Šeima, Giminės Sodyba ir sistema -"išsimokslinimas"

Forumas, skirtas mūsų vaikams, gimdymui ir vaikų auklėjimui

Moderators: Rytė, Visi tvarkytojai

Mindaugas
Posts: 1311
Joined: Fri 09 27, 2002, 23:01

Šeima, Giminės Sodyba ir sistema -"išsimokslinimas"

Post by Mindaugas »

Эта статья написана в помощь родителям, которые стремятся, отказавшись от школьной системы, самостоятельно обучать своих детей, но не решаются начать или не знают, как это оформить. Кроме того, наличие детей школьного возврата, по нашему глубокому убеждению, не должно и может быть помехой для создания Родового Поместья. Дети все время могут находиться рядом с родителями, помогать им во всем и при этом учиться самостоятельно (форма "экстернат") или находиться на семейной форме обучения. В школу же ходить всего несколько раз в году для прохождения аттестации. TOLIAU...
Image
saimhe
Posts: 58
Joined: Wed 10 30, 2002, 16:35

Post by saimhe »

Renata
Posts: 264
Joined: Tue 01 14, 2003, 10:40
Location: Vilnius
Contact:

Post by Renata »

Viršūnė :!: Gal kas žinot, ar kas nors panašaus yra Lietuvos teisinėje bazėje? Tuomet šeimos sodybų gyvenvietėje nereiktų steigti mokyklos, kaip įstaigos, vaikai (o ir tėvai - taip pat :wink: ) galėtų gyventi pagal normalius paros ritmus, mokytis tuomet, kai nori ir gali pasiekti geriausių rezultatų.
Juk dabar situacija absurdiška: man reikia apsispręsti, kada leisti savo trečią vaiką, penkių metų dukrytę, į mokyklą. Nuo šešių ar nuo septynių metų? Būtų juokinga, jei nebūtų liūdna, pagrindinis argumentas - ne tai, ar vaikas nori mokytis. Žinoma, kad nori, kliedi apie mokyklą, dabar būtų pats laikas mokytis,bet...mama vos ne iki vakaro "dirba" vaikas irgi dirba - darželyje. Diena, praktiškai, prastumiama, o ne pragyvenama. Man širdį skauda, kad pirmokėlė po keturių valandų liks praktiškai be priežiūros pusę dienos. Turės trintis mokykloje prailgintos dienos grupėje, praktiškai negalėdama pailsėti, užsiimti norima veikla. Arba namuose sėdės tarp keturių sienų, kol vakare grįš mama, puls tvarkyti namus, skalbti, virti...O laiko bendravimui su vaiku vėl neliks :cry:
Aš mielai pastudijuočiau kartu su vaikais :D : visai kitokie vadovėliai, primirštos ar pro ausis praleistos žinios. Gyvendama savo sodyboje galėčiau mokytis kartu su vaikais nors ir 25 val per parą...Sode, darže, pievoj, miške, ežero vandeny...Paimk morką, slieką, vandens šlakelį ir jau gali studijuot visą puokštę disciplinų.
GRĄŽINKIT MANE Į VAIKYSTĘ - NORIU MOKYTIS NAMUOSE! :roll: Dar nežinau, kaip tai daryti, bet noriu.... :lol: :lol: :lol:
Irute
Posts: 238
Joined: Wed 03 26, 2003, 2:58
Location: Kaunas

Post by Irute »

Oi Renata, kaip aš tave suprantu, mano pašonėje irgi trys nutruktgalviai
laksto. Kuo toliau , tuo labiau suprantu, kad jie geriausiai viską išmoksta, jeigu aš kartu su jais "kursą kartoju". Tik kad laiko tam kartojimui beveik
nelieka :(
O dėl leidimo į pirmąją klasę, tai viskas tik nuo tėvų priklauso, mes savo mažylio šiemet į pirmąją klasę neleidome, nors jam jau šešeri. Matau, kad
vaikas visai dar nenori "surimtėti", kam gi jį versti?Tiesa jis eina į mokyklą
tik į paruošiamukų klasę , jau antrus metus ten sukiojasi, jam labai patinka mokytoja :P
Irute
Posts: 238
Joined: Wed 03 26, 2003, 2:58
Location: Kaunas

Post by Irute »

Taigi, perskaičiau dabar Saimhe pasiūlytą nuorodą ir labai nusiraminau.
Mano vyriausias sūnus nusprendė nelankyti mokyklos. Aš, savaime suprantama, jaudinausi, ar sugebėsime mes, tėvai jį tinkamai paruošti oficialiems egzaminams, nes be tų popieriukų(atestatų ir diplomų) žmogus mūsų visuomenėje yra niekas.
Pasirodo tie naminiai mokslai ne tokie jau ir sudėtingi :!:

Tiesa, praėjusiais mokslo metais mūsų dičkis irgi beveik pusę nustatyto mokslų laiko nelankė pamokų, atseit prasirgo, bet visiškai be problemų baigė trečią klasę net su pagyrimu.

