Kaip išsirinkti teisingą profesiją?

Įvairūs forumiečių patarimai. Pasidalinkime patirtimi. Čia klausiama patarimo

Moderators: Gluosnė, Visi tvarkytojai

Algirdas
Posts: 7
Joined: Tue 01 14, 2003, 15:56
Location: Gedmintu km.

Kaip išsirinkti teisingą profesiją?

Post by Algirdas »

Sveiki,
Pasaulyje yra tiek daugybę profesijų, kaip išsirinkti geriausią, įdomiausią, labiausiai tinkančią? Lietuvoje tiek daug universitetų, kaip išsirinkti patį geriausią? :)

Aš - moksleivis, būsimas 12-tokas. Kiti metai - pasirinkimo metai. Reikia apsispręsti: Kur stoti? :? Šis sprendimas yra itin svarbus visam tolomesniam mano gyvenimui? Esu tikras, kad yra ir daugiau moksleivių, lankančių forumą ir dar neapsisprendusių kuo būti ateityje.

Tad, pasisakykite, padėkite moksleiviams pasirinkti teisingą profesiją.

Kokios jūsų profesijos?
Ar džiaugiatės? O gal nepatinka? Kokią profesiją rinktumėtės antrą kartą?
Studentai, taigi kuris universitetas geriausias? :?:
Algirdas
Posts: 7
Joined: Tue 01 14, 2003, 15:56
Location: Gedmintu km.

Post by Algirdas »

Esu įsitikinęs, kad profesija, o vėliau ir darbas, turi atitikti žmogaus pomėgius. Kad į darbą kasdien eitum su šypsena veide, su smalsumu. Jei ne, penkios dienos katorgos, :) "išsunks" tave, o tada kokia gi gali būti kūryba Savajame Hektare. Darbe žmogus būtinai turi tobulėti. Nes jei netobulėja, reiškia "krenta žemyn".

Mano nuomone, profesija turi būti susijusi Žeme, pvz: ekologija, agronomija, biologija ir t.t. Taip pat būtų gerai būti, geru landšafto specialistu ar architektu.
Profesija turėtų padėtų savąjį Hektarą, paversti nuostabiausiu visatos kampeliu.

Kokios jūsų nuomonės?
Irena-irocka
Posts: 460
Joined: Thu 02 27, 2003, 14:50
Location: Vilnius

Post by Irena-irocka »

Bet kokie standartiniai mokslai yra sutvarkyti taip, kad patenkintu vidutini vartotoja, t.y. atskiru atveju vieniems persunku priimti teikiama informacija, kitiems per lengva, be to mokymosi procesas yra sutvarkytas taip lyg studentas nieko negaletu pats sugalvoti, priimtina tik zinomu moklsininku nuomone.. dar visu studiju metu naudingos informacijos duota, na gal kokie 10 proc., visa kita yra siuksles

Tipo naudingos profesijos pasirinkimas yra “atmazke” sau, kad tu tipo esi naudingas, atlieki naudinga visuomenei darba. Sakai, kad profesija turi padeti sukurti Hektara-Roju, bet studijuodamas savarankiskai tik tikrai reikalinga informacija sutaupisi 90 procentu laiko ir nereikes zemintis kiekviena diena nei pries darbdavi ar mokytoja, nei pries sukurta sistema...

Kila klausimas, ar is viso ka nors studijuoti? Jei neesi apsisprendes dar apskritai kam gyveni ir kam zmogus egzistuoja, tai mokslai butu kaip iseitis neturint kitokio kelio, bet juk jei teisingai tave suprantu, tu skaitei Anastasija.... Tai kam tu gyveni? Kokia zmogaus paskirtis? Nuo kuo busi laimingas tu ir tavo isrinktoji, tavo vaikai ir aplinkiniai?

Be to iejus i sistema ji gali tave paversti biorobotu, tada bus sunkiau is jos istrukti, ieskok iseiciu, jos labai individualios.... Jei tikrai nori suzinoti atsakyma i savo klausima, ieskok, mastyk.... atsakymas butinai atsiras, jis bus paprastas, akivaizdus, taip kad nepraleisk jo, sugebek isgirsti....


