Grūdinimasis

Moderators: Mdsts, Neringa, Rapolas, Visi tvarkytojai

Post Reply
Justinas
Posts: 34
Joined: Sat 01 31, 2004, 18:06
Location: Vilnius

Grūdinimasis

Post by Justinas »

Sveiki mieli bendraminciai,

( kitaip kreiptis turbut ir negaleciau,nes po ilgu forumo studiju jus visi man jau labai savi patapot). Nusprendziau uzuot skaites si ta parasyti ir pats. Tiesa,gana savanaudisku tikslu :oops:
labai reiketu jusu patarimu siuo 'grudinimosi' klausimu arba tiksliau 'prausimosi saltu vandeniu'. :)
Ar daug is jusu tai praktikuojate? Kas jus tam pastumejo?

As pats neseniai pradejau situo uzsiimti, pradzia tikrai sunki... Prausdamasis labai krupcioju ir turiu giliai kvepuoti,kad istverciau. Tiesa, po sitos 'egzekucijos' savijauta labai pagereja :lol:
Po kiek laiko organizmas pripras prie siu proceduru?
Ar imanomas koks nors nepageidaujamas to poveikis?

Rytoj bus jau 4 diena... Jauciu poreiki kam nors apie tai pasigirti,nes manau nei tevai,nei draugai sios mano iniciatyvos nesuprastu... :cry:

Labai lauksiu jusu atsakymu, is anksto labai dekoju.
Dina
Posts: 311
Joined: Sun 02 08, 2004, 21:30

Post by Dina »

Aha, as praktikuoju, turbut labai naturaliai tai gavosi, nes megstu vandeni be galo. As darydavau taip-is pradziu po labai karstu dusu truputi, paskui staigiai pakeiciu vandeni i labai salta, po to vel karsta, ir vel salta,kokius 3 -4 kartus pakeiciu. Dabar jau maudaus ir lapkriti(ezere, ne vonioje :D , iki ziemos dar nepriejau :) Vienais metais veliausias maudymasis buvo rugseji, kitais jau spali, na, zodziu, po truputi. pamatysi, kaip sveikatele pageres, sokas organizmui isjudina visa imunine sistema.
Justinas
Posts: 34
Joined: Sat 01 31, 2004, 18:06
Location: Vilnius

Post by Justinas »

Na as irgi tikiuosi pradejes nuo salto duso baigti maudynemis ziema :lol: , bet kol kas net mintis apie tai stingdo kaulus :oops:

Aciu uz patarima,tikrai, kontrastinis dusas karstas-saltas gal pradziai man bus geriau,nes ryte labai jau nesinori iskart saltu vandeniu.brrr...
Vuki
Posts: 4
Joined: Thu 12 25, 2003, 15:36

Patarimai dėl grūdinimosi

Post by Vuki »

Šaunuolis!
Pasidalinsiu ir aš sava grūdinimosi patirtimi.
Daug metų maudžiausi upėje žiemą-vasarą. Bet rytą ar vakarą apsipilti lediniu vandeniu šiaip sau, neapšilus - tai jau egzekucija man, bandžiau taip iš pradžių, kol peršalau ir slogą gavau. Čia ne rodiklis, kad grūdinimasis netinka, jei susirgai. Rodiklis, kad neteisingai grūdinaisi.:)
Visi tie medikų patarimai apie laipsnišką temperatūros žeminimą, mano įsitikinimu, yra nieko verti. Paklauskite tų, kurie patarinėja, pamatysite, kad dažniausiai patys to niekada nėra darę.
Atsikračiau savo laiku užsigrūdinusi ne vienos problemos.
Šaltas vanduo suveikia kaip stiprus stresas visam organizmui, o šis tuo momentu įjungia apsauginius mechanizmus, išmoksta mobilizuoti save.

Prieš grūdinimosi šaltu vandeniu procedūrą:
1. Būtinas psichologinis pasiruošimas.
2. Kūnas turi būti įšilęs.

