mėsėdžiai prisitaikęs maitintis koncentruotu maistu (mėsėdžių atveju gyvuliniai baltymai ir riebalai - na mėsa žodžiu), tik ne tokiu kaip mėsėdžiai, banalūs visiems žinomi pvz. apie žarnyno ilgį, seilių Ph, dantų struktūrą ir panašūs bla bla bla... bet misti jis turi angliavandenių koncentratais - vaisiais, daržovėm ir tų pačių riebalų ir baltymų koncentratais (sėklom ir riešutais - na irgi sėklom), bet tokiais kuriuose jau prasidėjo autolizė, tai yra juos pamirkius ir pradaiginus, tada tie riebalai ir baltymai skyla į amino rūgštis ten ir bla bla bla ir dar ten visokio š. prityrinėjo jinai ir finale rekomendavo mesti lauk keptuves ir pirkti puodus (žodžiu juokiasi puodas, kad katilas juodas..).
Tai va tokia Rūšinės mitybos koncepcija trumpai ir neužknisant per daug nei savęs nei kitų :).

Dar tiesa pamiršau apie vabzdžius ir šliužus parašyti :).. Ką čia ir rašyti, gi Yamiii... mmmm... sliekučiai tiesiai iš urvelių ir sraigės nuo lapų surinktos - kramtai vienus su visom žemėm, o kitas su kiaukutais, čia jūs ir kalcio kauliukams tiesiogiai gausite ;) ir pojūčių visokiausių... Po to galite bičių užkrimsti ;).. vapsvų - pastarųjų man teko "paragauti" - bjaurybės nesuprato, kad aš jas suvalgyti norėjau (nenoriu prisiminti.... ;) ). Na musių galima prisigaudyti labai pasistengus, ypač rudeniop kai jos jau apsnūdę, bet kaži kur pasislepia, kad ir su žiburiu nerasi. Kas dar, ai žiogai va puikumėlis :), imi ir triaukšt triaukš su visais šūdais, nes kita dalis jų chitininių šarvų tai nelabai, tik pilvelis kiek minkštesnis.. na žodžiu skanaus :). Karkvabalių išvis dabar antplūdžiai, lervų tai nekapstysi, nenatūralu gi žmogui kaip šernui po žemes knistis iki alkūnių, o va kai skraido tai tik capt ir makt burnon - baltymukai :)... atsibodo :)
Toltik
Posts: 580
Joined: Fri 10 28, 2005, 9:56
Location: Laisvės oazė
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Toltik »

Helene wrote:Tarkim, Shazzie, kuria jau minejau, turedama virs 20ties metu staza "veganizme", teigia, kad veganu but nenaturalu, nes veganu pasaulyje nera aplamai. Net karve ar arklys nuolat valgo koki vabzdi ar museles kartu su zole ir pasharais, taigi ir zmogui siek tiek gyvulinio produkto reikia.
:) na šiandien kaip reta nuotaikoj ;) :)))... tai pavarysiu iš peties..

Kas čia per argumentas? Kad karvė suvalgo žiogą tai žiogą valgyti turėtų ir žmogus. Prie ko čia dabar? Tipo kad jie abu vegetarai tai vadovaukimės karvės pavyzdžiu? Na su tokia logika tai galime "žaliai" įstrigti. Karvė su malonumu šlamščia ir varputį, šunažoles bei viksvas ir kitus skanėstus - nejaugi dėl to pulsime ir mes valgyti šias žolytes? Aš esu bandęs tai žinau jų skonį ir konsistenciją :), siūlau pabandyti, daug klausimų turėtų atkristi :).
Čia vėl gi iš Rūšinės mitybos koncepcijos - karvė yra žolėdė, žmogus pagal šią koncepciją vaisių (plačiąja prasme... tik neišplatėjant į gyvūnijos pasaulį ;)...) valgytojas. Tai tarp jų nedaug bendro, na tik tiek, kad gyvūnų mėsa abiems rūšims nenatūralu ir viskas maždaug.

Jau geriau tada remtis šimpanzėmis, jos ten ir termitais pasmaguriauja ir kokią bezdžionę užtvatina, o organizmai panašūs.. nors vienas aršiai protingas mėsėdis man aiškino, kad šimpanzių žarnyno išvis nėra ko lyginti su žmogaus. Sakė, kad ten, mol, daugiau skirtumų nei panašumų.. Na žodžiu irgi skirtingos rūšys ir mityba skirtinga. Vat tak ta druzja :)
Toltik
Posts: 580
Joined: Fri 10 28, 2005, 9:56
Location: Laisvės oazė
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Toltik »