:D

Pradzia yra ir tai gerai, jau tu mastai! :P
:D Tegu svajonės pildosi! :D
Olga
Posts: 145
Joined: Sat 02 22, 2003, 14:26
Location: Vilnius

Post by Olga »

Mano nuomone, profesija turi būti susijusi Žeme, pvz: ekologija, agronomija, biologija ir t.t. Taip pat būtų gerai būti, geru landšafto specialistu ar architektu.
Reikia pabandyti surasti toki moksla, kuris atitiktu pasakiui:
познавать, не разрушая.

Linkiu tau sekmes! :)
Žvaigždukas
Posts: 378
Joined: Tue 02 18, 2003, 23:13

Post by Žvaigždukas »

Algirdai, manau, kad tau reikia tik įsiklausyti į save. Pagalvok, ka tu labiausiai mėgsti, ką darai niekieno neverčiamas, kas tau šildo širdį. Jei atrodo, kad tokio dalyko nėra, širdies gelmėse vistiek rasi ką nors.
Aš, pavyzdžiui, nuo pat tada kai išmokau skaityti, labai mėgau skaityti grožinę literatūrą, ir taip visada. Paskutinėse mokyklos klasėse galvojau gal stoti į kokią psichologiją, filosofiją ar sociologiją, bet kai atėjo laikas stoti, bac ir įstojau į anglų filologiją (ir dabar dar negaliu tiksliai paaiškinti kodėl) ir pataikiau, ten grožinės literatūros labai daug :) (nors studijos ir ne vien dėl to patiko).
kamala
Posts: 101
Joined: Wed 11 27, 2002, 12:21
Location: Klaipeda

Post by kamala »

Is savo patyrimo patarciau kaip ir daugelis cia rasanciu
rinktis sirdimi
Tai yra profesija turi Tave traukti
Tik su tokiomis savybemis gali tapti tikru savo profesijos profesionalu
Tada ir pinigai ir visa kita patys ateis
Butu labai klaidinga rinktis protu
Tai yra rinktis,kas madinga ar kur daugiau moka
Tai toks tas mano supratimas siandien
Sekmes
valdas
Posts: 57
Joined: Mon 02 24, 2003, 16:22

Post by valdas »

Algirdai, ar žinai kas yra pinigai?- tai energijos išraiška. O kas jų turi daugiausia? - tie, kurie duoda žmonėms daugiausia, tie, kurie labiausiai pasitarnauja visuomenei. Jie tarnauja visuomenei kurioje nors srityje, o visuomenė už tai jiems atlygina. Ir kuo geriau visuomenei pasitarnauji, tuo geresnis ir didesnis atlyginimas, tuo didesnis pasitikėjimas savimi, nes tu žinai kad esi ištiesų reikalingas. O kai tai žinai, tai ir darbas mielas. Išsirink tokią profesiją, kuri duotų daugiausia naudos visuomenei, arba kurią turėdamas tu būtum daugeliui reikalingas. Tada ir tau bus gerai ir aplinkiniams taip pat. :D
Renata
Posts: 264
Joined: Tue 01 14, 2003, 10:40
Location: Vilnius
Contact:

Post by Renata »

Geriausia pamėginti suderinti širdies šauksmą, naudą visuomenei ir piniginę visuomenės padėkos formą :wink: :lol: :lol:
Agnė
Posts: 402
Joined: Wed 02 19, 2003, 13:17

Post by Agnė »

Aušrine, aš taip pat mėgau skaityti ir studijavau kalbą ir literatūrą, tačiau studijų metu reikėjo perskaityti tokias krūvas literatūros, kas yra praktiškai neįmanoma. Ilgam laikui susigadinau savo skaitymo stilių – skubiai perbėgi ir paviršutiniškai susipažįsti, t.y. skaitai ne sau , o egzaminui. Atvyko draugė matematikė į svečius, tai net pavydas suėmė – skaito knygutę, sustoja, apmąsto, vėl tą patį perskaito... Iš savo pusės galėčiau pasakyti: “Jei mėgstat skaityti knygas, nestudijuokit literatūros.” Sutinku, kad keistai skamba...
Andrius
Posts: 75
Joined: Fri 02 21, 2003, 10:08

Post by Andrius »

Valdai, su tokiu grynai “amerikonišku” požiūriu sugadinsi vaiką! :)

Manau, pinigų kiekis, su nedidelėmis išimtimis, paprastai atspindi nuopelnų ne visuomenei, bet “sistemai” mąstą. :(
valdas
Posts: 57
Joined: Mon 02 24, 2003, 16:22

Post by valdas »

