Sveikas, Kipshe,
atrodo, esame kaimynai. o šiandien kaip tik (galbūt net dabar) Voskonyse darbuosis matininkai, ir tikėkimės, pagaliau atmatuos mūsų sklypelius.
įdomu, kaip gyvuoja tavo kedriukai, aš jų iš savo sklypo kažkodėl nematau
beje, mūsų ir kaimynės Valės sklypų sandūroje dar praeitą savaitgalį telkšojo ežeriukas ir kurkė varlės. gal ir gerai būtų jį pagilinti, tik aš rimtai susirūpinau, kad neapgalvotai prasisukus su ekskavatoriais galima ir malkų priskaldyti - visgi kišimasis į ekosistemą. automatiškai nusausėtų aukščiau esantys žemės plotai - tai gal ir būtų gerai mūsų atveju, nes drėgmės atrodo ten pakanka - bet jei kiekviename sklype kastume kad ir po nediduką tvenkinuką, kaip pasikeistų vandens apytaką toje vietoje, kaip tai atsilieptų gretimiems plotams

o be to, reikia, kad ežeriuką maitintų į paviršių išeinantys šaltiniai, kitaip bus stovinti pelkė. Jonas jau šį savaitgalį pasikvietė kasėjus su technika - kas vieną ar du prūdus. aš taip pat vos nesusigundžiau, nes mano sklype yra tokia drėgna įdubėlė, bet paskui nusprendžiau, kad geriau piaeškosiu ten šaltinių, patyrinėsiu, išsiaiškinsiu, į kur ir iš kur teka vanduo, o tada bus matyt. ir dar tokia mintis atėjo, kad jei jau žinosime savo sklypų ribas, gal jau metas mums kaip nors apsitarti, kaip mes ten ketiname tvarkytis- ar kiekvienas užsiimti saviveikla - sodinti, statyti mūrus, kasti ką panorėsime, nepaisydami kaimynų nuomonės, vadovautis ekologiniais principais tvarkantis ar ne, apgalvoti gyvenvietės infrastruktūrą (elektra ar be jos, kelias, bendro naudojimo vieta, keliukai tarp sklypų, architektūra - ar mažaaukštė, iš natūralių medžiagų, organiškai įsiliejanti į gamtą ar mūrai, blokai, gelžbetonis). pavartotas žodį "saviveikla" šiuo atveju reškia tvarkymasi "kaip kam patinka ir kaip išeina, nebūtinai siekiant gyventi pagal Anastasijos idėjas".
aišku, pirkadama žemę, aš net neabejojau, kad ir mano kaimynai, kaip ir aš, siekiame turėti pagrindą po kojomis , kurį pasiūlė Anastasija, ir būdami savo žemėje, vadovausimės jos idėjomis - jaukinsimės žemę, sieksime daryti viską su meilę, apgalvotai, paisydami augalų ir gyvūnų ir visos mūsų žemelės ekosistemos, mokydamiesi iš Dievo kūrinių
jei to sieksime, tai visa kita yra mūsų individualios kūrybos dalykai ir geroji saviveikla - visada sveikinsiu kaimynų gyvąją kūrybą
prisegu tą patį straipsniuką, jei dar ko nepasakiau:
http://kedrovka.ru/knigi/stecenko.htm
supratau dar vieną sau svarbų dalyką - nereikia skubėti ir skubinti kitų kažką statyti, kasti, kirsti medžiais ir krūmais užžėlusius plotus - galima labai pakenkti ekosistemai. man svarbu kaip reikiant apšilti kojas - ištyrinėti augalus, šaltinius, reljefą, gyvūniją ir sodinti, pažinti kaimynus, vizualizuoti savo sodybos, gyvenvietės vaizdą. nors iš tikrųjų, civilizacijos "malonumų" atsisakyti galėčiau jau ir dabar