Kad į šaltą vandenį nertum ar apsipiltum, sniegu žiemą apsitrintum ar pusnyje pasivoliotum, svarbu, kad būtų malonu ir svarbu neturėti minčių apie sušalimą, neturėti baimės. Kol dar bijai, eini per prievartą, įveikdamas save - geriau neskubėk.
Geriausia, kai tą atlieki gamtoje, džiaugdamasis brėkštančiu rytu, tekančia saule, susiliedamas su paukščių giesmėm, kalbėdamasis su medžiu ar dar kažkuo džiaugdamasis, kas čia ir nepaminėta - džiaugsmo ir grožio, kai norėsi, rasi aplink save visur.
Turi būti malonumas, o ne kančia ar prisivertimas. Mintys turi būti ramios ir pribrendę tam, turi vesti žinojimas, einantis iš vidaus.
Žodžiu, aš darydavau taip: 2-3 km džiaugsmingas krosiukas rytą paupiu, gerai įšilus, greit nusirengiami drabužiai ir be ilgų svarstymų ir vandens temperatūros matavimų kaišiojant po vieną kojos pirštą :), ryžtingai ir greit brendi ir pasineri keletą kartų iki kaklo į vandenį (žiemą nustojau nerti, kai ėmė skaudėti žandikaulių sąnarius, bet jei esi visai sveikas, tai gali ir galvą panerti ar apsipilti). Tada greit rankomis ištrini visą kūną, pirmiau ten, kur labiausiai užgėlė (ko gero kojos, ilgiausiai išbuvę šaltyje arba galva) ir greit apsirengi (drabužiai turi būti pakankamai šilti ir patogūs, kad greit sušiltum. Rankluostis nebūtinas, bet jei turi ir ant sniego stovi, tai po kojomis gerai pasidėti (kai bėgioji, nelabai yra kaip jį su savim neštis). Jei neturi, stoji ant sportbačių, vilnonių kojinių ar eglės šakos. Jei gali šaltyje išbūti ilgiau, kol nejauti šalčio, po masažiuko gali dar padaryti keletą mankštos pratimų. Bet geriau nelaukti, kol imsi jausti šaltį, geriau pasimankštinti apsirengus sportinį kostiumą ir nuo vėjo apsaugančią lengvą striukę. Tada jau gali ramiai pasveikinti tekančią saulę, pasimankštinti, pamedituoti...
Dabar nebe žiema, temperatūra pliusinė, viskas paprasčiau, nes nebegels iki skausmo pirštai nuo šalčio, ir rengtis mažiau reikės, o džiaugtis yra kuo, kai bunda Žemė pavasarį.
Nebūtinai reikia bėgioti, jei nėra kur ar trūksta laiko. Galima ir kitais būdais pasimankštinti, pvz. padarai atsispaudimų, kiek sugebi, visai gerai apšylama ir nuo to, jei kambary viskas vyksta. Galima apšilti ir nuo jogos ar kitokių mankštos pratimų. Ta šiluma turi ateiti iš vidaus, ne iš išorės, nors galima ir po saunos. Jei yra galimybė, bent į kiemą ant žolės reiktų basam išbėgti po mankštos išsirengus ir tą šaltą vandenį ant savęs susiversti - ryšys su Žeme duoda gerą energetinį efektą.
Bet apšilimo ir džiaugsmingų minčių reikia būtinai. Manau tai esminiai dalykai.
Sėkmės.
Vuki
Dina
Posts: 311
Joined: Sun 02 08, 2004, 21:30

Post by Dina »

Ai, as ir be apsilimo pavasari-rudeni lendu i ezera, vien minciu apie tai, kaip gera, kai kunas dega tiesiog nuo salto vandens, pakanka. Vuki labai teisingai pastebejo-neturi buti baimes ar nerimo, kad susirgsi, jei jie yra, mano manymu, reikia po truputi pratintis.
O po dusu man smagiau karstas-saltas-karstas-saltas vanduo negu 2-3km.krosiukas, tingiu rytais ir taip keltis :D Ir, beje, skaiciau, (saltinio nepamenu), kad toks kontrastinis dusas yra tikrai vertingas.
Justinas
Posts: 34
Joined: Sat 01 31, 2004, 18:06
Location: Vilnius

Post by Justinas »

Labai aciu Vuki uz issamias instrukcijas :lol:, bet kol kas jos man sunkiai igyvendinamos. Gyvenu mieste ir vienintelis prieinamas vandens saltinis - dusas :( . Kas kita kai bunu kaime, tada misko ezeriukas visai cia pat ir tiesiog nuodeme jame neissimaudyt :) .
Jusu tiesa, pries apsipilant saltu vandeniu reikia nusiteikti psichologiskai. Sunku buvo tik is pradziu, dabar salto vandens nesibaidau, atvirksciai man jau nebemalonu praustis po karstu :lol:
mika
Posts: 15
Joined: Sun 11 27, 2005, 22:28

Post by mika »

Šaltas vanduo atgaiva ir kūnui ir sielai. Verta pabandyti tikrai. Man pasisekė, nes šalia namų tvenkinys.Norint pradėt grūdintis reik tikro noro ir šiek tiek žinių. Vuki patarimai išties pagrįsti, plačiau apie tai informacijos galima rasti S. Kneipo knygelėje "Gydymas vandeniu ir augalais"
Laimis
Posts: 1378
Joined: Mon 05 19, 2003, 11:42
Location: Link Ukmergės
Contact:

Post by Laimis »

Aš dabar bandau patį papraščiausią grūdinimosi mechanizmą. :) t.y. grūdinimasis nieko nedarant. Tiesiog gyveni ir viskas. :) Šalta, bet nieko nedarai, nesirengi šilčiau. Tiesiog vaikštai taip, kaip vaikščiojai rudeniui prasidėjus. Nieko nedarai.