kestutis670 wrote:Kalbuosi su tavimi , nes tikiu , jog ateity galime susitikti "gyvai" ir noriu , kad "žinotum su kuo turi reikalą" :D
OK :), tai aš irgi iš tų pačių pozicijų parašysiu :), tam, kad visi žinotume su kuo turime reikalą ;) :))). viskas super :)...
kestutis670 wrote:Kito gamta , kito ir žmogaus organizmas prisitaikydamas prie kintančių sąlygų , tad 2-3 metai "adaptacijos" tikrai neįveiks tūkstantmečiais įtakotų pokyčių.
Tai va, kol tuo tiki tai šansų įveikti tuos pokyčius turi 0,0. O praktiniai pavyzdžiai rodo ką kitą, žinoma mokslaseniai ir mokslabobos vis pratesia ribas kurių metu organizmas gali misti ale iš savo vidinių rezervų (dabar jau nedrąsiai kalba apie 20 metų - jų eigoje išsieikvoja stebuklingieji lipidai kurių be lašinukų gauti žmogui neįmanoma ir t.t.), tai daroma tam, kad būtų galima sutalpinti po ta pačia kartele atvejus kurie paneigia dabartines koncepcijas. Tai kas norite žingsniuoti su šia kategorija tai prašom :), kam krušti sau ir kitiems smegenus? tiesiog žingsnioukit, o jei norisi tai ir bėkite :).
Tai va. Jeigu tokie pokyčiai tų tūkstantmečių visgi įtakoti (o kad tai įrodytų mokslininkai turės dar daug žolytės apkakoti, nes dabartinės ligų istorijos liudija prieš tas adaptacijas) tai netgi tokiuo atveju reik žiūrėti prie ko mes adaptavomės ir ar neverta pradėti readaptuotis. Bet žinoma visi renkasi patys :).
kestutis670 wrote:Aš save suvokiu kaip "Fukuokos tėvo mandarinmedį" ir tikrai netrokštu "nudžiūti" pats sau sudaręs ekstrim sąlygas.
Tai vat beveik teisingai :). Tik žmogus visgi ne mandarinmedis :) (neskaitant kai kurių konkrečių individų - juokauju, čia tikrai ne tave Kęstuti turėjau omenį :) ), jis bent jau gyvūnas ir čia tikrai daug skirtumų. Bet apie tai neįdomu :).. Kaip pilna nudžiūvusių ekstrimerių taip pilna ir išvysčiusių ale super sugebėjimus ekstrimerių tokių kaip Porfirijus Ivanovas. Vėlgi, viskas priklauso nuo mūsų pačių pasirinkimo. Ką norim tą ir renkamės :).
kestutis670 wrote: Kita vertus , aš negaliu savęs visiškai "įzoliuoti" nuo aplinkos ir jos keliamų reikalavimų. Tai "veikia" netik fizine prasme , bet ir psichologiškai. Tapęs "išskirtiniu" ar dėl mitybos ar dėl savo pasirinkto gyvenimo būdo , aš tik apsunkinu savo santykius su visuomene. Iš tavo ankstesnių pasisakymų matyti , kad ir pats esi su tuom susidūręs. Tas "išskirtinumo sindromas" man neleidžia harmoningai įsilieti į aplinką ir tampu tiek fiziškai , tiek psichologiškai "aštriabriauniu dariniu lygiame paviršiuje".
Na va čia mes ir skiriamės turbūt kaip asmenybės :). Nors Rūšinės mitybos koncepcijos giliame išvedžiojime galima prieiti prie išvados, kad jeigu mes skiriamės savo elgesio modeliu tai kažkuris iš mūsų tiesiog kruša sau pačiam smegenis ;).. Bet man nerūpi tokie dalykai :). Esmė tame, kad man tokia padėtis patinka, man visai nesinori būti eiliniu pliušiniu žaisleliu, kuris nieko nekeičia geležinkelyje kuriuo važiuoja visuomenė. Aš būtent įšoku kartais į tokį traukinį ir paklausiu patogiuose kupe ir gyvuliniuose vagonuose sėdinčių: "o kodėl jūs važiuodami 300 km per valandą greičiu siurbčiojate kavą jeigu už 20 km bėgiai baigiasi ties praraja?..." ir mėgaujuosi iš to išsirutuliojančiu mekenimu, bei pasiūlau tiems kurie tuo dar sugeba mąstyti persikraustyti į galinį vagoną ir atsijungti nuo bendro kinkinio, o perspektyvoj šiam vagonui sustojus išlipti ir po pievas vaikų daryti ;)... žodžiu gyventi :)....
kestutis670 wrote:Aš leidžiu savo kūnui pažinti visus įmanomus gyvenimo variantus ir kuo labiau jis bus universalesnis - tuo man lengviau gyventi , tuo mažiau rizikuoju patekti į stresines situacijas. Mažas pvz. : neseniai buvau svečiuose pas dukrą Anglijoje ir nors ji "prisiekusi vegetarė" - man buvo sunku prisitaikyti prie tokio mitybos pasikeitimo. Visos daržovės , nors ir su etikete "eko" - man atrodė lyg iš "Marso"- skoniai nesulyginami su tokiom pačiom iš mano daržo. Na , o įsivaizduokime save vegetarais , bet patekusius pas "mėsėdžius". Negana to , kad mano organizmas pateks į stresinę situaciją , bet aš tapsiu ir "varginančiu svečiu" dėl savo išskirtinumo. Žodžiu , nebūdamas "universalus" , aš pastoviai pateksiu į stresą , kas tikrai nėra gerai.
Mano nuomone tai čia netgi ne prisitaikymas, o susitaikymas ;). Tikiuosi šiuo klausimu dėl tavęs klystu ir tu visgi turi viziją ir veiksmų variantą ateičiai. Moksliškai - konformizmas. O aš tai mėgaujuosi tokiom situacijom, aš tas elementas kuris aktyviai keičia situaciją savo pvz. ir man nėra dėl to jokio streso, o kitiems jeigu stresas tai tegu keičiasi arba pabando pakeisti mane, tik kad dantys jų per daug nuo cepelinų atčipę.. kad nesumaltų bendra mėsmalė tai reik būti gudriam ir neužsiimti niekais. Tai čia jau kiekvieno asmeninės pamokos :). O aš patenkintas. Mes tiesiog skirtingi :).
kestutis670 wrote:Taigi , vartodamas įvairų ir įvairiai apdorotą maistą , aš tarsi tas karalius pripratinu savo organizmą prie esamų sąlygų.
į sveikatą.. mano požiūriu arba keitiesi pats arba keiti aplinką. Žinoma tai tikrai ne kiekvienam, o man patinka keisti aplinką ir energijos man šiai veiklai užtenka, be to kaip jau minėjau, mane tai "veža". Jei žmonėms patinka valgyti šūdus ir jie ant to užkabina lozungą: "mes prie visko galime priprasti :)" tai belieka jiems palinkėti sėkmės, asmeniškai man šūdus valgyti nepatinka.
kestutis670 wrote:Dar vienas pastebėjimas: Neretai tie žmonės , kurie dėl vienokių ar kitokių savo įsitikinimų drąstiškai pakeičia savo gyvenseną - patys dėl to labiausiai ir nukenčia , nes netiksliai įvertina savo ar savo organizmo galimybes.
o nieko nekeičiančių pilnos ligoninės ir jau nebepilnėja, nes perpildytos, ta proga statomos naujos ir standartai perrašinėjami, kad būtų galima tuos kuriuos anksčiau hospitalizuodavo, dabar išsiųsti namo paskiriant kelis medikamentus... Jų galimybes labai greit įvertina akiniuotas blyškiachalatis "specialistas": "jums liko daugų daugiausiai mėnesis..." ir panašiai... Visi mes renkamės savo takelį :)...