Mes pirmieji, kas sekantys? :P :D :P
Irute
Posts: 238
Joined: Wed 03 26, 2003, 2:58
Location: Kaunas

Post by Irute »

niu, radau Lietuvos teisinėje bazėje kol kas tik tiek, šviežias įsakymas,
įsigaliojęs nuo 2003 09 01 apie savarankišką mokymasi:

http://www.smm.lt/old/Teisine_informaci ... 25-258.htm

panašu, kad tokio varianto kaip Rusijoje, kol kas Lietuvoje nėra (šeimyninio mokymo, kai už tai net pinigų galima gauti :) )
savarankiškai mokytis galima tik esant mokyklos kontrolėje, tik tiek gerai, kad galima pasirinkti atestacijos dažnuma(atsiskaityti kartą metuose
irgi galima).

Dar man patiko, kad yra galimybė atsiskaityti tik už vieną kurį nors dalyką
ir nebūtinai tik vienerių metų kursą. Tai juk galima suderinti su "pasinėrimo" principu, kaip pas Scetininą :!: Jėga
saimhe
Posts: 58
Joined: Wed 10 30, 2002, 16:35

Post by saimhe »

Kas norite tęsinio, jis neužilgo pasirodys archyve ( http://subscribe.ru/archive/science.health.birth/ ), nes šiandien gavau paštu. Apskritai, patariu tas "naujienas" ten pat užsiprenumeruoti, tematika aktuali ir klubiečiams.
Rytė
Posts: 860
Joined: Sat 09 28, 2002, 11:30
Location: Kaunas
Contact:

Post by Rytė »

Čia aš būsiu opozicijoj: kol kas nemanau,kad verta mokyklų atsisakyt. Antrą klasę mano Gabrielė baigė, mokydamasi namuose. Gerai: matematika, lietuvių k. jokių problemų nekėlė. Ateity tai su visias tiksliaisiais mokslais, kalbomis būtų,nes mums su vyru nėra sudėtinga tai vaikams perteikti. Bet yra dar kažkas: daugiau dailė, muzika, drama, ... Tokie dalykai, kurie mūsų mergytei labai svarbūs, labai patinka, bet mes patys juose beveik 'žali'. Kur dalyvavimas pasirodymuose, grupiniai užsiėmimai? Mergytei tai net labai svarbu. Ji jaučiasi puikiai tarp kitų vaikų. O tik namai, tik sodyba ką jai duotų? Nemanau,kad žinių įsisavinimas būt geresnis (nes ir dabar daugelį dalykų aiškinamės kartu ir iš praktinės , įdomiosisos pusės). O štai,kas liečia Pasaulio pažinimą, gamtą, ji jau dabar, būdama aštuonerių, mokykloj sužino daugiau,nei aš kada nors žinojau. Tiesiog turi nuostabią , labai daug vaikams duodančią mokytoją.

Nežinau,ką sakysiu,kai ji jau į penktą klasę kitoje mokykloje eis, bet šiuo metu mokyklos atsisakymas man atrodo netikslingas ir net nenaudingas vaikui. Be to: užaugusi ji nebūtinai norės likti sodyboje. O paprastame pasaulyje gali jau neprisitaikyti,jei nuo mažens bus nuo jo atskirta.

Žinoma,kiekvienas darys taip,kai jam atrodys teisinga. Na, kad tik visiems mūsų vaikams būt gerai. :P
Vėl pasikeičiau...
Posts: 542
Joined: Tue 07 08, 2003, 15:24
Location: Kaunas-Vilnius

Post by Vėl pasikeičiau... »

O aš būsiu tarp opozicijos ir pozicijos...:) :) :)

O gal dar kitoje vietoje, nors ne..aš savo lokalizacijos vietą taip greitai keičiu, kad geriau patylėsiu. Geriau išreikšiu mintį savo.

Apie mokyklą ir jos nebuvimą.

Po penkerių metų turėsiu vaikų..Hmm..po 11 jiems reikėtų eiti į mokyklą. Hmm..Klausimas ar aš juos leisiu į mokyklą ar pasiliksiu su jais mokytis namuose. Hmm..na aš mokausi pedagoginiam ir su vaikais tikrai gerai sutariu, mokyti man taip pat lengva ir įdomu kaip pasodinti medį...Bet...Aš savęs vis klausiu ar sugebėsiu po 10 metų vaiką išmokinti taip kaip jį išmokintų Ščetinino mokykloje.