Nesikankinu. Nieko neatsisakau ir neatsiriboju. Ir nefanatiškai, tai darau, o kažkaip automatiškai. Nenusistačiau jokios ribos. Tiesiog stengiuos automatiškai susidraugauti su šalčiu. Kartais ir drebu, bet ir tas drebėjimas kiek pastebėjau dabar visai kitoks. Nors ir stengiuosi nekreipti į tai dėmesio.

Žodžiu, dar tik pradėjau. Jau gavau daug pastabų kodėl vaikštau neužsisagstęs striukės, bet visiems atsakau: "grūdinuosi" ir šis pasiaiškinimas veikia kiek pastebėjau. Kūnas jau šiek tiek priprato prie šalčio. Tik vat problemikė...Daba reikės pratintis prie šilumos. :) Nes pvz. nueinu normaliai apsirengęs į kokią biblioteką, tai išeinu iš ten visas suprakaitavęs. Nes man dabar truputį šaltesnio klimato reikia, nei daugeliui žmonių..o bibliotekoj jis nustatytas pagal daugelio žmonių normas... įšėjau vakar iš bibliotekos į šaltą vėją ir man taip gera, atsigavau, o žmonės atvirkščiai, eina susigūžę...

Mačiau kaip Sabachas vaikšto basas, plius mačiau kaip dabar ir Petras iš šiaudų namo vaikšto basas. Aš irgi kažkada taip noriu padaryti, bet viskas po truputį. :) Dabar tiesiog nesirengiu daugiau drabužių, o paskui spręsiu problemą ir su batais. :)
Naujas forumas praktikams
http://esu.tiems.kam.esu.lt
Neringa
Posts: 590
Joined: Tue 02 04, 2003, 20:30
Location: Vilnius

Post by Neringa »

Iš praktikos:
Sukiniuose vasarą pasidarėm lauko dušą: kibiras su kraniuku pakabintas ant šakos. Kai pradėjom maudytis vasarą, tai tik lapkričio vidury perėjom į namelį, kai jau pradėjo pūsti žvarbus vėjas. Tiesiog supratom, kada jau reikia baigti. Pojūtis išties keistas, kai lapkričio mėnesį esant gana žemai temperatūrai prausiesi po karštu vandeniu. Atvirkštinis pirties efektas: po pirties lendi į šaltą vandenį, o čia į karštą vandenį šaltame ore. Bet tikrai malonu. Ypač kai aplink žvaigždynai kabo virš galvos.
Dar pastebėjau, kad iš ryto, kai būni įšilęs pataluose, kūnas labai nori atsigaivinti. Kartą ryte lapkričio mėnesį iš vidaus kažkas stumtelėjo, tai išbėgau ir šalto vandens kibiru nusiliejau. Iškart ir vėjas šiltas pasidarė, ir energijos užplūdo, kad nors sprinto rungtyje pasaulio olimpiadoj sudalyvauk! O štai gruodį pasnigus, kai prisiminiau tą pojūtį po šalto vandens kibiro ryte, neištvėriau ir puoliau į sniegą. Tiesiog žinau,jau jei stveria iš vidaus, tai neverta svarstyti, pirmyn!
Čia mano, galima sakyti, pirmieji stichiniai grūdinimosi atvejai. Žinau, kad kai bus tvenkinys, tai jau savaime maudysimės ištisus metus, nors ir eketėj.
Dobė
Posts: 675
Joined: Mon 09 26, 2005, 8:58
Location: Vilnius

Post by Dobė »

<Mačiau kaip Sabachas vaikšto basas, plius mačiau kaip dabar ir Petras iš šiaudų namo vaikšto basas. Smile>

turiu šviežesnių pavyzdių : jau ir Jonas iš kito šiaudinio namo vaikšto ir važinėja automobiliu basas :wink: :lol:
Laimis
Posts: 1378
Joined: Mon 05 19, 2003, 11:42
Location: Link Ukmergės
Contact:

Post by Laimis »

Ech vėl aplenkė...Stengiuos stengiuos, o vistiek mane ima kažkas ir aplenkia.. :roll:

Reikės imtis vadovautis Laimio auksine taisykle - atsipalaiduoji, nieko nedarai, nesistengi, tai viskas ateina savaime...

