Taisome kalbos klaidas

Moderators: Rolandas, Visi tvarkytojai

Leonardas
Posts: 237
Joined: Sat 10 05, 2002, 20:42
Location: Kaunas - Sukiniai

Post by Leonardas »

Ačiū Darja,
nors tu mane čia ir „sudirbai“, bet tavo šitą žinutę man buvo malonu skaityti. :) pasistengsiu įvertinti tavo pastabas, nors su kablelių dėliojimu man taip gerai nesiseks, kaip, kad išaiškinai. Kableliai man dedasi dažniausiai, kaip man sako mano intuicija.

O kaip dėl raguotų raidžių, juk maloniau tokį tekstą skaityti, kai nereikia gaišti laiko mąstant kokį linksnį rašantysis norėjo panaudoti.

O veiduką su ragučiais pabandysiu surasti...
Gyventi pagal sąžinę
rimodvasia
Posts: 11
Joined: Thu 03 04, 2004, 14:17
Location: jurbarkas

taisome klaidas

Post by rimodvasia »

Kaip manote, ar nauja rekomendacija (o gal ir norma tai yra) -vartoti žodį"stipris" vietoje "stiprumas" priimtina?Manau, kad akademiniai kalbininkų sluoksniai galėtų bent šiek tiek atsižvelgti ir į plačiosios visuomenės nuomonę.
Man kažkaip stipris... vargiai tinkamas.O ir ar reikia jo? Kuo blogas stiprumas?
Kartumas, kietumas, didumas, gražumas...Kartis, kietis, dydis...Pastarasis tinka visai neblogai, o štai pirmi du, jei nežinosime, kaip juos kirčiuoti, gali ir supainioti teksto prasmę.

Skaitau "srovės stipris" ir abejoju,- kas būtų blogai, jei būtų "srovės stiprumas"?
Mažų mažiausiai smalsu man pasidarė.
darja
Posts: 2703
Joined: Sat 02 07, 2004, 20:04
Location: Vilnius

Post by darja »

Žinai, kaip ten tavo vardas (nepyk, bet aš tokio neištariu - liežuvį nusilaužčiau :lol: ), nors ir baigiau lietuvių kalbą, ir dirbu pagal specialybę, bet nesu tokia jau kardinaliai griežta "kalbininkė", aišku, kalbą taisyt ir normint reikia, bet kartais tie kalbininkų pasiūlymai būna mažų mažiausiai juokingi (o ir tie patys žili kalbininkai dažnai nesutaria dėl tų taisymų, pasitampo už barzdų ir pasityčioja vienas iš kito, todėl gal nepyks ir ant manęs :wink: ), va, pvz., vienas siūlė keisti "futbolininką" į "spirdžių" (nors man, pvz., labai patiko), kitas "televizorių" į "vaizduoklį" (vėl neblogas žodis - beveik vaiduoklis), o gražiausias, mano galva, taisymas tai buvo vietoj slaviškos kilmės "pono" - "viešpis" (nuo žodžio "viešpats"), taigi "ponia" butu "viešpė", o "panelė" - "viešpytė" :lol:
Taigi, gerbiamieji viešpiai, nepykit, jei kam riebokai užvažiavau, nes, jei atvirai, tai jau biški užkniso tas jūsų kabinėjimasis dėl tų lietuviškų raidžių - neturiu aš laiko su jom terliotis - jau darbe sočiai prisiterlioju, o jei nenorit, kad rimtas klaidas (kalbos, o ne kitas :wink: ) nurodinėčiau, tai ir nenurodinėsiu - likit sveiki ir laimingi, ir su kovo aštuntąją jus :lol:
Mindaugas
Posts: 1311
Joined: Fri 09 27, 2002, 23:01

Post by Mindaugas »

Pažiūrėkit nepadariau klaidų naujienoje > http://www.anastasija.lt/?m=news/news.php&id=106
Kipshas
Posts: 788
Joined: Mon 06 23, 2003, 9:39

Post by Kipshas »

koks dar stipris, baikit juokus
Buvau as angelelis, ka gi man daryt
Be sparnu likau
darja
Posts: 2703
Joined: Sat 02 07, 2004, 20:04
Location: Vilnius

Post by darja »

Teisingai, kipshe, geriau jau butu spiras (pvz. avies ar zuikio), manau, tau labiau šis žodis patinka :wink:
darja
Posts: 2703
Joined: Sat 02 07, 2004, 20:04
Location: Vilnius

Post by darja »