Tai vat, su tomis posto dalimis kurių nepacitavau ir nekomentavau sutinku :). Ir su šiomis beje iš dalies sutinku, sąmoningai parašiau iš prieštaraujančios pozicijos, nes nevirškinu verkšlenimų ir aptakumų visokių - gerais norais kelias į pragarą grįstas. Beje čia dabar ir yra mūsų gražioji civilizacija :). Sveiki atvykę ;)..
Toltik
Posts: 580
Joined: Fri 10 28, 2005, 9:56
Location: Laisvės oazė
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Toltik »

http://www.syromonoed.com/?q=node/79
va čia linkas parsisiųsti ten tokio vieno iš kiečiausių žaliamonovalgių surinktus pasisakymus įvairiais klausimais, na kam įdomu. Čia toks Iziumas, aš tų visų jo postų dar neperžiūrėjau, bet verta dėmesio atrodo. Jis su žmona kartu monožaliavalgiauja jau gal 7 metai berods jei neklystu ir vaiką praėjo ir gimdė jau būdami 100 procentų žaliavalgiais ir aprašo savo patirtį dabar augindami. Gal pravers..

Aš tai pagal savo suvokimą visgi irgi nesu "deimantinio kelio adeptas" ;)... nors iš šalies žmonėms tai atrodo, kad jau labai kartais radikalus, bet pagal tai kaip suvokiu, kad turėtų būti tai dar man toli iki natūralumo, bet judam :), nenuleidžiam rankų :).

Sėkmės visiems :).
Helene
Posts: 16
Joined: Fri 08 28, 2009, 11:19
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Helene »

Toltik, mielas tu zmogus :) nesi sviesa ir svietima musu lietuvelei. reiks ir man koki savo blog'a pradet, o geriau - sukurti zaliaedziu gyvenviete :)

tiesa, bijau kad santuri lietuviska siela gali nepakelti Iziumo :)

griztant prie mano pvz.. esme ne karvese ar bezdzionese, bet tame, kad mes esam- sansaroje :))) ir visi, kiekvienas dalyvaujame mitybos grandyje. vegu - nera aplamai! kiekvienas valgantis - ka nors kita gyva valgo. todel ir yra abejojama veganizmo naturalumu.
nors asmeniskai tikiu, kad gerai subalansuota svari organine vegan dieta- imanoma.

dabar i RU kalba verciu nebloga straipsni. parasytas ex vegu ex zaliaedziu, ir salia Dzindzi Tolifero (vegane ir zaliaede, 5 vaiku mama, jos vyras- 30 metu zaliaedis) komentarai. straipsnis idomus tuo, kad abi nuomones isdestytos, abi pakankamai gerai argumentuotos, vienzo sau ka nors galima rasti. nors, aisku, ne mokslinis darbas
http://www.thegardendiet.com/naz.html

laimes!
Mano blogas:
http://www.aum.lt
Toltik
Posts: 580
Joined: Fri 10 28, 2005, 9:56
Location: Laisvės oazė
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Toltik »

Na va - puikumėlis :) :)..