Kad į tradicinę mokyklą ar į kokią specialią dailės mokyklą ar pan. vaiko neleisiu, na nebent jis panorės...tai jau aišku. Aš šitiek moku savo vakus išmokinti. Tačiau...kalbu apie super mokyklą. Tokią kaip Ščetinino. Aš tokios dar padaryti nesugebu ir neįsivaizduoju kaip vaikui per metus laiko suteikti vidurinį išsilavinimą. Bet manau, jog vaikų grupėje to pasiekti galima.

Turiu 10 metų, kad pasiekti jog būtų įkurta Ščetinino tipo mokykla, gali būti ir kitokia, svarbu, kad vaikus išmokintų super...

Sieksiu, kad 2-3 žmonės atvažiuotų iš Ščetinino mokyklos čia į Lietuvą gyventi mūsų gyvenvietėje ir mokyti mūsų vaikų. Tie super žmonės galėtų kartu su mūsų vietiniais pedagogais (ne tradiciniais) sukurti Ščetinino tipo mokyklą pas mus (gali būti ir ne internatinė). Va į tokią mokyklą tai leičiau savo vaikus...

O kitokiu atveju rinksiuosi mokymą namuose (aš kietas) ir egzaminų laikymą eksternu (mano vaikai kieti) :)
Rytė
Posts: 860
Joined: Sat 09 28, 2002, 11:30
Location: Kaunas
Contact:

Post by Rytė »

Laimi, ką reiškia, kad tu ir tavo vaikai kieti? Tu apie juos net negalvoji,taip kalbėdamas. Kai bus realus vaikas, tada ir spręsk, kur ir kada jį leisti. Va, Irutės berniukas nenori eiti į mokyklą: jam, žinoma, geriausia namuose mokytis... Mano Gabrilelė nori eiti į mokyklą. O ko norės tavo,Laimi, vaikas? :wink:
Vėl pasikeičiau...
Posts: 542
Joined: Tue 07 08, 2003, 15:24
Location: Kaunas-Vilnius

Post by Vėl pasikeičiau... »

Na jei bus Ščetinino mokyklą, tai mano vaikai pasirinks ją. Mano vaikai juk kieti ir protingi dar priedo.. :) Tu ką Loryte abejoji?
Ingrida
Posts: 229
Joined: Wed 05 14, 2003, 12:36
Location: Panevėžys

Post by Ingrida »

:P
Nežinau, ar aš tokia kieta, kad pajėgčiau paruošt savo vaikus namie visiems reikalingiems atestavimams, kad gautų jie reikalingus popierius, kad galėtų rinktis tarp sodybos ir sistemos.
Bet labai tvirtai žinau, kad nenoriu, kad mano vaikai lankytų šiandien egzistuojančią mokyklą. Nesvarbu kurią.
Kajaus mokykla viena geriausių. Ir jei ne ta viena geriausių mokyklų, Kajui tikrai nebūt reikėję atsidurt infekcinėj ligoninėj ( "švieži" cepelinai ), tikrai nereiktų dar padidint savo gyvenimo tempo ruošiant lauknešėlius į mokyklą, mąstant, kad jie kuo mažiau jam žalos padarytų ( kad lauknešėlis neštų naudą - nebeturiu iliuzijų, juk mažuliai išrankūs ).

Ir nemanau, kad būt problema, kad vaikas neturės su kuo bendraut. Vienišius ir minioje bus vienas, o kompanijos siela per penkis kilometrus pritrauks link savęs vaikus.

Ir nemanau, kad problema, jog nemoku piešt, dainuot. Vadinasi dar mažiau pagadinsiu vaiką savo, vadinasi dar daugiau jis galės atvert savo sielą. Bent jau šitoj sritį jis bus savimi. Juk matematikos šiandien jis dar privalo mokytis, nori jis to ar nenori.
O GYVENIMAS TOKS PUIKUS!
Rytė
Posts: 860
Joined: Sat 09 28, 2002, 11:30
Location: Kaunas
Contact:

Post by Rytė »