Pasistengsiu nesistengti... :)
Naujas forumas praktikams
http://esu.tiems.kam.esu.lt
Dobė
Posts: 675
Joined: Mon 09 26, 2005, 8:58
Location: Vilnius

Post by Dobė »

super taktika :wink: :lol:

(o aš vėl pasidariau to gėrimo - šįkart sutryniau beveik litrą spanguolių, tai gavosi spanguolinis, ech gers ir nesijaučia, kad rūgtų - ir taip rūgštus :wink: :lol: )
Neringa
Posts: 590
Joined: Tue 02 04, 2003, 20:30
Location: Vilnius

Post by Neringa »

Laimis wrote:Ech vėl aplenkė...Stengiuos stengiuos, o vistiek mane ima kažkas ir aplenkia.. :roll:

Reikės imtis vadovautis Laimio auksine taisykle - atsipalaiduoji, nieko nedarai, nesistengi, tai viskas ateina savaime...

Pasistengsiu nesistengti... :)
Taip, grūdinimasis šiuo požiūriu taip pat labai svarbus :P
jasmin
Posts: 653
Joined: Thu 05 22, 2003, 17:17

Post by jasmin »

iš temos "Tik Moterims!"


donte:
Parašyta: 2006 01 12, 13:42
--------------------------------------------------------------------------------
Apie grūdinimasi mintis: grūdinimasis save priverčiant, darant įtaigą sau mintimis (nes tai gerai) daro organizmą mažiau jautrų. Atitinkamai sumažėja ir vidinis, sielos jautrumas. O kitas dalykas jei gali su malonumu išsimaudyti šaltame vandenyje todėl, kad turi daug sveikatos, kad tavo organizmas stiprus ir energingas ir sėdi šaltyje kol tau malonu. Sveikata reikia stiprinti. Čia mano tokia patirtis. Pas kitus kitokia.


Dobė:
Parašyta: 2006 01 12, 14:37
--------------------------------------------------------------------------------
aha, savitaiga :idea: :D
turi sau įteigti, kad tai tau į reikalinga dėl sveikatos, geros nuotaikos :lol: man tie apsipylimai ne tik sveikatą pataisė, bet ir charakterį ir išvis pasidariau gyvybingesnė, linksmesnė, ištvermingesnė, o va nemažai bendradarbių skundžiasi migrenomis ir nuolatiniu mieguistumu, žemu spaudimu ir bendru apspangimu :( :|
Ferma88
Posts: 9
Joined: Wed 06 07, 2006, 21:03
Location: vln

Post by Ferma88 »

Laimis:
"Nesikankinu. Nieko neatsisakau ir neatsiriboju. Ir nefanatiškai, tai darau, o kažkaip automatiškai. Nenusistačiau jokios ribos. Tiesiog stengiuos automatiškai susidraugauti su šalčiu. Kartais ir drebu, bet ir tas drebėjimas kiek pastebėjau dabar visai kitoks. Nors ir stengiuosi nekreipti į tai dėmesio.

Žodžiu, dar tik pradėjau. Jau gavau daug pastabų kodėl vaikštau neužsisagstęs striukės, bet visiems atsakau: "grūdinuosi" ir šis pasiaiškinimas veikia kiek pastebėjau. Kūnas jau šiek tiek priprato prie šalčio. Tik vat problemikė...Daba reikės pratintis prie šilumos. Nes pvz. nueinu normaliai apsirengęs į kokią biblioteką, tai išeinu iš ten visas suprakaitavęs. Nes man dabar truputį šaltesnio klimato reikia, nei daugeliui žmonių..o bibliotekoj jis nustatytas pagal daugelio žmonių normas... įšėjau vakar iš bibliotekos į šaltą vėją ir man taip gera, atsigavau, o žmonės atvirkščiai, eina susigūžę... "

mano gyvenimas temperaturoje yra labai labai panasus. vaikstau rudeni/ziema ant ribos, kad nesusalciau, irgi savaime taip iseina, kazkoks pomegis salcio, kaip malonumas. o vat su karsciu turiu irgi problema. negaliu vasara pavaiksciojes ilipti i troleibusa, nes visas persipilu, arba ateinu namo, ar i patalpa, kur yra truputi tvankiau iskart suslampu stipriai stipriai ir iskart turiu eit praustis.
Post Reply