Mindaugui: po žodžio "almanachas" nereikia kablelio, po "knygynas" geriau nerašyti taško, o skliausteliuose rašyti mazaja raide ir po skliausteliu padėti tašką :roll: Tai tokie butu pataisymai, jei norite taisyti :P
Mindaugas
Posts: 1311
Joined: Fri 09 27, 2002, 23:01

Post by Mindaugas »

darja wrote:Mindaugui: po zodzio "almanachas" nereikia kablelio, po "knygynas" geriau nerasyti tasko, o skliausteliuose rasyti mazaja raide ir po skliausteliu padeti taska :roll: Tai tokie butu pataisymai, jei norite taisyti :P
Ačiū :wink:
saulius
Posts: 20
Joined: Mon 02 02, 2004, 10:36

Taisome kalbos klaidas

Post by saulius »

O man labai patinka žodis STIPRIS. Jei galime pasakyti gražiai ir trumpiau ir jei žodis maždaug suprantamas, tuomet taip ir darykime. Tos ilgos priesagos tokios gremėzdiškos. Apskritai galėtume labiau eksperimentuoti ir patys kurti lietuviškus žodžius. Pažiūrėkite, kaip smagiai eiliniai rusai kuria, jie tikrai išradingi. Mūsų kalbininkams tokio išradingumo!
Labai gražiai su kalba elgiasi vaikai: jei trūksta kokio žodžio, ima ir sukuria. Mano sūnus, nemokėdamas įvardinti kopėjo į kalnus sugalvojo "kopistą". Prisigalvojo ir visokių "bomžgalvių", "rusagalvių"...
Žmonės, kurkite žodžius ir žaiskite kaip vaikai (ne tik kurdami žodžius, bet ir apskritai gyvenime)! Kalba juk turi būti gyva.
darja
Posts: 2703
Joined: Sat 02 07, 2004, 20:04
Location: Vilnius

Post by darja »

Jo jo, mano draugės dukrytė irgi labai fainai kuria žodžius: pvz., kartą pasižiūrėjo į mano "firminius" batelius ir klausia: "Čia tavo bateliai?" - "Jo, sakau, pelenės bateliai", o ji atneša savo naujus aulinukus ir išdidžiai sako: "Mano dar pelenesni!" :lol:
Leonardas
Posts: 237
Joined: Sat 10 05, 2002, 20:42
Location: Kaunas - Sukiniai

Post by Leonardas »

darja wrote: o skliausteliuose rašyti mazaja raide ir po skliausteliu padėti tašką :roll: Tai tokie butu pataisymai, jei norite taisyti :P
nors ir pataisei, bet man iki galo neaišku kaip taisyklingai rašyti žodį mazaja, ar taip kaip parašei, o gal mažaja, arba mažąja. Kurį variantą pasirinkti?
Gyventi pagal sąžinę
darja
Posts: 2703
Joined: Sat 02 07, 2004, 20:04
Location: Vilnius

Post by darja »

Pasiimk, Leonardai, lietuviu kalbos gramatika ir issiaiskink, as neturiu laiko cia su jum terliotis, darbai laukia, nors ir sventes :cry: Geru jums svenciu, didieji lietuvisko srifto gynejai :!: :P :lol:
Leonardas
Posts: 237
Joined: Sat 10 05, 2002, 20:42
Location: Kaunas - Sukiniai

Post by Leonardas »

darja wrote:Pasiimk, Leonardai, lietuviu kalbos gramatika ir issiaiskink, as neturiu laiko cia su jum terliotis, darbai laukia, nors ir sventes :cry: Geru jums svenciu, didieji lietuvisko srifto gynejai :!: :P :lol:
Tyčiojiesi :P juk tai tavo tekstas, tai vadinasi taip taisai klaidas. Geriausia pasiųsti... negu pačiai parašyti teisingai. Ir kuo tave taip nuskriaudė ta lietuvių rašyba, kad prisijungi prie rašybos reformos, kad tik nebūtų raguotų raidžių.
Gyventi pagal sąžinę
Kipshas
Posts: 788
Joined: Mon 06 23, 2003, 9:39

Post by Kipshas »

Na gerai, pasakysiu (gerbdamas Leonardo pastangas) visa tiesa kodel mano tekste nera LT raidziu.
Taip, seniau nebuvo galimybiu jas naudoti, bet tai labai jau seniau. O dabar tokia galimybe yra.
Viskuo kaltas ipratimas (ipratimas - blogiau nei prigimimas)
Esme tokia, kad kai rasau su LT raidemis pasitaiko kad pamirstu kur ne kur irasyt LT raide ir parasau sveplai. Zmogus skaitydamas teksta gali nesuvokti kad cia pusiau sveplai pusiau lietuviskai ir gali ne taip suprast. Todel naudoju tik svepla rasyba :(((
Buvau as angelelis, ka gi man daryt
Be sparnu likau
Leonardas
Posts: 237
Joined: Sat 10 05, 2002, 20:42
Location: Kaunas - Sukiniai