Na jo, Iziumas mėgsta parėkaloti ir purvais pasidrabstyti :), kažkam to reik :)... svarbiausia, kad jo patirtis vertinga :).

Visiškai su tavim sutinku :).... man ir pačiam nepatinka ta "vegan" idėja, tokia kokia dabar ji suvokiama. Gal to žodžio geriau išvis nevartoti, ne tą truputį prasmę jis turi.. na ne esmė... tiesiog šiuo metu artimesnės savokos kol kas nežinau :).

tai būtinai įdėk linką, kai tą straipsnį išversi, arba kad ir visą sukelk čia :).
kestutis670
Posts: 183
Joined: Mon 01 18, 2010, 15:02

Re: Žalia mityba

Post by kestutis670 »

:h: Tadai,
buvau parašęs tau atsakymą , bet per neapsižiūrėjimą , matyt neišsiunčiau , tai dabar teks grįžti į ankstesnę nuotaiką ir bandyt "atgaminti" mintis...

Perskaitęs tavo mintis pamačiau save jaunystėje , kai grįžęs po kariuomenės muštro negalėjau pakęsti bet kokios "tvarkos".
Labai apsidžiaugiau radęs galimybę išsitrenkti į Sibirą. Ten tikrai nereikėjo nei "taikytis" , nei prisitaikyti , nes per metus sutiktus žmones galėjau suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų. Kad išgyvenčiau tokiomis sąlygomis teko išmokti prisitaikyti prie Gamtos... Jaučiausi ištrūkęs iš to "durnių laivo" ar "išlipęs iš traukinio" ir buvau laimingas , tačiau viskas kas gerai greitai baigiasi. Po beveik dešimtmetį trukusios laimės vėl teko "įlipti"į tą patį traukinį :gigi:

Vėl gerą dešimtmetį kankinausi jame bandydamas tiems "kavutės mėgėjams" patarti "nešti muilą" iš traukinio ar bent persikraustyti į paskutinį vagoną. Negalėjau suprasti kodėl kai kurie šypsosi žiūrėdami į mane?...

Papūtus kitiems "vėjams" atsirado galimybė vėl išlipti iš to traukinio ir kurti savo erdvę taip kaip to norėjosi man. Išmečiau katinams ant aukšto TV ir radiją , atsiribojau nuo viso likusio pasaulio ir dešimtmetį "viriau savo sultyse" :) Vėl buvau viskuo patenkintas ir laimingas. (+)

Kai kartą nutariau pasižiūrėti kaip atrodo "pasaulis be manęs" - suvokiau jog elgiausi kaip strutis įkišęs galvą į smėlį :lol:
Ar išsitrenkęs į "Dievo užmirštą kampą" , ar nusisukęs nuo pasaulio , aš nieko nepakeičiau. Traukinys kaip važiavo , taip tebevažiuoja... Tuomet supratau ko šypsojosi traukinio keleiviai - jie pasirinko "patogesnį" variantą : verčiau nudardėti į prarają gurkšnojant kavą , nei iššokus "mušti padus" pėdinant per traukinio nudegintą plynę ir savarankiškai šokti į bedugnę :mrgreen: , nes kito pasirinkimo nėra.

Dabar manau , kad geriausia eiti į garvežį , nors ir žinant , kad "mašinistas" debilas , degradas ir aplamai visiškas beprotis ir bandyti prišnekinti jį "nuimti gazą" ir bent trumpam sustoti. Gal sumanęs vėl važiuoti bus pamiršęs į kurią pusę :mrgreen:

Jei tu esi "iešmininkas" ir gali pasukti traukinį kita kryptim , tai tau kaip "žmonijos išgelbėtojui" ant Everesto viršūnės bus pastatytas paminklas :) , o jei ne , tai visi pagraudenimai ar pasišaipymai tiek verti , kiek "nabašnykui garstyčnikas"... :D
:love: :h:
Helene
Posts: 16
Joined: Fri 08 28, 2009, 11:19
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Helene »

Dedu zadeta straipsni. Gal kada padarysiu vetima i LT, kai bus ikvepimas.