Laimi, o kiek tų Ščetinino mokyklų bus Lietuvoje? Iš pradžių vis tik viena bus. Realiausia, kad ji bus Gaveikiuose. Gaveikiečiai man atrodo patys iniciatyviausi, veikliausi: gyvenvietę pirmi stegia, Rapolą-Artūrą turi, mokyklą irgi turės. :P Kur tu žadi gyvent , Laimi? Gaveikių pašonėje? Tada žinoma,kad tavo vaikai tą mokyklą lankys. O jei kitur gyvensi, teks vaikus vežioti arba internate palikti? To nori (turiu galvoje, palikti ten juos)?. Aš tai nenorėčiau palikti. Tada : arba keliuosi gyventi šalia gaveikiškių (visai realu :roll: ), arba į tą mokyklą vaikų nevedu. Kadangi mano vaikams mokyklos reikia (ir aš kieta, ir mano vaikai kieti,bet jiems dar ir kažko daugiau reikia :wink: ), ieškausi geros jau esančios mokyklos (ar bent mokytojų). Tokią mokyklą ir tokią mokytoją jau turiu radusi (gaila,kad ta mokykla tik pradinė, bet rasiu nir kas ateity tiks...).

Bet dar karta sakau: kas tinka vienam vaikui, nebūtinai kitam tiks. Gal dar ir mano Rytis nenorės eiti į mokyklą ir kažką galvosiu kitaip. Dabar gi turiu konkretų vaiką Gabrielę ir duodu jai tai,ko būtent jai reikia. :P
Rapolas
Posts: 346
Joined: Mon 01 20, 2003, 11:17
Location: Vilnius
Contact:

Post by Rapolas »

Na jeigu jau mane čia minit tai reik ir man pasireikšti.
Man dabar šviečiasi, kad žiurint iš to taško kur mes esam šiandien, tai akivaizdu kad :
Kol atsiras gyvenvietės praeis keleta metų, dabar apsidairius kiek vaikų yra tai Gaveikiečiai suskaičiuoja 14 čia skaičiuojant nuo metukų , bet tai jeigu visi iškart pradeda gyventi ten. Taigi realiai pirmais metais bus
4,6 vaikai. Tai tokia mokykla ir tegali būti . Tai galėtu kelioms šeimoms susikoperavus ir dalyvaujant kaip mokytojams patiems tevams ir dar pastiprinimui pasikviečiant atvažiuojanti mokytoja kartui kitam per savaite. Kai bus keleta gyvenviečiu manau galimos sezoninės poilsio-mokymosi stovyklos. Taigi reik jieškoti kažkokių tarpinių variantu tarp mokymo šeimose ir tarp labiau iprastos mokyklos.

Pradėjau domėtis Valdorfo pedagogika, siūlau visiems susipažinti su ja.
Žinau Laimis ir Loreta turi apie tai informacijos ir pažinčių.
Vilniuje yra keleta tėvų kuriu vaikai mokosi valdorfo mokykloje.
Vilniuje mokykla iki 9 klasės.
Bet jau mes nukrypstu nuo temos . gal geriau atidaryti nauja
o šia palikti būtent mokymo šeimoje aptarimui.
Vėl pasikeičiau...
Posts: 542
Joined: Tue 07 08, 2003, 15:24
Location: Kaunas-Vilnius

Post by Vėl pasikeičiau... »

Loreta, senos žinios! :P

Artūras -Rapolas metė Ščetinino mokyklą ir užsiėmė realesne - Valdorfo pedagogika. Bent taip aš supratau. Va štai dar priedo ir parašė apie tai viršuje. ;)

Ščetinino mokyklą darysiu aš, nes man jos reikia. Darysiu kartu su Irute, nes jai jos irgi reikia ir darysiu ne prie Gaveikių :P. O Sukiniuose, taip kad atvaryk gyventi pas mus Loryte :P.

O jei kas nors nepavyktų, nors tai ir nerealu, kad nepavyks, tai tada rinksiuosi galbūt mokymą namuose...Na čia apie tai tema, tai reikėtų daugiau info susirinkti kaip tai įmanoma padaryti mūsų šalyje...

Jei kas žinot parašykit, pravers...
Rapolas
Posts: 346
Joined: Mon 01 20, 2003, 11:17
Location: Vilnius
Contact:

Post by Rapolas »