Andriau, tai visai ne "amerikoniškas" požiuris, tai Lietuvos vidurio kaimo nuomonė. Tai mano patirtis. Dėl ko streikuoja ir maištauja žemdirbiai? Ogi dėl to, kad jų darbas visuomenei nereikalingas. O jausmas kai esi nereikalingas, patikėk, yra labai nemalonus. :cry: Matyt sistemai žemdirbių nereikia, todėl žmonės mažiau geria pieno, valgo varškės, sūrio, sviesto ir kt. :wink:
Be to, kas tai yra sistema?- tai gyvenimo būdas. Todėl, kol gyveni žmonių bendruomenėj, be sistemos niekaip neišsiversi. Gali tik pakeisti vieną sistemą kita, t.y. vieną gyvenimo būdą kitu.
Taip, galima mokytis kas tau patinka, bet gyvenimas parodo, kad tai kas patinka tau, nebūtinai yra reikalinga kitiems. Ir tokių pavizdžių aplink apstu. Siūlau kitiems prisijungti ir papasakoti kokius mokslus baigė ir kokius darbus dabar dirba. Pradėsiu nuo saves: turiu jaunojo ūkininko profesiją, o dabar dirbu vėdinimo sistemų irenginių sandėlyje sandėlininku. Tuo pačiu neakivaizdžiai studijuoju želdynų dizainą. Iš pradžių maniau, kad tai labai perspektyvi profesija, bet dabar pradedu galvoti šiek tiek kitaip. Tai bus perspektyvu, kol neisisiūbuos Gimtųjų Sodžių mada. O tada teks vėl ko nors mokytis. Be to, galiu pridėti, kad mokinimo sistema nuo sovietmečio ne ką tepasikeitė, tenka mokytis labai daug su profesija nesusijusių dalykų, t.y. į mokymosi programas pridėta labai daug šiukšlių (bendram išsilavinimui), matyt tam, kad nevykėliams dėstytojams išmokėti algas, nes kitaip jie liktu be darbo. O Algirdui tai patarčiau pasidomėti vis tik Ščetinino mokykla (važiuok studijuoti ten), jei tai tau būtų prie širdies, tai Lietuvai tokių specialistų ateityje, manau, tikrai reikės. Gal aš ir vėl klystu? :wink:
Žvaigždukas
Posts: 378
Joined: Tue 02 18, 2003, 23:13

Post by Žvaigždukas »

Dar kalbant apie literatūrą. Agne, sutinku su tavim, bet aš išmokau atsirinkti ką skaityti, o ką ne :) . Kiekiai, kuriuos reikėjo persklaityt tikrai buvo dideli, bet neskaičiau visko, nes vieni ar kiti kūriniai asmeniui paparasčiausiai netinka.
Agnė
Posts: 402
Joined: Wed 02 19, 2003, 13:17

Post by Agnė »

Aušrine, pasidalink patirtimi, kaip nuėjus pas dėstytoją laikyti egzaminą jam reikia pasakyti:"Aš į tą klausimą neatsakinėsiu, nes man tas kūrinys ir apskritai autorius nepatiko" Manau protingas dėstytojas priimtų atsakymą, jeigu sugebėtum logiškai įrodyti, kadėl ir kas nepatiko. Bet tam jau reikia ne tik perskaityti kūrinį/ius, bet ir gerai į juos įsigilinti.
Žvaigždukas
Posts: 378
Joined: Tue 02 18, 2003, 23:13

Post by Žvaigždukas »

Apie tai reiktų daug pasakoti :wink:
Esmė ta, kad man tikrai patiko studijuoti tai ką studijavau.
Andrius
Posts: 75
Joined: Fri 02 21, 2003, 10:08

Post by Andrius »

Valdai, mūsų diskusija greičiausiai ne į temą, bet vis tiek norėčiau kai ką patikslinti.
Žemdirbių darbas nėra nereikalingas visuomenei,jis- net labai reikalingas, tai-netgi visuomenės egzistavimo pagrindas, ir jis būtų dar reikalingesnis, jeigu žemdirbiai suvoktų savo reikšmingumą ir nustotų tarnauti sistemai vaikydamiesi pinigų.
O sistemai žemdirbiai ne tik kad nereikalingi- jie jai yra pavojingi, sistema jų bijo, štai todėl jie ir yra visokiausiai būdais gniuždomi, žeminami, spaudžiami prie žemės, kad tik dirbtų, kaip juodi jaučiai nepakeldami galvos, ir nesuvoktų savo reikšmingumo. Štai kodėl sistema taip skatina ir remia žemės ūkio intensifikaciją, industrializaciją, genetiškai modifikuotų produktų realizaciją.