Post by Leonardas »

Kipshas wrote:<...>Žmogus skaitydamas tekstą gali nesuvokti kad čia pusiau šveplai pusiau lietuviškai ir gali ne taip suprast. Todėl naudoju tik šveplą rašybą :(((
Ir čia galima būtų ginčytis :), nes kai kur skaitant šveplą tekstą, kartais tenka ilgokai pagalvoti, nes ne visada greitai skaitant pavyksta susigaudyti apie ką norėta pasakyti, o tam jau reikia gerai žinoti lietuvių kalbą. tai kaip tada tą tekstą gali suprasti kitakalbis kuris lietuviškai nelabai supranta. Man atrodo jei nelabai aiškiems žodžiams vis dėl to parašytumei LT raides būtų geriau negu visai be jų.

Va ir Darja šaunuolė :!: :) pasitaisė šiek tiek ir bent jau savo tėvelio eilėraščius parašė naudodama raguotas raides, jei jų nebūtų, aš tų puikių eilėraščių tikriausiai nebūčiau net skaitęs.
Gyventi pagal sąžinę
darja
Posts: 2703
Joined: Sat 02 07, 2004, 20:04
Location: Vilnius

Post by darja »

Leonardas rašo:
Ir čia galima būtų ginčytis :), nes kai kur skaitant šveplą tekstą, kartais tenka ilgokai pagalvoti, nes ne visada greitai skaitant pavyksta susigaudyti apie ką norėta pasakyti, o tam jau reikia gerai žinoti lietuvių kalbą.

Va ir Darja šaunuolė :!: :) pasitaisė šiek tiek ir bent jau savo tėvelio eilėraščius parašė naudodama raguotas raides, jei jų nebūtų, aš tų puikių eilėraščių tikriausiai nebūčiau net skaitęs.[/quote]

Aciu, žinoma, už gražius žodžius, bet kartais man atrodo, kad šitam forume pasidaro svarbiausias dalykas LT rašyba - jeigu visi ims taisyklingai rašyti, nebereiks nė Anastasijos rojaus. Manau, svarbiausia yra suprasti vieniems kitus, o ne leistis į smulkmenas, juk aš nebaksnoju jūsų, nors ir lietuvių, net ir šiurkščių klaidų - pvz. lietuvių kalbą žinoti, kaip tu sakai, tai žino Lietuvoje visi (ir ne tik Lietuvoje), o vat mokėti, tai jau tikrai ne visi moka. Tad jei aš jau nekimbu prie jūsų tokių klaidų, tai gal nekibkit ir prie šveplos rašybos, nes ir aš, kaip ir kipšas, esu prie jos įpratus ir neturiu darbe tiek laiko, kad tvarkingai surinkčiau tas visas š ir ž. O eilėraščius, žinoma, kad reikia rašyti taisyklingai, nes čia jau grožinė literatūra, o ne šiaip pasižodžiavimai :wink:
Edvardas
Posts: 291
Joined: Sat 08 02, 2003, 10:25
Location: Vilnius
Contact:

Post by Edvardas »

Netyčia atlindau į šią kertelę. Smagu, kad ji yra, kad kyla ginčai dėl žodžio, dėl sakiniu išreikštos minties. Geras sakinys — širdį sviestu tepa, prastas — atstumia.

Manau, kad tas, kuris nori rašyti ir nesimoko ar niekinamai žiūri į žodį, žinodamas ar ne — darko jį, ne kultūrą rodo, o savo menkumą. Ir labai gerbiu ir esu dėkingas žmonėms, kurie gaišta savo brangų laiką ir pataiso, padeda. Kai leidi knygą ir kas taiso ją, tai kiek reikia sumokėti... Aš tik pagarbą reiškiu Agnei už šį sumanymą ir visada būsiu dėkingas (ir kitiems), kurie mane pataisys ir pamokys.

Dėl šveplo rašymo, manau, jei jau įėjai į internetą, tai galimybių, kad jis pasidarytų normalus, yra daug. Reikia tik noro ir rašoma bus lietuviškomis raidėmis. Kai švepluojama, apie klaidas kalbėti ir apskritai apie mintį, sakinį — beprasmis dalykas. Taigi...
Post Reply