Laba!
kalbant apie ekstrimalias salygas, reiketu patikslint, apie kokio "ekstrimumo" laipsni kalbam. Jei tai alabai-labai ekstrimalios salygos- tai reikia dairytis valgomu zoliu (jas isvardino Toltik savo bloge). Taip pat labai geras igudis- moket laipiot medziais. Kam? O gi tam, kad (giliai sirdyje pasimeldus ir atsiprasius) apiplesti pauksciu lizdus. Zalias augalinis maistas- puiku. Problema tame, kad retas augalinis maistas yra toks "koncentruotas" ir energetiskas kaip kaiusyniai ar kitas gyvulinis maistas.. deje, bet net mano ilgamete (virs 10 ties metu) vegetariska patirtis to nepaneige. Suvalgiusi 4 zalius trynius ryte galiu islakstyt pusdieni apie maista nepagalvodama, o 4 obuoliai man tokio sotumo ir sielos ramybes neduoda. Na, aisku, yra isimciu- riesutai, saulegrazos ir pan. yra tikrai l.sotus. taigi, l.ekstrimaliomis salygmis dairomes zoliu ir pauksciu lizdu:))
Jei kalbam apie nelabai ekstrimalias salygas, tarkim, sodybele be elektros, tai vel gi- galima valgyt "pirstu ir dantu" pagalba viska. As siaip esu kategoriskai nusiteikusi pries "egzotika", eliminavau praktiskai visa atveztini maista, perku lietuviskus, lenkiskus produktus, jei produktais "uzsienietiskas" tai tik tas kuris galetu augti ir pas mus (tarkim, graikiski riesutai- is gruzijos, saulegrazos ir lynai- is moldavijos, bet viskas auga ir LT).
L.svarbu, kad maistas butu sotus, turetu sudetyje kuo daugiau maistiniu medziagu ir butu greitai kramtomas. Man suvalgyt 4 morkytes reikia pusvalandzio.. ilgoka, ar ne.
1. Bet kokie sakniavaisiai yra sunkiai kramtomi ir turi mazai kaloriju, nors ir yra l.turtingi mineralinemis medziagomis. 2.Kopustai- lengviau kramtomi, bet vel gi l.mazai kaloriju.. taigi jais savo raciono nepagrisi.
3.Mano didzioji meile- moliugai ir maziau pamegtos cukinijos- lengviau kramtomi, galima tuo paciu "uzkasti" ir pakankamai maistingu seklu. Praeitais metai turejau lenkiska moliuga Miranda- seklos be luksto, taigi tiesiog pjausciau riekemis, nulupdavau ir valgiau visa. Labai skanu, sotu, sveika!
4. Saulegrazos, lynai, aguonos, 5. lakstiniai (tik lesiuis ir zirnius galima valgyt zaliai, kiti lakstinia gali buti nuodingi) ir 6. grudai - l.maistingi, turi l.svarbiu medziagu, aminorugsciu. Tiesiog reikia ismirkyt 4-12h, kad sekla "pabustu" ir pasinaikintu fermentai, kurie neduoda seklai isdygti (sie fermentai yra nuodingi musu organizmui).
7. Vaisiai, uogos- pakanakami energetiski, lengvai kramtomi, bet vel gi, visa sezona mes turim tik obuolius..
8. Tikrai l.puikus dalykas- visos zoles, bet ir jom sukramtyt reikia laiko.
9. Zali gyvuliniai produktai, kalbu tik apie piena ir kiausynius, tikrai mano raciona puikiai papilde, taciau vartoju juos ne kasdien, tik porasyk i savaite.
Siaip, i diena suvalgau butinai porcija lakstiniu, porcija sauegrazu (arba riesutu, lynu, aguonu), obuoliu, kokiu darzoviu, o dabar ir zoles visokias (bet jas malu blenderyje, nera laiko man kramtyt). Maitinu krutim 8 menesiu sunu ir mum uztenka. Vartoju saikingai (o kartais ir visia nesaikingai) medu, augalinius nerafinuotus aliejus (lynu semenu) ir juros druska. Medus ir aliejus- taip pat l.geri "energetikai". "Ranku ir dantu" pagalba kokia darzove galima i alieju tiesiog mirkyt, (gal ir uzbarstyt druskos), o medu tiesiog pirstais valgyt arba maisyt su seklomis,, grudais

))
Taigi, esant norui, tikrai imanoma l.normaliai isgyventi. Ir nebrangiai- juolab kad didzioji dalis gali but uzauginta savo rankomis.
nezinau, ar atsakiau:)) bet tik tiek kol kas mano galvoj minciu tebuvo:))