Комментарии Джинджи Толиферо (Дж) на интервью Назария (Наз)

Дж.: Этот критический комментарий на интервью Назария я написала, так как я получила много эл.писем о людей, писавших, что они теперь боятся пробовать 100% сыроедческую диету. Я не преследую цель опровергнуть Наза, но я хочу доказать, что можно буть полностью здоровым на хорошо сбалансированной веганской диете без витаминных добавок.
Хоть мой опыт отличен от опыта Наза, и все члены моей семьи живут на 100% сыроедческой диете без каких- либо добавок, я думаю, что и его опыт должен быть рассмотрен.

Вот это меня действительно задело:

Назария: "Вы не можете просто так из питающегося мясом превратится в травоядного без каких-то травматичных последствий Я предполагаю, что должно быть промежуточное звено. Давайте вначале эволюционируем в вегетарианцев за несколько поколений, потом- в веганов.".

Дж: это интересно тем, что показывает его внутреннюю убежденность в правильности веганства. Он верит, что это наш эволюционный путь.
Я верю, что моя семья всегда будет жить на 100% веганской диете, и я сумею предупредить любые проблемы. Возможно "верю" является ключом в этой ситуации. Если мы верим, что мы справимся, то так и будет.
В этом вопросе я советую доверять собственному опыту. Пробуйте. Если для вас это срабатывает- прекрасно. Если не срабатывает- значит, не срабатывает. Вы должны придерживаться здравого смысла. Своему опыту вы должны доверять больше, чем тому, что вы прочитали.
Моя подруга Анахата верит, что веганосыроедение нужно только тем, кто должен поднять свои вибрации для выполнения своей земной работы.Она верит, что разные задачи требуют разных вибраций, а также разных диет.

март, 2004
интервью с Назарием от Frederic Patenaude

Fred: Каков у вас опыт в веганосыроедении?

Naz: Сейчас мне 46, и я -вегетариранец с тех пор, как мне испполнилось 17 лет. В том возрасте я не только стал вегетарианцем, но и сыроедом. Я включил в рацион сырые молочные продукты, так как я встретил опытного учителя Ессея, который мне это посоветовал. Исторически, именно такова была диета есеев. Они, по большей мере, не были веганами. Они были вегетарианцы, часто сыроеды, но употребляли ферментированные молочные продукты- йогурт и кефир. Такова была моя диета в течении 7 лет. За это время у меня не было никаких проблем. Позже, после моего переезда, я попал под обояние веганской философии, так как это прекрасная философия. Я стал веганосыроедом. После 5 лет такой диеты я уже не мог ходить. Все мои конечности были так болезненны, что я не мог ими шевелить. У меня были поражения ЦНС и анемия по типу Б12. Все это случилось после 5 лет веганосыроедения.

(Дж: У Наза был дефицит Б12, и это первый услышанный мной случай, что у кого-то появилась нехватка Б12 на подобной диете. Статистика говорит, что мясоеды страдают от дефицита Б12 гораздо чаще вегетарианцев, веганов и сыроедов. Недавние исследования показали, что 40 % американцев испытывают дефицит Б12. Не более 10 % американцев являются вегетарианцами)

Naz: Я вернулся к ферментировнным молочным продуктам. Также из-за поражений нервов я включил и яйца. Я излечил себя включчив эти продукты.

(Дж: Возможно, лучшей сыроедческой диетой на практике окажется та диета, в которую включено сырое козье молоко, как указано в евангелии от есесеев. Однако, Сторм говорит, что ни одно взрослое животное не употребляет материнского молока, значит оно не нужно. Мне кажется, если питаться сбалансированно, употребляя свежие органические фрукты, овощи, орехи, семена, соль и растительные масла, то человек получит все необходимые питательные вещества, разве что у него есть серьезные нарушения пищеварения и усвоения пит.веществ. Я верю, что я могу получить все, что мне необходимо на сырой диете без животных продуктов).

Naz: На этом этапе я задумался, был ли мой опыт исключением, или другие испытывают проблемы на длительном вегасыроедении. За короткое врямя у вас не появляются проблемы такого рода. Проблемы дефицита питательных веществ проявляются через несколько лет.
Так что я провел кое-какие исследования. Я кликнул клич в интернете во многих форумах по сыроедению. Будучи лектором на многих сборищах сыроедов, я также контактировал с другими примечательными сыроедами. Я увидел, что проблемы, аналогичные моим, распространены в веганосыроедческом движении, но они замалчиваются.
(Дж: Я встречалась со многим учителями сыроедения. И я никогда не слышала о таких проблемах).

Naz: Одна из ошибок веганосыроедения- протеин

Чем больше я углублялся в тему, тем больше я убеждался, что многое, чему учило веганосыроедческое движение, не соответствует действительности. Всем важен протеин. И вопрос о получении достаточного количества протеина стоит очень остро. На обычной веганской диете человек старается есть много бобовых и круп, получая достаточно белка. Но если человек - на сыроедении, он будет просто проращивать бобовые и зерновые, но ведь многие едят совем немного проростков. А даже если и едят, то как только что-то прорастает, белок претерпевает определенные трансформации во что-нибудь другое. Так что содержание белка снижается. Хотя количество витаминов увеличивается, и это положительная сторона проращивания. Так что через определенный промежуток времени люди действительно испытывают дефицит белка.