Sutinku, labai nelengva atsisakyti sistemos. Kol kas ir aš pats tam žingsniui nesiryžtu. Sunku suvokti, kad ne piniguose laimė, nugalėti baimę ir ryžtis išeiti į laisvę, atsisakant tų civilizacijos teikiamų “malonumų” ir jaustis laimingu turint tik tai kas būtina. Bet manau tai tik laiko klausimas. Anksčiau ar vėliau vis daugiau žmonių tai supras ir visuomenė suklestės, kaip tik dėka tų “nereikalingų” žmonių, gyvenančių kaime ar persikėlusių gyventi į kaimą.
valdas
Posts: 57
Joined: Mon 02 24, 2003, 16:22

Post by valdas »

:lol: Andriau, mūsu diskusija tikrai bus ne į temą, jei tu nepasidalinsi savo patirtimi: kokius mokslus baigei ir ką dabar dirbi? Manau Algirdui būtų įdomu ir vertinga sužinoti apie įvairias profesijas ir kiek jos yra naudingos ir vertinamos visuomenei. Idomu būtų, jei prisijungtų ir kiti. Man pavyzdžiui, būtų labai įdomu sužinoti kokius mokslus baigęs Kipšas, ir kokius dabar darbus dirba (kūrsto po puodais, ar vandenį nešioja, katilus šveičia ar dar kokia velniška veikla užsiima?) :mrgreen: .
Gluosnė
Posts: 513
Joined: Thu 04 24, 2003, 13:26
Location: Kaunas/
Contact:

Post by Gluosnė »

Niu as va, biologe.. Bet specializacija genu inzinierija. Kito pasirinkimo beveik nebuvo. Negaliu sakyti, kad nepatinka.. labai daug idomiu dalyku suzinojau apie genu veikla, mokytis labai labai patiko, tiesiog su meile i tai buvau panirus.. Dabar dirbu prie disertacijos ir jau nebesvaigstu..nes tema..kaip ir ne i tema.. Tiriu genu formu itaka sirdies ligoms.. ir pati suvokiu, kad mes, ko gero, patys tas genu formas itakojame savo veiksmais.. Tad darbas kaip ir be ypatingos prasmes, bet suteikia kitokiu galimybiu.. Ateityje svajoju grizt prie biochemijos..
O reikalingu profesiju, manau, tikrai yra. Ir technologijos vistiek tobules, tik taikyti jas reikes svariai aplinkai, kad dirbtu jos vardan zalios planetos, o ne atvirksciai. Reikes ivairiu aplinkos valymo metodu isradeju.. Na, cia tik pasvaiciojimai.. bet inzinierines zinos gal ir i nauda. Arba va galima butu mokytis namus rastinius statyti..ekologinius.. :) Beje, tai jau dabar aktualu :) Tekstiles technologijos.. audiniu mums tikrai reikes ir reikes moket juos isgauti is augalu ar vilnos..
Be to.. nu kiekvienam kazhkas labai labai patinka.. Dabar gal pasinerciau i menotyra..kazhkada nespejau uzbaigt.. Uzsienio kalbos.. Pedagogika..profesionali pedagogika.. geri mokytojai visada pritaikys savo zinias..
Na..net nzn.. sirdeles paklausykim ;)
valdas
Posts: 57
Joined: Mon 02 24, 2003, 16:22

Post by valdas »

Ir dar...
Štai kodėl sistema taip skatina ir remia žemės ūkio intensifikaciją, industrializaciją, genetiškai modifikuotų produktų realizaciją.
Sistema- tai pirkėjas, tu ir aš. Jei mes eisim apsipirkinėti į MAXIMA's o ne į turgų, ir jei mes pirksim gražų ir skanų, išauginta su trąšomis ir chemikalais, galiausiai be chemikalų ir trąšų, bet genetiškai pakeistą produktą, tai žemdirbys ir augins tokį, nes to nori, pageidauja visuomenė, t.y. pirkėjas, t.y. tu ir aš. Kai tik visuomenė pradės vertinti kad ir ne tokį gražų ir skanų, bet sveiką ekologišką produktą, žemdirbiai netruks persiorentuoti į tokių produktų gamybą. Ten kur "navaras" raginimų ir agitacijų nereikia. Ir jokie sistemos skatinimai netsilaikys prieš pelno troškimą.
Agnė
Posts: 402
Joined: Wed 02 19, 2003, 13:17

Post by Agnė »

Karinės pramonės gamyklų ir jų prigaminto brudo utilizavimas

Naujos energijos rūšys. Saulės energijos panaudojimas, sakyčiau, pirmoje vietoje, nes kaip ten bebūtų, visa gaunama energija galų gale susiveda į saulę.