Vėl pasikeičiau... wrote:Loreta, senos žinios! :P

Artūras -Rapolas metė Ščetinino mokyklą ir užsiėmė realesne - Valdorfo pedagogika. Bent taip aš supratau. Va štai dar priedo ir parašė apie tai viršuje. ;)
...
Na kaip čia taip metė jeigu neturėjo. :-)
Valdorfo mokyklos viena kitai nelygios, viskas priklauso
nuo kolektyvo. Mokykloje nėra direktoriaus , vadovavimo organas kolegija, kurioje ir mokytojai ir tėvai. Apie valdorfo pedagogiką yra pakankamai literatūros, organizuojami seminarai, tėvams, mokytojams, darželių aukletojams.
Apie Ščetinino mokyklą informacija tik V.Megre knygose ir žurnalistų straipsniai. Taigi, kad kalbėti apie Ščetino mokyklos kūrimą gali tik tie , kurie toje mokykloje išbuve metus kitus. Artimesnis kelias nelaukiant kol tokie žmonės atsiras ruoštis valdorfo mokyklos seminaruose , bendrauti su dirbančiais valdorfo mokyklose, o jei kam pavyks ne 3-is dienenas o ilgiau pabūti Ščetinino mokykloje, tai nemaišys.
Jei valdorfo mokyklų mokytojai susidomėje patys nuvyktų i Tekosą tai atsivežtų patirties ir pritaikytų metodus čia. Pasikviesti mokytojus iš ten taip pat nėra paprasta , juk reik nepamiršt kad mūsų kalbos skirtingos ir tiesiogiai toks mokytojas be vertėjo negalės pilnai dirbti čia su vaikais.
Taigi aš nešneku kad reik pamiršt apie Šetinino mokyklą aš kalbu kad galima nelaukiant ruoštis iš to ką mes dabar turime nieko nelaukiant.
Juk ne esmė pavadinime, kokia ji bus tokia ir bus.

Pradėjau nauja tema Ateities mokykla
http://www.anastasija.lt/forum/viewtopic.php?t=626

Diskutuoti apie tai kokią mokyklą (as) mes norim turėti
Ši tema mokymo šeimoje ir eksternu aptarimui
Last edited by Rapolas on Thu 10 02, 2003, 16:55, edited 1 time in total.
Irute
Posts: 238
Joined: Wed 03 26, 2003, 2:58
Location: Kaunas

Post by Irute »

Sveiki :P

Noriu pasidalinti dar viena informacija, jei kam bus įdomu. Kadangi norėjome sūnų mokyti namuose, teiravomės pas mokyklos direktorių,
ar taip galima. Tai jis pasakė, kad tokia galimybė yra tik dalykinėje
sistemoje, t. y. nuo 5-tos klasės.

Aš ir pasidomėjau tuo klausimu švietimo ministerijoje. Gavau
el. paštu atsakymą iš vyresniosios specialistės Genovaitės Bingelienės, kad galima, remiantis mano anksčiau jau nurodytu švietimo ir mokslo ministro 2003-02-25 įsakymu nr.258(ankstesnėje žinutėje buvo nuoroda).

Na, o mes saviškį vis dėlto leidome į Valdorfo 4 klasę, nes jam žvėriškai reikia psichologinės pagalbos, ne tik mokslų. Taigi kol kas išsprendėme
problemą taip, o toliau - žiūrėsime 8) :roll:
Rebeka
Posts: 9
Joined: Wed 10 08, 2003, 8:28
Location: Vilnius

Post by Rebeka »

Hm, gal but pasirodysiu skeptiska, ar pesimiste, taciau nemanau, kad yra sansu dabar ikurti tokia mokykla Lietuvoje... o kur gi jus rasit mokytoju, kurie sugebetu vaikus per kelis metus ismokyti pavyzdziuj, matematikos?Reiketu kviestis is Tos mokyklos buvusius aukletinius is rusijos, kad jie galetu surengti tam tikrus kursus pedagogams, reikia be to, remeju, kurie galetu finansuoti tokia mainu programa, be to, tokia mokykla is pradziu gales veikti tik kaip privati(LR istatymu str.), o paskui, tik po kurio laiko gales tapti valstybine, bet tam reikes kruvos pedagogu pripazinimo, tam, kad valstybe imtu skirti lesas.O jei bandyti laime ir tokia mokykla kurti nelegaliai, vistiek daug vaiku tures lankyti valstybines mokyklas. Tai vel gi istatymu numatyta.........
...(ccia dar apie interesus)...budizmas, Gyvenimo menas,meditacija, joga,gyvenimo filosofija ir, savaime suprantama,ANASTASIJA
Mindaugas
Posts: 1311
Joined: Fri 09 27, 2002, 23:01

Post by Mindaugas »

Rebeka siūlai palikti kaip yra? Ir nieko nedaryti? :)
Lina
Posts: 95
Joined: Sun 09 07, 2003, 13:17

Post by Lina »

Zinoma, kad daryti :!: :!: :!:
Ir atsiras tokie mokytojai, kurie mokys vaikus viena dalyka per ne dideli laiko tarpa. Paprasciausiai reikia grupei pedagogu ir ne pedagogu ish Lietuvos vykti i ta m-kla kaip i tokius kursus, i apziura, pagyventi ten - o tai ir bus pirmas zingsnis mokyklos kurimui, manau.
Post Reply