(Дж: Я вижу, что очень легко попасть под влияние мифа о недостатке белка, хотя многие вегетаринцы и веганы его опровергли. К примеру, мой муж Сторм не употреблял животных продуктов более 30 лет и не испытывает никакого дефицита. На нашем сайте можно найти его фотографии http://www.thegardendiet.com/storm.html. Материнское молоко содержит 2.2% белка, и дети растут и удваивают в росте в первые шесть месяцев, употребляя только материнское молоко. Во фруктах аналогичное содержание протеина 2,2%. Овощи и орехи содержат даже большее количество белка. Доказано, что необязательно употреблять все амнинокислоты за один присест для получения "полноценного" белка.)

Naz: Белок- это строитель всего нашего организма. Ежедневно мы теряем множество клеток, и они должны быть заменены. Именно протеин используется для построения новых клеток. Вот что именно происходит, когда длительное время организм не в состоянии построить все заново, и вы приходите к проблемам разрушения нервных клеток и к разным другим последствиям. Это случается и на обычной веганской диете.

(Дж: Сельдерей восстанавливает нервные клетки. Если в вашем рационе будет много сельдерея или его сока, у вас не будет проблем с нарушением нервных окончаний, вы даже можете излечится от этого недуга.)
Mano blogas:
http://www.aum.lt
Helene
Posts: 16
Joined: Fri 08 28, 2009, 11:19
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Helene »

Fred: Есть ли какие-то лругие исследования, подкрепляющие ваше утверждение, что веганы живут короче мясоедов?

Naz: За многие годы я читал о многих исследованиях, которые привели меня к такому выводу. Я также говорил с клиническими экспертами, такими как д-р Gabriel Cousens, у которого есть клинический опыт работы с веганами. Но все началось с исследования, опубликованного в 90ые годы в Vegetarian Times, исследования, охватившего только женщин, с целью выяснить, кто же живет дольше- мясоеды, лакто-ово вегетарианцы или веганы. Оказалось, что лакто-ово вегетарианки живут дольше всего, мясоедки были на втором месте и веганы- на последнем. И это было в "Вегетарианском времени" примерно в 1990 году.
Хорошая новость та, что вегетарианская диета, включающая немного молочного и яйца, оказалась очень здоровой. Это прекрасно, что мы можем быть здоровы будучи вегетарианцами. И очень сомнительно, что многие из нас могут быть здоровыми веганами. Это возможно, но не для большинства. Большинство веганов действительно не здоровы.

(Дж: Назария прав в том, что вы можете найти статьи, подтверждающие оба мнения. Можно читать медицинские журналы и находить много противоречивой информации. Не было сделано достаточно достоверных научных исследований на тему питания. А кто бы ими занимался? Органические фермеры? Большой бизнес не выигрывает от простой правды о здоровье. Я уверена, что Создатель устроил все так, что мы должны быть полностью здоровы без необходимости убивать или использовать животных).

Naz: Дефицит Б12

Многие веганы не получают Б12 в достатке. Важно принимать Б12, если вы находитесь на веганском рационе, а многие веганы этого не делают. Многие источники, из которых веганы якобы получают Б 12 , не достоверны. К примеру, сине-зеленая водоросль, спирулина, морские овощи, все продукты считающиеся содержащими Б12, в результате исследования оказались содержащими аналог Б12, который не может усваиваться организмом человека. Аналог Б12 соревнуется с Б12 за местоположение в рецепторных нервных окончаниях. Так что в результате использования этих продуктов, вы не только не получаете Б12, но также уменьшаете его количество, так как аналог Б12 пристает к ограниченному количеству рецепторов занимая место настоящего Б12, так что усваиваемый Б12 не может попасть в рецепторы, которые уже заняты.

Gabriel Cousens, доктор холистической медицины, очень интересовался этим вопростом, и сейчас опубликовал результаты новых исследований. Он утверждает, что исследование показало серьезный дефицит Б12 у 80% веганов. Он перечисляет проблемы, связанные с дефицитом Б12, и это внушительный список.

(Дж: Я верю, что витаминные добавки являются гораздо худшим источником, чем сама еда. Гиппократ сказал : "Сделай еду своим лекарством!" Если вы этого не можете, принимайте витаминные добавки. Однако, все необходимые питательные вещества могут быть найдены в свежих фруктах и овощах, в том числе и Б12. Б12 можно найти все в большем количестве фруктов и овощей. Доктор медицины Joel Robbins, M.D., N.D., D.C., PhD in Bio Chemistry, автор "Еда для здоровья и процветания" ("Eating for Health and Wellness") указал источники Б12 в бананах, изюме и винограде сорта конкорд, женьшень, ячмень, зелень горчицы, сливы и чернослив, проростки, семечки подсолнуха, проростки пшеницы.
Если честно, я не настолько научно подкована, чтоб сказать, плохи ли витамины или хороши. А если я чего-то не знаю, я поступаю по природе. По-этому я не принимаю витаминов и не продаю их. Сторм не принимал витаминов более, чем 30 лет. Однако, некоторым людям витамины очевидно помогают. Это индивидуальное решение. Возможно, что людям, не имеющим возможности употреблять свежую органическую пищу круглый год, витамины хорошего качества принесут определенную пользу.)
Mano blogas:
http://www.aum.lt
Helene
Posts: 16
Joined: Fri 08 28, 2009, 11:19
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Helene »