Ekologija su laiku turės atgyventi - jei nebus teršimo šaltinių, tai...

Statyba...

Menai..., kūno kultūra...
Andrius
Posts: 75
Joined: Fri 02 21, 2003, 10:08

Post by Andrius »

Gluosne, o ką jeigu truputį pakeitus disertacijos temos rakursą. Vietoj “genų formos įtaka širdies ligoms” nagrinėtum temą “žmogaus minčių, veiksmų, ir gyvenimo būdo įtaka genų formoms”? Tai būtų, manau, kažkas šiuolaikiškesnio, reikšmingesnio įdomesnio. Tokia temą būtų sunkiau apsiginti, nes tam priešintusi sistema, bet, manau, pasaulyje ta linkme, greičiausiai slaptai, kaip ir su torsioniniais laukais, jau turėtų būti dirbama.

Valdai, ne mes esame sistema, bet mes kol kas esame sistemoje ir nesame pakankamai sąmoningi, kad sistema neveiktų mūsų sąmonės, todėl ir einame į Maximą. Viskas priklauso nuo mūsų ir visuomenės sąmoningumo. Nors iš kitos pusės turguje didelė tikimybė gauti tą patį- produktą pagaminta ne su meile, o tiktai dėl pinigų. Sistemos poveikio žmogui technologijos buvo kuriamos šimtus metų, todėl žmogus yra greitai įtikinamas, kad alus gerti sveika, kad raudonas vynas gerai veikia širdį, nors gerai veikia tiktai tas raudonas dažas, kuris dar veiksmingesnis vynuogių sultyse, burokėliuose, serbentuose ir kitose spalvotose daržovėse ir vaisiuose.

Anastasijos knygų stiprybė ir yra, kad jos padeda žmonėms suvokti žmonėms realią situaciją, o suvokus keisti ir gyvenimą. Įsitikinęs, kad netoli tas laikas, kada visuomenė pradės keistis ir pasikeis. Bus auginami sveiki ekologiški produktai, bet jokiu būdu ne dėl pelno troškimo paskatų.

Algirdui dėl profesijos. Manau, yra daugybė įdomių ir reikalingų dalykų, kuriuos galima būtų mokytis ir specializuotis. Čia kiekvienas turėtų spręsti pagal savo širdies šauksmą. Man asmeniškai, jeigu galėčiau rinktis, galvočiau apie specializacijas, kurios praverstų kuriant Meilės erdvę. Agronomija, miškininkystė: būtų įdomu specializuotis, nagrinėti ekologinės žemdirbystės pritaikymą Lietuvos sąlygomis, parmakultūra, M. Fukuokos metodiką, aleopatiją ir pan. Biologija, farmacija: gydomosios ir kitokios augalų sąvybės ir jų praktinis pritaikymas. Fizika, biotechnologijos: netradiciniai energijos šaltiniai (vakumas, torsioniniai laukai), netradicinis informacijos perdavimas ir priėmimas(visatos informacinis laukas, torsioniniai laukai, neuroniniai tinklai). Medicina: ligų profilaktika, keičiant mąstymo ir gyvenimo būdą; žmogaus organizmo tikrosios galimybės ir pan. Inžinerija: ekologiniški statiniai, ekologiški energijos šaltiniai ir t.t. Galima vardinti ir vardinti.

Svarbu, pasirinkus ką nors, to labai nesureikšminti ir nepradėti gilintis taip, kad tave supantys žmonės pasidarytų antraeiliai.

Visų svarbiausia- padaryti laimingais tave supančius žmones, o ypač Mergaitę-Visatą, užauginti pilnaverčius vaikučius, o tam tik reikia sukurti MEILĖS ERDVĘ.

Linkiu Tau tyrų ir greitų minčių! :)
Post Reply