Naz: вегетарианство против вегетаризма
Если мы углубимся в свою генеологию, то кто-нибудь вряд ли найдет у себя предков вегетарианцев. Большинство из нас, живущих в америке, не вспомнят ни одного предка- вегетарианца, даже если проследить бесчисленное количество поколений. И безусловно, не найдется там и веганов. По-этому довольно странно вдруг внезапно стать веганом, если никто из предков им не был на протяжении тысяч лет. Мы все это время употребляли животные продукты, по-этому человеческий организм настроен получать питательные вещества именно таким образом.

(Дж: Да, конечно, мы привыкли употреблять мясо и молочное. И таким же образом мы стали обществом, где смерть в результате болезней стала ожидаемой нормой.).

Naz: То что я отстаиваю сейчас: пусть люди вначале станут вегетарианцами, но не веганами. Имея это в виду, можно проделать следующие разумные шаги. К примеру, многие люди испытывают проблему с усвоением молочной лактозы. Лактоза создает слизь. Но в ферментированных продуктах лактоза уже полупереварена в процессе ферментации. Большинство чувствительных к лактозе людей прекрасно усваивают ферментированные молочные продукты. Ферментированные молочные продукты это- йогурт, кефир, и т.п. Также можно употреблять немного органических яиц от куриц на свободном выпасе.

(Дж: Я думаю, что употребляя немного кефира, йогурта или яиц, некоторые люди только выиграют. Но Сторм так не думает. До сих пор мы сосуществуем мирно, так что я не думаю, что мы придем к какой-то серьезной размолвке в сыроедном движении, если кто-то решит включить в рацион эти продукты. Лично я этих продуктов не употребляю, и не собираюсь. Но я уверена, что они гораздо лучше, чем хлеб, спагетти, приготовленная пища и другая вегетарианская еда. Если бы у меня попросили порекомендовать какой-то животный продукт, я бы рекомендовала сырое козье молоко, которое рекомендует Евангелие от Ессеев. Однако Сторм против употребления любого молока или мяса. Я лично считаюсь с его мнением, так как вижу, что он практически молодеет живя на своей диете из простых фруктов, овощей, орехов, семян, морской соли, масла холодного отжима и натурального меда. По моему личному опыту видно, какие прекрасные разультаты принесла эта диета в виде оздоровления, потери веса и других улучшений. Однако даже те, кто испытал на себе только положительные результаты от такого образа притания, иногда может испугаться таких статей как написал Назария, сойти с веганосыроедения и вернуться к обычной нездоровой диете с ее вредными для здоровья последствиями. Когда же, когда мы начнем доверять своему собственному опыту?).


Другие дефицитные питательные вещества в веганосыроедческой диете

Fred:А как насчет витаминных добавок? Если кто-то принимает Б12, витамин Д и др, будет ли этого достаточно?

Naz: Десять лет назад, пять лет назад, даже три года назад, постоянно открываются какие-то определенные доселе неизвестные вещи. Никогда не можешь быть уверен, что не найдутся еще какие-то элементы, которых не хватает в веганской диете.
К примеру, лишь несколько лет назад мы узнали о потребности в Омега 3. Омега 3 жирные кислоты очень важны, и их очень трудно полуучить в достаточном количестве на веганском рационе. Несколько лет назад после открытия Омега 3 нам было сказано, что мы найдем это в льняном семени. Тогда многие участники веганского движения стали использовать много семян льна и масла, и его продуктов. А теперь, год назад, было открыто, что мы усваиваем только около 6% омега 3 из льняного семени.
Потом совсем недавно была открыта важная жирная кислта, необходимая для мозга, которой нет вообще ни в одном веганском продукте. Всего месяц назад Gabriel Cousens объявил, что эта жирная кислота EPA есть в одном диком растении (purslane). Но вряд ли много, кто об этом знает, так как это новое открытие. А многие веганы даже не знают, что испытывают дефицит этой кислоты.

(Дж: Да, наука находит полезные вещества в животных продуктах. А позже наука находит эти же вещества в более здоровой сырой веганской еде. Если вы посмотрите на всю ситуацию глобально, то это обычная схема. Вначале говорилось, что молоко- лучший источник кальция. Теперь говорят, что лучше получать кальций из листовой зелени. Решение вопроса Б 12 -это только вопрос времени, и скоро они перепрыгнут от яиц как источника Б12 к бананам).


Веганосыроедение во время беременности

Мне кажется не стоит беременной женщине быть полностью на веганосыроедении, ведь есть много исследований и выводов, что такая диета является дефицитной, особенно по количеству Б12. Если женщина принимиает добавку Б 12 и некоторые другие витаминные добавки, то, возможно, она может оставаться на веганосыроедческой диете. Однако большинство людей в веганосыроедении не верят в витаминные добавки, и не верят в Б12. По последним исследованиям Gabriel Cousens, 80% истытывают дефицит B-12. Недостаток B-12 у детей приводит к скрьезным нарушениям мозга. Даже если в двльнейшей жизни они получают достаточное котличество Б12, последствия нарушения все равно не обратимы.

(Дж: У меня было 2 сыровеганских беременности и 2 обычных веганских беременности, и я ничего не принимала, на сыровеганстве все проходило гораздо легче, также и роды были безболезненны. Все мои дети превосходят средний уровень развития. я не принимала никаких витаминов и во время лактации).

Naz: Я могу понять, почему женщина хочет выбрать веганский путь для себя, пытаться вырастить детей таким образом, и пытаться оставаться на веганском рационе во время юеременности. Это происходит от ее убежденности в том, что это хорошо для нее и ее детей. Но проблема в том, что научные данные говорят о противоположном. Очень опасно и рискованно для беременных находится на веганском рационе, также опасно и рискованно растить маленьких детей на таком рационе.

(Дж: К сожелению нет никаких научных исследований по этому вопросу, так что нет никаких научных данных. Медицинским учреждениям не выгодно тестировать веганосыроедческую беременность. если вам нужно живое доказательство того, что веганская диета дает превосходное здоровье беременной женщине и маленьким детям, зайдите на мой сайт http://www.thegardendiet.com )
Mano blogas:
http://www.aum.lt
kestutis670
Posts: 183
Joined: Mon 01 18, 2010, 15:02

Re: Žalia mityba

Post by kestutis670 »

:h: Helene,
su susidomėjimu perskaičiau Jūsų įdėtą straipsnį , tačiau eilinį kartą man vėl iškilo daugybė "kodėl?"
Visi gimstame "nuogi ir rėkiantys" , pradedam maitintis (su retom išimtim) motinos pienu , tačiau gyvenimo eigoje įvyksta kažkoks pasidalinimas. Vieni tampa vegetarais , kiti žaliavalgiais , o treti "mėsėdžiais. KODĖL?
Savo pasirinkimus bandome pagrįsti mokslo žiniomis , statistiniais duomenimis ar dar bala žino kokiais argumentais , bet vieningos nuomonės kaip nėr taip nėr...
Ar tai nėra koks nors psichologinis momentas? Juk pasirinkusieji kokį nors išskirtinį mitybos būdą tvirtina , kad jų pasirinkimas teisingiausias ir visokiais būdais bando tai pagrįsti.
Taip , pavyzdžių turim aibę , kai žmogus pajutęs sveikatos sutrikimus ieškodamas priežąsties pakeičia mitybos būdą ir pagyja , bet tarp tų pavyzdžių yra ir "atbulinių". Kai ilgus metus buvęs vegetaru sugrįžta prie įprastos mitybos , taip išspręsdamas iškilusias problemas. Žodžiu atsakymo nerandu ir vargu kas jį bepateiks. :)

Mano nuomone geriausia yra ta mityba , kuri tenkina individo poreikius be prievartinio mechanizmo įsikišimo. Mes be galo skirtingi ir nėra prasmės stengtis "standartizuoti".
Užduosiu vieną klausimą: "Ar Jūs matėte , kad arklys ėstų žuvį?"
Aš mačiau. :D Graužia kaip runkelį :D ir ne vienas , o visa ferma. KODĖL? Juk jie žolėdžiai :!:
:love: :h:
Helene
Posts: 16
Joined: Fri 08 28, 2009, 11:19
Contact:

Re: Žalia mityba

Post by Helene »

Kestuti
as visiskai sutinku su jusu "Mano nuomone geriausia yra ta mityba , kuri tenkina individo poreikius be prievartinio mechanizmo įsikišimo. Mes be galo skirtingi ir nėra prasmės stengtis "standartizuoti". " Jus aplamai labai idomu skaityt.

O kas standartizuoja? Tiesiog idetas straipsnis apie kitokia mityba, apie tai, kad ji kazkam tinka, kazkam - netinka. Jums buvo idomu- jus straipsni perskaitete. Kam neidomu- tas net i sia tema neuzeina.
Konkreciai mano atveju mityba zaliais produktais atrodo kaip naturalus savaime suprantamas dalykas- gyvenu kaime, turiu savo uki. Taciau nesu vegane, o ir termiskai apdorota maista "blogiu" nelaikau, man tai tiesiog maziau kokybiskas maistas, po kuriuo jautiesi kiek prasciau, nei pavalgius gyvo maisto.
Mano blogas:
http://www.aum.lt
Post Reply